Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja PV - ilość stringów, inwerter Sofar 6.6KTL-X, panele Longi LR4-60HIH

chris2807 25 Aug 2021 01:02 2319 16
    chris2807
    Level 10  
    Witajcie,
    Chcę zamontować na dachu garażu (strona południowa) 20 szt. paneli Longi LR4-60HIH o mocy 370W oraz inwerter Sofar 6.6KTL-X (w załączeniu karty katalogowe paneli oraz inwertera). Czy mogę podłączyć wszystkie 20 szt. paneli pod jeden string? Napięcie Vmp przy mocy maksymalnej panela dla warunków NOCT wynosi 32V zatem 20 szt. paneli to 640V a maksymalne napięcie dla jednego MPPT inwertera to 960V. To samo przeliczając na moc. Jeden panel dla warunków NOCT wytwarza Pmax - 276,3W, wiec wszystkie razem to 5526W a max moc DC dla pojedynczego MPPT wynosi 6250W. Czyli teoretycznie jest OK? Czy tylko na te parametry trzeba zwrócić uwagę czy na coś jeszcze?
    kosmos99
    Level 38  
    Powinieneś przyjąc warunki STC, a nie NOCT. Czyli 20 sztuk na jedno MPPT pod względem mocy to za dużo.
    3301
    Level 33  
    chris2807 wrote:
    Witajcie,
    Chcę zamontować na dachu garażu (strona południowa) 20 szt. paneli Longi LR4-60HIH o mocy 370W oraz inwerter Sofar 6.6KTL-X (w załączeniu karty katalogowe paneli oraz inwertera). Czy mogę podłączyć wszystkie 20 szt. paneli pod jeden string? Napięcie Vmp przy mocy maksymalnej panela dla warunków NOCT wynosi 32V zatem 20 szt. paneli to 640V a maksymalne napięcie dla jednego MPPT inwertera to 960V. To samo przeliczając na moc. Jeden panel dla warunków NOCT wytwarza Pmax - 276,3W, wiec wszystkie razem to 5526W a max moc DC dla pojedynczego MPPT wynosi 6250W. Czyli teoretycznie jest OK? Czy tylko na te parametry trzeba zwrócić uwagę czy na coś jeszcze?

Przeliczyć jeszcze pod względem napięcia obwodu otwartego (Voc/V) ale te 20 i w temp. minus 25 nie przekracza 1000 więc jeden string i ew. zrównoleglić wejścia gdyby obcinało moc.
    chris2807
    Level 10  
    3301 wrote:

Przeliczyć jeszcze pod względem napięcia obwodu otwartego (Voc/V) ale te 20 i w temp. minus 25 nie przekracza 1000 więc jeden string ...

Z jakiej charakterystyki odczytałeś napięcie Voc w temperaturze minus 25 st.? Żadna charakterystyka nie przedstawia takich danych. Napięcie obwodu otwartego (Voc/V) dla warunków STC wynosi 40,9V x 20 paneli to daje 818V. Patrząc na kartę katalogową inwertera max moc na jednym MPPT wynosi 6250W to na drugim MPPT mogę podłączyć drugie tyle paneli czy w sumie tylko do rekomendowanej max. mocy 7200W? Czy te 1000V mam na pierwszym MPPT i drugi tysiąc na drugim MPPT? Czy dobrze to rozumiem?

3301 wrote:

... ew. zrównoleglić wejścia gdyby obcinało moc.

Mam wykorzystać konektory do połączeń równoległych Y i spiąć oba MPPT do jednego stringa?
    rokbok
    Level 33  
    chris2807 wrote:
    Mam wykorzystać konektory do połączeń równoległych Y i spiąć oba MPPT do jednego stringa?

W razie obcinania mocy, masz połączyć obydwa MPPT równolegle, jak i czym to zrobisz to obojętne, byle plus połączyć z plusem, a minus z minusem i połączenie ma być zgodne ze sztuką.
    3301
    Level 33  
    chris2807 wrote:
    3301 wrote:

Przeliczyć jeszcze pod względem napięcia obwodu otwartego (Voc/V) ale te 20 i w temp. minus 25 nie przekracza 1000 więc jeden string ...

Z jakiej charakterystyki odczytałeś napięcie Voc w temperaturze minus 25 st.? Żadna charakterystyka nie przedstawia takich danych. Napięcie obwodu otwartego (Voc/V) dla warunków STC wynosi 40,9V x 20 paneli to daje 818V. Patrząc na kartę katalogową inwertera max moc na jednym MPPT wynosi 6250W to na drugim MPPT mogę podłączyć drugie tyle paneli czy w sumie tylko do rekomendowanej max. mocy 7200W? Czy te 1000V mam na pierwszym MPPT i drugi tysiąc na drugim MPPT? Czy dobrze to rozumiem?

3301 wrote:

... ew. zrównoleglić wejścia gdyby obcinało moc.

Charakterystyki nie ma ale jest wsp. temp. i napięcie Voc i jest wzór

Uoc(-25) = (Voc/V) * [1+(-25-25) * (wsp. temp. )/100]

1000V dotyczy jednego wejścia mppt

A równoleglimy wtedy gdy będzie obcięcie wierzchołka paraboli tak jak wyżej.
    chris2807
    Level 10  
    OK, czyli podstawiając do wzoru otrzymuję:
    Uoc(-25) = 40,9 * [1+(-25-25) * (-0,270/100)]=46,4V
    Mnożąc to napięcie przez 20 paneli mam 928,43V czyli <1000V

Czy ten wzór mogę również wykorzystać do obliczenia Isc i Pmax oraz drugie pytanie czy jeśli na pierwszym MPPT max moc to 6250W to na drugim MPPT mam również 6250W czy tylko w sumie 7200W?
    kosmos99
    Level 38  
    W sumie 7200W. 6250W to max wartość na jeden string.
    gmacko
    Level 15  
    3301 wrote:

Ale to do jakiej temperatury ujemnej działa ten współczynnik temperatury?

To jak panele 370wp będą wystawione na słońce w temperaturze - 100 st. C to wygenerują więcej niż ich maksymalna sprawność, np. 405W?
    chris2807
    Level 10  
    No właśnie też się nad tym zastanawiałem :)
    Robiąc obliczenia dla Voc, Isc i Pmax można zauważyć, że w temp. poniżej plus 25st.C wzrasta napięcie Voc i moc Pmax a spada prąd zwarcia Isc i odwrotnie w temp. powyżej plus 25st.C spada napięcie Voc i moc Pmax a rośnie prąd zwarcia Isc.
    Np. w temp. minus 25st.C: Voc=46,42V, Isc=11,24A, Pmax=434,75W a w temp. plus 35st.C Voc=39,8V, Isc=11,58A, Pmax=357,05W
    Czy to możliwe?
    3301
    Level 33  
    chris2807 wrote:
    OK, czyli podstawiając do wzoru otrzymuję:
    Uoc(-25) = 40,9 * [1+(-25-25) * (-0,270/100)]=46,4V
    Mnożąc to napięcie przez 20 paneli mam 928,43V czyli <1000V

Czy ten wzór mogę również wykorzystać do obliczenia Isc i Pmax oraz drugie pytanie czy jeśli na pierwszym MPPT max moc to 6250W to na drugim MPPT mam również 6250W czy tylko w sumie 7200W?

1. Możesz jak najbardziej wykorzystać ale przy doborze falownika Isc i Pmax już nie jest tak bardzo potrzebne natomiast aby string pracował w zakresie napięcia Umppt falownika przydają się obliczenia minimalnej ilości modułów więc Umpp w temp.70 st. a także minimalnej liczby modułów z uwagi na dopuszczalne napięcie startowe falownika Uoc w temp 70.
    2. Moc po stronie DC nie jest wielkim problemem i może być nawet po 6250 na jedno wejście, w przypadku falownika ktlx6,6 zostanie ograniczona do 6 kW albo 6,6kW w zależności od wersji oprogramowania

gmacko wrote:
    3301 wrote:

Ale to do jakiej temperatury ujemnej działa ten współczynnik temperatury?

To jak panele 370wp będą wystawione na słońce w temperaturze - 100 st. C to wygenerują więcej niż ich maksymalna sprawność, np. 405W?

I dokładnie takie zjawisko zachodzi w zimowy słoneczny dzień, no może nie ma -100 i 405W ale mocy chwilowej jest więcej niż nominalnie.

chris2807 wrote:
    No właśnie też się nad tym zastanawiałem :)
    Robiąc obliczenia dla Voc, Isc i Pmax można zauważyć, że w temp. poniżej plus 25st.C wzrasta napięcie Voc i moc Pmax a spada prąd zwarcia Isc i odwrotnie w temp. powyżej plus 25st.C spada napięcie Voc i moc Pmax a rośnie prąd zwarcia Isc.
    Np. w temp. minus 25st.C: Voc=46,42V, Isc=11,24A, Pmax=434,75W a w temp. plus 35st.C Voc=39,8V, Isc=11,58A, Pmax=357,05W
    Czy to możliwe?

Co do pierwszej części to wnioski są poprawne.

Natomiast co do wyliczenia mocy to nie Voc i nie Isc, bierzemy napiecie przy mocy maksymalnej (Vmp/V) i natezenie przy mocy maksymalnej (Imp/A)
    chris2807
    Level 10  
    Quote:
    3301 napisał:
    2. Moc po stronie DC nie jest wielkim problemem i może być nawet po 6250 na jedno wejście, w przypadku falownika ktlx6,6 zostanie ograniczona do 6 kW albo 6,6kW w zależności od wersji oprogramowania

Nie wiem czy dobrze rozumiem? Jeśli podepnę 20 paneli o mocy 370W i da mi to w sumie moc 7400W (pomijając jakiekolwiek straty) i nawet jak zrównoleglę wejścia to falownik i tak obetnie tą moc do 6 lub 6,6kW?
    3301
    Level 33  
    chris2807 wrote:
    Quote:
    3301 napisał:

Nie wiem czy dobrze rozumiem? Jeśli podepnę 20 paneli o mocy 370W i da mi to w sumie moc 7400W (pomijając jakiekolwiek straty) i nawet jak zrównoleglę wejścia to falownik i tak obetnie tą moc do 6 lub 6,6kW?

Dokładnie tak.
    chris2807
    Level 10  
    To jaki sens ma łączenie równoległe wejść MPPT skoro na jednym MPPT uzyskam maksymalną moc 6250W a jeśli zrównoleżlę to i tak uzyskam taką samą max. moc? A to nie jest tak jak napisał kosmos99, że maksymalnie z obu stringów uzyskam 7200W a z jednego 6250W?
    chris2807
    Level 10  
    W załączeniu dodałem arkusz, który wylicza Voc i Isc dla różnych wartości temperatur oraz ilości instalowanych paneli, może komuś się przyda.
    chris2807
    Level 10  
    Instalacja uruchomiona. Niestety warunki na dworze nie pozwalają sprawdzić czy inwerter obcina wytwarzaną moc. Czy jeśli zrównoleglę wejścia MPPT1 i MPPT2 będzie miało to jakiś negatywny wpływ na pracę falownika, gdyby jednak okazało się, że moc nie będzie obcinana. Jak rozumiem, kiedy zrównoleglę wejścia na obu MPPT będzie takie samo napięcie a moc rozłoży się równomiernie na oba stringi? Czy w ustawieniach "Tryb wprowadzania" pozostawiam tryb niezależny czy zmieniam na równoległy?
    spoona
    Level 10  
    chris2807 wrote:
    Instalacja uruchomiona. Niestety warunki na dworze nie pozwalają sprawdzić czy inwerter obcina wytwarzaną moc. Czy jeśli zrównoleglę wejścia MPPT1 i MPPT2 będzie miało to jakiś negatywny wpływ na pracę falownika, gdyby jednak okazało się, że moc nie będzie obcinana. Jak rozumiem, kiedy zrównoleglę wejścia na obu MPPT będzie takie samo napięcie a moc rozłoży się równomiernie na oba stringi? Czy w ustawieniach "Tryb wprowadzania" pozostawiam tryb niezależny czy zmieniam na równoległy?

Przerabiałem ten temat tydzień temu i być może komuś przyda się wskazówka. Miałem dokładnie problem z obcinaniem mocy w momencie, kiedy panele w chłodne dni produkowały 11A na wejście mppt. Miałem jeden string 14paneli 380W spiętych szeregowo firmy blaupunkt podpiętych pod jeden port mppt. Aktualna konfiguracja jest identyczna ale za pomocą przewodów" Y" podłączyłem drugie wejście mppt, co w konsekwencji spowodowało rozdzielenie prądu z paneli na pół mocno odsuwając próg 11A w dół do wartości około 6.5A w szczycie produkcji paneli. Oczywiście należy w falowniku zmienić rodzaj pracy na równoległy. Dodam że nie zauważyłem spadku sprawności falownika przy tej konfiguracji że względu na mniejszy prąd wejściowy. Mało tego ewentualne straty są równoważone z mocnym zapasem przez produkcję, gdyż mam około 5kW więcej za dzień niż na wcześniejszym setupie. Sofar Solar 5.5KTL-X i 14 x blaupunkt380W.