Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przecinarka plazmowa Magnum CUT60 - palą się trzy duże rezystory

rysito 26 Aug 2021 20:02 558 3
    rysito
    Level 9  
    Przecinarka plazmowa Magnum CUT60 - palą się trzy duże rezystory Przecinarka plazmowa Magnum CUT60 - palą się trzy duże rezystory Przecinarka plazmowa Magnum CUT60 - palą się trzy duże rezystory Przecinarka plazmowa Magnum CUT60 - palą się trzy duże rezystory Przecinarka plazmowa Magnum CUT60 - palą się trzy duże rezystory Przecinarka plazmowa Magnum CUT60 - po naciśnięciu spustu rozgrzewają się do czerwoności trzy duże rezystory po 32ohm oraz jest spalony rezystor na płytce PHB-53 patrz zdjęcie nie można odczytać wartości. Proszę o pomoc w tym temacie.
    K@mil
    Level 13  
    Witam, ten rezystor, którego nie można odczytać wylutuj i zobacz od spodu czy widać kolory pasków, ewentualnie może uda się go jeszcze zmierzyć miernikiem. Co do tych dużych trzech rezystorów będą do wymiany ale wcześniej sprawdź z innym uchwytem czy pojawia się łuk pilotujący. Większość usterek w tego typu urządzeniach występuje przez uchwyt (palnik), który jest źle eksploatowany przez operatora.
    rysito
    Level 9  
    Dzięki za podpowiedź. Poradziłem sobie tak: Wymieniłem scalak LM358P(wzm. operacyjny) na płytce - był uszkodzony. W miejsce rezystora wstawiłem prowizorycznie potencjometr ok. 100k i powoli zmniejszając opór próbowałem wywołać iskrę, jak zaskoczyło zmierzyłem i okazało się ok. 1kohm i taki rezystor wstawiłem. Wszystko działa rezystory 4x32 ohm jakoś przeżyły.
    K@mil
    Level 13  
    Gratuluję naprawy, pamiętaj jeszcze o filtro-reduktorze z osuszaczem (odwadniaczem) powietrza przed urządzeniem oraz prawidłowym ustawieniu samego ciśnienia (4-6 bar).