Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Bosch WLM24440PL/02 - pęknięty rezystor

grzechkk 26 Aug 2021 07:07 759 10
Relpol
    grzechkk
    Level 10  
    Witam.
    Kontynuacja zamkniętego postu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3725362.html.
    Pralka przestała działać mimo tego że zasilanie do niej dochodziło. W sterowniku uszkodzeniu uległ rezystor R71.
    Po wymianie rezystora R71 i LNK304GN, elektrolit na 230V,pralka ożyła.
    Jednak restartuje się kilka razy podczas pracy, zwłaszcza podczas uruchamiania silnika i zwiększania obrotów.
    Wymieniłem ponownie na inną LNK304GN, dalej restart, wymieniłem elektrolit na podmiankę na taki jaki miałem 1000uF 16V (oryginał 220uF 25V), zaczęła działać poprawnie.
    Dokupiłem właściwy elektrolit, ponownie zaczęła się restartować, wstawiłem rząd większy potem 2 rzędy większy elektrolit i dalej to samo. Włożyłem znów ten 1000uF, uspokoiła się na dwa dni, dalej się restartuje.
    Pralka przechodzi pranie restart pojawia się gdy zaczyna wirować, ale np: samo płukanie i wirowanie przebiega normalnie
    Restart polega na tym, że pralka wyłącza się całkowicie (wszystko gaśnie na wyświetlaczu, wyłącza się przekaźnik główny, podłączony miernik nie pokazuje żadnych wahnięć napięcia, jest stałe na elektrolicie 9,75V, przy restarcie oczywiście 0).
    Pozdrawiam.
  • Relpol
    Telo
    Service technician RTV
    Czyli co jak się resetuje to zanika napięcie 9V, które podaje napięcie na stabilizator 5V. Czy przetwornica dobrze naprawiona? Jakbyś wylutował diodę która podaje zasilanie na ten elektrolit ta za uzwojeniem transformatora na którym jest 9V i do niego podłączył zasilacz wtyczkowy, ale z transformatorem i włącz pralkę jeżeli będzie pracowała poprawnie to wyeliminujesz blok przetwornicy.
    Pralka Bosch WLM24440PL/02 - pęknięty rezystor20200831_1...278184.jpg Download (3.63 MB)
  • Relpol
    grzechkk
    Level 10  
    Telo wrote:
    Czy przetwornica dobrze naprawiona?

Wymieniałem 2 x (na inne oczywiście), rezultat za każdym razem ten sam.
    Telo wrote:
    Jakbyś wylutował diodę która podaje zasilanie na ten elektrolit ta za uzwojeniem transformatora na którym jest 9V i do niego podłączył zasilacz wtyczkowy, ale z transformatorem i włącz pralkę jeżeli będzie pracowała poprawnie to wyeliminujesz blok przetwornicy.

OK myślę, że znajdę jakiś zasilacz i go podstawię. W końcu wprawę w wyciąganiu sterownika już mam jak monter na taśmie w Boschu.
    Pozdrawiam
    TONI_2003
    Moderator
    grzechkk wrote:
    elektrolit na 230V,pralka ożyła.
    Niby zatem jaki tam nie ma i nigdy nie było na żadnej płycie PCB w AGD.
    grzechkk wrote:
    wymieniłem elektrolit na podmiankę na taki jaki miałem 1000nF 16V (oryginał 220uF 25V), zaczęła działać poprawnie.
    Czy Ty masz pojęcie jakiekolwiek robiąc taką podmianę i pisząc takie wnioski?
    grzechkk wrote:
    Dokupiłem właściwy elektrolit, ponownie zaczęła się restartować, wstawiłem rząd większy potem 2 rzędy większy elektrolit i dalej to samo. Włożyłem znów ten 1000nF, uspokoiła się na dwa dni, dalej się restartuje.
    Same mądrości ciąg dalszy...
    grzechkk wrote:
    Restart polega na tym, że pralka wyłącza się całkowicie (wszystko gaśnie na wyświetlaczu
    Zatem skąd ten skutek?
    grzechkk wrote:
    podłączony miernik nie pokazuje żadnych wahnięć napięcia
    Itd. co z napięciami wszystkimi?
    grzechkk
    Level 10  
    Witam
    TONI_2003 wrote:
    Niby zatem jaki tam nie ma i nigdy nie było na żadnej płycie PCB w AGD.

Po stronie 230V, napięcie 400V. Pasuje?
    TONI_2003 wrote:
    Czy Ty masz pojęcie jakiekolwiek robiąc taką podmianę i pisząc takie wnioski?

To nie filtr tylko zasilacz, dla sprawdzenia ujdzie.
    Cała reszta to nie czepiaj się szczegółów i nie łap za słówka (bo robisz to od początku) tylko coś doradź.
    Pozdrawiam

Dodano po 57 [minuty]:

Telo wrote:
    Jakbyś wylutował diodę która podaje zasilanie na ten elektrolit ta za uzwojeniem transformatora na którym jest 9V i do niego podłączył zasilacz wtyczkowy, ale z transformatorem i włącz pralkę jeżeli będzie pracowała poprawnie to wyeliminujesz blok przetwornicy.

Wylutowałem diodę podstawiłem zasilacz 9V, pralka działa poprawnie.
    Czyli pozostają jeszcze diody i mostek?
    Wojtek M
    Level 37  
    grzechkk wrote:
    Wylutowałem diodę podstawiłem zasilacz 9V, pralka działa poprawnie.
    Czyli pozostają jeszcze diody i mostek?
    Wygląda chyba na to, że Kupiłeś jakąś wadliwą serię układów LNK304. Kup u innego dostawcy, Sprawdź numer serii układu, żeby nie był taki sam. Mostek, diody raczej są dobre? ale też trzeba sprawdzić. Kondensatora 220µF/25V nie można zastąpić 1000nF/16V! Chyba, że to "literówka", a chodziło Ci o 1000µF, napięcie może być wyższe, nigdy niższe!!! Powodzenia.
    grzechkk
    Level 10  
    Wojtek M wrote:
    Wygląda chyba na to, że Kupiłeś jakąś wadliwą serię układów LNK304

Są od innych dostawców.
    Wojtek M wrote:
    Kondensatora 220µF/25V nie można zastąpić 1000nF/16V! Chyba, że to "literówka", a chodziło Ci o 1000µF

Oczywiście literówka chodziło o 1000µF
    Wojtek M wrote:
    napięcie może być wyższe, nigdy niższe!!!

Wiem ale tylko taki miałem na tą chwilę, następnego dnia założyłem z odpowiednim napięciem.
    Telo
    Service technician RTV
    Witam

Bingo czyli wiadomo gdzie szukać, może być jeszcze uszkodzony transformator przetwornicy, który oberwał przy pierwszym uszkodzeniu LNK. Tam masz dwa elementy diodę i kondensator elektrolityczny, ale stawiam na stronę pierwotną do naprawy musisz mieć sprawny pewny LNK. Jeszcze jedna sprawa tak sobie patrzę na zdjęcie tej przetwornicy czy tam masz sprzężenie zwrotne i jest zamontowany transoptor i jaki TL431? Jeżeli tak to te elementy tez nowe.
    alekt77
    Level 38  
    grzechkk wrote:
    Pralka przechodzi pranie restart pojawia się gdy zaczyna wirować, ale np: samo płukanie i wirowanie przebiega normalnie

Czy mamy rozumieć że te restarty nie pojawiają się podczas nawet najdłuższego cyklu prania dopóki nie załączy się wirowanie? Jeśli tak to albo jakiś podzespół w tym momencie robi chwilowe zwarcie lub pobiera większy prąd z zasilacza 9V(5V) przeciążając go. Przecież bez zmian pobieranego prądu zasilacz "nie wie" w jakiej fazie cyklu jest program.
    Piotr2608

Level 41  
    Wojtek M wrote:
    Wygląda chyba na to, że Kupiłeś jakąś wadliwą serię układów LNK304.

Zgadza się, tak jest.
    Żeby było ciekawiej z dystrybucji zniknęły wszelakie TNY czy LNK, a tym czym handlują sklepy i Allegro
    czy inne portale to po prostu malowanki Made in R.P.C najczęściej pochodzące z demontażu.
    Znajomy znajomego kupił 1200 sztuk pamięci z czego tylko 40 sztuk było sprawnych.
    W opiniach Ali w ostatnich 3-4 miesiącach, w komentarzach są informację typu:
    - na 100 sztuk zakupionych LNK 20 było sprawnych, układy cynowane, pochodzące w wylutu.
    Uwaga: Na Ali pojawili się też cwaniacy prowadzący sklepy - nazwa sklepu zaczyna się od Shop i szereg cyfr.
    Oferują oni niby 100% oryginały. Problem w tym, iż towar do nas nie dotrze a sklep zwija żagle.

Niech żyją szczęśliwcy, którzy zrobili sobie zapasy układów kupionych bezpośrednio w dystrybucji.
    grzechkk
    Level 10  
    alekt77 wrote:
    Czy mamy rozumieć że te restarty nie pojawiają się podczas nawet najdłuższego cyklu prania dopóki nie załączy się wirowanie? Jeśli tak to albo jakiś podzespół w tym momencie robi chwilowe zwarcie lub pobiera większy prąd z zasilacza 9V(5V) przeciążając go. Przecież bez zmian pobieranego prądu zasilacz "nie wie" w jakiej fazie cyklu jest program.

Tak dokładnie podczas startu wirowania.
    Nie ma jakiegoś wielkiego skoku prądu, sugerując się radą od Telo wylutowałem diodę za trafo i podpiąłem zasilacz z amperomierzem, podczas normalnej pracy prąd był około 0,34A przy rozpoczęciu wirowania + pompa wzrasta do 0,42A na 9V, to raczej nie przekracza wydajności LNK304.