Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falownik Huawei SUN2000-36KTL nie można skonfigurować pod Wifi

Grzegorz Cichon 28 Aug 2021 21:11 8712 17
    Grzegorz Cichon
    Level 15  
    Witam. Mam problem z tym falownikiem aby skonfigurować go pod internet (aby użytkownik miał podgląd). Mam aplikacje FusionSolar (taką niebieską ikonę). Jeżeli próbuje połączyć się z tym falownikiem (skanuje mi kod SN), kręci i pojawia się komunikat:
    Porady
    Nenhum hotspot de WLAN disponivel detetado

Nie wiem o co chodzi, że nie można się z nim połączyć ?. Czy miał ktoś taki problem ? Może inna aplikacja powinna być ?
    Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję i Pozdrawiam
    sq9fmc
    Level 28  
    To znaczy "Nie wykryto dostępnego hotspotu WLAN".
    Czy posiadasz dongle WiFi?
    Grzegorz Cichon
    Level 15  
    Tak mam podłączony pod usb SDongleA-05
    On mruga więc myślę, że falownik go widzi
    Grzegorz Cichon
    Level 15  
    Jeszcze się zastanawiam czy nie użyć aplikacji SUN2000 do konfiguracji ?
    rokbok
    Level 33  
    Zaloguj się do WiFi falownika za pomocą SUN 2000, SSID falownika znajdziesz na boku inwertera jak również hasło do niej, na wszelki wypadek wyłącz Internet na smartfonie, możesz też zeskanować kod QR za pomocą SUN 2000 i zaloguje Cię z automatu, albo ręcznie wskazując WiFi falownika, następnie ustawisz WiFi domowe na falowniku i hasło do niej.

Być może jak będziesz logował się ręcznie może być wymagane hasło, fabryczne to 00000a.

Falownik Huawei SUN2000-36KTL nie można skonfigurować pod Wifi Falownik Huawei SUN2000-36KTL nie można skonfigurować pod Wifi Falownik Huawei SUN2000-36KTL nie można skonfigurować pod Wifi
    rokbok
    Level 33  
    Jeżeli falownik jest z oficjalnej dystrybucji to poproś o pomoc suport Huawei-a.
    rokbok
    Level 33  
    Moższ też spróbować wyłączyć na smartfonie Internet i będąc blisko falownika sprawdzić czy wykryje Ci WiFi falownika/SDondgle, może SDongle w swojej dokumentacji, albo na obudowie ma podaną sieć i hasło.
    prose
    Level 35  
    Grzegorz Cichon wrote:
    Ale sam falownik ma na przednim panelu diodę led z symbolem wifi
    Można to z tym jakoś skonfigurować ?
    Ta dioda pokazuje że masz podłączone dongle.
    rokbok
    Level 33  
    Ostatnie co mogę napisać, próbowałeś połączyć Dongle po kablu z routerem w/g rysunku poniżej, a dopiero użyć Fusion Solar lub SUN2000, więcej pomysłów nie mam, jedynie suport Huawei-a.

Falownik Huawei SUN2000-36KTL nie można skonfigurować pod Wifi
    sq9fmc
    Level 28  
    Nie mam pod ręką takiego falownika ale może coś rozjaśni Ci próba połączenia falownika z n.p. telefonem za pomocą kabla USB poprzez aplikację i poszukiwanie ostawień WiFi.
    Takie połączenie nie sprawia problemów a możliwe, że czegoś się tam dopatrzysz.
    rokbok
    Level 33  
    Po za tym, czy jesteś pewien że ten Dongle obsługuje inwerter SUN2000 36KTL, bo coś mi się wydaje że jest przeznaczony dla 3KTL do 20KTL.
    Grzegorz Cichon
    Level 15  
    Sprawdzając teraz też tak może być, że nie będzie obsługiwał (tylko od 3 do 20)
    A telefonicznie jest w Polsce jakaś infolinia aby się dowiedzieć ?
    rokbok
    Level 33  
    https://solar.huawei.com/pl/

Kontakty lokalne
    Poland
    Huawei Polska
    UL. DOMANIEWSKA 39A, 02-672, Warsaw, Poland
    Hotline: 0080 03 38 88 888
    Email: eu_inverter_support(malpa)huawei.com
    Wichr7
    Level 2  
    1. Można podłączyć 1 falownik telefonu do aplikacja SUN2000 lub FusionSolar, następnie zainstalować aplikacje TeamViever lub podobną żeby zarządzać urządzeniem, to jedyna opcja która mi działa, zarówno przez kabel jak i dongle.
    2. Według instrukcji te falowniki mogą korzystać z urządzenia SmartLoger (łączność idzie po kablu zasialacym lub rs485) a dopiero to urządzenie łączy sie z systemem zarządzania.
    3. Falowniki ma wyjścia  FE ale żeby je uruchomić trzeba wyłączyć PLC (chyba trzeba się zalogować jako instaler aby to zrobić)
    Można podłączyć max 10 falowników przez złącze FE do komputera z programem Manager NetEco 1000S.
    niestety w mojej aplikacji(fusionsolar oraz sun2000) nie ma konta instaler tylko użytkownik zwykły zaawansowany i specjalny