Istnieją jakieś przeciwwskazania do stosowania wyłączników nadprądowych 1P+N, ew. 3P+N w instalacji o układzie TN-C-S lub TN-S, czy chodzi wyłącznie o koszta przez które nie praktykuje się takich wyłączników?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therehubs2b wrote:Z przewodami w podłodze to nie taka prosta sprawa. Ten temat był poruszany wielekrotnie na forum. Rozważyć też możesz sufit podwieszany. Tym bardziej jeżeli chcesz prowadzić chociażby kanały wentylacyjne od wentylacji mechanicznej z rekuperacją która to wentylacja jest najlepszym typem wentylacji. Wtedy sufit podwieszany przydałby się przynajmniej w tych pomieszczeniach przez które przechodzimy do innych pomieszczeń . Dołączam link do tematu instalacji elektrycznej prowadzonej w podłodzeLink. Poczytaj też posty na temat PV, instalacji odgromowej i uziomu fundamentowego. Teraz niestety przez kilka godzin będę nieobecny.Przewody planuję maksymalną ilość pociągnąć po ścianach w lekkich bruzdach i cześć po podłodze pod podłogówką w ociepleniu ( tylko nie wiem czy w peszlach czy nie)
pol102 wrote:Nawet Łukasz się nie dopatrzył tych baboli ale to akurat nie jego zadanie. Szkoda gadać.
hubs2b wrote:Wszystkie gniazda muszą być zabezpieczone RCD 30 mA. 100mA możemy zastosować w przypadku urządzeń podłączanych na stałe przez puszkę pod warunkiem że nie znajdują się w miejscu które wymaga zabezpieczenia RCD 30 mA. Takie miejsca to np łazienka , sauna. Także obwód na zewnątrz jeżeli urządzenie posiada ruchomy przewód nawet jeżeli jest podłączone przez puszkę musi być zabezpieczony RCD 30 mA. Dodatkowo trzeba przeanalizować obwody na ścianach które się stykają z łazienką. Jeżeli ściana jest cienka a przewód wchodzi w przestrzeń łazienki czyli poniżej 5 cm od lica ściany w łazience też musi być zabezpieczony RCD 30 mA. A o to nie trudno zwłaszcza w przypadku kiedy przewód wchodzi do głębokiej puszki podtynkowej umieszczonej w pomieszczeniu sąsiadującym z łazienką choć najlepiej takiej sytuacji unikać.30Ma to pomyłka przy uderzeniu w klawiaturę co widać na pierwszy rzut oka
100mA na trzyfazowe - dlaczego nie ? Jako p-poż spełni swoja rolę a ja takie porażenie przeżyję, dzieci w domu nie ma.
300mA na HI-fi - to będzie w moim pokoju odsłuchowym za całym sprzętem bez możliwości dostępu dla osób postronnych.
Czyli p-poż ok a bezpośredniego dotyku nie będzie a Pawelelemonter poinformował mnie że takie urządzenia mogą powodować bezpodstawne zadziałanie różnicówki o czułości 30mA lub mniejszej. Poczytałem o tym i ma racje. A tam będzie naprawdę dużo sprzętu... Dlatego 300mA.
Oświetlenie i gniazda łazienkowe - a tutaj jest największe niebezpieczeństwo są pod 30mA Typa A.
hubs2b wrote:Przepraszam nie wiem o którą opcję chodzi. Jeżeli chodzi o te alternatywną czyli odzielne rcd 30 mA na każde gniazdo to jeżeli jest RCD główna selektywna to obwodu już nie trzeba zabezpieczać RCD. Jeżeli jest to obwód urządzeń podłączonych na stałe to wtedy RCD lub RCBO 100mA zwykłe a lbo krótkozwłoczne. hubs2b te alternatywne rozwiązania jednak odrzuć bo są drogie i do zastosowania np gdy zwykłe pomieszczenie chcesz przerobić np na pracownię i chcesz wyposażyć je w dużą ilość elektroniki przez znaczących przeróbek w instalacji zwłaszcza kucia przewodów . U Ciebie najlepiej poprowadzić dodatkowy obwód dla elektroniki z własnym RCBO . Możesz np prowadzić równolegle dwa obwody gniazd umieszczając je w sąsiednich puszkach w jednej ramce. Gniazda jednego obwodu zamontować czarne a drugiego białe i oznaczyć je w rozdzielnicy. Wtedy od razu będziesz wiedzial po kolorze gniazda do którego RCBO podpinasz urządzenia. Te specjalne RCD Eatona o których wspomniałem mają też diody sygnalizujące jaki poziom "upływności" powodują urządzenia do niego podłączone i czy zbliżamu się do wyłączenia RCD. Nie wiem tylko czy mają RCBO tak zbudowane. Jednak ich cena była spora więc myślę że dwa obwody dla elektroniki na zwykłych RCBO typ A powinny wystarczyć.Wielkie dzięki Pawelelemonter.
Czyli ten główny robiący podwójne zabezpieczenie tez musi być 30mA i dlatego proponowałeś selektywny który nie działa natychmiastowo ?
hubs2b wrote:To będzie partactwo.Jestem nowy na forum i zaznaczam na wstępie ze nie jestem elektrykiem i nie posiadam żadnych uprawnień w tej dziedzinie.
hubs2b wrote:Tak tak ... bez urazy ale te bajkę słyszałem już nie raz od budowlańców, dachowców elektryków i innych ...
Kontaktowałem już kilku elektryków zanim podjąłem tę decyzję i za każdym razem wycena krążyła miedzy 30-40 tyś pln za samą elektrykę !!! Bez sieci komputerowej i bez RTV !!! Ja rozumiem że materiały skoczyły bo sam odczuwam to na każdym etapie budowy ale bez przesady ... Mit o tym że fachowiec kupi materiał dwa razy taniej runął wraz z rozwojem sprzedaży internetowej. I ma się to do wszystkich dziedzin. W większości przypadków wciska się klientowi przed nos ceny katalogowe producenta które są dalekie od tego, za ile w rzeczywistości sami możemy dany materiał kupić. Nie generalizuję, cześć fachowców się doucza, rozwija i nadąża ze zmianami ale duża część stanęła w miejscu 30 lat temu i być możne pechowo właśnie z takimi miałem do czynienia.
Aktualnie moje mieszkanie posiada taką rozdzielnicę i wszyscy żyją.
![]()
A wisi na tym piekarnik, pralka, sucharka, mikrofala, express do kawy i sporo prądożernego sprzętu Hi-fi ...
Wracając do wyceny to z matmy bylem niezły wiec szybkie obliczenia :
zdjęcie materiału modułowego - ok 4000 pln
![]()
rozdzielnica 6x24 - 1000 pln
przewód 3x2.5 ok 800 m - 3760 pln
przewód 3x1.5 ok 500 m - 1650 pln
przewód Skrętka FTP kat.6A 100 m - 200 pln
przewód 5x4 50 m - 700 pl
przewód 4x16 35m + folia ochronna - 1300 pln
oprzewodowanie rozdzielnicy 1x10/1x6/1x4 - 300 pln
bloc rozdzielczy 4x12 - 200 pln
puszki, tulejki, złączki i inne - 1000 pln
daje to ok 14000 pln co pozostawia nam 26 000 pln
Ta instalacja wymaga dwa trzy tygodnie porządnej pracy ale sorki 26 kawałków... . Za dwa tygodnie nie zarobiłem nigdy takiej kasy a jeździłem po całej kuli ziemskiej realnie narażając swoje życie.
Dlatego też powtórzę się jeszcze raz DECYZJA JUŻ PODJĘTA teraz po prostu wszelkie POMOCNE rady bardzo mile widziane. I naprawdę wielkie dzięki dla Pawelelemonter i innych którzy naprawdę dużo mi pomogli.
Tak wiec brnę dalej w moja elektryczną przygodę...
Wszelkie pomocne uwagi mile widziane. Materiał ze zdjęcia to materiał którego zamierzam użyć. Jeśli ktoś uważa że na rynku jest coś lepszego jakościowo w podobnej cenie proszę o informacje.
hubs2b wrote:W Polsce i w wielu innych krajach w domach i mieszkaniach standardowo zabezpiecza się wszystkie obwody RCD 30 mA nawet jak w TN-S normy tego nie wymagają. W Polsce w mieszkaniach jest to przeważnie RCD dwutorowy na oświetlenie i RCD czterotowy na pozostałe obwody. W domkach jest to RCD dwutorowy na oświetlenie i trzy czterotorowe na pozostałe obwody. Więc w teorii masz wszystko zabezpieczone RCD. W TT jeżeli jest w miarę dobry uziom i masz obwody zabezpieczone RCD , dopóki RCD 30 mA nie ulegną awarii nie potrzebójesz RCD selektywnego. Tylko co w sytuacji kiedy zawiodą. Może też być tak że uziom znajomych ma bardzo niską rezystację i jest stabilny w czasie i wtedy to eski rezerwują podstawowe RCD. Wiedz też że układy TT rzadko występują i nie wszyscy zdają sobie sprawę jak porządnie zrobić instalację w tym układzie.A teraz tak z innej strony. Pojeździłem troszeczkę po znajomych którzy mają nowo wybudowane domy (2019-2020 rok) i pooglądałem sobie ich rozdzielnice. Też są w Tauronie siec TT. Instalacje robione przez wykwalifikowanych elektryków i nie ma tam ani F dwu czy czterobiegowych, po kilka RCD na całą rozdzielnicę, zero wyłączników kombinowanych przy bardzo podobnym do mojego wręcz standardowym oświetleniu, układzie gniazd i urządzeń.... To jak to z tym jest ? Kogo słuchać ?