Novile wrote:Może zwyczajnie kondensator któryś wysechł jest już niesprawny ze starości. Lata robią swoje.

Bardzo dobra porada.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theremiroswit wrote:Raczej niemożliwe skoro piszeszNie wykluczone, że złe działanie transformatora modulacyjnego mogło doprowadzić do uszkodzenia wzmacniacza.
miroswit wrote:Ta KIA jest tutaj podczas nadawania tylko modulatorem a nie wzmacniaczem, skoro działa jak podajesz to nie jest uszkodzony.Stopień końcowy w.cz. zasiliłem bezpośrednio z wyjścia końcówki mocy m.cz. KIA7217AP. Efektem jest moc wyjściowa około 1 wata ale przy dodaniu modulacji na detektorze szczytowym widać ewidentny wzrost mocy, czyli modulacja dodaje się do nośnej.
miroswit wrote:Tak to sie robi fabrycznie w niemieckich radiach o mocy 1W.Stopień końcowy w.cz. zasiliłem bezpośrednio z wyjścia końcówki mocy m.cz. KIA7217AP. Efektem jest moc wyjściowa około 1 wata ale przy dodaniu modulacji na detektorze szczytowym widać ewidentny wzrost mocy, czyli modulacja dodaje się do nośnej.
Hektar Zahle.r wrote:Również o tym pomyślałem, lecz zastanawia mnie to:W sumie ciekawe czy zasilacz wyrabia.
miroswit wrote:CB Super Star 403 użytkowany w ciężarówce stracił zasięg nadawania,
miroswit wrote:Sprawny układ ma dawać połowę napięcia zasilania radia na wyjściu i jednocześnie pin 7 odizolowany galwanicznie od GND.Na szybko zakupiłem układ KIA7217AP w sklepie elektronicznym.
Oczywiście okazał się wadliwy, zwarcie zasilania.
miroswit wrote:Bo jest to autotrafo - do podejrzenia np. w Alan 100 plus.Transformator modulacyjny posiada dwa uzwojenia, 1 - wejście z kondensatora modulatora do + zasilania , drugie + zasilania, wyjście na głośnik i szeregowo wyjście na diodę do końcówki w.cz.
miroswit wrote:Raczej prawidłowo.Końcówka mocy została zdobyta i wymieniona.
Mała uwaga, przy podłączeniu samego zasilania nie da się sprawdzić czy układ jest sprawny.
Daje objawy jakby miał zwarcie na zasilaniu. Niezbędne są elementy peryferyjne.