Robię fundament w budynku jednorodzinnym i oczywiście chcę wykonać uziom fundamentowy. Chciałem zapytać o lokalizację rozdzielnicy w stosunku do wyprowadzonej bednarki z uziomu fundamentowego. Jak się to praktykuje? Czy najczęściej wyprowadza się bednarkę uziomu koło rozdzielnicy? Czy może być np. wyprowadzona wewnątrz budynku na ścianie przeciwległej w stosunku do ściany na której będzie rozdzielnica?
Jeżeli uda Ci się tak wyprowadzić bednarkę w miejscu gdzie będzie rozdzielnica to dlaczego nie ? Ewentualnie jeśli się nie uda to bednarkę zostawić na zewnątrz, a do rozdzielnicy doprowadzić przewód uziemiający żółto zielony i połączyć go z bednarką. Jego przekrój powinien wynosić minimum 10mm² dla przewodu Cu, lub 16mm² dla Al. Takie moje zdanie
Z doświadczenia panie kolego. Ja wiem że przekroje przewodów uziemiających i ochronnych dobiera się w zależności od żył fazowych, ale te wystarczą. Co do bednarki to każdy sposób jest prawidłowy byle go dobrze zrobić
Ja wiem że przekroje przewodów uziemiających i ochronnych dobiera się w zależności od żył fazowych, ale te wystarczą.
Bzdura. Wystarczą, bo co? Bo Ty tak mówisz?
Mlodyspec17 wrote:
Co do bednarki to każdy sposób jest prawidłowy byle go dobrze zrobić
Czyli nie każdy. Kolejna bzdura.
Radzenie komuś by ciągnął kilkanaście metrów linki 10mm² zamiast dociągnąć bednarkę o nieporównywalnie innych właściwościach na uszkodzenia mechaniczne i przekroju jest idiotyzmem.
Ale skoro to Twoje doświadczenie...
Robię fundament w budynku jednorodzinnym i oczywiście chcę wykonać uziom fundamentowy.
Chciałem zapytać o lokalizację rozdzielnicy w stosunku do wyprowadzonej bednarki z uziomu fundamentowego.
Jak się to praktykuje?
Czy najczęściej wyprowadza się bednarkę uziomu koło rozdzielnicy?
I ten ostatni wpis mówi wszystko Bednarka jak najbliżej rozdzielnicy mieszkaniowej.
Jeszcze, żeby troszkę namieszać dodam, że jeżeli rozdzielnica jest w innym pomieszczeniu niż przyłącza gazu, wody, pompa ciepła itp to dobrze by było aby zrobić wypusty w kilku miejscach - tzn przy rozdzielnicy i w pomieszczeniu przyłączy (kotłownia).
Bednarka połączona galwanicznie poprzez spawanie z fundamentem dobrze aby wystawała ponad posadzkę 20 - 50 cm około 1 ->3 cm od ściany. Skąd odległość? na ścianę "przyjdzie" tynk i a po podgięciu bednarka ładnie będzie ułożona i przypasowana do szyny GSU, a wysokość po to by był oz czego regulować gdzie montuje się GSU.
Jak będziesz montował rozdzielnicę podtynkową to nie jest błędem by LgY 1x16 mm² ŻO pod tynkiem schować - [od GSU do Rozdzielnicy]
Dodam jeszcze, żebyś wziął pod uwagę uziom na strychu - albo LgY 1x16 albo bednarka - i tam również GSU - panele fotowoltaiczne i masz antenowy (przechodzący przez dachówkę mocowany do łaty)- powinny być dobrze uziemione dla bezpieczeństwa wszelakiego.