Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] MacBook Pro - brak apple ID i hasła - próba przeinstalowania systemu Yosemite

pawdzik 28 Aug 2021 20:17 1134 39
    pawdzik
    Level 8  
    Witam Wszystkich,

Próbuje pomoc koledze i przeinstalować mu MacBook Pro (Yosemite 10.10) nie mając apple ID i hasła. Niestety nie mam z Macami do czynienia zbyt często stąd moje pytania.
    Zrobiłem bootowalne USB według YouTube:
    https://www.youtube.com/watch?v=JQ3BMAk5jlU
    Był problem z wystartowaniem z niego poprzez klknięcie "option" przy starcie Maca pojawia sie tylko opcja Recovery z orginalnego dysku, niestety po jej wybraniu uruchamia sie tylko recovery i nic więcej. Jest tam możliwość Reinstalacji systemu ale trzeba mieć dane ID i hasło...
    Na forum znalazłem ze starsze MACi mogą mieć problem z wystartowaniem z USB i moga go nie widziec przy starcie. To samo USB jest widoczne w DISK Utility w Recovery.
    W związku z powyższym zamówiłem DVD-DL aby wypalić OSX Yosemite 10.10 na DVD. Używajac TransMac udało sie po paru próbach na zewnętrznej nagrywarce USB. Weryfikacje płytki pomyślna. Jednak problem ten sam nie bootuje z płytki...
    Czy może mi ktoś podpowiedzieć co może być nie tak?
    Przy wypaleniu USB/Plytki - najpierw wypaliłem obraz tak jak był ściągnięty. Poźniej okazało sie że ten obraz jest spakowany, więc rozpakowałem najpierw przed wypaleniem i zrobiłem ponownie bootowalne USB i płytkę.

Jakieś podpowiedzi/wskazówki mile widziane. Dzięki!
    janek_wro
    Level 29  
    Jak nie bootuje? skoro ostatni screenshot to pochodzi z uruchomionego installera.
    Osobna rzecz, że dysk docelowy, 320GB, ktoś nazwał dziwacznie 'Install OSX'.
    pawdzik
    Level 8  
    No nie bootuje, bo ten ostatni skreenshoot pochodzi z recovery installatora (disk utility) i w dodatku dysk USB jest nie podświetlony więc nie można z niego instalować. Jak wybiore z pierwszego dysku też nie jest możliwe, bo to właśnie na nim musze zainstalować system.
    Powinien bootowac jak na filmie youtube i ikonka dysku USB powinna się pojawić na screenshoot 2, obok recovery, a jej tam nie ma... ani dla USB ani dla CD.
    Mazwa dysku taka, gdyż wyczyściłem go i wrzuciłem obraz z USB, myslałem że to coś zmieni, ale nie pomogło.
    Tak więc na tą chwilę, system sie nawet nie uruchamia.
    janek_wro
    Level 29  
    pawdzik wrote:
    w dodatku dysk USB jest nie podświetlony więc nie można z niego instalować
    tam są pokazane dyski docelowe. Nie można instalować DO NIEGO, nie z niego. A jest wyszarzony, przede wszystkim z racji zbyt małego rozmiaru.
    pawdzik wrote:
    gdyż wyczyściłem go i wrzuciłem obraz z USB,
    trochę strzeliłeś sobie w stopę... ale to nic czego nie da się wyleczyć.

Masz spod recovery dostęp do DiskUtility?
    Spróbuj image wgrać jeszcze raz, wg tego co na:
    https://www.macworld.com/article/223647/how-t...otable-os-x-10-10-yosemite-install-drive.html

Option 2: Use Disk Utility
    pawdzik
    Level 8  
    janek_wro wrote:
    w dodatku dysk USB jest nie podświetlony więc nie można z niego instalować
    tam są pokazane dyski docelowe. Nie można instalować DO NIEGO, nie z niego. A jest wyszarzony, przede wszystkim z racji zbyt małego rozmiaru.
    [/quote]

No wlaśnie ja chce zainstalować z tego dysku USB, jest podświetlony na szaro, więc z niego nie moge zainstalować. Jak mała pojemność? Według filmiku wystarcza 8GB, ten USB ma 16GB a obraz Yosemite 5,6GB max...

janek_wro wrote:
    Masz spod recovery dostęp do DiskUtility?
    Spróbuj image wgrać jeszcze raz, wg tego co na:
    https://www.macworld.com/article/223647/how-t...otable-os-x-10-10-yosemite-install-drive.html

Tak, mam dostęp do DiskUtility. Ok, dzięki za linka, spróbuje według tego linka co podesłałeś, dam znać czy to pomogło.
    janek_wro
    Level 29  
    Uruchomienie sprzętu z przytrzymanym Alt pokazuje listę sposobów bootowania. Tam na samym początku masz mieć nośniki bootowalne. Na Twoim screenshotcie nr 2. Jeśli nie ma, a masz wpięte nośniki instalacyjne to znaczy że nagrałeś DVD/USBthumb bez możliwości zbootowania OSXa z nośnika. Ten etap poprawić. Tylko sobie trochę skomplikowałeś żywot, jeśli nie masz działającego systemu, nawet na innym kawałku hardware.

pawdzik wrote:
    No wlaśnie ja chce zainstalować z tego dysku USB, jest podświetlony na szaro, więc z niego nie moge zainstalować. Jak mała pojemność? Według filmiku wystarcza 8GB, ten USB ma 16GB a obraz Yosemite 5,6GB max...
    Dalej się upierasz... Poczytaj jeszcze raz powoli. To co tam masz pokazane, na etapie recovery installera to nie jest lista źródeł. To lista docelowych nośników. Panimajesz pa angielskij szto tam pisajet? "Select the disk where you want to install OSX" wybierz dysk gdzie chcesz zainstalować. Nie skąd. Dokąd.
    Zainstalować pelny bootujący sys. Nie tylko zapisać tam dmg.

Instaler odpalony z recovery nie chce żebyś mu pokazywał źródło instalacji. On pewnie sobie bierze online, jeśli dobrze pamiętam. I pewnie woła login do AppleStore? Chyba że pełna instalka jest przechowywana na partycji recovery? Spróbuj co będziesz miał jak przejdziesz dalej, po oknie z ostatniego screenshota. Zaznaczasz dysk pierwszy od lewej, 320GB, & go -->
    pawdzik
    Level 8  
    janek_wro wrote:
    Uruchomienie sprzętu z przytrzymanym Alt pokazuje listę sposobów bootowania. Tam na samym początku masz mieć nośniki bootowalne. Na Twoim screenshotcie nr 2. Jeśli nie ma, a masz wpięte nośniki instalacyjne to znaczy że nagrałeś DVD/USBthumb bez możliwości zbootowania OSXa z nośnika. Ten etap poprawić.

No właśnie nie byłem pewien czy coś nie tak z USB (boot) bo jak wspomniałem koleś na filmie mówił ze starsze MACi mogą nie obsługiwać bootowania z USB, może to nie dzialać. Z drugiej strony nie wiem co moge robić nie tak przy tworzeniu tego USB, skoro ściągniete ze strony MACa, wypalone zarówno orginalny obraz jak i rozpakowany i oba nie dzialają... Bardzo dziwne.

janek_wro wrote:
    Panimajesz pa angielskij szto tam pisajet? "Select the disk where you want to install OSX" wybierz dysk gdzie chcesz zainstalować. Nie skąd. Dokąd.
    Zainstalować pelny bootujący sys. Nie tylko zapisać tam dmg.

Ponimajesz, bo od dluzszego czasu jestem w UK. Przy odpisywaniu nie zwrocilem uwagi na zrzut co tam pisze i tyle. Nie zmienia to faktu że próbowałem zapisać na dysk 320GB i też lipa. Spróbuje jeszcze raz ściagnąć obraz i od nowa wypalić. Nie kopiowałem samego IMG, gdyż nie robie tego pierwszy raz, tworzyłem bootwalny USB, tak jak na Youtube, link podałem. Zrobilem pod Windows, gdyż mi łatiwej to wypalić pod windows niż pod Yosemite.

janek_wro wrote:
    Instaler odpalony z recovery nie chce żebyś mu pokazywał źródło instalacji. On pewnie sobie bierze online, jeśli dobrze pamiętam. I pewnie woła login do AppleStore?

Dokładnie, niestety to nie wchodzi w gre.

janek_wro wrote:
    Chyba że pełna instalka jest przechowywana na partycji recovery?

Partcja recovery jest uszkodzona, to próbowałem na samym początku.

Dodano po 16 [minuty]:

janek_wro wrote:

Niestety, na tym linku już byłem wcześniej i bardziej skomplikowanie to stworzyć niż ten koleś na youtube pokazuje pod windows. W dodatku trzeba mieć programik i robić to pod OSX, czego chciałem od początku uniknąć, skoro moge wypalić bootwalne USB pod windows:
    "Note that the createinstallmedia tool doesn’t work under OS X 10.6 Snow Leopard—it requires OS X 10.7 Lion or later".

Nawiązując do wcześniejszego komentarza, USB z którego chce instalowac ma mieć min 8Gb i tak jest.
    "I recommend at least an 8GB flash drive. That drive must also be formatted with a GUID Partition Table."

Dzieki za podpowiedź, że musi coś być nie tak z tym obrazem, bo nie byłem pewien właśnie, czy to obraz czy MAC nie wykrywa USB/DVD.

Na innym filmie, koleś tez mowi że powinien "bootowac", film pokazuje tą samą zasadę two tzn ze nie ma 100% gwarancji. Poniżej załączam jeszcze 3 inne filmy utworzenia USB dysku.

https://www.youtube.com/watch?v=gEFuQZhJld8
    https://www.youtube.com/watch?v=4OpF0jJMJzI
    https://www.youtube.com/watch?v=syhb3XaelYk

Szkoda ze nie mam innego MACa wtedy miałbym pewność, że to USB/DVD co stworzylem działa, badź nie.
    janek_wro
    Level 29  
    pawdzik wrote:
    bo jak wspomniałem koleś na filmie mówił ze starsze MACi mogą nie obsługiwać bootowania z USB,
    stare maki, to tak może <2000rok nie umiały boot po usb. Więc "starość" jest relatywna.

pawdzik wrote:
    Ponimajesz, bo od dluzszego czasu jestem w UK. Przy odpisywaniu nie zwrocilem uwagi na zrzut co tam pisze i tyle.
    Łoj, rutyna działa, i szybkie czytanie co trzeci wyraz ;)

pawdzik wrote:
    Zrobilem pod Windows, gdyż mi łatiwej to wypalić pod windows niż pod Yosemite.
    Hm... dla mnie robienie czegokolwiek makowego na windowsie jest... unsupported. Potem są niespodziewane szopki.

pawdzik wrote:
    Dzieki za podpowiedź, że musi coś być nie tak z tym obrazem,
    który wgrywasz? BaseSystem.dmg ma być. wydłubany z instalatora jak w 6:32 z pierwszego filmu https://www.youtube.com/watch?v=JQ3BMAk5jlU

EDIT: zwróć uwagę że trzeba wykonać też resztę kroków z tego tutoriala, m.in zamontować oba dmg i przerzucić katalog Packages, tak jak tam pokazano.

Jeśli masz ten dmg już przygotowany, jako pojedynczy osobny plik, to dobrze. Próbuj na windoze wgrać na nośnik. Jeśli nie masz, to do wydłubania potrzebny jest jednak działający OSX. Nie wiem czy transmac Ci to wyjmie.
    pawdzik
    Level 8  
    janek_wro wrote:
    który wgrywasz? BaseSystem.dmg ma być. wydłubany z instalatora jak w 6:32 z pierwszego filmu https://www.youtube.com/watch?v=JQ3BMAk5jlU

To chyba mi odpowiedziałeś w tym zdaniu co źle robie.

Ja ściągnąłem inna wersje - macOS Catalina 10.15 i próbowałem właśnie po raz kolejny zrobić boot z instalatora, który ściągnąłem, a nie z BaseSystem jak to w tym filmie bylo.
    Obrazy do ściągnięcia tutaj:
    https://support.apple.com/en-gb/HT211683

Robiłem dokładnie jak na tym filmie i na paru innych, nie "wydłubywałem" nic z instalatora :)

Teraz już mi sie wydaje, że to będzie to co napisałeś powyżej, nie wiem tylko jak tym Youtuberom co nagrywali te filmy niby to chodziło, pewnie nagrali to na potrzeby filmu i stwierdzili ze bedzie chodzić, tylko na jednym filmie jest pokazane że ten bootowalny USB działa.

Ok sprawdzam zaraz ten inny system co ściągnąłem a jak wciąż nie, to robie kolejne USB boot i tym razem z BaseSystem.dmg i wtedy myśle że zadziała.

Dam znać i dzięki wielkie za powyższe podpowiedzi.

Dodano po 11 [minuty]:

janek_wro wrote:
    EDIT: zwróć uwagę że trzeba wykonać też resztę kroków z tego tutoriala, m.in zamontować oba dmg i przerzucić katalog Packages, tak jak tam pokazano.

Zrobie jak w tych krokach na filmie.

janek_wro wrote:
    Jeśli masz ten dmg już przygotowany, jako pojedynczy osobny plik, to dobrze. Próbuj na windoze wgrać na nośnik. Jeśli nie masz, to do wydłubania potrzebny jest jednak działający OSX. Nie wiem czy transmac Ci to wyjmie.

Właśnie tez sie nad tym zastanawiam, czy uda mi sie to zrobić w TransMac czy też może w DiskUtility w recovery mode...

Popróbuje, najważniejsze że wiem co źle robiłem. Mam nadzieje ze bez działającego MACa uda sie to jakoś zrobić.

Dam znać. Dzieki!

Dodano po 30 [minuty]:

Wypaliłem z nowym OSX i to samo. Jednak potrzebny jest ten BaseSystem.dmg ...
    Niestety jak uruchomiłem w DiskUtility, nie można tego wyeksportować z instalatora, to samo w TransMac, widzi tylko obraz główny dmg. Masakra, jutro na tym pomyśle, ale chyba będe musiał podjechać do kolegi z MACiem, gdzie będę mógł wejść w instalatora i wyciągnąć ten BaseSystem.img tak jak zrobione na filmie.
    Poszukam jeszcze jutro na necie czy jest jeszcze jakiś inny program co by mógł to wyeksportowac.

janek_wro wrote:
    Jeśli nie masz, to do wydłubania potrzebny jest jednak działający OSX. Nie wiem czy transmac Ci to wyjmie.
    K_o_s

Level 25  
    pawdzik wrote:

Wypaliłem z nowym OSX i to samo. Jednak potrzebny jest ten BaseSystem.dmg ...
    Niestety jak uruchomiłem w DiskUtility, nie można tego wyeksportować z instalatora, to samo w TransMac, widzi tylko obraz główny dmg. Masakra, jutro na tym pomyśle, ale chyba będe musiał podjechać do kolegi z MACiem, gdzie będę mógł wejść w instalatora i wyciągnąć ten BaseSystem.img tak jak zrobione na filmie.
    Poszukam jeszcze jutro na necie czy jest jeszcze jakiś inny program co by mógł to wyeksportowac.

Czy Kolega jest pewny, że format partycji na dysku USB jest poprawny? To ważne! Musi to być Mac OS Extended (Journaled) i GUID Partition Map. Tu jest opis: https://www.macworld.co.uk/how-to/clean-install-macos-3637409/, który stosuje z powodzeniem od lat, na rożnych systemach, jednak wymaga ona niestety Maca, z TransMac'em różnie bywa. Wizyta u kolegi z makiem to dobry pomysł i dobrze sobie przygotować kilka wersji systemu na pendrive do szuflady. Link do Yosemite w tym znajduje się w tym artykule: https://www.macworld.co.uk/how-to/bootable-mac-installer-3575875/

P.S. Znalazłem jeszcze coś takiego na githubie i tego bym spróbował najpierw: https://gist.github.com/foxlet/f0ee0fecf3fd90e88ad228e051c1d0d1

Pozdr.
    gabik001
    Level 37  
    Jeżeli mogę coś od siebie dodać to niech kolega sprawdzi czy ten Mac obsłuży Cataline. Nigdzie nie widze jaki to MacBook Pro. Być może Catalina będzie "za nowa" i nici z instalacji.
    janek_wro
    Level 29  
    K_o_s wrote:
    To ważne! Musi to być Mac OS Extended (Journaled) i GUID Partition Map.
    A jestes tego pewien? Że musi? Bo ja mam silne przekonanie, że wgranie przez "dmg restore" pisze po urządzeniu raw, przykładowo /dev/sdb, więc nadpisuje znajdującą sie tam wcześniej tablice partycji, filesystemy jakiekolwiek tam są, itd. Tj. wszystko wgrywa z image.
    Ale oczywiście mogę się mylić, bo piszę z dawno nieodświeżanego cache swojej mózgowej pamięci ;)
    Sprawa do sprawdzenia przez zainteresowanych.
    pawdzik
    Level 8  
    gabik001 wrote:
    Jeżeli mogę coś od siebie dodać to niech kolega sprawdzi czy ten Mac obsłuży Cataline. Nigdzie nie widze jaki to MacBook Pro. Być może Catalina będzie "za nowa" i nici z instalacji.

Catalina byla tylko po to, aby sprawdzic czy to nie wina bootowalnego USB. Jesli by cos wyskoczylo podczas instalacji, to wtedy wiadome by bylo ze to byc moze wina systemu, który nie obsluguje laptopa. Dzieki za rade.

K_o_s wrote:
    Czy Kolega jest pewny, że format partycji na dysku USB jest poprawny? To ważne! Musi to być Mac OS Extended (Journaled) i GUID Partition Map.

Tak, bo sprawdzalem jaki powinien być rodzaj partycji i zmieniałem. Aczkolwiek ani zmiana partycji ani TransMac nie pomógł.

janek_wro wrote:
    Bo ja mam silne przekonanie, że wgranie przez "dmg restore" pisze po urządzeniu raw, przykładowo /dev/sdb, więc nadpisuje znajdującą sie tam wcześniej tablice partycji

Też mi sie tak wydaje że nadpisuje, bo dmg restore tak robi, więc za każdym razem jak przygotowałem partycje to w diskUtility dmg restore nadpisywał ja.

Obecnie sprawdziłem już, ze Power ISO też sobie nie radzi z wydłubaniem BaseSystem.dmg, ale podobno można to zrobic z cmd line używając 7-zip (w windows nie radzi sobie).

Filmek do tego jak to zrobić tutaj:
    https://www.youtube.com/watch?v=aJntbXpF8CU

Będę zaraz z tym działał. Jeśli to też nie da rady to wtedy pozostanie jeszcze VirtualBox:
    https://rderik.com/blog/understanding-disk-images-by-building-a-macos-catalina-iso-image/

Na koniec zostanie wizyta u kolegi.

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Z linii komend nie działa również, ten sam błąd przy rozpakowywaniu co pod windows:

Extracting archive: InstallMacOSX.dmg
    ERROR: InstallMacOSX.dmg
    InstallMacOSX.dmg
    Open ERROR: Cannot open the file as [Xar] archive
    Can't open as archive: 1
    Files: 0
    Size: 0
    Compressed: 0

Pozostaje VirtualBox spóbować.

Dodano po 35 [minuty]:

Czy ktoś mi powie, czy wyodrębnienie tego BaseSystem.dmg ze ściągniętego Instalatora Yosemite.dmg będzie możliwe pod VirualBoxem czy pozostaje tylko zrobienie tego na działającym Macu?
    Bo osobiście wydaje mi się że nie będzie to możliwe ale chciałbym sie upewnić.
    janek_wro
    Level 29  
    pawdzik wrote:
    ktoś mi powie, czy wyodrębnienie tego BaseSystem.dmg ze ściągniętego Instalatora Yosemite.dmg będzie możliwe pod VirualBoxem
    jak najbardziej. Jeśli na wirtualce uruchomisz OSX to bedzie dzialal jak zwykly sys. Co najwyzej sa jakies ograniczenia co do peryferiow czy sprzetu. Ale w tym to nic nie przeszkadza. Operujesz na plikach.
    pawdzik
    Level 8  
    Ok. Dzieki bardzo za potwierdzenie. To probuje uruchomić VM z Yosemite. O ile dobrze pamietam to musze ściągnąć wersję Yosemite pod VM.

Dodano po 19 [minuty]:

pawdzik wrote:
    O ile dobrze pamietam to musze ściągnąć wersję Yosemite pod VM

Ok, juz znalazlem OSX wersję, tak więc instaluje, zobaczymy czy coś pomoże.

Dodano po 58 [minuty]:

Nie sądziłem że to będzie tyle problemów aby zainstalować ten system na MACu.

Teraz jak już ściągnąłem VB i zainstalowałem, jest problem z konwersją IMG do ISO.

Program dmg2img nie zadziałał, bądź syntax źle wpisałem, więc spróbowałem PowerISO 4.8 bo akurat miałem pełna wersję, hah, ale tu też pojawił sie błąd, więc znalazłem nowszą wersję PowerISO 8.0, ale tu z kolei nie ma pełnej wersji i można tylko do 300MB przekonwertować...

Spróbuje poszukać klucza lub spróbuje darmową wersje konwersji online.

Dodano po 5 [minuty]:

Tu są metody konwertowania IMG do ISO:
    https://videoconverter.wondershare.com/convert-other-format/convert-dmg-to-iso.html

A tu strona gdzie niby można przekonwertować wszystko, z tym małym ale, ze jest limit na pliki 5.3GB, a obraz Yosemite ma 5.32GB :/
    https://www.youconvertit.com/

Zostaje ten PowerISO 8.0...
    janek_wro
    Level 29  
    pawdzik wrote:
    jest problem z konwersją IMG do ISO.
    Ty to sobie życie komplikujesz... I na co Ci iso?
    Miałeś chyba usb thumbdrive? Spod DiskUtility zrobić restore z przygotowanego dmg, na raw device tego thumbdrive. Kwestia tylko czy on widoczny spod virtualki.
    K_o_s

Level 25  
    janek_wro wrote:
    A jestes tego pewien? Że musi? (...)

Na 100% nie jestem. Ale mając do czynienia z Makami od lat, wiem, że są bardzo kapryśne... nawet pendrive przygotowany na Maku potrafi nie zaskoczyć, trzeba czasem wyczyścić NVRAM (Option, Command, P + R). Ja mam na zaś przygotowane peny z systemami które w domu pracują lub mogą być potrzebne (High Sierra w górę) i każdemu polecam.

pawdzik wrote:
    Czy ktoś mi powie, czy wyodrębnienie tego BaseSystem.dmg ze ściągniętego Instalatora Yosemite.dmg będzie możliwe pod VirualBoxem czy pozostaje tylko zrobienie tego na działającym Macu?
    Bo osobiście wydaje mi się że nie będzie to możliwe ale chciałbym sie upewnić.

Jeszcze raz Autorowi wątku sugerowałbym przyglądnięcie się poradnikowi z githuba. Dokładnie jest opisane jak przygotować pendrive pod Windows, łącznie z wyciągnięciem BaseSystem.dmg z pliku instalatora.

https://gist.github.com/foxlet/f0ee0fecf3fd90e88ad228e051c1d0d1#write-basesystem-to-usb

Pozdr.
    pawdzik
    Level 8  
    janek_wro wrote:
    I na co Ci iso?
    Miałeś chyba usb thumbdrive? Spod DiskUtility zrobić restore z przygotowanego dmg, na raw device tego thumbdrive. Kwestia tylko czy on widoczny spod virtualki.

No ISO potrzebuje abym mógł wystartowac z VirtualBoxem i tam w końcu przygotować plik BaseSystem.dmg pod Virtualem?
    Innej opcji nie widze? Nie mam przygotowanego pliku dmg, więc jak mam wypalić USB?? To nie komplikacja tylko, jak sam widzisz, nie jest to takie proste, trzeba zrobić pokolei. Jakbym mial MACa działającego to pewnie jużbym to zrobił.

Dodano po 2 [minuty]:

pawdzik wrote:
    Kwestia tylko czy on widoczny spod virtualki.

Nie wiem, nie sprawdzałem czy USB na VB będzie działało.

Dodano po 5 [minuty]:

K_o_s wrote:
    Jeszcze raz Autorowi wątku sugerowałbym przyglądnięcie się poradnikowi z githuba. Dokładnie jest opisane jak przygotować pendrive pod Windows, łącznie z wyciągnięciem BaseSystem.dmg z pliku instalatora.

Niestety nie ma tam dokładnie napisane co i jak, jeśli mowa o tym komentarzu:
    Write BaseSystem to USB

Format the USB drive using Boot Disk Utility. Select DL and Save after DL for Clover Bootloader Source, Clover for Format Options, and a 200MB Boot Partition Size for Multi Partitioning

Extract 4.hfs from \SharedSupport\BaseSystem.dmg --> save to it's local folder

Restore 4.hfs to the USB's second partition ---> 2nd partition becomes bootable "OS X Base System"

To niestety, nie mam wyodrębnionego pliku BaseSystem i nie widać go też w DiskUtility. Dlatego robie Yosemite na Virtual Box.

Dodano po 4 [minuty]:

pawdzik wrote:
    Jeszcze raz Autorowi wątku sugerowałbym przyglądnięcie się poradnikowi z githuba.

Ok, teraz zerknąłem ze to jest programik pod windows. Zerkne na to, zobacze czy sie uda.

Dzieki!!

Dodano po 6 [minuty]:

Ta stronka wygląda obiecująco, ale do momentu:

Extract 4.hfs from \SharedSupport\BaseSystem.dmg --> save to it's local folder
    Jak w poprzedniej opcji nie mam pliku BaseSystem.dmg

Dodano po 2 [minuty]:

Spróbuje od poczatku zrobić z tej stronki co podałeś. Dam znać, dzieki!

Dodano po 15 [minuty]:

ten programik FetchMacOS 1.2a (for macOS 10.14 Mojave) ze strony, nie supportuje Yosemite 10.10

https://www.insanelymac.com/forum/topic/32636...-tool-to-download-macos-on-non-mac-platforms/

http://swdist.furcode.co/bin/FetchMacOS-1.2.zip

SHA1 = ba19a1d3fdf00aa65ac7797388de27089e91d101

Changelog

1.2 - Support for macOS Mojave (10.14)

1.1 - Support for High Sierra (10.13)

Pominąłem ten fakt i spróbuje z nowszym więc wpisałem wersje 10.11.5

To znowu pojawił sie bład w syntex:

C:\Users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2\__MACOSX>fetch-macos.exe -p 10.11.5 -o SharedSupport
    'fetch-macos.exe' is not recognized as an internal or external command,
    operable program or batch file.

Nie wiem, ale chyba bede musial z tym Power ISO powalczyć.
    janek_wro
    Level 29  
    Strasznie to wszystko pogięte.
    A najbardziej mnie odrzuca jak coś na windoze trzeba zrobić.
    'fetch-macos.exe' jest w ścieżce, lub leży w katalogu bieżącym? jakoś było dir /p

pawdzik wrote:
    Jakbym mial MACa działającego to pewnie jużbym to zrobił.
    I to jest chyba najbardziej słuszna droga.
    I dlatego tęsknię za tymi czasami kiedy installer systemu był jeszcze na CD/DVD. Wkładasz nośnik, i jedziesz. O proszę mam tu jeszcze pod ręką nośniki instalacyjne na CD MacOS 8.0, 8.1, 9.0. A 7.5 też się gdzieś szwędał. Kto pamięta te czasy? :)
    pawdzik
    Level 8  
    janek_wro wrote:
    Strasznie to wszystko pogięte.

Niestety :(

janek_wro wrote:
    fetch-macos.exe' jest w ścieżce

Znalazlem to, w tym przypadku jest to raczej plik runMe.command

c:\Windows>cd system32

c:\Windows\System32>set PATH=%PATH%;C:Program Files\fetch-macos\

c:\Windows\System32>echo %path%
    C:\Windows\system32;C:\Windows;C:\Windows\System32\Wbem;C:\Windows\System32\Wind
    owsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files (x86)\Common Files\Acronis\SnapAPI\;C:\Prog
    ram Files (x86)\Common Files\Apple\Internet Services\;C:Program Files\fetch-maco
    s\

c:\Windows\System32> cd c:\Users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2\__MACOSX

c:\Users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2\__MACOSX>dir
    Volume in drive C is System
    Volume Serial Number is E639-194D

Directory of c:\Users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2\__MACOSX

02/09/2021 19:08 <DIR> .
    02/09/2021 19:08 <DIR> ..
    02/09/2021 19:08 218 ._FetchMacOS
    02/09/2021 19:08 <DIR> FetchMacOS
    1 File(s) 218 bytes
    3 Dir(s) 18,956,537,856 bytes free

c:\Users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2\__MACOSX>cd FetchMacOS

c:\Users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2\__MACOSX\FetchMacOS>dir

Directory of c:\Users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2\__MACOSX\FetchMacOS

02/09/2021 19:08 <DIR> .
    02/09/2021 19:08 <DIR> ..
    02/09/2021 19:08 <DIR> .idea
    02/09/2021 19:08 218 ._.idea
    02/09/2021 19:08 269 ._fetch-macos.py
    02/09/2021 19:08 218 ._requirements.txt
    02/09/2021 19:08 218 ._RunMe.command
    4 File(s) 923 bytes
    3 Dir(s) 18,956,537,856 bytes free

c:\Users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2\__MACOSX\FetchMacOS>._RunMe.command -p 1
    0.14 -o SharedSupport

c:\Users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2\__MACOSX\FetchMacOS>
    c:\Users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2\__MACOSX\FetchMacOS>._RunMe.command -p 1
    0.11.5 -o SharedSupport

Odpalila sie strona w necie, ale niestety zwykla strona, z której nic sie nie da nawet manualnie ściągnąć, tak więc ściągnięcie OSX tu nie działa, bądź coś źle zobiłem ze ścieżką, nie będęnad tym dłużej siedział bo czuje że predzej to pod tym Virtualem ogarne.
    janek_wro
    Level 29  
    pawdzik wrote:
    c:\Users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2\__MACOSX>
    cd ..
    i szukaj co tam leży

w katalogu __MACOSX są tylko zapakowane resource forks.
    windzianego exec'a tam nie znajdziesz.
    pawdzik
    Level 8  
    janek_wro wrote:
    szukaj co tam leży

C:\>cd c:\users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2

c:\Users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2>dir

Directory of c:\Users\Pawel\Downloads\FetchMacOS-1.2

02/09/2021 21:10 <DIR> .
    02/09/2021 21:10 <DIR> ..
    02/09/2021 19:08 <DIR> FetchMacOS
    02/09/2021 21:10 10,209 Set path for FetchMacOS.docx
    02/09/2021 19:08 <DIR> __MACOSX
    1 File(s) 10,209 bytes
    4 Dir(s) 18,958,000,128 bytes free

Jak widac tam sa tylko dwa foldery i w jednym z nich byl właśnie ten runMe.command. Zgadza się nie było żadnego pliku *.exe.

Dzieki za wszelkie podpowiedzi w tym temacie! :)
    janek_wro
    Level 29  
    pawdzik wrote:
    Jak widac tam sa tylko dwa foldery i w jednym z nich byl właśnie ten runMe.command. Zgadza się nie było żadnego pliku *.exe.
    Aż ściągnąłem ten FetchMacOS-1.2.zip, żeby Ci sprawdzić co tam w środku. Nie ma tam żadnego exec'a. -nie wiem skąd wziąłeś to o exe. Z tego jedna nauka, że nie ma co powtarzać kropka kropkę instrukcji z netu.
    Za to jest tam skrypt pythona fetch-macos.py i go trzeba użyć
    tu masz przykładową instrukcję, jeśli chcesz isć tą drogą.
    https://www.insanelymac.com/forum/topic/32636...-tool-to-download-macos-on-non-mac-platforms/

Ha... widzę że ten sam link co masz powyżej. Zatem nie wiem skąd wziąłeś to o exe. na samej górze jest obrazek wyraźnie: odpalany python
    pawdzik
    Level 8  
    pawdzik wrote:
    janek_wro napisał: fetch-macos.exe' jest w ścieżce

Ten plik exe, to byl w Twoim pierwszym komentarzu i w filmie. Jak wspomnialeś nie należy zawsze postepować wszystkich kroków co na filmie i tak zrobiłem.
    Odniosłem sie też do Twojego ostatniego komentarza, że zgadza sie ze windowsowego .exe tam nie ma.

Dzieki za ściągnięcie i sprawdzenie, spróbuje wtedy z tym fetch-macos.py coś mi mówiło, żeby z tym plikiem jeszcze spróbować, zaraz to zrobie i zobacze czy coś ściągnie. Jednak wspomniałem wcześniej ze on nie supportuje Yosemite 10.10.

Dodatkowo mam jeszcze płytke starszego OSX Leoparda, więc też spróbuje z niej wystartować bo pamietam że ona była bootowalna.

Dam znac co znalazłem.
    janek_wro
    Level 29  
    pawdzik wrote:
    Ten plik exe, to byl w Twoim pierwszym komentarzu
    noooo... tylko bez tentego! post #18 jest Twojego autorstwa, pod koniec pokazałeś próbę odpalenia exe, stąd się odniosłem poźniej.

pawdzik wrote:
    Dodatkowo mam jeszcze płytke starszego OSX Leoparda, więc też spróbuje z niej wystartować bo pamietam że ona była bootowalna.
    Oj, ja nie jestem pewien czy on wystartuje na tym macbooku. Ale próbuj
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X_Leopard#Supported_machines
    pawdzik
    Level 8  
    Bylo tez o pliku exe tutaj:
    https://gist.github.com/foxlet/f0ee0fecf3fd90e88ad228e051c1d0d1#write-basesystem-to-usb

3. Run fetch-macos.exe -p PRODUCTID -o SharedSupport where PRODUCTID is the macOS package you want to download.

Zrobiłem z tym plikiem .py jak napisałeś ale to samo, otwiera sie webserwices i strona do ściągnięcia pythona 3.9?
    https://www.bing.com/search?form=MO0035&q=open+py+file

To zbyt skomplikowane.

Próbuje teraz z tym leopardem czy wystartuje w ogóle.

Dodano po 6 [minuty]:

Ok z tym pythonem dam sobie spokój bo chciałem go ściągnąć ale wymaga systemu min Win8.1 lub Server 2012
    MacBook Pro - brak apple ID i hasła - próba przeinstalowania systemu Yosemite

Dodatkowo jak wspomniałem Fetch MacOS nie supportuje Yosemite 10.10.
    Changelog
    1.2 - Support for macOS Mojave (10.14)
    1.1 - Support for High Sierra (10.13)

Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

janek_wro wrote:
    Oj, ja nie jestem pewien czy on wystartuje na tym macbooku. Ale próbuj

Nie wystartowal. Probuje jeszcze zgrac ten "Preboot.dmg" na USB czy to w ogóle pójdzie, ale myśle że nie, tak jak napisałes.
    Potem działam z PowerISO.

Dodano po 26 [minuty]:

Jednak miałeś racje i ten obraz z Leoparda też nie bootuje, tak jak w linku z wikipedii, Leopard nie supportuje nowszych systemów. Przy okazji sprawdziłem o czym była mowa wcześniej i przygotowałem partycje jako GPT, aktywna, jak to pokazywali na filmikach z Youtube. Jednak za każdym razem jak wkładam przygotowane USB pod restore image, taka partycje jest nadpisywana i później już nie jest ani GPT ani aktywna. To robiłem w TransMac.

Mam już PowerISO więc działam z konwersją i instalacją na VB.

Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:

Ten projekt to jedna wielka masakra. Teraz sie okazuje, że PowerISO nie Supportuje nowo utworzonego pliku ISO, tylko czemu, dlatego ze to MAC OSX?
    Z momentem wlożenia obrazu do wirtualnego napędu pisze:

Jakieś sugestie dlaczego mi tak wywala? Przecież Power ISO supportuje obrazy ISO, więc co nie tak znowu?

Dodano po 7 [godziny] 54 [minuty]:

Ok, chyba znalazłem odpowiedź do powyższego tutaj:
    https://www.techyv.com/questions/error-poweri...-format-is-invalid-or-unsupported-in-windows/

1. Make sure that the ISO file which you have downloaded is not corrupt or private. Make sure you have access to read this file.
    2. If everything is alright with your file, make sure you are mounting the file through PowerISO and not the system.

"PowerISO is designed to open ISO files and other CD or DVD disc image formats. If the application is throwing an “invalid file format” or “unsupported file format” that would mean your ISO file is corrupt or damaged. If this happens, PowerISO will not be able to open or mount the file.

If the ISO file you are trying to mount came from or was downloaded from another website, the best workaround is to download the ISO file again then make sure it downloads completely. Don’t try to repair the ISO file because even if you were able to fix it and make PowerISO able to mount it, its contents may not be the same."

Wyglada na to, ze może te pliki ze strony MACa są uszkodzone?
    https://support.apple.com/en-gb/HT211683

macOS Sierra 10.12 can upgrade El Capitan, Yosemite, Mavericks, Mountain Lion or Lion
    OS X El Capitan 10.11 can upgrade Yosemite, Mavericks, Mountain Lion, Lion or Snow Leopard
    OS X Yosemite 10.10 can upgrade Mavericks, Mountain Lion, Lion or Snow Leopard

Spróbuje ściągnąć teraz wersję (10.12) i zobacze czy też mi wyrzuci błąd w Power ISO...
    pawdzik
    Level 8  
    Po paru problemach udało sie wyizolować ten plik z nowo ściągniętego instalatora Yosemite 10.10 przy użyciu Power ISO. Aczkolwiek teraz jak stworzyłem GPT partycje na USB i chce tam dodac plik BaseSystem.img aby zrobić bootowalne USB, pisze ze jest non-bootable i nie obsługiwane przez Rufus, masakra!

Popatrze potem na ten filmek z Youtube jak oni to zrobili. Dam znać.
    pawdzik
    Level 8  
    Wychodzi na to że ten film pokazujący aby zrobićbutowalne USB i restore działa tylko pod MAC, gdyż probowałem to zrobić w DiskUtility z recovery z BaseSystem i nie działa, nie można poprawnie utworzyć obrazu.
    https://www.youtube.com/watch?v=JQ3BMAk5jlU

Próbuje wtedy jeszcze utworzyć obraz z TransMac

jeśli to też nie da rady, jedynym rozwiązaniem bedzie Virtual Box lub drugi działający Mac i stworzenie restore pod nim.

Dodano po 22 [minuty]:

Wróciłem jeszcze na moment do strony aby spróbować po raz ostatni wszystkie kroki, pomimo że ten FetchMacOS nie działał, to mam już BaseSystem, więc pomyślałem zrobie wszystkie pozostałe kroki, ale napotkałem chyba na odpowiedź dlaczego nie dziala Virtualny napęd z tym obrazem i dlaczego po zrobieniu obrazu na USB czy disk utility też nie działał. Wychodzi na to że ten obraz też nie jest kompletny.

Przechodząc do punktu ze zmianąnazwy plików:
    https://gist.github.com/foxlet/f0ee0fecf3fd90e88ad228e051c1d0d1
    Rename InstallESDDmg.pkg inside the SharedSupport folder to InstallESD.dmg
    nie znalazłem tam folderu "SharedSupport"!!

Tu znalazłem odpowiedź na brakujący folder że instalka jest też nie pełna:
    https://discussions.apple.com/thread/4573889

Czy ktoś może mi podesłać sprawdzoony link do Yosemite 10.10.3? Taki gdzie system bootuje, albo przynajmniej jest w nim SharedSupport i BaseSystem i jest to pełna wersja a nie upgrade?

Wniosek: nie ma co tracić czasu, trzeba zrobić to bootowalne USB na działającym MACu, w przeciwnym razie można tak w kółko, dopóki nie mamy pewności ze mamy w 100% bootowalny image!

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

OK, po wielu próbach coś ruszyło do przodu.

Mając wyizolowany plik BaseSystem.dmg ze ściągniętego ostatnio obrazu, utworzyłem bootowalne USB jak na poniższym filmie:

Następnie po włożeniu do MAC Book Pro wcisnąć "option" i pojawi sie opcja wyboru w recovery z nowa ikonka dysku USB, jak widać poniżej.

Jak jednak próbowałem z niego wypalić weszedł do recovery i tam znów te same opcje:

Jak wybrałem Instaluj OSX:
    Wciążpyta o apple ID i hasło bo próbuje ściagnąć z sieci zamiast zainstalować z USB...

Po wejściu w DiskUtility niby można restore, ale jak podaje source - plik BaseSystem z USB a destination - nowa partycję na dysku głównym, pisze aby uruchomić recovery od nowa, robie to i nic ...

Czy to możliwe że dlatego z USB nie instaluje bo wciąż brakuje jeszcze jakichś dodatkowych plików oprócz BaseSystem?? Ktoś może podpowiedzieć?

Przy wypaleniu o dodatkowych plikach nie było mowy, ale z drugiej strony dlaczego nie instaluje z USB...
    A może przyczyną jest to, że w obrazie nie ma tego folderu ShareSupport z którego były jakieś dodatkowe pliki znajdujące się w BaseSystem.dmg??

Dzieki!
  • Helpful post
    janek_wro
    Level 29  
    zwróć uwagę na mój post #8, od fragmentu: EDIT: zwróć uwagę że trzeba wykonać też resztę kroków z tego tutoriala, m.in zamontować oba dmg i przerzucić katalog Packages, tak jak tam pokazano.
    pawdzik
    Level 8  
    janek_wro wrote:
    zwróć uwagę że trzeba wykonać też resztę kroków z tego tutoriala, m.in zamontować oba dmg i przerzucić katalog Packages, tak jak tam pokazano.

Dzieki za odpowiedz. Tak też sobie pomyślałem tylko jak tam skopiować oba pliki dmg? Skoro po wybraniu pierwszego BaseSystem i kliknięciu na restore w Transmac robi sie automatycznie przywrócenie obrazu na USB i potem nie można już nic dopisać bo to USB nie jest już widoczne pod Windows (inny format partycji). A tamten koleś na filmie z tym tutorialem robi to wszystko zdaje sie pod MACiem więc ma troche ułatwione...
    Zerkne jeszcze raz na ten tutorial ale wciąż nie wiem jak dograć dwa rózne plik dmg na jeden USB lub dograć cokolwiek na to USB z przywróconym obrazem BaseSystem...
    Tu właśnie jest problem.

Dzieki za wszystkie podpowiedzi.

Dodano po 6 [minuty]:

OK, sprawdziłem jeszcze ten USB w TransMac i okazuje sie że moge zrobic w nim edycje USB. Jutro będę robił tak jak pokazane jest na tym tutorialu, może uda sie dograć te brakujące pliki i wtedy instalka pójdzie jak trzeba. Dzieki jeszcze raz za podpowiedzi!