Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przetwornica DC/DC SG3524 SG3525

gevv 23 Aug 2021 21:55 14181 21
Suntrack
  • Witam,

Obwód konwertera DC DC TDA7294, LM3886, TDA7293 itp. Może być używany do obsługi wzmacniaczy 100W…200W pracujących z symetrycznym napięciem +-30V w układach scalonych wzmacniacza o napięciu 12…14 woltów.

Testowane układy scalone: ​​SG3524 SG3525 most TDA7294 Wzmacniacz. Można użyć transformatora zasilającego AT, ATX;

Przetwornica DC/DC SG3524 SG3525 Przetwornica DC/DC SG3524 SG3525 Przetwornica DC/DC SG3524 SG3525 Przetwornica DC/DC SG3524 SG3525 Przetwornica DC/DC SG3524 SG3525 Przetwornica DC/DC SG3524 SG3525

Cool? Ranking DIY
    About Author
    gevv
    Level 12  
    http://320volt.com elektronik ve biraz daha fazlası
    gevv wrote 92 posts with rating 466. Live in city istanbul. Been with us since 2007 year.
  • Suntrack
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Witam

Ciekawe jaka jest jej sprawność?

Zastanawiam się nad przystosowaniem jej do zasilania diod LED o mocy kilkudziesięciu watów w plenerze. W tym celu trzeba by zastosować stabilizację prądu wyjściowego (dioda LED wewnątrz transoptora podłączona do bocznika na wyjściu). Czy zda to egzamin?
    tomjed
    Level 28  
    A czy kolega udostępni PCB?
    coberr
    Level 20  
    jeśli juz tak kombinujesz - to trzeba było do sterowania w przyp. SG3524 zaprzęgnąć na bramkach chociaż jakieś układy typu quasi-push pull.
    W obecnym przypadku wydajność prądowa tranzystorów wyjściowych układu jest "marnowana".
  • Suntrack
    timothy1989
    Level 11  
    Próbowałem zrobić wzmacniacz 200W z tej strony, lecz popełniłem błąd przy przezwajaniu transformatora EI-33. Fajnie by było jakby ktoś nagrał jakiś filmik jak to nawinąć. Niby wydaje się to proste ale jak ktoś jeszcze nie umie może stracić sporo czasu na szukaniu dlaczego grzeją się tranzystory przełączające i układ tl494.
    "The remaining bits are not used 5v appearing in the picture bandage used the simple diagram below describes the situation better"
    Przetwornica DC/DC SG3524 SG3525
    Olkus
    Level 31  
    tomjed wrote:
    A czy kolega udostępni PCB?

Przyłączam się do tej prośby.

@timothy1989 z tego co widzę autor nie przewijał transformatora ;)

Pozdrawiam,
    A.
    mkpl
    Level 37  
    timothy1989 wrote:
    Olkus wrote:
    z tego co widzę autor nie przewijał transformatora
    Jakby nie przewijał, no poprawię się przezwajał, to po co by była ta instrukcja? W ATX ten transformator jest na inną częstotliwość.

Transformator jest bez zmian. Autor tylko połączył uzwojenia 5V i 12V szeregowo aby uzyskać mniejszą przekładnię transformatora.

Transformator może pracować w szerokim zakresie częstotliwości. Ograniczeniem jest maksymalna indukcja w rdzeniu, która wprost wynika z geometrii kształtki rdzenia i rodzaju materiału. Indukcja w rdzeniu zależy odwrotnie proporcjonalnie do wzrostu ilości zwojów jak i wzrostu częstotliwości pracy. W praktyce da się wyznaczyć minimalną ilość zwojów dla danego napięcia, częstotliwości i indukcji w rdzeniu.

Trzeba mieć też na uwadze, że wzrost częstotliwości pracy jest niekorzystny ze względu na straty wywołane efektem naskórkowości i rosnące straty w materiale z którego zrobiony jest rdzeń.

Do w/w konstrukcji jedynie mogę mieć zastrzeżenie, że głównym ograniczeniem mocy transformatora są straty rezystancji na uzwojeniu wtórnym, które normalnie pracuje z napięciami ~160V co przy mocy 300W daje prąd 1,8A i taki prąd wyjściowy można pobrać z tej przetwornicy w sposób ciągły. Umożliwia to zasilanie wzmacniacz około 100W mocy.
    gevv
    Level 12  
    Witam,
    zgubiłem rysunek
    Znalazłem to po długich poszukiwaniach
    sprawdź stary rysunek
    pawlik118
    Level 31  
    Odnośnie pierwszego schematu
    - R9 i C4 i odpowiedniki w drugiej gałęzi będą tracić dużo mocy, niepotrzebnie.
    - dławik za mostkiem prostowniczym na wyjściu musi być "cewką" aby magazynował energię. Nie może być to dławik skompensowany prądowo, bo nie o tłumienie zakłóceń wspólnych tutaj chodzi.
    Anonymous
    Level 1  
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Witam

wesolyyyy wrote:
    Ogromny błąd, to podłączenie feedbacku napięcia za bezpiecznikami. Po spaleniu się bezpiecznika kontroler będzie "myślał" że na wyjściu nie ma napięcia, i będzie pracował z maksymalnym wypełnieniem coś uwalając.

Ze względu na to że jest przetwornica przepustowa, więc napięcie wyjściowe wzrośnie o kilkadziesiąt procent w zależności od napięcia zasilającego.

wesolyyyy wrote:
    A najlepiej użyć prostownika aktywnego i zastosować MOSFETy. To ograniczy straty praktycznie do zera.

Taki prostownik wymaga niestety dodatkowego uzwojenia na transformatorze do sterowania bramkami tranzystorów lub specjalizowanego sterownika scalonego.

wesolyyyy wrote:
    Ogromny błąd to użycie transformatora z zasilacza. Transformator ten jest przystosowany do parametrów pracy rzędu 400V napięcia strony pierwotnej, częstotliwości rzędu 40-70kHz. W zastosowaniu jakie użył autor, należałoby przeprowadzić obliczenia czy nam się to w ogóle opłaca, czy nie lepiej przezwoić trafo. Nie ma sensu pompować transformator na częstotliwości 70kHz, bo on do takiej częstotliwości przeznaczony by był przy zasilaniu z 400V (w tym przypadku - gdyby na wyjściu miał 400V). Niepotrzebne straty w rdzeniu itp. Trzeba by zmniejszyć częstotliwość pracy co zmniejszyłoby straty, ale też zmniejszyłoby moc przenoszoną przez rdzeń. Podnoszenie częstotliwości nie ma najmniejszego sensu, to pominę.

Można zastosować oryginalny transformator (toroidalny) z uszkodzonego wzmacniacza car-audio, którego nie opłaca się naprawiać.
    Anonymous
    Level 1  
    timothy1989
    Level 11  
    Panowie mam do was prośbę, czy mógłby ktoś mi doradzić które uzwojenie nawinąć pierwsze na karkas? Bo gdy nawinąłem tak jak było czyli pierwsze wtórne (ze schematu) tj. 20 zwoi razy 2, odizolowałem, poczym resztę, to miałem gdzieś zwarcie, bo grzały się tranzystory a na wyjściu nie było napięcia. Przezwajałem drutem 0.8mm
    Po wstawieniu nie przezwajanego trafo, po lekkim tuningu wszystko działa tylko piszczy dosyć głośno. Nie mam doświadczenia w przezwajaniu, kiedyś jedynie odwinąłem parę zwoi aby zmniejszyć napięcie wtórne na trafo do przerobienia ładowarki baterii z nimh na liion.
    Janusz_kk
    Level 37  
    timothy1989 wrote:
    Panowie mam do was prośbę, czy mógłby ktoś mi doradzić które uzwojenie nawinąć pierwsze na karkas? Bo gdy nawinąłem tak jak było czyli pierwsze wtórne (ze schematu) tj. 20 zwoi razy 2, odizolowałem, poczym resztę, to miałem gdzieś zwarcie, bo grzały się tranzystory a na wyjściu nie było napięcia. Przezwajałem drutem 0.8mm

Kolejność nie ma znaczenia do zwarć, masz uszkodzony lakier stąd zwarcia, odwiń trafo i nawiń nowym drutem jeszcze raz.
    Janusz_kk
    Level 37  
    A nie masz szczeliny w tym trafie? bo piszesz że na innym działa dobrze.
    timothy1989
    Level 11  
    Transformator to ei-33, a on nie ma szczeliny. Już nie wiem co może być nie tak. Na nie przezwajanym działa, z tym że trochę piszczy. Na przezwajanym nie działa wcale, tranzystory po jednej stronie się gotują. Chyba trzeba sobie odpuścić przewijanie tego trafa.
    Janusz_kk
    Level 37  
    Masz oscyloskop albo dostep do niego?
    Ale zanim to to spróbuj zmierzyć prąd pobierany z zasilacza jak idzie luzem, dobry i zły i jakie są napięcia na wyjściach.
    mkpl
    Level 37  
    timothy1989 wrote:
    Transformator to ei-33, a on nie ma szczeliny. Już nie wiem co może być nie tak. Na nie przezwajanym działa, z tym że trochę piszczy. Na przezwajanym nie działa wcale, tranzystory po jednej stronie się gotują. Chyba trzeba sobie odpuścić przewijanie tego trafa.

Może problemy z początkami uzwojeń?

Minimalną liczbę zwojów da się wyliczyć znając powierzchnię kolumny środkowej, częstotliwość pracy, indukcję rdzenia (zakładam zawsze 0,22mT) i maksymalne napięcie pracy (dla samochodu przyjmuje się 18V). Wzór dostępny w sieci.