Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka mikrofalowa Daewoo KOR-6L0B - pali plastikową podporę talerza

liseczq 17 Aug 2021 22:29 390 1
    liseczq
    Level 21  
    Witam.

Nie naprawiałem nigdy kuchenki mikrofalowej (raz, kupę lat temu - bezpiecznik wysokonapięciowy poszedł), pojęcie o elektronice mam (wiem co to magnetron etc.).
    Dostałem "do zabawy" mikrofalę Daewoo.
    Kuchenka uszkodzona - po uruchomieniu pali podporę talerza, dokładnie taką:
    Kuchenka mikrofalowa Daewoo KOR-6L0B - pali plastikową podporę talerza
    Wyczyściłem uszkodzoną emalię pod podporą (myślałem, że iskrzy z powodu gołej blachy pod podporą), polakierowałem kilkukrotnie. Założyłem starą opaloną podporę oraz talerz, na którym były ślady opalenia.
    Uruchomiłem - znowu iskry z podpory talerza. Wymieniłem podporę (mam kuchenkę Daewoo w domu z której pożyczyłem), zostawiłem lekko opalony talerz. Włączam, małe iskry z samego talerza... Oczyściłem z resztek opalenizny talerz - kuchenka działa OK, nie pali ani nic.
    Wniosek: polakierowałem uszkodzoną blachę, wymieniłem opaloną podporę talerza, wyczyściłem talerz z opalenizny - kuchenka działa, grzeje OK, zero strzałów, iskrzenia.
    Mam pytanie: Dlaczego strzela i pali się plastikowa podpora i szkło, które było nadpalone? To nie są elementy metalowe...
    Od czego mogła się zacząć palić podpora? Kuchenkę otrzymałem właśnie z mocno opaloną (już rozpadającą się) podporą. Wymieniłem te elementy i jest OK. Dlaczego tak się dzieje ? Magnetron sprawdzony, trafo, kondensator, dioda również. Wymieniłem podpaloną podporę i wyczyściłem talerz z nadpaleń - kuchenka działa prawidłowo - zero iskier.

pzdr
    stachu_l
    Level 34  
    Elementy nie muszą być metalowe ale wystarczy, że przewodzą prąd a nawet wystarczy, że pochłaniają fale radiowe o częstotliwości pracy mikrofali. Jak szkło może być nadpalone? To szkło pokryła się sadzą z przypalanej podpórki. Sadza przewodzi prąd. Podobnie osmalona podpora jest pokryta sadzą. Nie wiem od czego początkowo się nadpaliła ale jak już z twożywa udzielił się węgiel (sadza) to potem trudno zatrzymać ten proces bo to wydzielanie jest nie tylko na powierzchni ale także w środku materiału który zyskuje przewodzenie. Może to tworzywo tak się starzeje i powoli zwiększa przewodzenie a może jakieś resztki jedzenia ta trafiły czy osadził się tłuszcz.

Tak przy okazji to te próby na iskarzenie prowadzisz na pustej kuchence czy wkładasz kubeczek z wodą?
    Generalnie producenci zabraniają uruchamiania pustej mikrofali bo gdzie ta moc ma się wydzielić. Często po odbiciach w komorze wraca do magnetronu, on się przegrzewa i trzeba wymieniać. Może w takiej konfiguracji akurat w rejonie tej podpory jest duża koncentracja mikrofali która spowodowała przegrzanie podpory a gdyby coś było w środku to podpora by się nie nadpaliła.