Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Nietypowy sygnalizator, czujka optyczna

joghurt 27 Aug 2021 17:44 783 13
Relpol
    joghurt
    Level 12  
    Witajcie,

Mam taki problem do rozwiązania i potrzebuję podpowiedzi jak się zabrać do tego tematu. Potrzebuję wykonać w jak najprostszy sposób sygnalizację dźwiękową, która zadziała wtedy kiedy zacznie migać lamka sygnalizacyjna, która normalnie świeci światłem ciągłym koloru pomarańczowego. Nie mogę z różnych względów ingerować w maszynę, ale mogę w pobliżu zamontować jakiś dodatkowy moduł. Chodzi o to, że ten migający sygnalizator, który ma postać przełącznika jest umieszczony bardzo wysoko i nie jest na linii wzroku operatorów. Często się zdarza, że operatorzy niestety przegapią ten moment kiedy ta lamka zaczyna migać (brak jednego z elementów do produkcji) i wtedy wychodzą z maszyny wybrakowane produkty. Wymyśliłem sobie, że będzie jakiś czujnik (odbiciowy?), który wyłapie moment kiedy lamka zacznie migać i uruchomi sygnalizację dźwiękową. Jestem laikiem w tym temacie, więc proszę o Wasze sugestie.
  • Relpol
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Jak cały czas świeci, trzeba wyłapać moment zgaśnięcia.

Można zrobić licznik zgaśnięć x 3 i wtedy alarm
    joghurt
    Level 12  
    Licznik zgaśnięć pewnie byłby dobrym pomysłem w zaawansowanym projekcie, ale jak sądzę konstrukcyjnie powoduje większą komplikację i rozszerzenie układu elektronicznego. Myślę, że wystarczy wyłapanie pierwszego mignięcia i sygnalizacja już od tego momentu. Nie uwzględniam wpływu innych przeszakadzajek w stylu ew. chwilowych zaników napięcia w sieci czy mignięcia lampki z innych powodów np. uruchomienie w pobliżu maszyny źródła chwilowego większego poboru, sprężarki bo są tutaj mało istotne. Zależy mi na jak najprostszej konstrukcji. Także z powodu poborów prądu przez całość, aby można było to łatwo zasilić np. z baterii czy akumulatorka. Do sygnalizacji dźwiękowej zwykły buzer będzie wystarczający, gdyż aż tak dużego hałasu na hali nie ma. Nie znam się na czujnikach optycznych, więc tu zastanawiam się co użyć (odległość czujnika do lamki byłaby ok. od 2 do 10 cm). Na upartego może być też jakiś czujnik szczelinowy, gdyż jak pisałem ta lamka sygnalizacyjna ma formę przełącznika i między jego świecącą środkową część można też włożyć czujkę, choć byłoby to gorsze rozwiązanie z powodu tego, że raz na jakiś czas jednak ten przełącznik się przełącza w pozycję włącz/wyłącz. Idealny dla mnie byłby jakiś gotowiec w stylu kitów AVT, ale tak przeglądając na szybko nie znalazłem nic podobnego...
  • Relpol
  • Helpful post
    HD-VIDEO
    Level 42  
    To nie żadna komplikacja wyłapanie 3-migniecia lub dalej, układ CD4017 to wyłapie.

Fotorezystor (z osłona, do wyłapania tylko światłą sygnalizatora) > kształtowanie impulsu > CD4017 > jeden z pinów aktywuje buzer (zatrzask np na tyrystorze), następny blokuje wykrywanie następnych impulsów (gaśnięć).

Reset wyłącza buzzer

Bardziej inteligentne to mały miktokontroler Attiny13
    Marek_Skalski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Opcja 1: Skontaktować się z producentem/serwisem maszyny i poprosić o przeniesienie sygnalizatora we właściwe miejsce.
    Opcja 2: Porozmawiać z utrzymaniem ruchu, aby przenieśli lampkę we właściwe miejsce lub podłączyli dodatkową lampkę albo sygnalizator dźwiękowy, zgodnie z zasadami i w sposób udokumentowany.
    Opcja 3: Zamontować lustro albo dwa, aby operatorzy zawsze widzieli lampkę.
    Opcja 4: Dodać układ elektroniczny, który nie spełnia żadnych norm, nie podlega serwisowi i jest tajemniczą puszką. Za rok nikt nie będzie pamiętał co tam jest i w razie problemów, które zawsze się pojawiają, układ zostanie odcięty i problem powróci.

Wybór należy do Ciebie. :)
    joghurt
    Level 12  
    Marek_Skalski wrote:

Opcja 1: Skontaktować się z producentem/serwisem maszyny i poprosić o przeniesienie sygnalizatora we właściwe miejsce.

- Maszyna była kiedyś wykonywana na zamówienie, a producent obecnie umywa ręce. Serwis obecnie firma robi we własnym zakresie, ale głównie mechaniczny.

Marek_Skalski wrote:

Opcja 2: Porozmawiać z utrzymaniem ruchu, aby przenieśli lampkę we właściwe miejsce lub podłączyli dodatkową lampkę albo sygnalizator dźwiękowy, zgodnie z zasadami i w sposób udokumentowany.

- Już dawno przeniósł bym tą lampkę w inne stałe miejsce, a raczej podłączył dodatkową, ale jest ona na konsoli, która z kolei jest na obrotowym wysięgniku. Pozycja tej konsoli nie jest więc stała.

Marek_Skalski wrote:
    Opcja 3: Zamontować lustro albo dwa, aby operatorzy zawsze widzieli lampkę.

- Jest trudność z powodu jak wyżej.

Marek_Skalski wrote:
    Opcja 4: Dodać układ elektroniczny, który nie spełnia żadnych norm, nie podlega serwisowi i jest tajemniczą puszką. Za rok nikt nie będzie pamiętał co tam jest i w razie problemów, które zawsze się pojawiają, układ zostanie odcięty i problem powróci.

Wybór należy do Ciebie.

- Naprawdę doceniam profesjonalne podejście do tematu i widzę doświadczenie w UR :-)
    Mówimy o sytuacji idealnej, ale w życiu jednak czasami najprostsze rzeczy są najtrwalsze. Co do dokumentacji, to właśnie też porządkowaniem procesów będę się stopniowo zajmował i zamierzam przygotować z tego dokumentację...
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Temat do ogarnięcia. Pytanie zasadnicze, czy chcesz próbować sam, czy zlecasz. Chętnie udzielę wskazówek. Osobiście wziąłbym czujnik optyczny + arduino nano + program + sygnalizator akustyczny.
  • Helpful post
    Marek_Skalski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    joghurt wrote:
    Idealny dla mnie byłby jakiś gotowiec w stylu kitów AVT

Jak już rzeźbić, to przynajmniej dobrym dłutem. Ten przekaźnik reaguje na zanik światła załączając styki. Proponuję wziąć wersję na 24 V. Są też dostępne na 12 V i 220/230 V. Pewnie można znaleźć taniej, pewnie można znaleźć na Allegro, bardziej chodziło mi tutaj o pokazanie gotowca.
    https://www.aliexpress.com/item/4000287377761.html

Nietypowy sygnalizator, czujka optyczna
    zdziwiony
    Level 25  
    joghurt wrote:
    - Już dawno przeniósł bym tą lampkę w inne stałe miejsce, a raczej podłączył dodatkową, ale jest ona na konsoli, która z kolei jest na obrotowym wysięgniku. Pozycja tej konsoli nie jest więc stała.
    To ten ekstra czujnik będzie bezprzewodowy z zasilaniem akumulatorowym? Przeciągnij dwa przewody z konsoli w miejsce widoczne dla operatora przez to ramię i sprawa załatwiona.
    joghurt
    Level 12  
    Ta konsola z przełącznikiem jeździ naokoło maszyny po okręgu i stąd pewien problem ze stałym miejscem kontrolki. Nie ma odpowiedniej dokumentacji do tej maszyny stąd też i próba obejścia problemu "od tyłu". Spróbuję jednak sprawdzić czy można się podpiąć w inne miejsce u źródła np. w szafie sterowniczej, bo do niej dostęp będzie. Niestety obecnie maszyna pracuje intensywnie, na 3 zmiany i nie bardzo mam do niej dostęp, aby coś sprawdzać.
    Co do zasilania to tak, myślałem o zasilaniu bateryjnym lub akumulatorowym. Jest miejsce na górze konstrukcji konsoli, aby umocować tam aku.
  • Helpful post
    krzysiek_krm
    Level 40  
    joghurt wrote:
    Często się zdarza, że operatorzy niestety przegapią ten moment kiedy ta lamka zaczyna migać (brak jednego z elementów do produkcji) i wtedy wychodzą z maszyny wybrakowane produkty.

Tak z innej beczki - nie ma w tej maszynie jakiegoś mechanizmu (parametr, lub coś podobnego), który spowoduje zatrzymanie maszyny z powodu zdarzenia "brak jednego z elementów do produkcji" ?
    joghurt
    Level 12  
    krzysiek_krm wrote:
    Tak z innej beczki - nie ma w tej maszynie jakiegoś mechanizmu (parametr, lub coś podobnego), który spowoduje zatrzymanie maszyny z powodu zdarzenia "brak jednego z elementów do produkcji" ?

Dziękuję za sugestię. Postanowiłem iść tym tropem, gdyż przy obecnej produkcji w zasadzie ten przełącznik cały czas się świeci, więc jak zgaśnie pewnie można podpiąć pod niego jakąś procedurę. Dlatego napiszemy do programisty, który obsługuje maszynę czy udało by się zaprogramować zatrzymanie maszyny przy zgaśnięciu tej kontrolki, żeby automatycznie sama reagowała. Być może będzie to wykonalne i rozwiąże problem bez potrzeby instalacji dodatkowych elementów.
  • Helpful post
    kortyleski
    Level 43  
    W samym panelu na pewno masz 24V zasilania obwodu sterowania maszyny. Do tego sygnał kontrolki. Wystarczy zamontować mały przekaźnik na 24V i jego stykami nc załączać buzzer. Lampka świeci to buzzer milczy. Lampka gaśnie to buzzer piszczy. Dodatkowa zaleta to przerywany dźwięk który szybciej zwróci uwagę.
    joghurt
    Level 12  
    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Już wiem w którym kierunku szukać rozwiązań. Z realizacją muszę poczekać do skończenia obecnego zlecenia, aby uzyskać dostęp do maszyny.
    Zamykam temat.