Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Prośba o pomoc w wyborze zestawu PV

losiek177 28 Aug 2021 09:06 1029 31
Wago
    losiek177
    Level 16  
    Witam.
    Stoję przed wyborem zestawu PV do domu. Zamierzam założyć 10KW.

Zestawy jakie mi zaproponowano:

1.
    1. Panele 370W 26 szt
    2. Falownik sieciowy SOLAREDGE 10K 1 kpl
    3. Optymalizator mocy paneli SOLAREDGE 26 szt

( tu niestety nie mam konkretnych modeli)
    Oferta z montażem i stelażem to 44 tys netto.

2.
    Panele Astronergy 380W Astro4semi BF za 511zł/netto szt

3.
    FALOWNIK SIECIOWY PV FRONIUS SYMO 10.0-3-M WLAN 7 677 NETTO
    PANEL FOTOWOLTAICZNY PV QCELLS Q.PEAK DUO ML-G9 390W 25 SZT 1 SZT 583 NETTO
    FALOWNIK SIECIOWY PV KACO BLUEPLANET 9.0 TL3 5 722 NETTO

4.
    Falownik Huawei SUN2000-10KTL-M1 6 195,65 netto
    Panele JAM60S20-385/MR_BF 25x 521,05 netto

Całość wyniesie mnie 19 473,35 netto

Chciałbym zamontować samodzielnie. Zainteresował mnie zestaw z optymalizatorami ale to niemal kolejne 10 tys do zestawu. Pytanie czy warto.
  • Wago
    witekem
    Level 20  
    Jaki masz dom i jakie zapotrzebowanie energetyczne ?

Coraz więcej urządzeń jest klasy energetyczne A+++ i zapotrzebowanie jest coraz mniejsze.
    Przy instalacji 10kW to ponad połowę energii oddajesz operatorowi za darmo.
    Czyli matematyka królowa nauk.
    Masz wzór X*0.8=Z+Y.
    Równanie z jedną niewiadomą Y
    X energia oddana z licznika operatora.
    x*0.8 to tyle możesz odebrać od operatora z rozliczeń
    Z to jest twoje zapotrzebowanie - licznik operatora - energia pobrana.
    jeżeli X*0,8 będzie większe jak twoje zapotrzebowanie to powstanie Y czyli energie jaką oddajesz za darmo operatorowi.
    Nie bądź frajer przelicz dokładnie a wystarczy Ci instalacja max 3.5kW.

Sprzedawcy i instalatorzy chcą jak najwięcej zarobić i sprzedać dlatego oferują 10 kW a nawet więcej. A w bardzo wielu przypadkach wystarczy 3kW czyli takie instalacje jednofazowe do mocy 3.7kW.
    Reszta kasy warto przeznaczyć w docieplenie domu jak tego jeszcze nie masz lub w pompę ciepła i to też 3kW czy max 5kW - jednofazowe na tej samej fazie co instalacja PV .
    losiek177
    Level 16  
    Wiem czego potrzebuje. Instalacja zasilać ma nie tylko mój dom ale docelowo w przyszłym roku drugi budynek wielorodzinny z 7 mieszkaniami. Dodatkowo chce zmienić ogrzewanie u siebie z gazowego na elektryczne, zamienić płytę grzewczą gazową na indukcję + ewentualnie chodzi mi po głowie pompa ciepła. Dom tego dochodzi sporo oświetlenia terenu, sauna 9KW.
    rokbok
    Level 32  
    losiek177 wrote:
    Stoję przed wyborem zestawu PV do domu. Zamierzam założyć 10KW.

Pierwsze pytanie to jakie masz zużycie energii w domu, ile kWh rocznie, możesz obliczyć sobie np. średnią z ostatnich 3 lat.
    To zużycie odpowie Ci jakiej mocy potrzebujesz instalację PV.

losiek177 wrote:
    Zainteresował mnie zestaw z optymalizatorami

Optymalizatory nie zawsze są potrzebne, wszystko zależy od warunków jakie będzie mieć instalacja PV, chodzi o jej częściowe zacienienie o różnych porach dnia, jeżeli takie nie występuje to optymalizatory są zbędne.

Dodano po 2 [minuty]:

losiek177 wrote:
    Wiem czego potrzebuje. Instalacja zasilać ma nie tylko mój dom ale docelowo w przyszłym roku drugi budynek wielorodzinny z 7 mieszkaniami.

To te 10 kW to będzie kropla w morzu potrzeb.
  • Wago
    witekem
    Level 20  
    A czy twoja instalacja elektryczna jest podłączona do licznika operatora domu wielorodzinnego? Czy masz swój oddzielny licznik operatora?
    Jeżeli masz oddzielny licznik to zrób dwie oddzielne instalacja PV .
    To w takim razie u ciebie starczy 3kW PV a wielorodzinny może być nawet 10kW.
    rokbok
    Level 32  
    Wydaje mi się że to nie jest taka prosta sprawa, nasuwa się pytanie czy ten dom wielorodzinny posiada jeden PPE, czy pod ten PPE jest też podpięty dom jednorodzinny, jeżeli nie to musi być tyle instalacji ile jest PPE.
    losiek177
    Level 16  
    Jest jeden licznik na całą posesje. Jak kolega rokbok napisał to kropla w morzu potrzeb ale więcej jako prywatny inwestor nie mogę.
    Mój dom zasilony jest linią napowietrzną 16mm AL, następnie schodzi do szafki licznika również 16mm CU, na dom idzie 10 CU, równolegle do budynku przeznaczonego na wielorodzinny lecą dwa kable 4x25 AL. Te dwa kable zakończą się w szafie z licznikami skąd dalej będą zasilone mieszkania przewodem 5x6 CU, do tej też skrzynki chcę podłączyć falownik.
    Miejsce instalacji paneli jest dosyć wysoko, nie ma obok żądnych wyższych budynków czy drzew mogących zacienić panele. Jedynie chmury mogą to zrobić.

Dodano po 3 [minuty]:

Mieszkania nie będą miały dużych odbiorników energii elektrycznej gdyż ogrzewanie będzie gazowe ( piec dwu funkcyjny ), kuchnia również.
    rokbok
    Level 32  
    losiek177 wrote:
    Jest jeden licznik na całą posesje. Jak kolega rokbok napisał to kropla w morzu potrzeb ale więcej jako prywatny inwestor nie mogę.

Jak rozumiem jest jeden PPE (punkt poboru energii), w domu wielorodzinnym w takim razie będą podliczniki dla rozliczenia najemców, czy dobrze rozumuję?
    Nie ma przeciwwskazań dla instalacji powyżej 10 kW, w zależności kiedy zainstalujesz to będziesz prosumentem i współczynnik w takim wypadku będzie 0,7, czyli 30% wyprodukowanej energii oddasz do ZE.
    Przy instalacji = lub < 10 kW ten współczynnik to 20%, natomiast jak zainstalujesz PV w nowo obowiązującym systemie z prosumenta nici, ZE będzie odkupywać od Ciebie wyprodukowaną energię mniej więcej za 1/3 ceny, a Ty będziesz płacił jak każdy inny po ustalonych przez ZE cenach.
    Nowy system miał wejść w życie 01/01/2022, ale raczej jest to nie realne, więc trochę czasu na montaż i uruchomienie jest.

losiek177 wrote:
    Miejsce instalacji paneli jest dosyć wysoko, nie ma obok żądnych wyższych budynków czy drzew mogących zacienić panele. Jedynie chmury mogą to zrobić.

W takiej sytuacji optymalizatory są nie potrzebne, było by to wyrzucenie pieniędzy w błoto

Dodano po 14 [minuty]:

losiek177 wrote:
    Mieszkania nie będą miały dużych odbiorników energii elektrycznej gdyż ogrzewanie będzie gazowe ( piec dwu funkcyjny ), kuchnia również.

Gospodarstwo domowe przeciętnie zużywa rocznie około 3000 do 4000 kWh, co daje licząc średnią 3500 kWh x 7 = 24500 kWh + Twoje zużycie i +- takiej mocy instalację PV byś musiał mieć.
    Moc instalacji jest też uzależniona od tego jaką moc masz przydzieloną na PPE, ale to zawsze można zmienić w ZE.
    losiek177
    Level 16  
    Licznik jest w domu jednorodzinnym ( moim ). W wielorodzinnym zamontuje pod liczniki do rozliczenia najemców.

To wracając do wyboru urządzeń. Nad którym zestawem warto się pochylić a który odrzucić.

Planuje to przed końcem roku uruchomić więc czas najwyższy dokonać zakupu.
  • Helpful post
    rokbok
    Level 32  
    Co do paneli i ich żywotności to są porównywalne, różnica to ich moc i sprawność, można to porównać sprawdzając w kartach katalogowych, stwierdzenie co do jakości poszczególnych paneli będzie możliwe po kilku, kilkunastu latach ich użytkowaniu, ja mam poli 280 W, używałem ich już w instalacji OffGrid, teraz pracują w OnGrid, w sumie 3 lata i złego słowa na nie nie powiem, pewnie tak samo by było z panelami innego producenta.
    Jeżeli chodzi o falownik to też musisz sam zdecydować, każdy będzie chwalił swój, ja mam Huawei-a i jak z panelami też na niego nie narzekam, jak będzie dalej czas pokaże, ważne żeby dobrać moc inwertera do zamierzonej mocy paneli, praktyką jest żeby było przewymiarowanie mocy paneli nad mocą inwertera, bierze się to z tego że maksymalnej produkcji z paneli w naszym klimacie będzie bardzo mało dni, przewymiarowanie daje większą produkcję w zdecydowanej większej części roku.
    Oczywiście należy brać pod uwagę możliwości techniczne inwertera, należy dobrać go tak żeby instalacja PV zmieściła się w zakresie parametrów jakie falownik obsłuży, trzeba brać pod uwagę maksymalną moc przyłączeniową, napięcie, natężenie, napięcie startowe, zakres napięć pracy i takie tam.
    Wszystko masz w kartach katalogowych, falownika i paneli, wystarczy dodać "dwa do dwóch" i będzie wiadomo ile czego można użyć.
  • Helpful post
    Cytro12
    Level 26  
    Sprawność paneli z metra się liczy i jest taka sama bo to ta sama technologia PERC może Half-Cuty są trochę mniej wydajne od pełnych ale i tak pewnie nie zauważysz. Z wymienionych weź hjuławeja bo chyba najbardziej wydajny choć nie bez problemów, SE przerost formy nad treścią. Robotę robi dobry montaż, sparowanie i zabezpieczenia.
    rokbok
    Level 32  
    Cytro12 wrote:
    Sprawność paneli z metra się liczy

Ale z metra się nie kupuje tylko na sztuki ;).
    losiek177
    Level 16  
    Czy warto zakupić mocniejszy falownik? Np 12 KW?
    Słyszałem że robi się tak, że zakłada większy falownik i montuje więcej paneli a do ZE podaje się niższą moc paneli, tak żeby nie przekroczyła 10 KW...

Druga sprawa jaka mnie nurtuje to ceny..
    Na alledrogo ten sam falownik np. 10kw może kosztować 5500 brutto i 9500 brutto. To kwestia marży sprzedającego czy są jakieś podróbki? Czy chodzi o serie produktu tj. M0, M1 M2? Nie mogę się doszukać co to właściwie oznacza.
    rokbok
    Level 32  
    losiek177 wrote:
    Słyszałem że robi się tak, że zakłada większy falownik i montuje więcej paneli a do ZE podaje się niższą moc paneli, tak żeby nie przekroczyła 10 KW...

Tak się nie robi, już na początek prosisz się o kłopoty, montowane teraz liczniki dwukierunkowe są zdalnego odczytu, dostarczają ZE wielu informacji, pierwsza kontrola z ich strony i masz przechlapane.

losiek177 wrote:
    Druga sprawa jaka mnie nurtuje to ceny..
    Na alledrogo ten sam falownik np. 10kw może kosztować 5500 brutto i 9500 brutto. To kwestia marży sprzedającego czy są jakieś podróbki? Czy chodzi o serie produktu tj. M0, M1 M2? Nie mogę się doszukać co to właściwie oznacza.

Moja rada, kup falownik z oficjalnej polskiej dystrybucji, wielu sprzedających na All sprowadza je z Chin, cena jest niższa, ale gwarancji brak, a jest to 10 lat, piszę o Huawei, taką sytuację opisał tu na forum jeden z użytkowników.
    Co do falowników z serii M0 i M1 to są identyczne, jedyna różnica to M1 obsługuje optymalizatory, których Ty nie potrzebujesz, no i cena znacznie wyższa, co do M2 to się nie wypowiem, nie znam jego specyfikacji.
    witekem
    Level 20  
    Kolega rokbok ma rację, przewymiarowanie instalacji a zgłoszenie mniejszej to mogą być problemy.
    Zauważ, ze ponad 90% kosztów energii w posesjach to koszty energii cieplnej.
    Więc warto zainwestować w rozwiązania instalacji PV czy turbin wiatrowych na grzanie. Zasobnik cieplej wody na instalacje domku wielorodzinnego jakieś 350 - 500l i grzejesz z paneli lub turbiny wiatrowej i masz ciepła wodę za darmo. Oszczędzasz gaz.
    Masz dobre miejsce wietrzne więc warto zastanowić się nad instalacją na grzanie np w turbiny wiatrowej.
    Turbiny wiatrowe w okresie jesienno-zimo -wiosennych wytwarzają nawet do 15 a nawet 20 razy więcej energii jak z PV.
    Janusz_kk
    Level 36  
    witekem wrote:
    Masz dobre miejsce wietrzne więc warto zastanowić się nad instalacją na grzanie np w turbiny wiatrowej.
    Turbiny wiatrowe w okresie jesienno-zimo -wiosennych wytwarzają nawet do 15 a nawet 20 razy więcej energii jak z PV.

Nie mąć człowiekowi w głowie, wiatraki się nie sprawdzają, dają symboliczne ilości energii, najlepiej poobserwować stronę https://www.pse.pl/home
    i samemu zobaczyć, mamy zainstalowane 5,5GW mocy w wiatrakach i 4GW w PV, teraz PV dają 1,3GW (bo są chmury nad całymkrajem) a wiatraki 0,24GW i tak jest przez większość roku, jedynie jak mocne wiatry jesienią przychodzą to wiatraki dają więcej. Wielu już się na wiatrakach przejechało i są na elektrodzie wątki o tym.
    witekem
    Level 20  
    Tu podajesz duże wiatraki nawet do 13MW w lecie gie jest mniejszy wiatr
    A ja pisze o tych przy domowych małych 2kW czy 3 kW .
    Jak nie ma zabudowań od strony zachodniej to uzyskuje się nawet 20 razy więcej energii w okresie jesienno zimowo-wiosennym.
    A jak są jakieś posesje to instaluje się maszty nawet 30 metrowe i energia jest cały dzień w nocy i grzeje wodę w zasobniku ( bojlerze).

Przejrzyj wykres.
    losiek177
    Level 16  
    Dostałem dzisiaj jeszcze jedną ofertę:

KAISAI FALOWNIK KR3-10K-DT DC Maksymalna moc
    panelu fotowoltaicznego 15000 Wp AC Moc wyjściowa
    ciągła 10000W za 3 784,00 netto

oraz

KAISAI PANEL 445 Monokrystaliczny moduł solarny
    z ogniwami ciętymi na pół typu half cut. DANE TECHNICZNE
    Maksymalna moc w SWT: 445 W Typ
    ogniwa: krzem monokrystaliczny 166 mm Liczba komórek:
    144 (6x24) Maksymalne napięcie układu: 1500
    V Sprawność modułu: 20,4% Wymiary: 2095 x 1039 x 35
    mm Waga: 24,5 kg Przednia szyba: 3,2 mm szkło hartowane
    za 539 netto

Kaisai podobno wchodzi z PV dopiero na rynek ale parametry falownika wyglądają ciekawie. Cena tym bardziej.
    rokbok
    Level 32  
    losiek177 wrote:
    Kaisai podobno wchodzi z PV dopiero na rynek ale parametry falownika wyglądają ciekawie. Cena tym bardziej.

Dlatego nikt się nie wypowie na temat walorów użytkowych, czy warto czy nie, produkt nowy i potrzeba trochę czasu na wydawanie opini.

No chyba że ktoś był szybszy i ma taki sprzęt, wtedy mógłby co nieco powiedzieć jak się sprawuje, ale będzie to opinia subiektywna, za krótki czas żeby stawiać piątki ;) , czas pokaże co to za ustrojstwo.
    losiek177
    Level 16  
    Kaisai to w miarę znana firma co prawda bardziej z klimatyzacji ale mam ich urządzenia i złego słowa powiedzieć nie mogę.

Chyba jednak skuszę się na Huawei. Niby 2000 różnicy ale większy spokój psychiczny :)

Źle skopiowałem ofertę za panele 445 jest 626 netto
    a za 370 jest 529 netto czyli cena podobna jak za JAM60S20-385

JAM60S20-385 są nieco tańsze i mają odrobinę większą moc więc chyba będą lepszym wyborem.
    trojan 12
    Level 38  
    Problem jest w czym innym. Producent prądu bo na to wychodzi, będzie miał obowiązek magazynowania energii i tak trzeba zaplanować instalację żeby można to zrobić.
    Wybór elementów trzeba przemyśleć, nie polegać na firmie montującej fotowoltaikę.
    losiek177
    Level 16  
    Wybacz trojan 12 ale nie do końca zrozumiałem Twoją wypowiedź. Ja jako producent prądu będę musiał go magazynować? Od kiedy to ma wejść?
    Huawei ma możliwość podłączenia dedykowanego "akumulatora" ale cena wyrywa z butów.

Nie polegam na firmie montującej fotowoltaikę. Stąd ten temat. Polegam na tym co sam wyczytam i Wy mi zasugerujecie. Czerpie informację z kilku źródeł żeby dobrze wybrać.

Na tą chwilę mój wybór padł na Huawei, panele JAM60S20-385.
    losiek177
    Level 16  
    OK ale jak uruchomie przed nowym rokiem to obowiązują mnie stare zasady jeszcze przez 15 lat tak? Tak słyszałem.
    Dotyczyło by to też magazynowania. Dobrze rozumuje?
    rokbok
    Level 32  
    losiek177 wrote:
    OK ale jak uruchomie przed nowym rokiem to obowiązują mnie stare zasady jeszcze przez 15 lat tak?

Dobrze prawisz, a z tym magazynowaniem to jeszcze nikt nie wie co i jak, są to plany i nawet jak to ustanowią to raczej dla nowo powstałych instalacji, będzie to powiązane z dotacją w ramach jakiegoś tam "Moj prąd x".
    trojan 12
    Level 38  
    Jakby ktoś nie wiedział- to jest Polska.
    Jak producenci napojów ominęli ustawę cukrową produkując napoje z 20% zawartością soku owocowego (20 litr soku na 1000 litr wody) to energetyka znajdzie sposób żeby nie dopłacać do prosumentów. Wprowadzanie do sieci mocy biernej pojemnościowej, niedokładna sinusoida, podwyższanie napięcia w sieci i podobne będzie powodem do wypowiedzenia umowy na starych warunkach. Nie zrobią tego na dziś- pomalutku.

Dodano po 20 [minuty]:

Rozwiązanie jest dość proste. Regulator ładowania akumulatorów z okresowym odsiarczaniem.
    Można znaleźć coś większego na 48V co zwiększy moc oddawaną, to tylko przykład.
    https://allegro.pl/oferta/solarny-regulator-k...-40a6b7272680755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951
    x 3 fazy to daje dość duży magazyn i można stosować różne typy akumulatorów. Z układem odsiarczania powinien wytrzymać 10-12 lat.
    Bez niestety tylko 3 lata (tysiąc ładowań).

Koledzy może znają regulator- kontroler ładowania na wyższe napięcia? (48V) do połączenia równoległego paneli fotowoltaicznych a nie w stringi. Dużo mniejsze niebezpieczeństwo pożaru.
    Janusz_kk
    Level 36  
    trojan 12 wrote:
    to energetyka znajdzie sposób żeby nie dopłacać do prosumentów.

Przestań powielać mity, energetyka do tego nie dopłaca a jeszcze zarabia, dostaje 20% za darmo i jeszcze sprzedaje tą energię.
    Kolejny mit
    trojan 12 wrote:
    Problem jest w czym innym. Producent prądu bo na to wychodzi, będzie miał obowiązek magazynowania energii i tak trzeba zaplanować instalację żeby można to zrobić.

jeśli już to tak jak z PV da dopłaty do instalacji.
    trojan 12
    Level 38  
    Z tym 20% za darmo. Trzeba przesłać ten prąd, utrzymać elektrownię w gotowości po zachodzie słońca. Jak kolega myśli ile trwa rozruch bloku węglowego który nie produkuje prądu?.
    Niech kolega popatrzy na rachunku za prąd i się dowie ile płaci za prąd a ile dodatkowych opłat. Chyba to umknęło jego uwadze albo nie płaci za prąd.
    rokbok
    Level 32  
    O tym o czym piszesz w poście #26 będziemy dyskutować jak już tak będzie, na razie opieramy się na tym co jest, a jest zagwarantowane zasady prosumenckie na 15 lat od uruchomienia i brak obowiązku posiadania magazynów energii, wszystkie inne wywody to na razie czysta dywagacja.
    trojan 12
    Level 38  
    Jak mówią że zabiorą to zabiorą,
    jak mówią że dadzą to tylko mówią.