Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

EVOBOX Cyfrowy Polsat - Ustawianie listy ulubionych programów w dekoderze EVOBOX

Jacek-555 19 Aug 2021 16:04 19920 40
    Jacek-555
    Level 10  
    Dostałem dwa dni temu nowe dekodery EVOBOX (Lite oraz PVR). W porządku – opcją cofania obrazu i z nagrywaniem. Ale nikt nie potrafił mi odpowiedzieć w jaka sposób ustawić listę „ulubionych” czyli własną kolejność programów. Pięć osób z infolinii twierdziło, że po przyciśnięciu na pilocie klawisza „Menu” na górnej liście wyboru pojawi się napis „programy TV”. Nie chcieli przyjąć do wiadomości, że nie ma takiej pozycji. Metodą prób doszedłem do tego, że do stanu który chcieli uzyskać dochodzi się poprzez naciśnięcie klawisza na pilocie... „program TV”. Rozwija się menu, w którym jest pozycja dodawania do ulubionych. Ale tutaj znów utknąłem, bo po dodaniu własnej listy programów nie wiadomo jak ustawić, by wyświetlały się jako domyśle. Nie działa (jak to było przy starszych dekoderach) przełączanie między listą ogólną polsatowską, a ulubionymi. Znów nie wiedział o tym ani punkt sprzedaży (proponowali, by sprawdzić w instrukcji, a tam nic takiego nie ma), ani infolinia. W jakiś sposób mi się to udało. Dopiero po jakimś czasie doszedłem do tego, że (już po ustawieniu listy ulubionych) trzeba znów przycisnąć klawisz „Program TV” i wyszukać na liście „oglądaj”. Wskoczyło i działa. Nie wiem jeszcze tylko w jaki sposób płynnie zarządzać listą, tak by się w dwóch kolumnach wyświetlały wszystkie i ulubione i by można było między nimi dokonywać zmian, lub zmieniać kolejność stacji w ulubionych. Jeśli ktoś wie, to proszę o wskazówki.
    Marek Skubisz
    Level 10  
    Ja wczoraj dostałem Evobox PVR i po wielu próbach doszedłem do tego samego wyniku. Wygląda na to , że nie ma możliwości zamiany, czy zmiany kolejności kanałów jak w PVR7000. Trzeba chyba zrobić sobie listę w chcianej kolejności na karteczce i w tej kolejności dodawać sobie kanały do ulubionej listy, "skacząc"po "wszystkich".
    netTv
    Level 28  
    Naciśnij dwa razy MENU => KANAŁY => OK => Przycisk Opcje
    Marek Skubisz
    Level 10  
    Chyba się nie rozumiemy: chodzi o ustawienie listy kanałów ulubionych a postępując wg. tej metody, mamy w opcjach możliwość m.in. usunięcia z listy ulubionych . O tworzeniu nowej lub dodawaniu do ulubionych nic nie ma. Przynajmniej u mnie. Dlatego utworzyłem ją (chcąc mieć pożądaną kolejność kanałów) w sposób, jaki podałem wyżej.
    netTv
    Level 28  
    Masz już listę ulubionych i chcesz zmienić kolejność kanałów?
    Najpierw trzeba zmienić listę aktualnie wybranych kanałów z WSZYSTKIE na ULUBIONE.
    Oglądając kanał naciśnij strzałkę w lewo i następnie w prawo.
    Idź do pozycji WSZYSTKIE naciśnij OK i wybierz z listy ULUBIONE dalej wybierz kanał z listy i zatwierdź OK.
    Następnie na pilocie naciśnij dwa razy Menu.
    Dalej przejdź do pozycji KANAŁY, naciśnij OK.
    Naciśnij na pilocie OPCJE. Pojawi się lista opcji. Wybierz AKCJE i następnie KOLEJNOŚĆ.
    Teraz jesteś w trybie przenoszenia kanałów. Wybierz strzałkami kanał i naciśnij OK.
    Następnie przejdź strzałkami do pozycji na liście do której chcesz przenieść kanał i naciśnij OK. (Aby szybciej przejść do danej pozycji na liście można użyć przycisków numerycznych na pilocie.)
    Potwierdź operację naciskając ponownie OK.
    MICHAŁ6201
    Level 16  
    To nie działa!!!! Rodzice dostali ten dekoder. Bezwartościowy badziew. Jak można tyle pieniędzy płacić za taki gniot i nie mieć możliwości ustawienia kolejności kanałów? Nie do pomyślenia. W dzisiejszych czasach wciskają ludziom dziadostwo w którym nie ma żadnych ustawień. Ktoś sobie wymyślił że polsat ma być na kanale 1 i tak ma być. Nigdy w życiu bym tego nie chciał nawet za darmo. Odradzam jeśli ktoś zastanawia się czy podpisać z nimi umowę.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Ale można zrobić tworząc własną listę Ulubione. Standardowych kanałów nie przestawisz bo tak to ustawił operator.

Na stronie operatora są przecież instrukcje jak utworzyć, wystarczy odwiedzić i zrobić.
    netTv
    Level 28  
    Marek Skubisz wrote:
    Ja wczoraj dostałem Evobox PVR i po wielu próbach doszedłem do tego samego wyniku. Wygląda na to , że nie ma możliwości zamiany, czy zmiany kolejności kanałów jak w PVR7000. Trzeba chyba zrobić sobie listę w chcianej kolejności na karteczce i w tej kolejności dodawać sobie kanały do ulubionej listy, "skacząc"po "wszystkich".

Naciskasz dwa razy przycisk Menu.
    W widoku głównego menu dekodera przechodzisz strzałką do KANAŁY TV i Ok.
    Następnie na pilocie naciskasz OPCJE dalej w menu na ekranie => Lista => Modyfikuj => Ulubione
    Teraz przez OK zaznaczasz kanały, które mają być dodane do listy (na górze okna z logiem kanału pojawi się zaznaczenie)
    Następnie aby zakończyć dodawanie klikasz strzałka w dół i Ok na Potwierdź.
    W ten sposób dodajesz kanały do listy Ulubione w kolejności jak występują na liście Wszystkie.
    Dlatego łatwiej jest ustalić kolejność kanałów na liście Ulubione przez dodawanie z menu akcji. Strzałka w prawo na live. DODAJ DO ULUBIONYCH
    Aby edytować kolejność dla pojedynczego kanału na liście Ulubione korzystamy z menu Opcje w menu KANAŁY TV.
    Wcześniej wybieramy listę Ulubione w menu KANAŁY TV i przechodzimy na liście do oglądania danego kanału następnie wracamy do menu KANAŁY TV.
    Następnie z menu OPCJE wybieramy => AKCJE => KOLEJNOŚĆ klikając OK na kanale wybieramy kanał do przesunięcia i strzałką przesuwamy na wybraną pozycję (można numerycznie wybrać pozycję do której chcemy przejść) następnie na wybranej pozycji naciskamy OK i zatwierdzamy ponownie OK.

Dodano po 4 [minuty]:

MICHAŁ6201 wrote:
    To nie działa!!!! Rodzice dostali ten dekoder. Bezwartościowy badziew. Jak można tyle pieniędzy płacić za taki gniot i nie mieć możliwości ustawienia kolejności kanałów? Nie do pomyślenia. W dzisiejszych czasach wciskają ludziom dziadostwo w którym nie ma żadnych ustawień. Ktoś sobie wymyślił że Polsat ma być na kanale 1 i tak ma być. Nigdy w życiu bym tego nie chciał nawet za darmo. Odradzam jeśli ktoś zastanawia się czy podpisać z nimi umowę.

Działa tylko trzeba czytać ze zrozumieniem.
    Aby edytować kolejność kanałów na liście Ulubione trzeba przełączyć się na listę Ulubione.
    W tym celu najpierw trzeba wybrać listę Ulubione z list dostępnych później wybrać kanał z tej listy, a następnie zatwierdzić wybór kanału z listy OK.
    Inaczej pozostajesz na liście Wszystkie gdzie nie można edytować kolejność kanałów.

Uwaga: Lista kanałów Ulubione występuje na liście dostępnych do wyboru, tylko jeśli co najmniej jeden kanał jest do niej dodany.
    MICHAŁ6201
    Level 16  
    Niestety to nie działa. Nie ma opcji do zmiany numeru kanału. Chcę ustawić np. tvp1 na kanale 1

Przecież to powinna być podstawowa opcja do ustawiania. A mówiłem rodzicom żeby polsaty omijać szerokim łukiem. Jest o wiele lepszy wybór u konkurencji.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Bo nie ma wcale opcji zmiany listy podstawowej do czasu aż sam nie zrobisz sobie listy w Ulubionych i przełączysz się na nią. Możesz tam dowolnie sobei sortować kanały przenosząc.

Kolega przecież napisał dokładnie jak to zrobić.

http://www.polsatbox.pl/nowy-soft/

p.s. Najłatwiej to zaopatrzyć się nie w dekoder operatora tylko moduł Ci+ i w odbiornik z enigma2 , tam można sobei dowolnie tworzyć własne listy programów, tak samo jest w TV w którym używa sie modułu.
    MICHAŁ6201
    Level 16  
    Pododawałem do listy ulubionych i nic mi to nie daje, bo nie ma tam możliwości zmiany numerów kanałów. Moryduję się z tym badziewiem od rana
    tomaszlonski
    Level 31  
    netTv wrote:
    W ten sposób dodajesz kanały do listy Ulubione w kolejności jak występują na liście Wszystkie.
    Dlatego łatwiej jest ustalić kolejność kanałów na liście Ulubione przez dodawanie z menu akcji. Strzałka w prawo na live. DODAJ DO ULUBIONYCH
    Aby edytować kolejność dla pojedynczego kanału na liście Ulubione korzystamy z menu Opcje w menu KANAŁY TV.
    Wcześniej wybieramy listę Ulubione w menu KANAŁY TV i przechodzimy na liście do oglądania danego kanału następnie wracamy do menu KANAŁY TV.
    Następnie z menu OPCJE wybieramy => AKCJE => KOLEJNOŚĆ klikając OK na kanale wybieramy kanał do przesunięcia i strzałką przesuwamy na wybraną pozycję (można numerycznie wybrać pozycję do której chcemy przejść) następnie na wybranej pozycji naciskamy OK i zatwierdzamy ponownie OK.
    MICHAŁ6201
    Level 16  
    Nie rozumiem tego w ogóle. Masło maślane.
    netTv
    Level 28  
    W wolnej chwili zrobię film na YT -:)
    Nie trzeba rozumieć, tyko wziąć do ręki pilot i wykonać krok po kroku.
    Opis był zrobiony z praktyki.
    Evoboxy miały mieć również oddzielne menu w Ustawieniach "Zarządzanie kanałami", ale nie było sojuszników aby projekt przerodził się w kod.
    To co widać aktualnie, to lenistwo w wykonaniu ADB.
    Brak dobrego zarządzania kanałami to jeden z nieskończonych elementów projektu Evobox PVR.
    Całe szczęście, że projekt do "starych" dekoderów CPT z rodziny HD był w całości realizowany w CP i tam jest menu ale też z pewnym kompromisem ze względu na ograniczenia sprzętowe dekoderów.
    pikarel
    Level 37  
    MICHAŁ6201 wrote:
    (...) A mówiłem rodzicom żeby polsaty omijać szerokim łukiem. Jest o wiele lepszy wybór u konkurencji.

Tak? Może w Orange? Tu ułożona lista ulubionych idzie się czochrać po każdym zaniku zasilania. Każda aktualizacja listy przez operatora skutkuje tym samym.
    Może w Canal+, gdzie jest podobnie?
    Warto znać zagadnienie, o którym "się pisze".
    netTv
    Level 28  

Zgodnie z obietnicą, film jak zarządzać Ulubionymi i listami użytkownika w dekoderach rodziny Evobox i Polsatbox 4k.
    MICHAŁ6201
    Level 16  
    Dziękuję Ci serdecznie. Jesteś wielki Mistrzu🙂
    Tego mi właśnie trzeba było. Teraz już wszystko jasne. Działa tak jak chciałem🙂
    ZENEK898
    Level 1  
    Witam ! miałem również problem z programowaniem tego dekodera (z poprzednimi sobie radziłem) , ale po obejrzeniu filmiku poszło bezproblemowo . Za podpowiedzi i filmik dziękuje . Zenek
    DarekL.
    Level 13  
    Odświeżam stary temat jeżeli chodzi o listę ulubione kanały po utworzeniu takowej listy za każdym razem po zaniku prądu ta lista znika i trzeba robić ją ponownie i moje pytanie czy jest jakiś sposób żeby ta lista nie znikała.
    netTv
    Level 28  
    Masz na myśli listę Ulubione czy inną utworzoną?
    O który dekoder chodzi?
    DarekL.
    Level 13  
    netTv wrote:
    Lista znika?

jeżeli masz dekoder polsatu to sprawdż, wystarczy wyłączyć zasilanie i listę "ulubione" trzeba tworzyć od nowa
    netTv
    Level 28  
    Dobrze dekoderów Polsatu o nazwie Evobox jest kilka więc konkretnie który model jaka wersja oprogramowania?
    Przykładowo korzystam z dekodera Evobox IP i nie mam żadnych problemów z listą ulubione więc konkrety poproszę.
    DarekL.
    Level 13  
    netTv wrote:
    Masz na myśli listę Ulubione czy inną utworzoną?
    O który dekoder chodzi?

mam w domu 3 dekodery 1 szt polsat box 4k i 2 sztuki posat box 4k lite i na wszystkich jest to samo znika lista ulubione po wyłączeniu z prądu trzeba tworzyć listę od nowa

Dodano po 3 [minuty]:

netTv wrote:
    Dobrze dekoderów Polsatu o nazwie Evobox jest kilka więc konkretnie który model jaka wersja oprogramowania?
    Przykładowo korzystam z dekodera Evobox IP i nie mam żadnych problemów z listą ulubione więc konkrety poproszę.

model D61BW oprogramowanie najnowsze jakie jest dostępne, jeżeli masz taki model to wyłącz z prądu na pół godziny i zobacz czy znika lista ulubione
    netTv
    Level 28  
    DarekL. wrote:

model D61BW oprogramowanie najnowsze jakie jest dostępne, jeżeli masz taki model to wyłącz z prądu na pół godziny i zobacz czy znika lista ulubione

Czy dekoder Polsat Box 4k (D61BW) masz skonfigurowany w trybie satelita+internet?
    Czy dekoder jest podłączony do internetu?
    Ile kanałów ~ masz na liście Ulubione?
    Jaka wersja oprogramowania jest widoczna w Ustawienia / Informacje / Dostęp warunkowy.

Właśnie przetestowałem u siebie na dekoderze Polsat Box 4k i wszystko działa poprawnie, wersja oprogramowania 1.4.6.
    Dodałem do listy Ulubione 6 kanałów. Wyłączyłem dekoder pilotem do stanu czuwania (soft standby) i odłączyłem od zasilania na godzinę.
    Po ponownym podłączeniu zasilania lista Ulubione jest w całości, a dekoder uruchamia się na ostatnio oglądanym kanale na wybranej ostatnio liście Ulubione.
    Może twój dekoder ma uszkodzoną pamięć i dlatego gubi listę.
    KAROL19766
    Level 12  
    netTv wrote:

Zgodnie z obietnicą, film jak zarządzać Ulubionymi i listami użytkownika w dekoderach rodziny Evobox i Polsatbox 4k.

A ja mam inne pytanie : początek filmu i jak widac lista : ostatnio oglądane ( u mnie za każdym razem ) po włączeniu dekodera to cholerstwo się pokazuje ?!!! Jak to wyłączyć ? Jakiś czas był spokój i znowu to się pojawia !!!
    netTv
    Level 28  
    Zrób zdjęcie bo nie bardzo wiem o czym piszesz.
    KAROL19766
    Level 12  
    netTv wrote:
    Zrób zdjęcie bo nie bardzo wiem o czym piszesz.

To co masz u siebie na początku filmu te menu to u mnie za każdym razem po włączeniu dekodera pojawia się to , włączam dekoder i pojawia się to :

EVOBOX Cyfrowy Polsat - Ustawianie listy ulubionych programów w dekoderze EVOBOX
    netTv
    Level 28  
    Nic z tym nie zrobisz taka strategia operatora. Aby szybko zamknąć to okno naciśnij na pilocie Wyjdź albo Wstecz.
    Kiedyś blokowało pojawianie się tego ekranu odłączenie dekodera od internetu.