To nie jest wątek do tego rodzaju dyskusji i oby nie było, że nie ostrzegałem.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekrakarak wrote:... jesteśmy samowystarczalni i nie potrzebujemy nic sprzedać za granicę i nic nie potrzebujemy z tej zagranicy kupować?!....
Łukasz-O wrote:No to czas najwyższy przeczyścić ten temat z politycznych przepychanek i udowadniania, że "moja racja jest mojsza".To nie jest wątek do tego rodzaju dyskusji i oby nie było, że nie ostrzegałem.
zbich70 wrote:Łukasz-O wrote:No to czas najwyższy przeczyścić ten temat z politycznych przepychanek i udowadniania, że "moja racja jest mojsza".To nie jest wątek do tego rodzaju dyskusji i oby nie było, że nie ostrzegałem.
Wiele razy pisałem, że zarówno jedni, jak i drudzy są tak samo g*wno warci.
A polityczne agitacje zostawcie sobie na wiece wyborcze.
kkas12 wrote:Jeżeli to jest prawda, to winni powinni ponieść odpowiedzialnośćA balangę/balangi masz tu.
gaz4 wrote:Gdzie w tym tekście są informacje o wykorzystaniu mocy zainstalowanej? Na poczatek gigantomania czyli zachwyt nad turbiną 15 MW, kolejny rekord!
gaz4 wrote:"dla parku wiatrowego o mocy 900 MW produkcja wzrośnie o 5%"
gaz4 wrote:Niestety na inzynieria.com o tym nic a nic. Za to typowe "dane" z folderu reklamowego, nawet nie zająknęli się o wykorzystaniu mocy zainstalowanej. Nie zająknęli się także o cenie 1 MW, a to kluczowy parametr od jakiego inwestorzy zaczynają. Co niby mam tam sprostować skoro porządnych danych w tekście tyle co soli na kanapce?
Darom wrote:Niektórzy tłumaczą, że zbyt zasolona woda ze źródeł geotermalnych. Kol. gaz4, że tanie ciepło produkuje ciepłownia, bo sprzedaje en. elektryczną.
RitterX wrote:Niemiecka firma zamówiła w pre-order wiatraki a skoro mają tak wspaniałe, mniejsze od Siemensa plus niepohamowana skłonność, wręcz przymus, by kupować u siebie to dlaczego tak?
Najzwyczajniej nie rozumiesz co policzyłeś i dla jakich warunków?
kj1 wrote:Patrz post 2071.Ale mam dwa pytania:
atom1477 wrote:Ale mocno zmieni parametry wiatru. Nie da się za nim postawić od razu kolejnych takich samych wiatraków. Do tego wyciska z wiatru co się da, a więc spadek wiatru to od razu spadek generowanej mocy. Czyli taki wiatrak produkuje najwięcej energii, ale jest niestabilny w pracy.
atom1477 wrote:Teraz rozumiesz dlaczego nie należy na to patrzeć wyłącznie z punktu widzenia inwestorów?
atom1477 wrote:Ale dla małego wiatru, można zmienić kąt łopat, i pracować na większym parametrze kW na m².
atom1477 wrote:... jak nie wieje w jednym miejscu, to może akurat wieje w innym...
RitterX wrote:Rozwiń jeżeli możesz ten kawałek o zmianie parametrów wiatru.
RitterX wrote:
Na malowniczych zdjęciach pro-OZE pól wiatrakowych stoją rząd za rzędem, to wręcz epicki widok. Wychodzi na to, że da się postawić
.
atom1477 wrote:Chodzi o limit Betz'a.
RitterX wrote:Z niejasnych powodów widzą to tak zarówno inwestorzy jak i o zgrozo, projektanci turbin. Czyżby inwestorzy smarowali projektantom by ci projektowali coraz bardziej g...ne wiatraki?
RitterX wrote:Które wytłumaczenie jest bliższe prawdzie?
RitterX wrote:Z zasady patrzę na rzeczy przez pryzmat własnych korzyści. W tym przypadku rozumiem zarówno aerodynamikę jak i optykę inwestorów bo to oni budują i finansują te przedsięwzięcia.
Darom wrote:Niestety nie zapisywałem linków, ale jak pamiętam zasolona woda miała robić problemy w otworze "odbiorowym". Nie jestem w stanie tego powtórzyć. Tym bardziej, że na tym etapie zaliczam to do spekulacji. Myślę, że koledzy którzy interesują się ciepłownictwem (jak kol. gaz4) prędzej czy później przedstawią nam skąd takie tanie (relatywnie) ciepło z PGE i drogie z Geotermii.
atom1477 wrote:Niestety fizyka raczej nie odpowie na to pytanie.
Trzeba szukać kogoś kto się interesuje polityką
RitterX wrote:gaz4 wrote:Gdzie w tym tekście są informacje o wykorzystaniu mocy zainstalowanej? Na poczatek gigantomania czyli zachwyt nad turbiną 15 MW, kolejny rekord!
Niemiecka firma zamówiła w pre-order wiatraki a skoro mają tak wspaniałe, mniejsze od Siemensa plus niepohamowana skłonność, wręcz przymus, by kupować u siebie to dlaczego tak?
RitterX wrote:gaz4 wrote:"dla parku wiatrowego o mocy 900 MW produkcja wzrośnie o 5%"
No to teraz policz ile to będzie rocznie zysku przy powiedzmy 350€/MWh i 80GWh/wiatrak?
To jest bonusik a cel takiego a nie innego podejścia jest bardziej praktyczny. Rozumieją to Duńczycy rozumieją to Niemcy a tutaj jak zwykle trzecia droga.
RitterX wrote:gaz4 wrote:Niestety na inzynieria.com o tym nic a nic. Za to typowe "dane" z folderu reklamowego, nawet nie zająknęli się o wykorzystaniu mocy zainstalowanej. Nie zająknęli się także o cenie 1 MW, a to kluczowy parametr od jakiego inwestorzy zaczynają. Co niby mam tam sprostować skoro porządnych danych w tekście tyle co soli na kanapce?
Taki jest ich target, specyfika. Resztę bystrzy kolesie sami sobie dopowiedzą a to ma być krótka informacji co i jak oraz kto w co wchodzi albo z czego się wymiksowuje?
Niestety cena 1MW nie jest kluczowa. Jest kilka bardziej kluczowych spraw np. aerodynamika.
gaz4 wrote:Pytanie dlaczego geotermia nie skupia się na na S2 gdzie oferuje ceny ciepła znacznie niższe niż PGE?
kj1 wrote:Moc grzejnika (również wymiennika ciepła) zmienia się z sześcianem temperatury.
gaz4 wrote:A jak S2 ma zbyt mało odbiorców to kurna zwiększyć jej przepustowość bo ciepło i inne opłaty są znacznie tańsze niż w S1.
gaz4 wrote:Rodzaj opłaty: PGE - geotermia
Roczna za moc: 111 tys - 193 tys
atom1477 wrote:w takim razie jak to wygląda w przypadku wymienników ciepła?Ale na pewno nie dotyczy wymienników ciepła (cieczowych).
kj1 wrote:gaz4 wrote:Pytanie dlaczego geotermia nie skupia się na na S2 gdzie oferuje ceny ciepła znacznie niższe niż PGE?
Odpowiedź jest prosta - bo nie ma odbiorców. Bo tylko laikowi wydaje się, że można łatwo zamienić 130 stopni na 65.
kj1 wrote:gaz4 wrote:A jak S2 ma zbyt mało odbiorców to kurna zwiększyć jej przepustowość bo ciepło i inne opłaty są znacznie tańsze niż w S1.
Przepustowość jest silnie związana z mocą. Więc te inne opłaty nie są znacznie tańsze. Wręcz przeciwnie - są znaczie droższe. Jak zresztą sam napisałeś
gaz4 wrote:Rodzaj opłaty: PGE - geotermia
Roczna za moc: 111 tys - 193 tys
gaz4 wrote:Czy możesz powiedzieć jak to policzyłeś?Dla zużycia na poziomie 400 GJ rocznie potrzebna moc cieplna wynosi ok. 0.05 MW
gaz4 wrote:No jest. A żeby ją rozszerzyć to trzeba wybudować nowe węzły, albo zmodrenizować stare.Przypominam, że niskotemperaturowa sieć S2 w Toruniu jest od dawna.
gaz4 wrote:to znaczy 50kW. To ile gospodarstw domowych korzysta z tej sieci, jeżeli jeżeli tak mała moc wystarczy do ich obsługi. Nie pamiętam jak to jest z mieszkaniami, ale domek jednorodzinny potrzebuje źródło ciepła o mocy 10-15 kW. Nawet gdyby dla mieszkania było 5x mniej, to oznacza, że do tej sieci podpięte jest 25 mieszkań. I wg Ciebie to nie jest niszowa sieć?ok. 0.05 MW
kj1 wrote:gaz4 wrote:Czy możesz powiedzieć jak to policzyłeś?Dla zużycia na poziomie 400 GJ rocznie potrzebna moc cieplna wynosi ok. 0.05 MW
kj1 wrote:gaz4 wrote:Nie pamiętam jak to jest z mieszkaniami, ale domek jednorodzinny potrzebuje źródło ciepła o mocy 10-15 kW. Nawet gdyby dla mieszkania było 5x mniej, to oznacza, że do tej sieci podpięte jest 25 mieszkań. I wg Ciebie to nie jest niszowa sieć?Przypominam, że niskotemperaturowa sieć S2 w Toruniu jest od dawna.
gaz4 wrote:najprawdopodobniej budynki uczelni rydzykaNiestety nie mam pojęcia co to za sieć i jakie rejony obejmuje.
gaz4 wrote:Skorzystałem ze strony cieplowlasciwie.pl
atom1477 wrote:Nikt Ci nie broni patrzeć przez taki pryzmat przez jaki chcesz. Ale skoro tak, to nie pisz że duże turbiny (w sensie z dużymi generatorami) są obiektywnie lepsze.
gaz4 wrote:Jednak jak widzę twarde dane nie trafiają bo zamiast pokazać ewentulane błędy (pewnie jakieś są, errare humanum est) tylko słowa, słowa, słowa. Ktoś zamówił 15 MW kolosy więc są dobre.
RitterX wrote:
Są obiektywnie lepsze, skonstruowane w bardziej optymalny sposób dla środowiska, w którym będą przez dziesięciolecia pracowały czyli jak najbardziej pod względem inżynieryjnym. Dlatego rozumiem dlaczego jeszcze niecertyfikowane wiatraki, które już przeszły testy użytkowe są zamawiane na pniu i nikt nie marudzi o W/m² albo cenie za 1MW.
RitterX wrote:
Ale jak uważasz, że nie są lepsze inżynieryjnie to może to rozwiniesz?
kj1 wrote:gaz4 wrote:najprawdopodobniej budynki uczelni rydzykaNiestety nie mam pojęcia co to za sieć i jakie rejony obejmuje.
kj1 wrote:gaz4 wrote:Skorzystałem ze strony cieplowlasciwie.pl
Ta kontraktowana moc, to moc jaką potrzebujesz, żeby utrzymać w mieszkaniu temperaturę ok 20 stopni w największe mrozy. I jest znacznie większa niż średnia moc potrzebna do wytworzenia ciepła na ogrzanie mieszkania.