Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Renault Master 3 2011 r. 2.3: Szarpanie auta i błąd DF645 - Przepustnica zablokowana/zamknięta

kita18 18 Aug 2021 22:31 3237 4
    kita18
    Level 9  
    Witam. Mam problem z moim Busikiem. Otóż w przedziale między 1,5 tys-2 tysięcy auto szarpie podczas jazdy jak i na postoju na biegu jałowym. Wywala błąd DF645 Przepustnica zablokowana /zamknięta. Po odłożeniu węża od interculera i podglądzie przepustnicy faktycznie zamyka się dokładnie w rytm przerywania silnika. Po odłączeniu przepustnicy problem znika . Wyczyściłem EGR , kolektor ssący i chłodnicze EGR.Przepustnica wymieniona. Gdy jeżdżę bez podłączonej przepustnicy wywala błąd o zatkaniu DPF po dłuższym czasie.
    Czy ktoś ma jakieś pomysły? Bo mi już się skonczyly
    kita18
    Level 9  
    Adaptacja po błędzie przepustnicy . Jak i Adaptacja nowej przepustnicy chwilowo rozwiązała problem. Zobaczymy na jak długo. Pytanie tylko dlaczego niby się odadaptowala
    Updated
    Po Nocy problem powrócił...
    balbuz25042013
    Level 1  
    kita18 wrote:
    Adaptacja po błędzie przepustnicy . Jak i Adaptacja nowej przepustnicy chwilowo rozwiązała problem. Zobaczymy na jak długo. Pytanie tylko dlaczego niby się odadaptowala
    Updated
    Po Nocy problem powrócił...

Udało ci się rozwiązać problem z tym błędem?
    kita18
    Level 9  
    Niestety nie. Masz to samo?
    kita18
    Level 9  
    Po sprawdzeniu okablowania przyszedł czas na wymianę sterownika silnika ECU.
    W końcu udało się usterkę wyeliminować . Wymiana komputera + kopiowanie softu z oryginalnego Ecu to koszt około 600 zł .