Mam kocioł gazowy z wbudowaną pompą oraz drugą pompę do ogrzewania podłogowego. Pompa do podłogówki jest włączona do gniazdka i w żaden sposób nie współpracuje z kotłem, włączając ja do prądu działa cały czas, nawet gdy kocioł nie pracuje. Kotłem zarządza bezprzewodowy czujnik temperatury, gdy temp powietrza spadnie poniżej zadanej daje sygnał i uruchamia kocioł. Czy przy użyciu np SALUS RM-16A MODUŁ PRZEKAŹNIK 230V 16A (znalazłem na allegro) będę w stanie połączyć to tak by również pompa podłogowa chodziła tylko w tym czasie gdy kocioł grzeje?
Kocioł Beretta, czujnik pokojowy Salus (dlatego rowniez moduł tej marki) może inne rozwiązanie bez ingerencji w kocioł bo stracę gwarancję...
masz regulator ON/OFF ze stykami bez potencjału, więc możesz mieć dowolny tego typu regulator ON/OFF.
Salus ma kilka regulatorów ON/OFF do wyboru ale są też inne marki.
Do tego regulatora istnieje gniazdko SPE868:
Tylko nie sugeruj się wizualnie, bo Salus ma jeszcze rsystem SmartHome na ZigBee i gniazdko wygląda podobnie lecz nie będzie działać z Twoim regulatorem.
Tylko musiałbyś zadzwonić na infolinię techniczną Salusa i zapytać, czy nadajnik 091FLRFV2 będzie współpracował równocześnie z 2 odbiornikami, czyli z fabrycznym RXRT510 oraz SPE868.
Jeżeli tak to masz najprostsze rozwiązanie.
Jeśli nie to jest problem ale da się go rozwiązać.
Wspomniany przez Ciebie RM-16A może być sterowany przez styki beznapięciowe ale je masz już wykorzystane przez kocioł, więc ta opcja odpada.
W takiej opcji musisz sprawdzić jakie napięcie daje kocioł tzn. jakie napięcie jest obecnie na stykach odbiornika. Niektóre kotły mają 230V, a inne mają np. 24V i gdy odbiornik zamknie obwód elektryczny to kocioł włącza grzanie.
Jeśli Twój kocioł ma 230V to moduł RM-16A ma wejście sterujące 230V i dzięki temu byłaby możliwość załączenia pompy do podłogówki, choć kontrowersyjne może być wykorzystanie toru sterującego 230V z kotła do sterowania dodatkowym modułem.
Ale powyższe opcje mają tę wadę, że pompa podłogówki włączałaby się i wyłączała wraz z regulatorem pokojowym. A zwykle pompa ma określony wybieg, czyli pompa w kotle pracuje jakiś czas po wyłączeniu palnika i regulatora pokojowego.
W takim układzie ja osobiście zrobiłbym inaczej.
Obecny odbiornik RXRT510 pełniłby tylko rolę sterowania dla 2 dodatkowych przekaźników z cewkami na 230V i ze stykami beznapięciowymi.
- 1x zwykły przekaźnik do sterowania kotłem w zamian jak obecnie robi to RXRT510 (tę funkcję mógłby pełnić wspomniany np. RM-16A albo dowolny inny przekaźnik)
- 1x przekaźnik z czasowym opóźnieniem wyłączenia do sterowania pompą od podłogówki
w tym czasowym ustawiasz np. opóźnienie 5 minut i oznacza to tyle, że gdy regulator pokojowy da sygnał grzanie to włączy się kocioł oraz pompa podłogówki.
Gdy regulator pokojowy wyłączy grzanie to wyłączy się kocioł i pompa w kotle będzie pompować wodę zgodnie z ustawionym wybiegiem pompy w menu kotła, a pompa od podłogówki wyłączy się zawsze 5 min później.
Chodzi o to, że czas pracy pompy od podłogówki powinien być dłuższy niż wybieg pompy wbudowanej w kocioł.
Może brzmi to skomplikowanie ale wbrew pozorom jest to proste, choć z drugiej strony działamy z 230V, więc trzeba wiedzieć co się robi, by nie było zwarcia i czegoś nie uszkodzić oraz nie zrobić sobie krzywdy, bo 230V bywa zabójcze.
78db78 wrote:
Nie da się Salus sterownik ma wyjście bez napięciowe. Jaki to kocioł może ma na listwie wyjście na 2 pompę.
Zawsze się da Tylko trzeba mieć wyobraźnię by to sobie w głowie poukładać i umiejętności by wszystkie elementy poskładać w spójną całość, która będzie bezpieczna dla osób użytkujących takiego składaka.
Dla większości amatorów jest to zbyt trudne do samodzielnego ogarnięcia ale dla mnie zaawansowanego amatora jest to proste i sam u siebie kombinowałem z dodatkowymi przekaźnikami, by znaleźć obejście napotkanego problemu.
Pod salusa podłączasz 2 przekaźniki , jeden załącza kocioł, drugi pompę zewnętrzną. Drugi wariant to termostat przylgowy lub z kapilarą przymocowany do rury wyjściowej z kotła. Jak kocioł zaczyna grzać, to tenże termostat załącza drugą pompę.