Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hulajnoga Techlife X5S - Ładowanie z UPS lub dodatkowych akumulatorów 7Ah 12V podczas jazdy

biancoo 27 Aug 2021 21:26 1611 6
    biancoo
    Level 9  
    Chodzi mi po głowie jedna myśl.
    Skoro ładujący się telefon można używać, to czy można jechać hulajnogą i jednocześnie ładować ją z UPSa?
    Wydaje mi się to całkiem sensowne i wykonalne. Umiejscawiam sobie jakoś upsa, podłączam hulajnogę i jadę a ona się w tym czasie ładuje.

Ewentualnie druga opcja: na przykładzie hulajnogi Techlife X5S
    Wiem, że zasilana jest ona akumulatorem 36V, więc z 3 akumulatorów np. 7Ah 12V robię sobie 36V podłączam do gniazda ładowania + i - (musiałbym najpierw wiedzieć gdzie jest plus a gdzie minus) ładnie to mocuję i pytanie - czy hulajnoga będzie pobierała prąd z tych akumulatorów? Jeśli tak to ta opcja byłaby lepsza. Dodatkowy znacznie tańszy zestaw akumulatorów żelowych miałbym w zapasie. A wiedząc gdzie jest plus i minus mógłbym sobie zrobić wtyczkę na wzór fabrycznej.

Proszę o odpowiedź tych, którzy mają większe pojęcie w tych sprawach. Ja tylko podsuwam pomysł.
    slawko_k
    Level 34  
    1 opcja jest ok.
    2 podłączając równolegle 2 źródła muszą one mieć zbliżone napięcie. Inaczej spali się coś ( oby bezpiecznik o ile jest). Inna sprawa że gniazdo ładowania niezbyt nadaje się żeby ciągnąc przez nie duże prądy. Kolejna sprawa to chcesz połączyć równolegle ogniwa litowe z żelowymi. BEZSENS
  • Helpful post
    krru
    Level 33  
    Tylko, że np. hulajnoga ta ma silnik 550W a ładowarkę ok 80W. Problemem jest też umieszczenie gniazdka ładowania - z przodu podestu - wystająca tam wtyczka może kolidować z przednim kołem w trakcie zakręcania.
    Dodatkowo nie wolno przewozić na hulajnodze ładunków (cokolwiek to znaczy). O ile sprawdzałem na swojej hulajnodze (X7) w trakcia ładowania można ją normalnie włączyć więc jakiejs blokady na równoczesne ładowanie i jazdę nie ma.
    biancoo
    Level 9  
    Wiem, że gniazdo jest tak usytuowane, że przeszkadzałoby to przy zakręcaniu. Można zrobić wtyczkę bardziej płaską, że nie będzie haczyć.
    Akumulatory żelowe tylko dlatego, że są dużo tańsze. Owszem można dokupić litowo jonowy 36V.
    Chodzi mi o to aby mieć jakiś zapas w plecaku chociażby 3 akumulatorów żelowych np 2,3 Ah połączonych na 36V. Nie musiałbym ich przewozić na hulajnodze. Z plecaka pociągnąłbym przewody, ładnie je zabezpieczając obejmami np z rzepa.
    Druga opcja to możliwie najlżejszy ups z akumulatorem żelowym np 7Ah. Jednak waga na moje oko 7-9 kg mogłaby być uciążliwa.
    Powyższe kombinacje to wersja po taniości.
    Można kupić dodatkową baterię tak jak na tym krótkim filmiku. Na pewno nie jest ciężka i chyba tak najpewniej zrobię.
    https://www.youtube.com/watch?v=bI0IbcKYZX8
    krru
    Level 33  
    Akurat podobną torbę Techlife sprzedaje z własnym logo, więc można to potraktować jako część hulajnogi :) Sam mam taką jako torbę na narzędzia, dętkę zapasową itp.
    Pozostaje kwestia podłączenia, a tutaj kluczowa jest sprawa, jaka część układu kontroli ładowania znajduje się w hulajnodze, a jaka w ładowarce.
    Na filmiku była podłączenie do jakiegoś innego gniazdka, takiego bardziej wysokoprądowego. Modelarskie pakiety LiPol takie często mają. Ale to niebezpieczne akumulatory.
    Podłączenie przez gniazdko ładowarki umożliwi zwiększenie zasięgu na tej zasadzie, że nie cały czas się jedzie, w przerwach akumulator będzie doładowywany.
    Zawsze pewnie lepiej będzie mieć taki dodatkowy akumulator podłączony od początku, by oba aku rozładowywały się jednakowo. Podłączenie świerzego akumulatora do rozładowanej hulajnogi to kolejne problemy.
    kkknc
    Level 43  
    Pierwsza opcja jest totalnie bez sensu. Zacznij liczyć, patrz zasada zachowania energii. Druga częściowa bez sensu pod gniazdo ładowania nie ale pod wyjście z bms o tak z drobnymi ograniczeniem.