Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung j5 2017 - uszkodzony polaryzator/Dolna warstwa odblaskowa (srebrna)

cas-it-solutions 30 Aug 2021 10:04 462 8
    cas-it-solutions

Level 3  
    Witam.
    Mam działający wyświetlacz do Samsung j5 2017, jednak uszkodzony jest.
    Dolna warstwa odblaskowa (srebrna) - polaryzator.
    Czy mogę taki polaryzator srebrny znaleźć w matrycach LCD 15.4 " do laptopów?
    Szukałem w LCD do tabletów jednak tam nie ma takiej foli polaryzacyjnej, są inne półprzeźroczyste które się nie nadają.
    blahfff
    Level 40  
    Wrzuc jakies zdjecie o co dokaldnie ci chodzi. J5 2017 ma ekran typu OLED i tu nie ma zadnego podswietlenia czy wartswy odblaskowej. Polaryzator znajduje sie meczy szyba a ekranem i te sa normalnie dostepne sa na allegro pod dany model, od razu dociete. Kwestia jednak tego, ze ekranu typu OLED maja czesto ta warstwe jakby podwojna i czasami mozna zdjac nie ta warstwe za pierwszym razem Jesli co co zeszlo rysykuje sie od zyletki to nadal masz jakas wartwe poryzatora na ekranie.

Dodatkowo, wlasciwy efekt - kolor samego ekranu i odwzorowanie kolorow bedzie dopiero po zdjeciu wlasciwej folii ochronnej (od storny z klejem), wiec przykladanie tego tak jak jest teraz.

Jesli zas chodzi ci o ta wastwe z tylu ekranu, to mozesz tam nakleic cokolwiek byle nie przepuszczalo swiatla. To tylko warstwa ochronna i czesciowo pelniaca funkcje odprowadzania ciepla. Do starszych modeli mozna bylo kupic dociete, np do S7 https://allegro.pl/oferta/klej-tasma-montazowa-lcd-samsung-galaxy-s7-g930-6538939204
    cas-it-solutions

Level 3  
    dokładnie, chodzi mi o ta warstwę z tylu ekranu. Jest ona odblaskowa/srebrna. Nie przepuszcza światła ale tez odbija światło. Nie jestem pewien czy warstwa o kolorze czarnym będzie pełniła taka sama funkcje... ale spróbuje i dam znać
    cas-it-solutions

Level 3  
    Niestety ta warstwa polecana przez kolegę sie nie nadaje. Załączam zdjęcie jak warstwa odblaskowa wygląda.

Samsung j5 2017 - uszkodzony polaryzator/Dolna warstwa odblaskowa (srebrna)

Dodano po 2 [minuty]:

Gdzie można taką folie znaleźć?
    blahfff
    Level 40  
    To wyglada na warstwe odblaskowa z ekranu LCD a nie OLED jaki fabrycznie znajduje sie w J5 2017. Takie cos na pewno nie wystepuje w oryginalnym ekranie.

Pozostaje ci szukac ekranow LCD o podobnych rozmiarach badz samego podswietlenia do ekranow LCD i przelozenia tylko tej warsty. Nie wiem tylko czy taka zabawa ma sens w przypadku kiedy ekran to i tak zamiennik.
    cas-it-solutions

Level 3  
    Właśnie to próbuje zrobić - znaleźć w innych ekranach podobna warstwę bądź ewentualnie ją dokupić. Ta warstwa znajdowała się w oryginalnym ekranie z J5 2017.
    blahfff
    Level 40  
    cas-it-solutions wrote:
    Ta warstwa znajdowała się w oryginalnym ekranie z J5 2017.

Nie ma takiej mozliwosci. Oryginalny ekran wyglada tak jak w zalaczniku (ten akurat jest pekniety). Nie tam ani takiej warstwy ani miejsca na nia.

Wrzuc zdjecie tego swojego ekranu, w tym i zdjecie tasmy.
    cas-it-solutions

Level 3  
    Hm ok, niestety nie mam starego niedziałającego ekranu,już go wyrzuciłem ale miałem wrażenie że podczas odklejania go była ta srebrna warstwa. W każdym razie, ten ekran nowy który zakupiłem (jak kolega słusznie zauważył jest nieorginalny) ma te warstwe którą to przez przypadek uszkodziłem. Wszystkie inne komponenty wyświetlacza działają poprawnie więc szkoda by było kupować znowu taki sam wyświetlacz tylko aby mieć to sreberko. Kolega orientuje się czy może jakieś konkretne modele telefonów mogą mieć takie warstwy(może uda mi się znaleźć jakis popsuty model)albo gdzie można kupić tylko tę warstwe? Problem w tym że ta warstwa jeśli jest w ekranach telefonów, jest przyklejona mocnym klejem i może ulec uszkodzeniu podczas zdejmowania ekranu...
    blahfff
    Level 40  
    cas-it-solutions wrote:
    Hm ok, niestety nie mam starego niedziałającego ekranu,już go wyrzuciłem ale miałem wrażenie że podczas odklejania go była ta srebrna warstwa.

Nie mowie, ze nie, ale wtedy albo mylisz model np z J3 2017 (J330F) gdzie rzeczywiscie fabrycznie jest ekran typu LCD, albo juz wczesniej ekran byl tam wymienony na zamiennik typu LCD.

cas-it-solutions wrote:
    Kolega orientuje się czy może jakieś konkretne modele telefonów mogą mieć takie warstwy(może uda mi się znaleźć jakis popsuty model)albo gdzie można kupić tylko tę warstwe? Problem w tym że ta warstwa jeśli jest w ekranach telefonów, jest przyklejona mocnym klejem i może ulec uszkodzeniu podczas zdejmowania ekranu...

Ta warstwa wystepuje we wszystkich ekranach LCD (tych z podswietleniem). Kwestia dopasowania takiej o identycznych wymiarach. Nic typowo do tego nie dostaniesz skoro ekran to nietypowy zamiennik. Gdyby to byl oryginalny ekran LCD do jakiegos popularnego modelu, wowczas moglbys szukac calego podstwietlenia, z diodami i wszystkimi warstwami zlozonymi poprawnie i wymienic calosc. W tym przypadku, jedyne co mozesz zrobic to szukac czegos podobnego, ewentualnie sprobowac cos dociac z ekranu o wiekszych rozmiarach i liczyc, ze zlozysz to bez zostwiania odciskow, smug i paprochow pomiedzy ;-)