Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana instalacji jednofazowej na trójfazową

jan5jankowski5 24 Aug 2021 21:42 2598 36
Helukabel
    jan5jankowski5
    Level 4  
    Witam wszystkich,

Chciałbym przerobić istniejącą już jednofazową instalacje na trójfazową. Problem jest w tym że obecnie wszystko jest podpięte pod jeden bezpiecznik topikowy, a przekrój przewodów w ścianie to 1.5mm². Obecna moc na jednej fazie to 4kW, a chce mieć 7kW(dlatego że tak naprawę zależy mi tylko na zabezpieczeniu przedlicznikowym o wartości 16A, a Tauron takie zabezpieczenie zakłada od 7kW).

Pytania:

1.)Mogę tak zrobić że wszystko nadal będzie podpięte pod jedną fazę, a dwie będą "puste" i ewentualnie w przyszłości nowe pomieszczenia będę podpinane pod te wolne fazy?

2.)Muszę wymieniać przewody w ścianach, czy te 1.5mm² dadzą radę bo nie planuje podpinać nic więcej co jest już podpięte do prądu czyli lodówka, TV, komputer, mikrofala, pralka itd.?

Z góry dziękuje za każdą odpowiedz:)

Pozdrawiam
  • Helukabel
    kosmos99
    Level 38  
    Jeśli chcesz skorzystać z 7kW to przy zabezpieczeniu 16A, na jednej fazie się nie da.
    Jeśli nie przerobisz instalacji odbiorczej, to zmiana zasilania na trójfazowe nic nie zmieni.
    zbich70
    Level 43  
    Dom jednorodzinny czy mieszkanie w budynku wielolokalowym?
    Potrzebna jest zgoda właściciela obiektu, potem wniosek do operatora i elektryk, który wykona niezbędną przebudowę.

A najlepiej kontakt z elektrykiem już teraz, czyli na etapie zamierzeń.
  • Helukabel
    jan5jankowski5
    Level 4  
    kosmos99 wrote:
    Jeśli chcesz skorzystać z 7kW to przy zabezpieczeniu 16A, na jednej fazie się nie da.
    Jeśli nie przerobisz instalacji odbiorczej, to zmiana zasilania na trójfazowe nic nie zmieni.

To nie tak, to zabezpieczenie jest mi tylko potrzebne do fotowoltaiki, tak samo jak instalacja trójfazowa. Nie będzie większego zużycia prądu czy mocy.

zbich70 wrote:
    Dom jednorodzinny czy mieszkanie w budynku wielolokalowym?
    Potrzebna jest zgoda właściciela obiektu, potem wniosek do operatora i elektryk, który wykona niezbędną przebudowę.

A najlepiej kontakt z elektrykiem już teraz, czyli na etapie zamierzeń.

Dom jednorodzinny, jestem właścicielem i o wniosku już wiem. Tak zdaje sobie sprawę że będzie mi potrzebny elektryk. Na razie chce się tylko dowiedzieć czy taka zmiana jest możliwa.
    kosmos99
    Level 38  
    To co mają pytania z pierwszego postu do podłączenia fotowoltaiki?

Dodano po 1 [minuty]:

Poprostu trzeba wykonać oddzielny obwód trójfazowy do inwertera.
    jan5jankowski5
    Level 4  
    kosmos99 wrote:
    To co mają pytania z pierwszego postu do podłączenia fotowoltaiki?

Dodano po 1 [minuty]:

Żeby mieć większą instalacje fotowoltaiczną niż 3.68kW to muszę mieć instalację trójfazową oraz zabezpieczenie przedlicznikowe 16A. A moje pytania są w celu zweryfikowania że istnieje opcja zrobienia u mnie instalacji trójfazowej.

A na czym polega ten oddzielny obwód trójfazowy ? Jak bym miał go zrobić?
  • Helpful post
    zbich70
    Level 43  
    kosmos99 wrote:
    Trzeba najpierw mieć zasilanie trójfazowe. A z wpisów autora wynika, że takiego nie ma.
    jan5jankowski5 wrote:
    obecnie wszystko jest podpięte pod jeden bezpiecznik topikowy
  • Helpful post
    kosmos99
    Level 38  
    Ok.
    Więc.

jan5jankowski5 wrote:
    1.)Mogę tak zrobić że wszystko nadal będzie podpięte pod jedną fazę, a dwie będą "puste" i ewentualnie w przyszłości nowe pomieszczenia będę podpinane pod te wolne fazy?

Tak

jan5jankowski5 wrote:
    2.)Muszę wymieniać przewody w ścianach, czy te 1.5mm² dadzą radę bo nie planuje podpinać nic więcej co jest już podpięte do prądu czyli lodówka, TV, komputer, mikrofala, pralka itd.?

Nie musisz, choć zabezpieczenie 16A jest za duże dla 1,5mm².

Oczywiście przewody od zabezpieczenia przedlicznikowego i licznika trzeba będzie wymienić.
    Tak samo jak zasilanie.
    zbich70
    Level 43  
    jan5jankowski5 wrote:
    Jak bym miał go zrobić?
    Patrz #3, ostatnie zdanie.
    jan5jankowski5
    Level 4  
    kosmos99 wrote:
    Ok.
    Więc.

jan5jankowski5 wrote:

Tak

jan5jankowski5 wrote:

Nie musisz, choć zabezpieczenie 16A jest za duże dla 1,5mm^2.

Oczywiście przewody od zabezpieczenia przedlicznikowego i licznika trzeba będzie wymienić.
    Tak samo jak zasilanie.

Ale jak jest za duże to chyba dobrze, gorzej by było jak by były za małe, tak? Podobno teraz Tauron wymaga instalacji licznika po za domem w skrzynce więc jak tylko dostanę pismo z projektem instalacji to pewnie będzie tam taki wymóg. Więc jeśli Cię dobrze zrozumiałem to od tej skrzynki co będzie na zewnątrz do miejsca gdzie obecnie jest licznik i ten bezpiecznik topikowy mam poprowadzić większe kable o np. 6mm²?

Zapomniałem powiedzieć że kobita na infolinii Tauron-u stwierdziła że te przewody w ścinanie nie wytrzymają 7kW jak tylko jedna faza będzie zajęta
    kosmos99
    Level 38  
    jan5jankowski5 wrote:
    Ale jak jest za duże to chyba dobrze, gorzej by było jak by były za małe, tak?

Nie jest dobrze, bo zabezpieczenie powinno zabezpieczać przewód. Dla 1,5mm powinno być max 13A.

jan5jankowski5 wrote:
    Więc jeśli Cie dobrze zrozumiałem to od tej skrzynki co będzie na zewnątrz do miejsca gdzie obecnie jest licznik i ten bezpiecznik topikowy mam poprowadzić większe kable o np. 6mm²?

W warunkach będzie napisane, jeśli w ziemi to pewnie YKY 4x10mm.

jan5jankowski5 wrote:
    Zapomniałem powiedzieć że kobita na infolinii Tauron-u stwierdziła że te przewody w ścinanie nie wytrzymają 7kW jak tylko jedna faza będzie zajęta

Bo zrozumiała, tak jak ja na początku. Czyli, że chcesz 7kW pobrać z jednej fazy przewodem 1,5mm.
    Ktoś_tam
    Level 34  
    1. Wiesz co to jest selektywność? Kolejne
    zabezpieczenia licząc od zasilania w stronę odbiorów muszą mieć coraz mniejszą wartość.
    2. Aż się boję spytać o wartość tego jedynego zabezpieczenia na dom, ale się spytam. Jaka jast jego wartość? Podejrzewam, że wieksza niż jest w stanie wytrzymać instalacja.
    3. Jak ktoś montuje panele to zazwyczaj ma większe zużycie prądu niż przed ich montażem. Nie mówię o tym z elektrowni ale o ogólnym zużyciu. Czy twoja instalacja to wytrzyma?
    4. Czemu nie wnioskujesz o taką moc aby mieć 3x20A? Różnica w cenie niewielka.
    Masz obecnie moc na poziomie 4kW, czyli prawdopodobnie z zabezpieczeniem 20A. Zamierzasz mieć 3x16A z czego zamierzasz na razie korzystać z jednej fazy czyli ucinasz sobie 4A.
    5. Może w przyszłości kupisz coś co więcej prądu pobiera i co wtedy zrobisz? Znowu pisma do energetyki dla tych kilku złotych oszczędności które teraz byś miał.
    CYRUS2
    Level 43  
    jan5jankowski5 wrote:
    Żeby mieć większą instalacje fotowoltaiczną niż 3.68kW to muszę mieć instalację trójfazową oraz zabezpieczenie przedlicznikowe 16A. A moje pytania są w celu zweryfikowania że istnieje opcja zrobienia u mnie instalacji trójfazowej?
    Inwerter 3f poda moc na 3 fazy. Nie na jedną fazę.
    Wiec musisz przerobić instalacje żeby rozłożyć obwody na 3 fazy.
    jan5jankowski5
    Level 4  
    kosmos99 wrote:
    jan5jankowski5 wrote:
    Ale jak jest za duże to chyba dobrze, gorzej by było jak by były za małe, tak?

Nie jest dobrze, bo zabezpieczenie powinno zabezpieczać przewód. Dla 1,5mm powinno być max 13A.

jan5jankowski5 wrote:
    Więc jeśli Cie dobrze zrozumiałem to od tej skrzynki co będzie na zewnątrz do miejsca gdzie obecnie jest licznik i ten bezpiecznik topikowy mam poprowadzić większe kable o np. 6mm²?

W warunkach będzie napisane, jeśli w ziemi to pewnie YKY 4x10mm.

jan5jankowski5 wrote:

Bo zrozumiała, tak jak ja na początku. Czyli, że chcesz 7kW pobrać z jednej fazy przewodem 1,5mm.

1.)Ale teraz mam 25A i te przewody 1.5mm2 i nie ma żadnych problemów

2.)Od słupa jest linia napowietrzna do tego wieszaka od prądu. Pod tym wieszakiem chce założyć skrzynkę na wysokości powiedzmy 1.5m przebić się przez ścianę bo tak się składa że obecnie licznik jest za tą ścianą. Wyjść przewodami tuż koło licznika założyć 3 bezpieczniki i do jednej fazy podpiąć cały dom.

3.)Właśnie tu nie ma mowy o pobieraniu 7kW z sieci jedną fazą, moje obecna zapotrzebowanie to max 2kW. A ona mówiła że te 7kW będzie w gniazdkach i przewodach. Z tego co wiem to kW to jednostka mocy czyli jak nie ma urządzeń podpiętych do sieci o łącznej mocy 7kW to w mojej sieci domowej nie ma wtedy 7kW. Jeśli się myle to mnie popraw.

CYRUS2 wrote:
    jan5jankowski5 wrote:
    Żeby mieć większą instalacje fotowoltaiczną niż 3.68kW to muszę mieć instalację trójfazową oraz zabezpieczenie przedlicznikowe 16A. A moje pytania są w celu zweryfikowania że istnieje opcja zrobienia u mnie instalacji trójfazowej?

Ale jak przecież nie będzie zapotrzebowania na energię na tych dwóch wolnych fazach to cały prąd zostanie wysłany do zewnętrznej sieci elektrycznej.Tak czy nie?
  • Helpful post
    zbich70
    Level 43  
    jan5jankowski5 wrote:
    Ale jak przecież nie będzie zapotrzebowania na energię na tych dwóch wolnych fazach to cały prąd zostanie wysłany do zewnętrznej sieci elektrycznej.Tak czy nie?
    Jeśli w sieci zewnętrznej będzie zapotrzebowanie na energię, to tak.
  • Helpful post
    kosmos99
    Level 38  
    CYRUS2 wrote:

Inwerter poda moc na 3 fazy, ale nie muszą być obciążone. Więc dla tego przypadku przeróbka instalacji nie jest konieczna.
  • Helpful post
    vodiczka
    Level 43  
    jan5jankowski5 wrote:
    .)Ale teraz mam 25A i te przewody 1.5mm2 i nie ma żadnych problemów
    Nie ma ale mogą być. Bezpiecznik 25A jest zbyt "mocny" by zabezpieczyć przewody 1,5 mm2
    Powinien być taki:
    kosmos99 wrote:
    Dla 1,5mm powinno być max 13A.
    Ostatecznie 16A ale nie 25A czyli prawie dwa razy więcej niż wymagane 13A. Dziękuj komu trzeba, że nic się jeszcze nie stało.
    jan5jankowski5
    Level 4  
    Ktoś_tam wrote:
    1. Wiesz co to jest selektywność? Kolejne
    zabezpieczenia licząc od zasilania w stronę odbiorów muszą mieć coraz mniejszą wartość.
    2. Aż się boję spytać o wartość tego jedynego zabezpieczenia na dom, ale się spytam. Jaka jast jego wartość? Podejrzewam, że wieksza niż jest w stanie wytrzymać instalacja.
    3. Jak ktoś montuje panele to zazwyczaj ma większe zużycie prądu niż przed ich montażem. Nie mówię o tym z elektrowni ale o ogólnym zużyciu. Czy twoja instalacja to wytrzyma?
    4. Czemu nie wnioskujesz o taką moc aby mieć 3x20A? Różnica w cenie niewielka.
    Masz obecnie moc na poziomie 4kW, czyli prawdopodobnie z zabezpieczeniem 20A. Zamierzasz mieć 3x16A z czego zamierzasz na razie korzystać z jednej fazy czyli ucinasz sobie 4A.
    5. Może w przyszłości kupisz coś co więcej prądu pobiera i co wtedy zrobisz? Znowu pisma do energetyki dla tych kilku złotych oszczędności które teraz byś miał.

1. i 2. Ja mam tylko dwa zabezpieczenia czyli te 25A przedlicznikowe oraz bezpiecznik topikowy.

3. Tak wiem o tym, ale to zużycie nie jest większe o np. 1kW tylko powiedzmy 10% Załóżmy te wykorzystuje w porywach 2kW więc dodatkowe 200W albo idzmy dalej 500W nie powinno zrobić "kuku" instalacji.

4.Bo mi do niczego nie jest potrzebna tak duża moc, więc wydawanie pieniędzy na nie potrzebne rzeczy teraz mija sie z celem jak składam pięniądze na fotowoltaikę. Na rachunku od taurona piszę że mam nie 20A tylko 25A.

5. Właśnie dlatego chce zmienić sieć jednofazową na trójfazową żeby mieć większą fotowoltaikę bo jak w przyszłości będzie mi potrzebne kilka kW więcej to żebym już je miał. Nie ma opcji że chociaż się zbliże do tych 7kW więc zwiększanie jeszcze bardziej tej mocy jest nie logiczne.

Sorry, że dopiero teraz odpisuje na Twój post ale umknął mojej uwadzę.

zbich70 wrote:
    jan5jankowski5 wrote:
    Jeśli w sieci zewnętrznej będzie zapotrzebowanie na energię, to tak.

Nie znam się ale wydaje mi się żę zawsze będzie zapotrzebowanie na energię w sieci, bo w przeciwnym razie cała ta fotowoltaika bez magazynu energi nie miała by sensu. Jak ludzie mają pozakładane po 10kW w panelach to nawet zakładając że wszystkie fazy mają po równo obciążone własnym zużyciem to i tak wysyłą nadwyżki energii do sieci zewnętrznej.

kosmos99 wrote:
    CYRUS2 wrote:

Inwerter poda moc na 3 fazy, ale nie muszą być obciążone. Więc dla tego przypadku przeróbka instalacji nie jest konieczna.

No właśnie jest konieczna bo nie da sie założyć fotowoltaiki o mocy 4.4kW na jednej fazie.Chyba że ja Cie teraz źle zrozumiałem.

vodiczka wrote:
    jan5jankowski5 wrote:
    .)Ale teraz mam 25A i te przewody 1.5mm2 i nie ma żadnych problemów
    Nie ma ale mogą być. Bezpiecznik 25A jest zbyt "mocny" by zabezpieczyć przewody 1,5 mm2
    Powinien być taki:
    kosmos99 wrote:
    Dla 1,5mm powinno być max 13A.
    Ostatecznie 16A ale nie 25A czyli prawie dwa razy więcej niż wymagane 13A. Dziękuj komu trzeba, że nic się jeszcze nie stało.

Rozumiem o co Ci chodzi. Mogę co najwyżej ZE podziękować że taki bezpiecznik założyli:)
  • Helpful post
    dasilvaart
    Level 23  
    Jednym słowem
    Da się starą instalację adaptować na Twoje potrzeby
    tylko, żę:
    Żeby monter Taurona założył licznik 3 fazowy potrzebujesz by elektryk pomieszał Ci w instalacji.
    To wszystko co tu jest napisane potraktuj poważnie ale z dystansem.
    To elektryk z uprawnieniami wraz z inwestorem podejmą decyzję co i jak.
    Sam inwestor tylko się nakręca czytając różne wypowiedzi - bo te wypowiedzi trzeba też rozumieć.
    Elektryk który będzie przerabiał instalację i podejmie się tego raczej na pewno musi być zawodowcem i to ON powie co i jak należy zrobić by było dobrze.

Zakres prac u Ciebie (tak ogólnikowo):
    Nowy przewód 4x10mm² od tych gołych linek na ścianie do nowej tablicy licznikowej
    Nowa tablica licznikowa
    Nowe zabezpieczenia wg wytycznych Taurona (elektryk spokojnie da rade to ogarnąć)
    Nowa instalacja 3F dla potrzeb fotowoltaiki
    Podłączenie istniejącej instalacji
    Wykonanie nowych uziomów dla potrzeb fotowoltaiki przy okazji do nowej rozdzielnicy
    To tak dla pokazania, że to nie chop siup
    Wezwij elektryka im wcześniej tym lepiej - bo i tak bez niego nie ogarniesz
    jan5jankowski5
    Level 4  
    dasilvaart wrote:
    Jednym słowem
    Da się starą instalację adaptować na Twoje potrzeby
    tylko, żę:
    Żeby monter Taurona założył licznik 3 fazowy potrzebujesz by elektryk pomieszał Ci w instalacji.
    To wszystko co tu jest napisane potraktuj poważnie ale z dystansem.
    To elektryk z uprawnieniami wraz z inwestorem podejmą decyzję co i jak.
    Sam inwestor tylko się nakręca czytając różne wypowiedzi - bo te wypowiedzi trzeba też rozumieć.
    Elektryk który będzie przerabiał instalację i podejmie się tego raczej na pewno musi być zawodowcem i to ON powie co i jak należy zrobić by było dobrze.

Zakres prac u Ciebie (tak ogólnikowo):
    Nowy przewód 4x10mm² od tych gołych linek na ścianie do nowej tablicy licznikowej
    Nowa tablica licznikowa
    Nowe zabezpieczenia wg wytycznych Taurona (elektryk spokojnie da rade to ogarnąć)
    Nowa instalacja 3F dla potrzeb fotowoltaiki
    Podłączenie istniejącej instalacji
    Wykonanie nowych uziomów dla potrzeb fotowoltaiki przy okazji do nowej rozdzielnicy
    To tak dla pokazania, że to nie chop siup
    Wezwij elektryka im wcześniej tym lepiej - bo i tak bez niego nie ogarniesz

Nie no spokojnie, sam bym nigdy się za to nie brał. Chciałem się tylko dowiedzieć czy w ogóle jest taka przeróbka możliwa, bo opierałem się na zdaniu kobiety z infolinii taurona że nie ma opcji żeby mi to zadziałało. Jak by ludzie tu na forum stwierdzili to samo co ta babka to po co miałbym wzywać zawodowego elektryka z certyfikatami - no bez sensu. Dlatego chciałem się tylko ogólnie dowiedzieć czy jest sens wzywać zawodowca od prądu.

Nowy przewód 4x10mm² od tych gołych linek na ścianie do nowej tablicy licznikowej - możesz jaśniej? Chodzi Ci o te 4 kable co pójdą od wieszaka?

Wykonanie nowych uziomów dla potrzeb fotowoltaiki przy okazji do nowej rozdzielnicy - to samo co powyżej, wytłumaczysz to laikowi jakim jestem?

Elektryk jest już na jutro wezwany, wiec teraz czekać co on powie.
    Ktoś_tam
    Level 34  
    1. To tak do końca nie jest ze 7kW >4kW. Skoro zamierzasz na razie używać 1 fazy to masz do dyspozycji 7/3kW. Jak sam zauważyłeś przy 7kW masz zabezpieczenie 16A. Obecnie masz 25A. W związku z tym masz do dyspozycji o 9A mniej. Nawet jeśli masz później 20A to i tak 16A < 20A.
    2. Pamiętaj o selektywności a raczej o jej braku.
    3. Masz za duże zabezpieczenie na instalację domową. To nie jest tak, że większe jest lepsze od mniejszego. Zabezpieczenie ma być najsłabszym ogniwem w instalacji. 20A na pewno nim nie jest.
    4. 2x zwiększenie prądu w przewodach powoduje 4x większą moc wydzielającą się w nich i na połączeniach. Ta moc to jest ciepło. Dopuszczasz do zwiększenia się temperatury instalacji. To już jest krok od pożaru.
    5. Ze wzgledu na selektywność uważam że zabezpieczenie przedlicznikowe na poziomie 16A jest niewystarczające.
    6. Skoro masz jeden bezpiecznik na cały dom/mieszkanie to pomyśl o modernizacji instalacji do współczesnych standardów. Pamiętaj, że takie duże zabezpieczenie jakie masz obecnie to proszenie się o pożar. Powinno być ono u ciebie w tej chwili o dwie wartości mniejsze.
    7. "Nie znam się ale wydaje mi się żę zawsze będzie zapotrzebowanie na energię w sieci, bo w przeciwnym razie cała ta fotowoltaika bez magazynu energi nie miała by sensu. Jak ludzie mają pozakładane po 10kW w panelach to nawet zakładając że wszystkie fazy mają po równo obciążone własnym zużyciem to i tak wysyłą nadwyżki energii do sieci zewnętrznej."
    To też do końca tak nie jest. Jeśli jest dużo takich instalacji w pobliżu to zaczyna się" walka falownikow". Aby falownik mógł oddać energię do sieci to musi podbić napięcie. Jak tak każdy falownik zacznie podbijać napięcie to zaczną się one przy 253V wyłączać się. To już się dzieje, przeczytaj sobie o tym. Firma zakładająca panele tobie tego nie powie.
  • Helpful post
    dasilvaart
    Level 23  
    Szanowni koledzy piszecie mądre rady człowiekowi który totalnie nie wiem o czym jest mowa.
    Dla tego użytkownika najważniejsze czy się czy nie da ??
    Jak da to wzywa elektryka i płaci za usługę
    Jak się nie da nie montuje i nie płaci za nic.
    Ja twierdzę, że się da to ogarnąć bez większego problemu.
    Usilnie namawiam w takiej sytuacji do konsultacji w elektrykiem.
    To co tu podpowiadam (ja czy szanowni koledzy) należy traktować jako informację do weryfikacji .

Wracając do pytań:
    Ze słupa gdzieś na ulicy do szczytu budynku jest przyłącze z linek gołych - 4 linki przy przyłączu "siłowym" / 2 linki przy przyłączu 1 fazowym
    Występując o warunki Tauron musi ze słupa do szczytu budynku doprowadzić 4 linki (lub wg. nowych standardów AsXsn- tzw warkocz lub finczyk)
    Nie wiem co kolega rozumie pod słowem "wieszak"
    ---przyłącze - miejsce gdzie linia napowietrzna łączy się z linią wewnętrznego zasilania WLZ---
    Stara rozdzielnica pewnikiem nadaje się do wymiany, i jak jest zasilanie jedno fazowe to znaczy, że od przyłącza do nowej tablicy z licznikiem trzeba ułożyć nowy WLZ i tenże WLZ należy wykonać przewodem 4x10mm - ponieważ stare zasilanie nadaje się tylko i wyłącznie do wymiany. Przekrój 10mm ponieważ fotowoltaika będzie zamontowana.
    --Dodatkowe uziemienie: są na to dwie metody
    a) kopiemy wykop wzdłużny i układamy w nim bednarkę (FeZn 30x4) -
    b) wbijamy pręty uziomowe aż do uzyskania wymaganego uziemienia -
    W jednym i drugim przypadku elektryk będzie posiadał wiedzę jak i czym to zmierzyć i jak to wykonać najefektywniej - inaczej wykonuje się w górach inaczej na bagnach inaczej na piaskach.
    Więc jak elektryk będzie mówił o uziemieniu to zgadzaj się - to jest coś co jest niezbędne i bez czego technik od fotowoltaki nie uruchomi instalacji, nie wspominając, że jest to wymagane przy nowych instalacjach. (takie tam odgromniki, RCD ochrona przed porażeniem prądem i inne dziwne elektrycznie brzmiące zagadnienia o których nie musisz wiedzieć a które powinieneś mieć.)
    Jak by co to pytaj
    jan5jankowski5
    Level 4  
    Ktoś_tam wrote:
    1. To tak do końca nie jest ze 7kW >4kW. Skoro zamierzasz na razie używać 1 fazy to masz do dyspozycji 7/3kW. Jak sam zauważyłeś przy 7kW masz zabezpieczenie 16A. Obecnie masz 25A. W związku z tym masz do dyspozycji o 9A mniej. Nawet jeśli masz później 20A to i tak 16A < 20A.
    2. Pamiętaj o selektywności a raczej o jej braku.
    3. Masz za duże zabezpieczenie na instalację domową. To nie jest tak, że większe jest lepsze od mniejszego. Zabezpieczenie ma być najsłabszym ogniwem w instalacji. 20A na pewno nim nie jest.
    4. 2x zwiększenie prądu w przewodach powoduje 4x większą moc wydzielającą się w nich i na połączeniach. Ta moc to jest ciepło. Dopuszczasz do zwiększenia się temperatury instalacji. To już jest krok od pożaru.
    5. Ze wzgledu na selektywność uważam że zabezpieczenie przedlicznikowe na poziomie 16A jest niewystarczające.
    6. Skoro masz jeden bezpiecznik na cały dom/mieszkanie to pomyśl o modernizacji instalacji do współczesnych standardów. Pamiętaj, że takie duże zabezpieczenie jakie masz obecnie to proszenie się o pożar. Powinno być ono u ciebie w tej chwili o dwie wartości mniejsze.
    7. "Nie znam się ale wydaje mi się żę zawsze będzie zapotrzebowanie na energię w sieci, bo w przeciwnym razie cała ta fotowoltaika bez magazynu energi nie miała by sensu. Jak ludzie mają pozakładane po 10kW w panelach to nawet zakładając że wszystkie fazy mają po równo obciążone własnym zużyciem to i tak wysyłą nadwyżki energii do sieci zewnętrznej."
    To też do końca tak nie jest. Jeśli jest dużo takich instalacji w pobliżu to zaczyna się" walka falownikow". Aby falownik mógł oddać energię do sieci to musi podbić napięcie. Jak tak każdy falownik zacznie podbijać napięcie to zaczną się one przy 253V wyłączać się. To już się dzieje, przeczytaj sobie o tym. Firma zakładająca panele tobie tego nie powie.

1. Tak zamierzam używać jednej fazy ale max to będzie 2kW. Z tego co piszesz dalej to chyba dobrze że do przewodów 1.5mm2 będę miał teraz 16A niż 25A jak jest obecnie .

2. A jak bym zrobił tak że po drodze od skrzynki na zewnątrz dałbym dwa dodatkowe bezpieczniki powiedzmy 25A oraz 13A, miało by to sens?

3.Odpowiedz w punkcie pierwszym

4. Jak mam zwiększyć ten prąd w przewodach jak nadal będę korzystał z tych samych urządzeń co teraz?

5. Odpowiedz w punkcie drugim.

6.Czyli sugerujesz dodanie kolejnego bezpiecznika o wartości 8A?

7.Tak wiem jak działają falowniki i z czym to się wiąże. Tylko że ten problem zbytniego podbijania napięcia u mnie nie występuje ani się nie zapowiada żeby wystąpił ponieważ ludzie w mojej okolicy nie mają instalacji PV ani nie zamierzają ją zakładać
    CYRUS2
    Level 43  
    jan5jankowski5 wrote:

4. Jak mam zwiększyć ten prąd w przewodach jak nadal będę korzystał z tych samych urządzeń co teraz?
    Na tak bezsensowne pytanie nie można odpowiedzieć.
    Także na pozostałe pytania autora.
    vodiczka
    Level 43  
    CYRUS2 wrote:
    To było pytanie retoryczne, które można przetłumaczyć na: "Dlaczego ma wzrosnąć maksymalne natężenie prądu w starych przewodach, skoro będę korzystał z tych samych urządzeń co dotychczas?"

Bezsensowna jest inna wypowiedź
    jan5jankowski5 wrote:
    Tak zamierzam używać jednej fazy ale max to będzie 2kW.
    Maksymalnie to będzie przynajmniej 50% więcej, skoro nadal będą te same urządzenia, które autor wcześniej wymienił:
    jan5jankowski5 wrote:
    nie planuje podpinać nic więcej co jest już podpięte do prądu czyli lodówka, TV, komputer, mikrofala, pralka itd.?
    Nie wiem jaka moc kryje się pod skrótem itd. :?: :D ale jednocześnie włączona pralka i mikrofala to już ok. 3kW.

jan5jankowski5 wrote:
    Rozumiem o co Ci chodzi. Mogę co najwyżej ZE podziękować że taki bezpiecznik założyli:)
    Nie napisałeś wcześniej, że 25A to zabezpieczenie przedlicznikowe. Napisałeś tak:
    jan5jankowski5 wrote:
    Ale teraz mam 25A i te przewody 1.5mm2 i nie ma żadnych problemów
    Odebrałem to jako zabezpieczenie zalicznikowe, zabezpieczające bezpośrednio przewody w mieszkaniu. Prawdopodobnie do licznika dochodzą przewody o większym przekroju. Dopiero po moim poście napisałeś: .
    jan5jankowski5 wrote:
    Ja mam tylko dwa zabezpieczenia czyli te 25A przedlicznikowe oraz bezpiecznik topikowy.
    Da jasności podaj na jaki prąd jest ten bezpiecznik topikowy.
    LEDówki
    Level 39  
    Zakład podciągnie linię trójfazową do skrzynki w domu. Baterie słoneczne podłączy kolega do przetwornicy (nie wiem dlaczego nazywanej inwerterm, co ona tam inwertuje?) a przetwornicę podłączy kolega do sieci energetycznej. Prąd z baterii słonecznej będzie przesyłany do przetwornicy i dalej do sieci elektrycznej.
    W domu sieć może zostać bez zmian jeśli kolega nie marzy o kuchni elektrycznej trójfazowej albo śrutowniku, dmuchawie, podajniku ślimakowym, spawarce elektrycznej bardzo dużej mocy czy innym wynalazku potrzebującym zasilania trójfazowego.
    Jeśli kolega pozostanie przy swoim skromnym zużyciu energii, to można pozostawić starą instalację bez zmian.
    Szczegółami zajmie się elektryk z uprawnieniami.
    vodiczka
    Level 43  
    LEDówki wrote:
    Baterie słoneczne podłączy kolega do przetwornicy (nie wiem dlaczego nazywanej inwerterem, co ona tam inwertuje?)
    Przetwornica napięcia i inwerter to w tym przypadku dwa określenia tego samego urządzenia.
    Co inwertuje? Prąd stały (DC) w zmienny (AC)
    bodziot
    Level 20  
    Zastanów się nad jednym, czy jeśli zużywasz tak mało prądu, i nie planujesz zużywać więcej to po co ci instalacja 4,4 kWp, chcesz dotować energetykę?
    jan5jankowski5
    Level 4  
    dasilvaart wrote:
    Szanowni koledzy piszecie mądre rady człowiekowi który totalnie nie wiem o czym jest mowa.
    Dla tego użytkownika najważniejsze czy się czy nie da ??
    Jak da to wzywa elektryka i płaci za usługę
    Jak się nie da nie montuje i nie płaci za nic.
    Ja twierdzę, że się da to ogarnąć bez większego problemu.
    Usilnie namawiam w takiej sytuacji do konsultacji w elektrykiem.
    To co tu podpowiadam (ja czy szanowni koledzy) należy traktować jako informację do weryfikacji .

Wracając do pytań:
    Ze słupa gdzieś na ulicy do szczytu budynku jest przyłącze z linek gołych - 4 linki przy przyłączu "siłowym" / 2 linki przy przyłączu 1 fazowym
    Występując o warunki Tauron musi ze słupa do szczytu budynku doprowadzić 4 linki (lub wg. nowych standardów AsXsn- tzw warkocz lub finczyk)
    Nie wiem co kolega rozumie pod słowem "wieszak"
    ---przyłącze - miejsce gdzie linia napowietrzna łączy się z linią wewnętrznego zasilania WLZ---
    Stara rozdzielnica pewnikiem nadaje się do wymiany, i jak jest zasilanie jedno fazowe to znaczy, że od przyłącza do nowej tablicy z licznikiem trzeba ułożyć nowy WLZ i tenże WLZ należy wykonać przewodem 4x10mm - ponieważ stare zasilanie nadaje się tylko i wyłącznie do wymiany. Przekrój 10mm ponieważ fotowoltaika będzie zamontowana.
    --Dodatkowe uziemienie: są na to dwie metody
    a) kopiemy wykop wzdłużny i układamy w nim bednarkę (FeZn 30x4) -
    b) wbijamy pręty uziomowe aż do uzyskania wymaganego uziemienia -
    W jednym i drugim przypadku elektryk będzie posiadał wiedzę jak i czym to zmierzyć i jak to wykonać najefektywniej - inaczej wykonuje się w górach inaczej na bagnach inaczej na piaskach.
    Więc jak elektryk będzie mówił o uziemieniu to zgadzaj się - to jest coś co jest niezbędne i bez czego technik od fotowoltaki nie uruchomi instalacji, nie wspominając, że jest to wymagane przy nowych instalacjach. (takie tam odgromniki, RCD ochrona przed porażeniem prądem i inne dziwne elektrycznie brzmiące zagadnienia o których nie musisz wiedzieć a które powinieneś mieć.)
    Jak by co to pytaj

Czy wszyscy szanowni koledzy piszą mądre rzeczy.....ale o tym później. Ile razy mam powtarzać że te moje pytania są tylko w celu zweryfikowania możliwości, spokojnie elektryk będzie i zrobi to wszystko zgodnie ze sztuką.

Wieszak to ten słupek przy domu do którego idą przewody z słupa. Myślałem że to "fachowe" określenie tego słupka bo na infolii taurona tak na to mówiono. Dla jasności zamieszczam zdjęcie tego słupka.

A czemu miałbym się nie zgodzić na to uziemienie? Jak sam trafnie zauważyłeś i ja o tym pisałem że nie znam się na elektryce i to co powie elektryk będzie dla mnie święte. Na pewno nie mam zamiaru "januszować" i oszczędzać na bezpieczeństwie.

Zmiana instalacji jednofazowej na trójfazową

CYRUS2 wrote:
    jan5jankowski5 wrote:

Kolega powyżej pisał że same mądre rady tu dostaję. Powiedz mi co chciałeś osiągnąć pisząc ten bezsensowny post? Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to się nie wypowiadaj. Fakt, nie znam się na elektryce i dlatego chce zasięgnąć rady ludzi którzy mają pojęcie na ten temat

vodiczka wrote:
    Maksymalnie to będzie przynajmniej 50% więcej, skoro nadal będą te same urządzenia, które autor wcześniej wymienił:

A możesz mi wytłumaczyć bez obrażania mnie dlaczego to będzie 50% więcej?

vodiczka wrote:
    Nie wiem jaka moc kryje się pod skrótem itd. ale jednocześnie włączona pralka i mikrofala to już ok. 3kW.

Pralkę zawszę włączam poprzez opóźniony start jak mnie nie ma w domu więc nie jest możliwe żeby jednocześnie pracowała i pralka i mikrofala.

Pod skrótem itd. kryje się:

-Oświetlenie ledowe w całym domu
    -mini wieża
    -oświetlenie akwarium i pompka wody
    -wiatrak
    -ładowarka do telefonu
    -router

Do tego są jeszcze urządzenia które mają już konkretne zapotrzebowanie na prąd czyli,
    -lodówka,
    -TV,
    -komputer,
    -mikrofala,
    -pralka
    Wymieniłem chyba wszystkie urządzenia elektryczne które mam w domu.

vodiczka wrote:
    Nie napisałeś wcześniej, że 25A to zabezpieczenie przedlicznikowe. Odebrałem to jako zabezpieczenie zalicznikowe, zabezpieczające bezpośrednio przewody w mieszkaniu. Prawdopodobnie do licznika dochodzą przewody o większym przekroju. Dopiero po moim poście napisałeś: .

W pierwszym moim poście pisałem że mam tylko jedno zabezpieczenie w domu czyli bezpiecznik topikowy. Ale masz racje mogłem pisać jaśniej później że te 25 A to przed licznikiem jest.

vodiczka wrote:
    Da jasności podaj na jaki prąd jest ten bezpiecznik topikowy.

Ma wartość 16A.

LEDówki wrote:
    Zakład podciągnie linię trójfazową do skrzynki w domu. Baterie słoneczne podłączy kolega do przetwornicy (nie wiem dlaczego nazywanej inwerterm, co ona tam inwertuje?) a przetwornicę podłączy kolega do sieci energetycznej. Prąd z baterii słonecznej będzie przesyłany do przetwornicy i dalej do sieci elektrycznej.
    W domu sieć może zostać bez zmian jeśli kolega nie marzy o kuchni elektrycznej trójfazowej albo śrutowniku, dmuchawie, podajniku ślimakowym, spawarce elektrycznej bardzo dużej mocy czy innym wynalazku potrzebującym zasilania trójfazowego.
    Jeśli kolega pozostanie przy swoim skromnym zużyciu energii, to można pozostawić starą instalację bez zmian.
    Szczegółami zajmie się elektryk z uprawnieniami.

Nie marzę o śrutowniku, dmuchawie, podajniku ślimakowym, spawarce elektrycznej bardzo dużej mocy czy innym wynalazku potrzebującym zasilania trójfazowego :)

bodziot wrote:
    Zastanów się nad jednym, czy jeśli zużywasz tak mało prądu, i nie planujesz zużywać więcej to po co ci instalacja 4,4 kWp, chcesz dotować energetykę?

Już tłumaczę, panele bardzo rzadko osiągają swoją maksymalną moc, może kilka dni w domu. Z reguły pracują słabiej. Wiem o tym bo kilku znajomych ma fotowoltaikę. A do tego trzeba wziąć poprawkę na te 20% energii którą ZE sobie zabiera za możliwość korzystania z ich sieci jako powerbanka. Na moje potrzeby takie minimum to 3.8kW, a jeszcze lepiej to 4kW. Ale nasze prawo jest tak skonstruowane że nie mogę takiej instalacji założyć na jednej fazie, muszę mieć trzy.
    dasilvaart
    Level 23  
    A tak z ciekawości się jeszcze dopytam
    Na zdjęciu widać przyłącz (te splecione czarne zaizolowane przewody) AsXsn - chyba 3 fazowy.
    Więc po Ci następny ? - Chyba, że jeden do sąsiada a drugi do Ciebie
    Poniżej masztu na ścianie bocznej jest skrzynka (chyba karwasz) co to po co i jak prądowa to co jest w środku ??
    Zakład energetyczny do tego masztu musi doprowadzić przyłącz 3 fazowy i tam zakończy to zaciskami prądowymi, jeżeli zdążysz wykonać WLZ i kable WLZ zabezpieczysz (elektryk będzie wiedział jak bezpiecznie i fachowo) to podepną od razu i będziesz miał prąd 3 fazowy w domu.