Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Własny robot, a szansa na rozpoczęcie własnego biznesu

RojowskY 28 Aug 2021 20:36 258 2
    RojowskY
    Level 4  
    Witam.
    Aktualnie pracuję nad projektem, którego nazwa brzmi "R.A.I Robotics". Jest to robot bazujący na budowie psa. Porusza się on przy użyciu 4 kończyn. Przypomina nieco Spota(Robota firmy Boston Dynamics). Robot we każdej z kończyn zawiera elektromagnes każdy o udźwigu 30kg co pozwoli mu na poruszanie się po konstrukcjach o różnym stopniu nachylenia względem względem przyjętej płaszczyzny. Dodatkowo będzie on prowadził zaawansowany dialog z użytkownikiem. Będzie to działa na zasadzie programu tzw."rozrastalnego". Każde nowe pytanie/stwierdzenie będzie kierowane do bazy gdzie będzie szukana odpowiednia odpowiedź/reakcja. Robot będzie wyposażony w Wi-Fi, Bluetooth co pozwoli na zdalne sterowanie nim. Będzie posiadał metodę przeciwdziałającą przewracaniu się. Kilka trybów poruszania się. Czujniki wykrywające przeszkody, kamerę oraz noktowizor, system antykradzieżowy. Nie chcę zdradzać szczegółów jak będzie działać każda z poszczególnych rzeczy. Zastanawia mnie co dalej... Jeśli projekt wyjdzie tak dobrze jak zakładam co mógłbym z nim zrobić. Komu pokazać lub przedstawić kto byłby mi w stanie doradzić co dalej. Jak mógłbym poddać go testom? Może oddać do lokalnej jednostki straży lub grupie wojskowej oraz najważniejsze pod względem wydatków które przerosły moje przewidywania. Jak można byłoby na tym zarobić? Generalnie jak spróbować to odkryć i czy ma to sens. Mam 19lat wiem niewiele o przedsiębiorczości pod tym kątem, więc proszę się powstrzymać od niewłaściwych komentarzy. To moja pasja, chcę poza własną frajdą i satysfakcją mieć z tego coś więcej. Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.
    User removed account
    Level 1  
    jarek_lnx
    Level 43  
    RojowskY wrote:
    Aktualnie pracuję nad projektem, którego nazwa brzmi "R.A.I Robotics". Jest to robot bazujący na budowie psa. Porusza się on przy użyciu 4 kończyn. Przypomina nieco Spota(Robota firmy Boston Dynamics).
    Ile projektów robotów ukończyłeś wcześniej? Jakie doświadczenie masz w konstruowaniu mechaniki, elektroniki, programowaniu?

Każda dziedzina inżynierska wymaga czasu na naukę, umiejętności rozwija się stopniowo, chyba że nie robi się samemu tylko kupuje od zewnętrznych dostawców i zleca zewnętrznym firmom integrację, ale to znowu wymaga fury kasy. Koledzy ze studiów budowali proste roboty na zawody, jak line followery, czy roboty sumo, jak myślisz dlaczego? po prostu było to atrakcyjne, bo można w kilka miesięcy ogarnąć temat i za kilkaset zł - kilka tysięcy zł coś stworzyć i mieć satysfakcję że działa.

Z jednej strony twój projekt ma 10x lepszy efekt wow, niż jakiś tam "jeździk" z drugiej strony czas do zakończenia projektu to będą lata.
    Życzę ci sukcesów, ale ważne jest też żeby nie postawić sobie zadania tak trudnego że ugrzęźniesz i się zniechęcisz.

Takie konstrukcje mają efekt wow i nie wiele praktycznych zastosowań, a tymczasem większość istniejących na świcie robotów jest "nudna" nie ma nóg, ani kół, nie przypomina żadnego żyjącego stworzenia, nie gada, za to ma praktyczne zastosowanie w przemyśle, wykonuje monotonne ruchy, ale szybko i precyzyjnie i no i dobrze się sprzedaje.

Boston Dynamics stworzyło wiele bardzo efektownych konstrukcji, ich filmy wywołują największy podziw wśród inżynierów, którzy wiedzą jak trudne jest to, co im się udało i o ile grosze były konstrukcje znane wcześniej
    Boston Dynamics ma 300 pracowników, wywodzi się MIT, więc ma wysoko wykwalifikowaną kadrę, działają od 29 lat i doskonalili swoje umiejętności budując co najmniej z pół tuzina konstrukcji pso-podobnych (pewnei więcej bo porażek nie widzieliśmy a na pewno były), więc mają nad tobą niewielką przewagę.

RojowskY wrote:
    Jeśli projekt wyjdzie tak dobrze jak zakładam co mógłbym z nim zrobić.
    W inżynierii nie ma wyjdzie albo nie wyjdzie, na początku jest euforia kiedy planujemy "na papierze", potem zabieramy się z praktykę i nic nie chce działać tak jak chcieliśmy i odtąd zaczyna się prawdziwa praca, działające urządzenie to nie przypadek, ale długie godziny pracy i długa lista rozwiązanych problemów.