Tak przypadkowo wpadłem do tematu z nadzieją że coś ciekawego się dowiem o zmywarce. Też mam zmywarkę z grupy elektrolux i ew. informacja może przydać się w przyszłości.
Jednak czytam:
slawek1111 wrote: Nieosiągnięcie punktu przywracania czujnika poziomu w zadanym czasie.
Oczywiście nie jest to wypowiedź kolegi slawek1111 tylko cytat z instrukcji/serwisówki. Także to nie jego "wina", aby była jasność.
Jednak zapytam serwisantów: Jak możecie korzystać z tak bezsensownych tłumaczeń??? Przecież ta informacja zamiast pomóc wprowadza w błąd. Jakie "przywracanie czujnika" ???
Tu potrzebny jest tłumacz do tłumaczenia... Czy nie lepiej zamieścić wersję angielską, która daje największe szanse na zrozumienie problemu, choć wymaga pewnej znajomości języka Szekspira.
Sorki za offtop, jednak aby pomóc autorowi tematu pasowało by wytłumaczyć o co tak naprawdę chodzi.
Moje wytłumaczenie jest takie:
Równocześnie z włączeniem pompy odprowadzającej wodę ze zmywarki, rusza licznik czasu (odlicza "do tyłu")i kontrolowany jest czujnik poziomu cieczy. Gdy "czas się skończył" czyli na liczniku jest zero, a równocześnie wskaźnik poziomu NIE pokazuje opróżnienia z wody, to zgłaszany jest ten błąd.
Wiedząc o powyższym można wysnuć kilka diagnoz uszkodzenia: (kolejność przypadkowa)
1. Uszkodzona pompa jako całość (łącznie z silnikiem i jego zasilaniem), nie działa lub ma zbyt małą wydajność
2. Zatkany/przytkany odpływ
3. Uszkodzony czujnik poziomu - "pokazuje" nieprawdę
4. Coś, zależne od konstrukcji, uniemożliwia prawidłowe działanie czujnika. Np zatkana rurka presostatu robiącego za "wskaźnik poziomu".
To jest moja analiza problemu. Pewnie doświadczeni koledzy coś sprostują lub dodadzą.