Witajcie.
Jestem zmuszona w trybie pilnym podjąć decyzję o zakupie nowego kotła gazowego dla mojej mamy, a nie mam o tym najmniejszego pojęcia. Poprzedni piec marki Termet minimax ma uszkodzoną elektronikę (kod 02, brak ciepłej wody), a naprawa wyniesie ponad 800 zł, więc chyba nie opłaca się już inwestować? Serwisant uważa, że stary piec pociągnie max rok albo dwa. Nowy kocioł potrzebny jest do mieszkania 65 m2 w poniemieckiej zabudowie wielorodzinnej ze starą instalacją grzejnikową. Nie ukrywam, że cena jest dla mnie istotna oraz wymiary kotła (wąska łazienka), oczywiście wydajność również (zła izolacja budynku). Planuję zakup do ok 3-3,5 tys zł. Pierwotnie myslałam o Termet, ale mama upiera się, że nigdy więcej...Serwisant zaproponował inne 2 firmy w dobrej cenie (3,3 i 4 tys zł).
Dodatkowo, montaż nowego kotła to ponad 4 tys zł, w tym 2,6 tys to usługa kominiarza (nowy wkład kominowy). Czy te ceny są realne? Wydaje się dużo, ale nie znam sie na tym. Prosze o pomoc.
Nowy kocioł potrzebny jest do mieszkania 65 m2 w poniemieckiej zabudowie wielorodzinnej ze starą instalacją grzejnikową.
do małych metraży warto patrzeć na moc minimalną kotła. Kotły 2-funkcyjne mogą mieć moce od ok. 3-3,5kW dla wody kotłowej 50/30.
Także wybierałbym coś z kotłów o mocy minimalnej 3-4kW, nie więcej.
Ponieważ kotły kondensacyjne są wrażliwe na zanieczyszczenia i osady to warto kupić odmulacz magnetyczny, którego nie zawsze instalatorzy polecają, bo to kolejne kilka stówek do wydania przez inwestora, a wiele osób patrzy przez pryzmat ceny, więc instalator chcąc być wybranym oferuje tańsze rozwiązanie.
EPP wrote:
Nie ukrywam, że cena jest dla mnie istotna oraz wymiary kotła (wąska łazienka), oczywiście wydajność również (zła izolacja budynku).
nie znam wymiarów MiniMax więc trzeba zmierzyć jaki kocioł maksymalnie może się zmieścić i takowego szukać przez pryzmat wymiarów,
Pod katem ceny to Termet Silver 20kW wypada ciekawie.
Kotły 2-funkcyjne mają maksymalne moce 20-25kW, więc mocy maksymalnej nigdy nie zabraknie, nawet jest ona za duża i jej nigdy nie wykorzystasz na cele c.o.
Jeśli przyjmiemy przelicznik 100W/m2 to 65m2 wychodzi 6,5kW stałej mocy ale dla mrozów na poziomie -20. W takich warunkach średnio w sezonie będzie potrzebna moc ok. 2,9kW.
W takich warunkach kocioł o mocy minimalnej3,5kW byłby optymalny.
EPP wrote:
Planuję zakup do ok 3-3,5 tys zł. Pierwotnie myslałam o Termet, ale mama upiera się, że nigdy więcej...
Termet Silver 20kW pasuje idealnie w ten budżet i ma moc minimalną ok. 3kW. Warto podkreślić, że Silver 20kW ma 20kW na cele c.o., bo na cele c.w.u. oferuje 25kW, więc nie kupujemy przypadkiem Silvera 25kW, bo on ma moc minimalną powyżej 4kW, więc pod kątem c.o. będzie ciut gorzej, a pod kątem c.w.u. oferuje 30kW ale mama pewnie i tak nie zauważyłaby róznicy.
Dlaczego nigdy więcej, co nie pasuje mamie? Nowe kotły to też nowe konstrukcje i podobno nie są złe jak na swoją cenę.
EPP wrote:
Dodatkowo, montaż nowego kotła to ponad 4 tys zł, w tym 2,6 tys to usługa kominiarza (nowy wkład kominowy).
Sam montaż kotła to powieszenie na ścianie dopasowanie przyłączy na gaz, wodę i najdroższy w tym wszystkim jest montaż wkładu kominowego.
Zwykle producenci zalecają montaż swoich własnych systemów kominowych i mogą one być kosztowne.
Na szybko sprawdziłem i MiniMax Elegance GCO-DP-13-10 ma moc minimalną 7kW dla wody 80/60. Zakładając, że średnio potrzeba ok.3kW, a kocioł ma minimalnie 7kW, czyli więcej niż potrzeba na mrozy -20 to nie dziwię się, że mama może narzekać np. na komfort cieplny, bo też mam mieszkanie w starym nieocieplonym budynku ale 100m2 i mój kocioł ma minimalnie ponad 9kW.
Być może złe wrażenie mamy to nie wina kotła jako takiego ale instalacji, która nie była dopasowana do owego kotła, bo znaczenia ma wielkość grzejników, średnice rur itp.
Także to co zrobili instalatorzy tworzący instalację od podstaw też ma znaczenie i być może nagonka Twojej mamy na kotły Termet jest nieuzasadniona.
EPP wrote:
Czy te ceny są realne? Wydaje się dużo, ale nie znam sie na tym. Prosze o pomoc.
ceny mogą być realne ale czy w tym konkretnym przypadku są zbyt wysokie to tego nie potwierdzę i nie pomogę.
Każdy przypadek należałoby rozpatrywać indywidualnie, bo znaczenie ma to jaki kocioł wybierzemy, system będzie pasował dla danego kotła i nie będzie uniwersalny. Co najwyżej spodziewałbym się uniwersalności w ramach danej marki ale też nie ma gwarancji co będzie za 10 lat, bo średnia projektowa żywotność kotłów kondensacyjnych jest szacowana właśnie na 10 lat.
Niezależnie jaki kocioł wybierze Twoja mama to niech nie rezygnuje z filtra magnetycznego. Lepiej wydać teraz kilka stówek na takowy filtr, bo czystsza instalacja to mniej problemów w przyszłości z kotłem. Oczywiście taki filtr trzeba cyklicznie czyścić i może to zrobić wprawiony użytkownik we własnym zakresie, zgodnie z instrukcją czyszczenia takiego filtra.
Dodano po 5 [minuty]:
PchlaW81 wrote:
Zorientuj się jacy producenci kotłow mają w Twojej okolicy serwis gwarancyjny i po gwarancyjny i na tej podstawie szukaj konkretnego modelu.
Termet jest ale z bliżej nieznanego powodu ta marka została skreślona.
Jak serwisant poleca inne marki to być może jest też serwisantem tych innych. Zdarza się, że jedna firma jest autoryzowanym serwisantem kilku marek, taki uniwersalny żołnierz
Polecam silvera 20kW na CO i 25 na CWU. Kupując inna niby lepszą markę w podobnym, ale zwykle wyższym zakresie cenowym otrzymasz podobne urządzenia zmontowane z podobnych komponentów. Za to serwis i naprawy będą dużo droższe. Awarie zdarzają się wszystkim, także wpadki produkcyjne, to normalne. Mam silvera od 4 lat i nic się nie dzieje., ale z zasobnikiem. 2F zawsze będzie miał większą awaryjność ze względu na ogromne ilości uruchomień przy grzaniu przepływowym.
Jak będziesz mówić NIE ZNAM SIĘ fachowcowi, to na pewno nie będzie tanio. Jakie te firmy?
Zorientuj się jacy producenci kotłow mają w Twojej okolicy serwis gwarancyjny i po gwarancyjny i na tej podstawie szukaj konkretnego modelu.
Racja! Nie mam czasu na doszkolenie się, w tym problem.
Serwis już ogarnęłam mniej więcej. Z uwagi na to, że to Wrocław, firm jest dużo: Viessmann; Termet; Vaillant; Saunier Duval; Junkers.
Jak serwisant poleca inne marki to być może jest też serwisantem tych innych. Zdarza się, że jedna firma jest autoryzowanym serwisantem kilku marek, taki uniwersalny żołnierz
U Nas jest zaglebie vaillant/sounier duval, oficjalnych instalatorow 20-30 w promieniu 20-25 km by sie pewnie znalazlo ale serwisantow takich co wiecej potrafia poszperac w kotle lub maja dostep do czesci to juz gorzej, nawet nie dawno specjalnie badalem ten temat bo wszedzie wciskaja tego vaillanta i po wielkiej lasce potrafili mi dac namiary na jednego serwisanta gwarancyjnego i po gwarancyjnego 20km ode mnie
Pod katem ceny to Termet Silver 20kW wypada ciekawie.
Kotły 2-funkcyjne mają maksymalne moce 20-25kW, więc mocy maksymalnej nigdy nie zabraknie, nawet jest ona za duża i jej nigdy nie wykorzystasz na cele c.o.
Jeśli przyjmiemy przelicznik 100W/m2 to 65m2 wychodzi 6,5kW stałej mocy ale dla mrozów na poziomie -20. W takich warunkach średnio w sezonie będzie potrzebna moc ok. 2,9kW.
W takich warunkach kocioł o mocy minimalnej3,5kW byłby optymalny.
Od kiedy pierwszym kryterium doboru kotła jest cena? Nie toczymy dyskusji w innym wątku co po kolei trzeba brać pod uwagę? Tu mamy stan zastany
EPP wrote:
Nowy kocioł potrzebny jest do mieszkania 65 m2 w poniemieckiej zabudowie wielorodzinnej ze starą instalacją grzejnikową.
i zadaniem jest znalezienie rozwiązania zamiennego. Czyli po kolei:
1. Ile ciepła jest potrzeba na c.o. i c.w.u. (o ile także to bierzemy pod uwagę).
2. Jaka jest instalacja grzewcza - grzejniki, ile, jakie jak duże?
3. Jaki przewód kominowy - wysokość, przekrój,
EPP wrote:
w tym 2,6 tys to usługa kominiarza (nowy wkład kominowy)
4. Gdzie kocioł jest zainstalowany (kuchnia, łazienka, piwnica)?
5. Jaka regulacja pracy (tylko temperatura wody grzewczej, zawory termostatyczne przy grzejnikach, sterownik pokojowy, czujnik pogodowy)?
6. Budżet
oficjalnych instalatorow 20-30 w promieniu 20-25 km by sie pewnie znalazlo ale serwisantow takich co wiecej potrafia poszperac w kotle lub maja dostep do czesci to juz gorzej,
nigdy nie wiadomo na kogo trafisz dlatego ja w dużej mierze sam staram się ogarniać kwestię ustawień, tym bardziej, że mam do tego smykałkę, a z drugiej strony zabawa w ustawienia jest często czasochłonna i nie starczyłaby jedna wizyta serwisanta.
sylba wrote:
Od kiedy pierwszym kryterium doboru kotła jest cena? Nie toczymy dyskusji w innym wątku co po kolei trzeba brać pod uwagę? Tu mamy stan zastany
Mamy stan zastany, a wspomniany Silver 20kW na papierze ma parametry bardzo dobre i zakres modulacji jest jeden z lepszych, więc można to traktować jako optymalny wybór do mieszkania.
W kwestii kotłów 2-funkcyjnych w zasadzie nie znajdziesz nic z lepszym zakresem modulacji, by była podstawa do kwestionowania Silvera 20kW.
sylba wrote:
EPP wrote:
i zadaniem jest znalezienie rozwiązania zamiennego. Czyli po kolei:
1. Ile ciepła jest potrzeba na c.o. i c.w.u. (o ile także to bierzemy pod uwagę).
2. Jaka jest instalacja grzewcza - grzejniki, ile, jakie jak duże?
3. Jaki przewód kominowy - wysokość, przekrój,
Ad 1 po co Ci ilość potrzebnego ciepła, te dane nic nie zmienią w kwestii przykładowego Silvera 20kW.
Ad 2 jak wyżej te dane nic nie zmieniają i nie mają wpływu na zaproponowany Silver 20kW.
Ad 3 skoro stary kocioł ma wyjście spalin 130mm to można założyć, że będzie miejsce dla rury do koła kondensacyjnego. Finalnie przychodzi fachowiec i on ocenia czy jest miejsce na montaż odpowiedniego wkładu kominowego itp. Na tym etapie nie jest to najważniejszy element, bo autorka nie biegnie już do sklepu i nie kupuje kotła tylko jak mniemam całość zleci fachowcowi, gdy już wybierze finalnie markę i być może model.
sylba wrote:
EPP wrote:
w tym 2,6 tys to usługa kominiarza (nowy wkład kominowy)
4. Gdzie kocioł jest zainstalowany (kuchnia, łazienka, piwnica)?
5. Jaka regulacja pracy (tylko temperatura wody grzewczej, zawory termostatyczne przy grzejnikach, sterownik pokojowy, czujnik pogodowy)?
6. Budżet
Ad 4 piwnica, czy mieszkanie ma wpływ na długość, a długość to cena, więc tu się zgodzę, że ma związek z kominiarzem i wyceną 2,6 tys. zł ale czy to będzie kuchnia czy łazienka to nie wpływa na cenę. W mieszkaniu opcja z piwnicą to rzadkość.
Ad 5 rodzaj regulacji pracy kotła nie wpływa na cenę usługi kominiarza, więc nie bardzo to rozumiem związku z cytowaną przez Ciebie kwotą 2,6 tys zł. Grzejniki zapewne zostaną be zmian, być może już jest jakiś regulator ON/OFF. Można co najwyżej pomyśleć o bardziej zaawansowanej regulacji pokojowej i pogodowej. Ale finalnie i tak można wszystkie te sprawy ogarniać już po wymianie kotła jeśli będzie taka potrzeba.
Ad 6 jak pisałem czasami producenci narzucają konkretny system rur spalinowych, więc nie można sobie wybierać losowo jak leci i co będzie wygodniejsze. Ale zawsze warto pytać np. producenta wybranego kotła, czy innego fachowca jakie są opcje do wyboru i szukać optymalnej oferty.
sylba wrote:
EPP wrote:
Planuję zakup do ok 3-3,5 tys zł
O to bym zapytał zanim udzieliłbym odpowiedzi.
ale po co pytać o budżet skoro już w pierwszym poście padła informacja o planowanym budżecie na kocioł.
Zresztą nawet jeśli by nie padła to zazwyczaj cena czyni cuda i większość ludzi szuka wariantu atrakcyjnego cenowo, więc w mojej ocenie najczęściej wybierane będą kotły kondensacyjne w budżecie ok. 3-4 tys. zł.
Skoro kocioł ma służyć ok. 10 lat to po co wydawać na niego 2x większą kwotę. Jak ktoś ma kasę to jego wybór i może sobie kupić kocioł za 10 tys. zł i sam powie, że szuka czegoś droższego ale przeciętny Polak nie ma takiego komfortu co do wyboru. A jak wiadomo sam kocioł to nie jedyny wydatek i wkład kominowy znacznie podnosi koszt całkowity.
BUCKS tu nie chodzi o krecenie pokretlem sterowniczym, raczej o jakas awarie na gwarancji lub po gwarancji, tak jak Ci pisze w sklepie czy na stronie instalatorow pelno, a jak sie zaglebisz to z 30stu co moga instalowac i pierwsze uruchomienie robic 1-2 ma uprawnienia do grzebania w kotle jak cos kleknie
Jak będziesz mówić NIE ZNAM SIĘ fachowcowi, to na pewno nie będzie tanio. Jakie te firmy?
Berreta za 3300 zł
Immergas za 4000 zł
Na drugi dzień po wizycie Serwisanta piec sam ,,zaskoczył", mamy zapas czasowy na wymianę.
Dodano po 13 [minuty]:
andrzej lukaszewicz wrote:
Polecam silvera 20kW na CO i 25 na CWU. Kupując inna niby lepszą markę w podobnym, ale zwykle wyższym zakresie cenowym otrzymasz podobne urządzenia zmontowane z podobnych komponentów. Za to serwis i naprawy będą dużo droższe. Awarie zdarzają się wszystkim, także wpadki produkcyjne, to normalne. Mam silvera od 4 lat i nic się nie dzieje., ale z zasobnikiem. 2F zawsze będzie miał większą awaryjność ze względu na ogromne ilości uruchomień przy grzaniu przepływowym.
Serwisant zaproponował Berretę i Imergas. Co to jest 2F?
2F to kociol dwu funkcyjny czyli za kazdym razem jak odkrecasz ciepla wode w kranie to sie wlacza zeby ja podgrzac, podgrzewa ja na bieżąco w momencie jak ja pobierasz, czyli bardzo czesto sie wlacza i wylacza bo myjesz naczynia, myjesz rece itp to wtedy potrzebujesz cieplej wody, sa tez kotly 1F ktore grzeja wode w bojlerze ktory ma np 120l, sa tez takie kotly co w sobie maja maly zbiornik ktory daje wiekszy komfort bo jak odkrecisz ciepla wode to On juz ma zapas dla Ciebie ale sa drogie w porownaniu do 2F, jak sa mieszkania gdzie wc i zlew w kuchni dzieli jedna sciana to wystarczaja i najlepiej sprawdzaja sie kotly dwufunkcyjne, kotly z bojlerem 1F to do domow z kilkoma mieszkancami
Dlaczego nigdy więcej, co nie pasuje mamie? Nowe kotły to też nowe konstrukcje i podobno nie są złe jak na swoją cenę.
Cała instalacja gazowa pod piec jest sprzed 20 lat, aktualny piec Termet ma może 10. W mieszkaniu w każdym z 5 pomieszczeń jest grzejnik, w tym 3 stare, 2 nowe. Mama twierdzi, że nacięła się 2 razy na Termet, chodzi jej o liczne naprawy? i niedogrzane mieszkanie. Niestety nie znam szczegółów napraw, zajmował się tym zawsze Tato, którego nie ma z nami od marca. Ja musiałam przejąć opiekę nad mieszkaniem, a nigdy się tym nie interesowałam, nie mieszkam tam od dawna. Ja też muszę sfinansować ten piec, stąd liczne pytania o wszystko. Ja w ciemno nic nie kupuję. Na szczęście jest teraz jakiś zapas czasowy na przemyślenie i zakup. Naprawa na rok wydaje mi się bez sensu, zwłaszcza, że piec zadziałał na drugi dzień i kod błędu się już nie pali.
Mama twierdzi, że nacięła się 2 razy na Termet, chodzi jej o liczne naprawy? i niedogrzane mieszkanie.
Niedogrzane mieszkanie nie koniecznie musi wynikać z kiepskiego kotła. Inne przyczyny to:
- grzejniki o zbyt małej mocy,
- niedrożne grzejniki,
- niedrożne przewody c.o.,
- nieprawidłowy/niedostosowany do mocy grzejników rozdział wody grzewczej.
Cała instalacja gazowa pod piec jest sprzed 20 lat
też miałem instalację robioną ponad 20 lat temu i też miałem pierwszy kocioł Termet - nie pamiętam modelu ale był ze świeczką palącą się nonstop jako tzw. pilot.
Potem miałem wymieniony kocioł na mój obecny Vaillant i instalacja była modernizowana przez serwisantów Vaillant będącymi również moimi instalatorami, czyli full service ale wątpliwej jakości co pokazała przyszłość.
Z modernizacji przy okazji wymiany kotła na Vaillanta zostało mi chyba tylko kilkanaście metrów rury.
Resztę wymieniałem w ciągu ostatnich kilku lat na podstawie własnych obserwacji i analizy jak działa instalacja i kocioł. Wyciągnięte wnioski nasunęły mi co muszę zrobić by poprawić stan rzeczy.
Mam nowe, większe grzejniki, większe średnice rur, podłączenie grzejników krzyżowe zamiast tradycyjnego bocznego lub dolnego
Wszystkie zawory są z regulacją wstępną by można było hydraulicznie równoważyć instalację.
EPP wrote:
Mama twierdzi, że nacięła się 2 razy na Termet, chodzi jej o liczne naprawy?
naprawy to może być faktycznie wina sprzętu ale też użytkownika, który nie robi cyklicznych przeglądów itp.
EPP wrote:
i niedogrzane mieszkanie.
to nie jest wina kotła samego w sobie.
Instalacja c.o. to zespół naczyń połączonych i każdy element ma znaczenie. Niedopasowanie tych elementów skutkuje, że mieszkanie może nie być dogrzewane.
Wyżej sylba napisał co może być powodem niedogrzewania, także nie szukałbym winy w samym kotle.
Ja też narzekałem na swojego Vaillanta. Ale po wymianie grzejników na większe i rur miedzianych na większe nagle ten sam kocioł oferuje lepszy komfort c.o. Może daleki od mojego ideału, bo moc minimalna rzeczywistą szacuję na ok. 9,5kW (80/60) robi swoje ale mimo to po moich modyfikacjach jest dużo lepszy niż było to po wykonaniu prac przez fachowców.
Tak samo miałem uwagi co do komfortu c.w.u. w swoim kotle ale udało mi się znaleźć szczegółowe informacje o moim kotle dzięki temu dołożyłem dodatkowy czujnik temperatury, którego nie było fabrycznie ale płyta główna mojego kotła go obsługuje, wymieniłem wymiennik płytowy z 12 płyt na 20 płyt i komort c.w.u. też się podniósł, choć w teorii cały czas mam ten "zły" kocioł.
Ale póki co kocioł rewanżuje się bezawaryjną pracą i teraz to doceniam.
EPP wrote:
Ja też muszę sfinansować ten piec, stąd liczne pytania o wszystko.
To w takim wypadku ja bym nie skreślał Termeta, skoro to Ty go finasujesz to mamie nie powinno to przeszkadzać. Sam miełem złe doświadczenia ze starym kotłem Termet sprzed ponad 20 lat ale to nie był kocioł kondensacyjny, a jak pisałem Silver 20kW ponoć jak na swoją cenę i parametry jest ciekawą propozycją do mieszkania. A nawet kupując wypasiony kocioł tez może trafić się trefna sztuka, więc nie ma na to reguły. W standardzie zawsze masz 2 lata gwarancji, w Termecie jest/była opcja przedłużenia do 7 lat ale nieopłacalna finansowo. Czasem inni producenci dawali w standardzie np. 5 lat gwarancji ale wątpię by było to coś konkurencyjnego cenowo do Silvera.
Mi osobiście brakuje w Silverze paru opcji w MENU do ustawiania samodzielnie ale przeciętnemu użytkownikowi nie robi to różnicy. Z tego powodu bardziej by mnie interesował Gold. Ale Termet ma też nowe modele ale nic o nich nie słyszałem, więc wolałbym sprawdzonego w jakimś stopniu Golda/Silvera, a nie widziałem, żadnej masowej nagonki i masowych narzekań na te modele.
EPP wrote:
Naprawa na rok wydaje mi się bez sensu, zwłaszcza, że piec zadziałał na drugi dzień i kod błędu się już nie pali.
teraz trudno powiedzieć czy to była chwilowa zwiecha, czy problem zniknął na dłużej, czy wróci za chwilę znowu.
Ja sam zajmuję się swoim kotłem, bo jest to prosty w budowie atmosferyk, którego miałem rozbierać na czynniki pierwsze i czyścić każdy element z osobna, więc póki działa to doceniam jego prostotę i trwałość.
Z drugiej strony musisz patrzeć, że jeśli wymiana miała by być teraz to może być ciężko zrobić kompleksową modernizację instalacji c.o.
Samym problemem może być wymiana choćby tylko kotła na nowy, bo jest to zwykle gorący okres i serwisanci/instalatorzy mają dużo roboty.
A październik można uznać za początek sezony grzewczego.
EPP wrote:
Na drugi dzień po wizycie Serwisanta piec sam ,,zaskoczył", mamy zapas czasowy na wymianę.
ja nie wierzę w przypadki, więc albio serwisant coś pomylił albo to są faktycznie pierwsze objawy końca tego kotła.
EPP wrote:
Berreta za 3300 zł
Immergas za 4000 zł
bardziej ja bym patrzył jakie konkretnie modele.
Z mojego punktu widzenia istotna jest moc minimalna kotła.
A wspomniany Silver 20kW ma bardzo dobry zakres modulacji jak na kocioł 2-funkcyjny.
Pod tym kątem nic lepszego nie kupisz, a prędzej można kupić coś "gorszego", więc pytanie jakie moce minimalne mają te inne kotły.
Niższa moc minimalna zapewni dłuższy cykl pracy palnika co oznacza dłużej ciepłe grzejniki w ramach pojedynczego cyklu grzania.
Sama wymiana kotła może poprawić komfort cieplny w mieszkaniu, nawet na starej instalacji.
Niewykluczone, że w kolejnym etapie trzeba będzie wziąć modernizację instalacji c.o. by poprawić komfort cieplny w tym mieszkaniu.
Ale w sytuacji awaryjnej wymienia się najpierw sam kocioł o reszcie można pomyśleć później jeśli będzie taka potrzeba, bo teraz zwyczajnie nie ma na to czasu i będzie to trudne do wykonania.
Uważam, że większe modernizacje c.o. trzeba planować na wiosnę by robić to ze spokojem, bez presji czasu.
Generalnie jak już pisałem niezależnie od kotła jaki finalnie wybierzesz to obowiązkowo montuj na powrocie c.o. przed kotłem odmulacz magnetyczny.
Na szybko rzuciłem okiem to ze znanych marek masz np. Ferdom, Sentinel, Fernox, Caleffi itp. Nawet jak Ci instalator tego nie zaproponuje to sama się tego domagaj.
Albo sama kup razem z kompletem zaworów odcinających i powiedz, że to ma być założone Na dobór filtra magnetycznego może mieć znaczenie to jak masz poprowadzone rury, bo trzeba patrzeć przez pryzmat dostępnego miejsca na montaż i późniejsze czyszczenie takowego filtra, więc miejsce montażu i powiązany z tym konkretny model nie powinien być zupełnie przypadkowy.
Ja też muszę sfinansować ten piec, stąd liczne pytania o wszystko.
To w takim wypadku ja bym nie skreślał Termeta, skoro to Ty go finasujesz to mamie nie powinno to przeszkadzać. Sam miełem złe doświadczenia ze starym kotłem Termet sprzed ponad 20 lat ale to nie był kocioł kondensacyjny, a jak pisałem Silver 20kW ponoć jak na swoją cenę i parametry jest ciekawą propozycją do mieszkania. A nawet kupując wypasiony kocioł tez może trafić się trefna sztuka, więc nie ma na to reguły. W standardzie zawsze masz 2 lata gwarancji, w Termecie jest/była opcja przedłużenia do 7 lat ale nieopłacalna finansowo. Czasem inni producenci dawali w standardzie np. 5 lat gwarancji ale wątpię by było to coś konkurencyjnego cenowo do Silvera.
Mi osobiście brakuje w Silverze paru opcji w MENU do ustawiania samodzielnie ale przeciętnemu użytkownikowi nie robi to różnicy. Z tego powodu bardziej by mnie interesował Gold. Ale Termet ma też nowe modele ale nic o nich nie słyszałem, więc wolałbym sprawdzonego w jakimś stopniu Golda/Silvera, a nie widziałem, żadnej masowej nagonki i masowych narzekań na te modele.
Na szybko rzuciłem okiem to ze znanych marek masz np. Ferdom, Sentinel, Fernox, Caleffi itp. Nawet jak Ci instalator tego nie zaproponuje to sama się tego domagaj.
Albo sama kup razem z kompletem zaworów odcinających i powiedz, że to ma być założone Na dobór filtra magnetycznego może mieć znaczenie to jak masz poprowadzone rury, bo trzeba patrzeć przez pryzmat dostępnego miejsca na montaż i późniejsze czyszczenie takowego filtra, więc miejsce montażu i powiązany z tym konkretny model nie powinien być zupełnie przypadkowy.
Dzięki temu Forum będzie Termet Silver, chociaż wymiary ma beznadziejne, jest wielki.
Czyli spokojnie mogę sama kupić wkład kominowy + wszystkie dodatki? Rozumiem, że bez problemu dobiorę nawet w Castoramie wszystko co potrzeba do Termeta? Czy lepiej poszukać specjalistycznego sklepu?
Mam wrażenie, że zarówno Instalator jak Komiarz mnie naciągają. Powiedzcie mi za co muszę tak naprawdę zapłacić?:
Instalator --> montaż pieca + części? Wyliczono na 1100 zł + 700 zł
Komiarz--> instalacja wkłądu kominowego + materiały? Bez opinii, bo mamy wcześniejszą i bez demontażu starego wkładu? Materiały w Castoramie to 1600 zł (wkład, kolano, daszek i jakaś gruba rura) czyli Kominiarz bierze 1000 zł. Trochę to sporo jak na montaż wkładu?
Dzięki temu Forum będzie Termet Silver, chociaż wymiary ma beznadziejne, jest wielki.
Nie widzę powodów by Silvera odrzucać jako kocioł do mieszkania.
Co do wymiarów to mój obecny stary Vaillant atmosferyczny ma wymiary:
800x440x338 mm
z kolei Silver 20kW ma wymiary:
785x400x334 mm
Inaczej mówiąc Silver jest 1,5 cm krótszy, 4 cm węższy i 4mm cieńszy od mojego Vaillanta, także z mojej perspektywy Silver ma normalne wymiary.
Ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
EPP wrote:
Czyli spokojnie mogę sama kupić wkład kominowy + wszystkie dodatki? Rozumiem, że bez problemu dobiorę nawet w Castoramie wszystko co potrzeba do Termeta? Czy lepiej poszukać specjalistycznego sklepu?
W innym wątku:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19576455#19576455 kolega Plumpi polecał np. kominy z tworzywa sztucznego PP firmy Ricom średnicy 80 mm.
Czy można je kupić w Castoramie to nie wiem, bo nie znam się na wkładach kominowych i nie zgłębiałem tego tematu.
nie znam cen, więc nie powiem, czy to "normalne" stawki, czy próba naciągania.
z mojego punktu widzenia kocioł należy powiesić na ścianie, wypoziomować itd.
Potem zrobić przyłącza do c.o., c.w.u. i gazu, założyć zawór z filtrem siatkowym oraz filtr magnetyczny z zaworami odcinającymi na czas czyszczenia.
W przypadku filtra siatkowego może być osobno zawór + osobno filtr albo jest też 2w1 np. firtma Womix oferuje zawory kulowe z wbudowanym filtrem siatkowym. Wyjścia c.o. są 3/4 cala, więc przy kotle powinna być rura miedziana 22mm, więc taki filtr siatkowy musi być na 3/4 cala. To samo tyczy się filtra magnetycznego, choć niektórzy kupują na 1 cal, że niby większa średnica daje mniejsze opory dla przepływającej wody w układzie.
Co konkretnie będzie potrzebne i jaki zakres przeróbek w grę wchodzi to zależy od obecnego układu przyłączy oraz docelowego położenia kotła itp.
To instalator ocenia na podstawie wizji lokalnej, chyba, że instalator podaje ryczałtowe stawki.
EPP wrote:
Komiarz--> instalacja wkłądu kominowego + materiały? Bez opinii, bo mamy wcześniejszą i bez demontażu starego wkładu?
w zasadzie kominiarz wydaje opinię i chyba ona powinna być, bo będzie nowy kocioł. Nie znam szczegółowej procedury to niech lepiej zorentowani się wypowiedzą.
Masz 2 opcje demontaż starego wkładu i montaż nowego z rurą w rurze 125/80 albo zachowanie starego wkładu jeśli ma np. 130mm i dołożenie rury 80mm to obecnego wkładu.
Mówi się rura w rurze, bo środkową rurą kocioł wyrzuca spaliny poza budynek, a pozostałą częścią rury zasysa powietrze do spalania gazu.
Niestety nie znam stawek, więc nie doradzę w tej kwestii.
Mnie dopiero czeka montaż kotła kondensacyjnego to po fakcie będę mądrzejszy
Skoro wymiana kotła, to nie odpuszczałbym sprawdzenia instalacji, zaworów termostatycznych i ich nastaw, drożności przewodów. Wszystko to po to, by mieć pewność, że nowy kocioł spełni pokładane w nim nadzieje.
patrząc przez pryzmat mojej instalacji to o drożność starych rur raczej bym się nie obawiał.
sylba wrote:
zaworów termostatycznych i ich nastaw
prędzej obawiałbym się zaworów bez nastaw wstępnych, bo kiedyś głównie takie były montowane, poza tym w zależności od konstrukcji to zawory lubiły się sklejać i blokować dlatego miałem u siebie kiedyś wymianę samych zaworów z głowicami, bo pierwotnie miałem M28, a potem miałem M30, więc inny gwint.
sylba wrote:
Wszystko to po to, by mieć pewność, że nowy kocioł spełni pokładane w nim nadzieje.
masz rację ale skoro ze starym kotłem było jako tako to z nowym nie będzie gorzej lecz powinno być lepiej.
Nie wiemy kiedy zacznie się tegoroczny sezon grzewczy, może wystartuje już we wrześniu.
Nie wiemy jaka jest obecna instalacja i co ewentualnie trzeba by w niej zmodernizować, czy ewentualnie sama podmianka zaworów byłaby wystarczająca.
Łatwiej znaleźć speca do montażu kotła niż do modernizacji instalacji c.o. w tym okresie.
Tak czy inaczej modernizację instalacji można zaplanować na przyszły rok po sezonie grzewczym by nie było to robione na wariata.
Teraz wyszedł nagle problem z kotłem, a nie z instalacją, więc można założyć, że skoro tyle lat wytrzymano ze starą instalacją to wytrzyma się jeszcze ten jeden sezon.