Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Modus 1.4 2005r - wymiana sterownika silnika

oko26 16 Aug 2021 20:58 873 3
    oko26
    Level 10  
    Witam.
    Wszystko zaczęło się od tego że padło wspomaganie(elektryczne) w Renault Modus 1.4 2005r. Całość wymontowałem i wysłałem do naprawy, wróciło zamontowałem, wspomaganie działa lecz dziwne rzeczy: auto nie ma wolnych obrotów(zero błędów w ecu). Wydaje mi się że podczas postoju auta(auto rozebrane a sterownik na wierzchu nie przykryty) doszło do zamoczenia (zielone piny sterownika). Kupiłem sterownik w electro-cars w kaczorach(dość znane miejsce), sterownik wyczyszczony ponoć miał sobie sam dodać immo, niestety tak się nie stało, immo nie puściło, odcina silnik, sterownik odesłałem jeszcze raz do skopiowania wszystkiego + immo, wrócił niestety to samo immo blokuje dalej, człowiek który to robił jest w szoku i nie ma zielonego pojęcia dlaczego tak się dzieje, dodam że gdy podłączę swój sterownik - auto odpala(brak wolnych obrotów-nie równo chodzi, ale odpala), a immo puszcza. Dodam jeszcze taką sprawę, że wspomaganie zostało tak zrobione, że nie ma podanego immo - podobno samo się adaptuje po każdym odłączeniu aku, i tak jest, bo działa.. Pomocy
    castin
    Level 24  
    Podaj numery sterowników silnika - oryginalnego z auta oraz tego, który poszedł na "podmianę".
    Musisz zrobić odczyt błędów narzędziem dedykowanym (CLIP) ze sterownika silnika, UCH, wspomagania elektrycznego.
    oko26
    Level 10  
    Nie mam teraz sterowników, bo właśnie je wysłałem z powrotem do poprawy, ale wiem na pamięć jakie miał numery sterownik zakupiony i którym numerem się różnił. Wklejam fotkę z zaznaczonym numerem który był inny(reszta numerów się zgadzała), pamiętam że zaczynał się od cyfry 5 w moim oryginalnym sterowniku z auta. Co do wspomagania to po naprawie, zostało zrobione tak żeby się adaptowało do sterownika i chyba tak jest, bo po podłączeniu działało mimo że pojawiał się błąd(po odłączeniu aku) "KOD ZABESPIECZENIA MIĘDZY UCH A ELEKTR WSP KIER 1.DEF MEMORISED" kod ten się kasował i nie wracał a wspomaganie działało. Dodam jeszcze że po podłączeniu z powrotem mojego starego sterownika wszystko działa(auto pali, po puszczeniu z gazu gaśnie-diagnoza to na 100% sterownik) w sterowniku niedawno urwał sie jeden pin, mechanik powiedział ze był przegnity i wyjmowali go z wtyczki, może to jest powodem, tak przypuszczam, ale puki co wysłałem z powrotem do Electric-cars-kaczory, myślałem ze oni się znają na naprawie ale z tego co pan mi tam mówił to oni kupują sterowniki na allegro i je tylko czyszczą i kodują a tak naprawdę nie wiedzą czy jest na 100% sprawny.. Myślę że w tym wszystkim najważniejsze jest to że; po podpięciu oryginalnego sterownika auta, silnik startuje przekładnia-wspomaganie pracuje-działa wspomaganie, to jeśli sterownik ma zczytany cały wkład włącznie z imo z mojego oryginalnego sterownika z auta to dlaczego imo go nie puszcza?
    castin
    Level 24  
    Aby zrobić klona, najlepiej przegrać flash i eeprom. Jeśli przegrywany jest sam eeprom, to może nie zadziałać czasami. Wszystko zależy od wersji obu ECU. Wg. mnie źle zrobiony klon, lub błędnie przygotowane ECU do przyuczenia.