Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć dodatkowe pompy by pracowały wraz z pompą na piecu CO?

miro81 31 Aug 2021 13:04 645 6
Relpol
    miro81
    Level 10  
    Dzień dobry. Mam do czynienia z piecem CO, który ma wbudowaną pompę obiegową. Ponieważ układ jest rozległy to istnieją jeszcze 2 pompy CO. Obecnie są one włączone na stałe w sezonie grzewczym. W sezonie jesiennym i wiosennym piec nie grzeje non-stop i nie włącza swojej pompy. Niestety nie ma wyjścia na dodatkowe pompy, a też wydajność prądowa nie pozwala aby bezpiecznie wpiąć tamte pompy pod tą z pieca. Myślałem o takim przekaźniku - jak jest włączona pompa pieca to informacja jest przekazywana do drugiego przekaźnika-odbiorcy i on załącza tamte pompy - one mają zasilanie z sieci, także ten odbiornik powinien znajdować się pomiędzy gniazdkiem a wtyczką pompy. Nie znam się na elektryce/elektronice od tych spraw. Czy mógłby mi ktoś poradzić, albo podpowiedzieć czego poszukiwać? Zależy mi na prostym, sprawnym, aczkolwiek niedrogim i bezpiecznym rozwiązaniu. Zawsze to trochę kWh zaoszczędzonych przy drożejącym prądzie, a być może też i trochę mniej gazu zużytego.
  • Relpol
  • Relpol
    lopr_pol
    Level 29  
    Wyciągasz zasilanie org. pompy z pieca, dajesz na przekaźnik/stycznik z cewką 220V i zasilasz z tego przekaźnika inne pompy.
    BUCKS
    Level 39  
    miro81 wrote:
    Myślałem o takim przekaźniku - jak jest włączona pompa pieca to informacja jest przekazywana do drugiego przekaźnika-odbiorcy i on załącza tamte pompy - one mają zasilanie z sieci, także ten odbiornik powinien znajdować się pomiędzy gniazdkiem a wtyczką pompy.

i dobrze myślisz.
    Przekaźnik ma 2 obwody:
    obwód sterujący (cewka) i obwód roboczy.
    Obwód sterujący, czyli cewka może być na prąd stały np. 12, 24V lub zmienny 230V w zależności od potrzeb, a z racji, że jest to układ sterujący to pobiera on niewielką ilość prądu.
    Jeśli obwód sterujący otrzyma odpowiednie napięcie to następuje zamknięcie obwodu roboczego i obwód roboczy jest przystosowany do dużych prądów.
    Pompa to obciążenie indukcyjne, więc przekaźnik powinien mieć spory zapas amperów dla prądu roboczego.

lopr_pol wrote:
    Wyciągasz zasilanie org. pompy z pieca, dajesz na przekaźnik/stycznik z cewką 220V i zasilasz z tego przekaźnika inne pompy.

tak to z grubsza wygląda, choć można dać osobny przekaźnik na każdą pompę, zwłaszcza jak pompy są w różnych miejscach.
    Można też do sterowania pompami wykorzystać regulator ON/OFF, który będzie sterował kotłem oraz dodatkową pompą/pompami.
    Pisałem o tym w innym wątku, w poście #5:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19588744#19588744
    Wszystko to kwestia wyboru w zależności co chcemy uzyskać i co ma być sygnałem sterującym.
    miro81
    Level 10  
    Odpowiadam na kwestie:
    - czy przewodowe czy bezprzewodowe nie ma znaczenia - mogę pociągnąć kabelek parę metrów do sąsiedniego pomieszczenia,
    - 2 dodatkowe pompy są obok siebie,
    - piec DeDietrich sterowany OpenTherm - temp. zewn + korekta w pokoju. Piec sam określa kiedy ma włączać pompę CO czy uruchamiać grzanie,
    - jako poradę producenta otrzymałem dokupienie dodatkowego osprzętu ale to koszt co najmniej 1000zł bo można sterować obiegami, a mi zależy tylko na on/off pomp
    Dzięki za poradę, ciekawe te rozwiązania SALUSa. Tak jak napisałem - nie znam się na technicznych rozwiązaniach, a nie chciałbym czegoś zepsuć :-)
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    Jeśli kocioł sterowany OT to masz do wyboru:
    a) sterowanie dedykowane producenta
    b) rozwiązanie lopr_pol z tym, że jak załączy się pompa w kotle to załączą się wszystkie pozostałe w układzie
    BUCKS
    Level 39  
    Prof. SpecMiernik wrote:
    a) sterowanie dedykowane producenta

jeśli dodatkowe akcesoria to 1000zł to ten wariant odpada.

Prof. SpecMiernik wrote:
    b) rozwiązanie lopr_pol z tym, że jak załączy się pompa w kotle to załączą się wszystkie pozostałe w układzie

o taki wariant chodzi, by dodatkowe pompy pracowały gdy chodzi pompa w kotle, bo obecnie pompy dodatkowe pracują nonstop nawet jak kocioł nie grzeje.
    Pozostaje pytanie, czy potrzebna będzie zwłoka w wyłączaniu dodatkowych pomp, bo wtedy trzeba wybrać wariant przekaźnika z opóźnionym wyłączeniem.
    W przypadku OT pozostaje problem wyciągnięcia sygnału sterującego bez widocznej ingerencji w kocioł.
    Tutaj ograniczeniem jest brak wiedzy autora, bo przy takich podłączeniach jakieś minimum wiedzy o elektryce jest wskazane, bo nie będzie to operacja jak włożenie wtyczki do gniazdka.