Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 207 1.4 95km - Uszkodzony silnik wspomagania

Drop1964 18 Aug 2021 15:15 1887 14
    Drop1964
    Level 10  
    Witam, mam problem z autem, przy odpalaniu jest taki jak by impuls, szarpnięcie kierownicą i wyświetla się power steering faulty i kontrolka od wspomagania, byłem u mechanika i mówi że silnik wspomagania do wymiany, czy to może być silnik walnięty czy sterownik? Nowy troche kosztuję więc szukam używanego do mojego auta i teraz mam jeszcze jedno pytanie, czy jest możliwość wykręcenia go w warunkach parkingowych na osiedlu, czy da się dostać do niego i wykręcić w celu regeneracji ale i też ewentualnego sprawdzenia tabliczki znamionowej na tym silniczku.
    decybel91
    Level 42  
    Zacznij od wymiany bezpiecznika od pompy wspomagania. Maxifuse pod bsm pod maską.
    Drop1964
    Level 10  
    elektryk sprawdzał bezpieczniki pod maską i wszystko ok.
    beryas
    Level 31  
    magla z tym silnikiem nie zdejmiesz za bardzo pod blokiem, w uzywce wcale nie jest taki drogi nie ma co zalowac
  • Helpful post
    beryas
    Level 31  
    jak masz wersje bez esp to z tego co pamietam wiekszosc bedzie pasowala, ale roznia sie kable do podlaczenia.
    Sprawdz sobie na kanale dokladnie numer z naklejki interesuje Cie numer zaczynajacy sie na 96

Przyklad ostatnie zdjecie z tej aukcji:
    https://allegro.pl/oferta/peugeot-207-pompa-wspomagania-silnik-wspomaganie-6037305011

Dodano po 1 [minuty]:

jak sie nie myle to magiel wpina sie za akumulatorem
    Drop1964
    Level 10  
    @beryas Ok, dzięki, sprawdze to jutro i wróce tutaj jak coś.
  • Helpful post
    beryas
    Level 31  
    powinno dzialac 90% szans, wtyczki bd te same, pamietaj o kalibracji czujnika kata skretu.
    Drop1964
    Level 10  
    @beryas dzięki bardzo, odezwe się jak zamontuje i dam znać czy podziałało
    Drop1964
    Level 10  
    Witam, to znowu ja, właśnie odebrałem auto od mechanika, włozona jest kupiona używana przekładnia z silnikiem wspomagania a problem jest ten sam co w starej, brak wspomagania i w sumie jedyne co się zmieniło to to że przy włączeniu auta niema takiego szarpnięcia kierownicą, jakieś pomysły? elektryk się pomylił i silnik wspomagania jest sprawny, jest coś innego zepsute? Czy może ten silnik na tej kupionej używanej nie współpracuję z moim autem?
    radiogaga
    Service technician RTV
    W 207 uszkadza się sterownik.Nie podałeś kodów błędów,a to podstawa.
    Drop1964
    Level 10  
    A gdzie dokładnie jest sterownik? Bo ja całą przekładnie z silniczkiem wspomagania wymieniłem i to samo się dzieje.

Edit: błąd to brak łączności z modułem wspomagania a kod błędu to chyba było f407 albo f307 nie pamiętam
    beryas
    Level 31  
    sterownik jest miedzy akumulatorem a grodzia
    radiogaga
    Service technician RTV
    Na zdjęciu wyraźnie widać,że sterownik jest pod silnikiem EPS.