Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Moduł przekaźnikowy do kotła CUW jak podłączyć?

aros86 30 Aug 2021 21:55 498 6
Relpol
    aros86
    Level 9  
    Mam kocioł gazowy z wbudowaną pompą oraz drugą pompę do ogrzewania podłogowego. Pompa do podłogówki jest włączona do gniazdka i w żaden sposób nie współpracuje z kotłem, włączając ja do prądu działa cały czas, nawet gdy kocioł nie pracuje. Kotłem zarządza bezprzewodowy czujnik temperatury, gdy temp powietrza spadnie poniżej zadanej daje sygnał i uruchamia kocioł. Czy przy użyciu np SALUS RM-16A MODUŁ PRZEKAŹNIK 230V 16A (znalazłem na allegro) będę w stanie połączyć to tak by również pompa podłogowa chodziła tylko w tym czasie gdy kocioł grzeje?
    Kocioł Beretta, czujnik pokojowy Salus (dlatego rowniez moduł tej marki) może inne rozwiązanie bez ingerencji w kocioł bo stracę gwarancję...
  • Relpol
  • Relpol
    BUCKS
    Level 39  
    aros86 wrote:
    czujnik pokojowy Salus (dlatego rowniez moduł tej marki)

jaki konkretnie masz model tego Salusa do sterowania kotłem?
    aros86
    Level 9  
    Moduł przekaźnikowy do kotła CUW jak podłączyć? Moduł przekaźnikowy do kotła CUW jak podłączyć?

Wg gościa który robił przegląd po roku użytkowania to jedyna opcja, bo kocioł nie jest przystosowany do takich rzeczy...
    BUCKS
    Level 39  
    masz regulator ON/OFF ze stykami bez potencjału, więc możesz mieć dowolny tego typu regulator ON/OFF.
    Salus ma kilka regulatorów ON/OFF do wyboru ale są też inne marki.

Do tego regulatora istnieje gniazdko SPE868:
    Moduł przekaźnikowy do kotła CUW jak podłączyć?
    Tylko nie sugeruj się wizualnie, bo Salus ma jeszcze rsystem SmartHome na ZigBee i gniazdko wygląda podobnie lecz nie będzie działać z Twoim regulatorem.

Tylko musiałbyś zadzwonić na infolinię techniczną Salusa i zapytać, czy nadajnik 091FLRFV2 będzie współpracował równocześnie z 2 odbiornikami, czyli z fabrycznym RXRT510 oraz SPE868.
    Jeżeli tak to masz najprostsze rozwiązanie.
    Jeśli nie to jest problem ale da się go rozwiązać.

Wspomniany przez Ciebie RM-16A może być sterowany przez styki beznapięciowe ale je masz już wykorzystane przez kocioł, więc ta opcja odpada.
    W takiej opcji musisz sprawdzić jakie napięcie daje kocioł tzn. jakie napięcie jest obecnie na stykach odbiornika. Niektóre kotły mają 230V, a inne mają np. 24V i gdy odbiornik zamknie obwód elektryczny to kocioł włącza grzanie.
    Jeśli Twój kocioł ma 230V to moduł RM-16A ma wejście sterujące 230V i dzięki temu byłaby możliwość załączenia pompy do podłogówki, choć kontrowersyjne może być wykorzystanie toru sterującego 230V z kotła do sterowania dodatkowym modułem.
    Ale powyższe opcje mają tę wadę, że pompa podłogówki włączałaby się i wyłączała wraz z regulatorem pokojowym. A zwykle pompa ma określony wybieg, czyli pompa w kotle pracuje jakiś czas po wyłączeniu palnika i regulatora pokojowego.

W takim układzie ja osobiście zrobiłbym inaczej.
    Obecny odbiornik RXRT510 pełniłby tylko rolę sterowania dla 2 dodatkowych przekaźników z cewkami na 230V i ze stykami beznapięciowymi.
    - 1x zwykły przekaźnik do sterowania kotłem w zamian jak obecnie robi to RXRT510 (tę funkcję mógłby pełnić wspomniany np. RM-16A albo dowolny inny przekaźnik)
    - 1x przekaźnik z czasowym opóźnieniem wyłączenia do sterowania pompą od podłogówki
    w tym czasowym ustawiasz np. opóźnienie 5 minut i oznacza to tyle, że gdy regulator pokojowy da sygnał grzanie to włączy się kocioł oraz pompa podłogówki.
    Gdy regulator pokojowy wyłączy grzanie to wyłączy się kocioł i pompa w kotle będzie pompować wodę zgodnie z ustawionym wybiegiem pompy w menu kotła, a pompa od podłogówki wyłączy się zawsze 5 min później.
    Chodzi o to, że czas pracy pompy od podłogówki powinien być dłuższy niż wybieg pompy wbudowanej w kocioł.

Może brzmi to skomplikowanie ale wbrew pozorom jest to proste, choć z drugiej strony działamy z 230V, więc trzeba wiedzieć co się robi, by nie było zwarcia i czegoś nie uszkodzić oraz nie zrobić sobie krzywdy, bo 230V bywa zabójcze.

78db78 wrote:
    Nie da się Salus sterownik ma wyjście bez napięciowe. Jaki to kocioł może ma na listwie wyjście na 2 pompę.

Zawsze się da ;)
    Tylko trzeba mieć wyobraźnię by to sobie w głowie poukładać i umiejętności by wszystkie elementy poskładać w spójną całość, która będzie bezpieczna dla osób użytkujących takiego składaka.
    Dla większości amatorów jest to zbyt trudne do samodzielnego ogarnięcia ale dla mnie zaawansowanego amatora jest to proste i sam u siebie kombinowałem z dodatkowymi przekaźnikami, by znaleźć obejście napotkanego problemu.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Pod salusa podłączasz 2 przekaźniki , jeden załącza kocioł, drugi pompę zewnętrzną. Drugi wariant to termostat przylgowy lub z kapilarą przymocowany do rury wyjściowej z kotła. Jak kocioł zaczyna grzać, to tenże termostat załącza drugą pompę.