Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dopuszkowy włącznik/przekaźnik RR400ZB/TS011F Zigbee - test, schemat

p.kaczmarek2 01 Sep 2021 01:53 2952 4
Computer Controls
  • Dopuszkowy włącznik/przekaźnik RR400ZB/TS011F Zigbee - test, schemat
    Witajcie moi drodzy.
    Zapraszam na krótki test kolejnego modułu 'smart' przekaźnika dla inteligentnego domu, tym razem RR400ZB aka TS011F, opartego o komunikację Zigbee. Sprawdzę jego działanie z Home Assistant, przedstawię jego wnętrze a na sam koniec naszkicuję jego schemat.

Zakup produktu
    Produkt znalazłem pod hasłem Tuya ZigBee 3.0 Smart Life Breaker Relay Module Wireless Remote Control Alexa, aczkolwiek warto też go szukać po nazwie modelu: RR400ZB LoraTap. Kosztował 14$ z darmową przesyłką, czyli 55 zł.
    Na samym początku muszę tu podkreślić, że ten moduł jest oparty o komunikację Zigbee, czyli wymaga specjalnego huba do współpracy. To nie jest moduł z WiFi. Ale to się nieco wyjaśni później.
    Parametry wedle sprzedawcy:
    Quote:

App Name: Tuya or Smart Life
    Voice Control: Google Assistant and Amazon Alexa
    Wireless Protocol: Tuya ZigBee 3.0(can just work with Tuya ZigBee Hub, it can't work with other brands' Hub)
    Control Distance: 10 meters around the Tuya ZigBee Hub
    Plastic Material: Fireproof ABS
    Certification: CE, RED, EMC, RoHS
    Produced by ISO9001:2015 factory: Yes
    Patented Product: Yes
    Dimensions: 47mm*42mm*23mm
    Colour: Orange

Zawartość zestawu jest nieco bogatsza niż zazwyczaj:
    Quote:

1 * Tuya ZigBee 3.0 Socket Module
    1 * Screw Driver
    1 * Screw Kits
    2 * Cable for Wiring
    1 * Double-Sided Tape
    1 * User Guide

Przykłady użycia i montażu:

Zawartość zestawu
    Na opakowaniu znajduje się pełna nazwa modelu: RR400ZB. Chociaż ta nazwa nieco konfliktuje z nazwą z obudowy (RR400W), moim zdaniem jednak ta pierwsza jest poprawna. ZB oznacza wersje ZigBee, a W wersje WiFi. Produkt jest dostępny w dwóch wersjach.
    Zestaw okazał się być nawet bogatszy niż zapowiadał sprzedawca:
    Jednakże nie wiem po co są w zestawie te kapturki z gwintem:
    Sam przekaźnik jest nieco mniejszy i lżejszy niż myślałem. Mała waga sugeruje o tym, że w środku nie ma transformatorka.
    Dopuszkowy włącznik/przekaźnik RR400ZB/TS011F Zigbee - test, schemat Dopuszkowy włącznik/przekaźnik RR400ZB/TS011F Zigbee - test, schemat
    Instrukcja parowania (informacja o tym, że urządzenie nie zadziała z innymi bramkami niż producenta nie jest prawdą; zadziała ono z Home Assistant i Zigbee2mqtt):
    Dopuszkowy włącznik/przekaźnik RR400ZB/TS011F Zigbee - test, schemat Dopuszkowy włącznik/przekaźnik RR400ZB/TS011F Zigbee - test, schemat
    Instrukcja montażu:
    Ulotka LoraTap:

Parowanie z Home Assistant
    Nie posiadam huba polecanego przez sprzedawcę. Byłoby to zbyt ograniczające, a ja chcę móc mieszać produkty różnych producentów. Z tego powodu w roli huba użyłem rozwiązania open source wspierającego szeroką gamę modułów, czyli słynnego Home Assistant.
    Home Assistant wraz z Zigbee2MQTT miałem przygotowany wedle mojego tutorialu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3777098.html
    Potem musiałem wcisnąć przycisk na urządzeniu, dłużej niż 5 sekund, aż zacznie migać dioda LED ze środka.
    Home Assistant od razu rozpoznał nowe urządzenie:
    Informacje o urządzeniu:
    Home Assistant widzi ten produkt jako TS011F (Socket Module).
    Pojawiło się ono też na liście Zigbee2mqtt:
    Można potem nim sterować i z Home Assistant, i normalnie przyciskiem:

Teardown RR400ZB/TS011F
    Pora zajrzeć do środka. Obudowę jest dość ciężko otworzyć, trzeba ją podważyć dwoma płaskimi śrubokrętami:
    Potem płytka z elektroniką już wypada ze środka.
    Rzeczywiście nie ma transformatora. Zasilacz jest beztransformatorowy, oparty o OB2222MCP.
    OB2222MCP i jego przykładowa aplikacja (lecz na płytce jest dodatkowo dławik i drugi kondensator elektrolityczny na 400V):
    Warto zwrócić uwagę też na diody. Są tam diody o kodzie M7 (1N4007) oraz jedna szybka (kod ES1J). Ciekawe, jaką rolę ma ta szybka? Na schemacie się wyjaśni:
    Wierzch. Przekaźnik to RJ-SS-105DM1 na 5V:
    Za komunikację odpowiada moduł ZS2S:
    ZS2S to moduł produkcji Tuya oparty o EFR32MG21A020F768 (32-bitowy, rdzeń Arm Cortex-M33, 80MHz, 768KB Flash, 64KB SRAM).
    Bezpiecznika tu nie widzę, ale jest warystor ochraniający wejście przed przepięciami, 07D471K:
    Dławik od filtru pi z wejścia (wyjaśni się to na schemacie):

Schemat RR400ZB/TS011F
    Schemat narysowałem na bazie płytki. Starałem się zachować nazewnictwo elementów takie jak na warstwie opisowej. Co dziwne, tutaj numeracja elementów jest od zera, wiec mamy C0, L0, itp.
    Niektóre elementy (np. rezystor 0 omów w roli zworki) pominąłem.
    Elementu o kodzie GK9t nie rozpoznałem, ale wiadomo, że to regulator LDO 3.3V.
    Zauważyłem też, że dioda LED w środku jest podwojna, lecz jeden z jej pinów nie jest nigdzie podłączony (a właściwie to jest podprowadzony tylko do slotu M2 na inny moduł, pewnie na moduł WiFi..).

Odpowiednik na WiFi
    Opisywany tu produkt komunikuje się poprzez Zigbee, ale istnieje też jego odpowiednik z WiFi. RR400W. Czasem zawiera on w środku moduł Realteka, a czasem ESP8266. W przypadku wersji z ESP wspiera go Tasmota:

Podsumowanie
    Pierwsze wrażenie było dość dobre. Zestaw bogaty, nawet przewody dali... moduł mały, lekki, lżejszy niż bym się spodziewał. Dużo możliwości montażu (kołki, albo na taśmę klejącą, uchwyty po bokach można w razie potrzeby ułamać). Obudowa estetyczna (choć to kwestia gustu). Jeszcze ten śrubokręcik mały (tak jakby sugerowali, że powinien ten moduł montować ktoś nietechniczny, z czym ja się zdecydowanie nie zgadzam!).
    Niestety we wnętrzu producent się nie popisał, układ jest bez bezpiecznika. Co ciekawe, dość niedawno opisywałem już inny smart przekaźnik zasilany przez OB2222 i tam bezpiecznik był. Jak widać nawet między modułami zrealizowanymi w oparciu o ten OB2222 są drobne różnice które widać dopiero gdy się zajrzy do środka.
    W użyciu z Home Assistant moduł jest jednak bezproblemowy, mimo iż producent twierdzi, że moduł nie zadziała z innymi bramkami niż jego. W przypadku Zigbee nie trzeba nawet zmieniać wsadu, a po sparowaniu z własną bramką nie ma obaw, że układ nas śledzi i wysyła jakieś dane na serwery producenta.
    Załączam dokumentację modułu ZS2S.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Computer Controls
    popek9
    Level 12  
    tańszym i lepszym rozwiązaniem będzie zakup SONOFF mini R2 na ali widziałem 2 szt. za 36,53 zł z darmową wysyłką DHL.
    Działa z siecią WIFI, obsługuje alexe, asystenta google, obsługa dwóch włączników światła (do zastosowania oświetlenia schodowego) oraz ma możliwość wgrania tasmoty.

Tak dobra cena, że chyba zamówię kilka sztuk. :)
  • Computer Controls
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    p.kaczmarek2 wrote:
    Jednakże nie wiem po co są w zestawie te kapturki z gwintem:

Od dawna takich się używa, łączysz przewody "na skrętkę" i na nie nakręcasz kapturek. Najlepiej sprawdzają się przy przewodach jedno drutowych używanych typowo w instalacjach układanych na stałe. https://www.elektryknet.pl/zlaczka-nakrecana-na-przewod-drut-1-5-6mm2-tfm4,3,766,17896
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Jeśli 2 szt za 36.53zł to rzeczywiście niezła cena. Szkoda, że już go kupowałem wcześniej, jest w kolejce do opisania.
    austin007
    Level 17  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Jeśli 2 szt za 36.53zł to rzeczywiście niezła cena. Szkoda, że już go kupowałem wcześniej, jest w kolejce do opisania.

Tylko, jak napisano, jest to WiFi nie Zigbee , stąd cena.