Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumna estradowa z głośnikiem DAP 3113 200W

szynszylek5 01 Sep 2021 20:08 267 4
    szynszylek5
    Level 9  
    Witam.
    Nie wiem czy w dobrej kategorii zadaję pytanie, ale dopiero się uczę. Wiem że jest dużo postów tego typu, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
    Mam dwa głośniki estradowe z głośnikami Dap 3113 200W oraz głośnikami wysokotonowymi- niestety nie wiem jakiej mocy gdyż się spaliły i zakupiłem cewki które wymieniłem, ale gość nie był w stanie powiedzieć jakiej są mocy. Opór głośnika wskazało mi na 7,5 ohm. Głośniki mają wewnątrz zabezpieczanie w postaci żarówki i kondensatora ( jeśli dobrze pamiętam) głośniki działają ale niestety zepsułem swój wzmacniacz Aiwa mx-90 który grał na nich ( często na max- żarówki w środku świeciły) - ognisko plenerowe i %%. Zakupiłem teraz wzmacniacz JVCv ax-311 o mocy 2x55 w dla 8 ohm. Moje pytanie brzmi czy ma to jakiś sens czy już szukać czegoś innego. Wzmacniacze nie sprawdzałem jeszcze gdyż nie ma mnie jeszcze w domu i nie mam możliwości. Długo szukałem jakiegoś odpowiedniego wzmacniacza i nic nie znalazłem. Zastanawiałem się między amplitunerem a wzmacniaczem w granicach 200-300 zł- padło na ten wzmacniacz. Nie jest często używany i nie często tak katowany, ale jak koledzy za dużo wypiją to różnie bywa;/ jaki mocny wzmacniacz/ amplituner byście polecili jeśli ten byłby zły?
    ps. Dokupiłem moduł bluetooth aby troszkę ułatwić użytkowanie.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    DjMapet
    Level 43  
    Generalnie, sprzęt home audio (czyli typowo konsumencki) nie jest przystosowany do ciągłej pracy na pełnej mocy. Do takich zastosowań służy sprzęt typowo estradowy inaczej określany jako sprzęt PRO, choć z zastrzeżeniem iż w wielu przypadkach co niektórzy "producenci" nadużywają tej nomenklatury. Tak więc najlepiej do zasilenia tych kolumn było by użyć estradowej końcówki mocy, o mocy nominalnej ok. 2x150-250W/8 om.
    JVC jest wzmacniaczem nieco nowocześniejszym od Aiwy, więc może być wyposażony w lepsze zabezpieczenia, ale wcale to nie oznacza iż przy dłuższym katowaniu na pełnej mocy też nie padnie a mówiąc ściślej, nie zostaną uszkodzone stopnie mocy wzmacniacza.
    Co do głośników wysokotonowych, to uszkodzenie ich nastąpiło po podaniu na kolumny długotrwałego, mocno przesterowanego sygnału z rozkręconego do oporu wzmacniacza, co objawiało się świeceniem żarówek zastosowanych w zwrotnicach kolumn a i pewnie bardzo zniekształconym dźwiękiem wydobywającym się z głośników kolumn.

Wskazówka na przyszłość: nie dopuszczaj do obsługi sprzętu przez osoby postronne, a sam staraj się nad nim panować w ten sposób, by nie dopuszczać do przesterowania wzmacniacza, objawiającego się zniekształceniami dźwięku czy świeceniem żarówek w kolumnach.

Pozdrawiam.
    szynszylek5
    Level 9  
    Bardzo dziękuje za odpowiedź- poleciał plusik. Nie planuję już tego wzmacniacza tak katować (szczególnie że siostra ma małe dziecko, ale różnie bywa) :) zastanowiłeś mnie tą mocą wzmacniacza- nie sądziłem że aż taki mocny musi być. Chciałem też coś co mało prądu ciągnie- wiem- mało bierze-mało odda, ale taki 250 W weźmie pewnie ok 1500-2000W i do tego pasuje przedwzmacniacz albo jakiś korektor żeby troszkę głos " podrasować" w razie potrzeby, a chciałem coś w niskim budżecie bo rzadko ostatnio używam- raz/ dwa razy w roku.
    No cóż. pozostaje mi albo cieszyć się zakupem, albo go wystawić i kupić estardówkę, tylko nie wiem czy aż taki mocny jest mi potrzebny na napędzenie ogniska- nie będę grał na pół wsi, bo już tamtego było słychać z 2 kilometrów(kuzyn przyszedł na imprezę po głosie:)). A moja Aiwa- jest z 1984 roku- u mnie działała ok 18 (a znalazłem ją na śmietniku w Anglii) i pewnie nadal by działała gdybym nie wsadził tam swojego ryjka. Zastanawia mnie dlaczego nie daje dźwięku- czy padłą końcówka czy coś innego. Wszystko zaczęło się po łączeniu przeze mnie wyjść słuchawkowych.
    Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź.
    DjMapet
    Level 43  
    szynszylek5 wrote:
    nie sądziłem że aż taki mocny musi być.

Nie musi. Wszystko zależy od zapotrzebowania na moc, jednak mając na uwadze imprezy, tu mocy nigdy za dużo. Lepiej użyć mocniejszy wzmacniacz, niż katować do oporu (przesterować) słaby, co często prowadzi do uszkodzenia głośników, zwrotnicy i samego wzmacniacza.

szynszylek5 wrote:
    Chciałem też coś co mało prądu ciągnie- wiem- mało bierze-mało odda, ale taki 250 W weźmie pewnie ok 1500-2000W

To zależy od klasy (konstrukcji) wzmacniacza a tym samym jego sprawności. Np. wzmacniacz w klasie AB o mocy 2x250W będzie miał max. pobór z sieci ok. 700-800W a wzmacniacze w klasie D mogą osiągać sprawność nawet ponad 90%. No i muzyka to nie sygnał ciągły, więc wzmacniacz nie pobiera i nie oddaje na głośniki non stop takiej samej mocy.
    Poczytaj, sporo o wzmacniaczach na forum i w sieci.
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=pob%C3%B3r+mocy+wzmacniacza+akustycznego

Nie jestem zwolennikiem nagłaśniania imprez a nawet imprezek (np grilla) sprzętem domowym, ale jak będziesz stosował się do wskazówek z poprzedniego postu, to możesz zasilać te kolumny wzmacniaczem JVC, choć - jak już pisałem, mocy nigdy za dużo. :-)

szynszylek5 wrote:
    Zastanawia mnie dlaczego nie daje dźwięku- czy padłą końcówka czy coś innego. Wszystko zaczęło się po łączeniu przeze mnie wyjść słuchawkowych.

Nie za bardzo kumam, co i gdzie robiłeś z wyjściami (?) słuchawkowymi, ale może po prostu uszkodziło się gniazdo słuchawkowe wzmacniacza Aiwa?
    Jak podłączysz do Aiwy słuchawki i włączysz muzykę, to słychać w nich dźwięk i można regulować jego natężenie potencjometrem volume?

Pozdrawiam.
    szynszylek5
    Level 9  
    DjMapet wrote:
    szynszylek5 wrote:
    nie sądziłem że aż taki mocny musi być.

Nie musi. Wszystko zależy od zapotrzebowania na moc, jednak mając na uwadze imprezy, tu mocy nigdy za dużo. Lepiej użyć mocniejszy wzmacniacz, niż katować do oporu (przesterować) słaby, co często prowadzi do uszkodzenia głośników, zwrotnicy i samego wzmacniacza.
    Widzę ze z wzmacniaczami to jak z samochodem( i to rozumiem i mam ten sam pogląd) lepiej mocniejsze i mniej go deptać niż słabszy i ciśnać do odcinki aby osiągnąć to samo( o ile się uda)
    szynszylek5 wrote:
    Chciałem też coś co mało prądu ciągnie- wiem- mało bierze-mało odda, ale taki 250 W weźmie pewnie ok 1500-2000W

To zależy od klasy (konstrukcji) wzmacniacza a tym samym jego sprawności. Np. wzmacniacz w klasie AB o mocy 2x250W będzie miał max. pobór z sieci ok. 700-800W a wzmacniacze w klasie D mogą osiągać sprawność nawet ponad 90%. No i muzyka to nie sygnał ciągły, więc wzmacniacz nie pobiera i nie oddaje na głośniki non stop takiej samej mocy.
    Poczytaj, sporo o wzmacniaczach na forum i w sieci.
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=pob%C3%B3r+mocy+wzmacniacza+akustycznego
    Poczytam ale coś nie mogę ogarnąć tych klas itp- aż strach powiedzieć że jestem po liceum elektronicznym- tylko ponad 20 lat bez kontaktu z tematem.
    Nie jestem zwolennikiem nagłaśniania imprez a nawet imprezek (np grilla) sprzętem domowym, ale jak będziesz stosował się do wskazówek z poprzedniego postu, to możesz zasilać te kolumny wzmacniaczem JVC, choć - jak już pisałem, mocy nigdy za dużo. :-)
    Tu mam problem. bo jak podpinam pod niego AUX telefon to powiem że głos jest słabszy (cichszy) niż ze starej Aiwy ;/?? a powinno być lepiej. jak podepnę pod phono, albo CD to jest lepiej ale oczywiście ściszam telefon bo na phono mocno przesterowuje.
    szynszylek5 wrote:
    Zastanawia mnie dlaczego nie daje dźwięku- czy padłą końcówka czy coś innego. Wszystko zaczęło się po łączeniu przeze mnie wyjść słuchawkowych.

Nie za bardzo kumam, co i gdzie robiłeś z wyjściami (?) słuchawkowymi, ale może po prostu uszkodziło się gniazdo słuchawkowe wzmacniacza Aiwa?jak wyciągałem przedni panel aby przeczyścić suwaki, a robiłem to w salonie i żona dziwnie na mnie patrzyła to przypadkiem zerwałem kabel od wyjścia słuchawek Potem okazało się że zerwał się drugi N na początku(na zerwanych) wskaźnik mocy(wysterowania)czy jak to nazwać pokazywał sygnał ( diody biegały góra-dół) z racji że nie miałem przy sobie głośnika nie sprowadziłem jak działa. Następnego dnia pojechałem do Matuli gdzie mam głośniki i podpiąłem, ale nie miałem lutownicy bo została na mieszkaniu spiąłem kable razem (dwie pary po drwa) sygnał szedł na głośnik ale raz przełączyło wejścia ( tak jakby było zwarcie, czy coś) po ponownym włączeniu było już ok, ale po chwili wszystko ucichło, a na wskaźniku nic się nie dziej. Wygląda tak jakby przedwzmacniacz, albo końcówki w ogóle nie puszczały sygnału, bo nawet jak ktoś zwarł wcześniej wyjścia wzmacniacza to tylko przełączył się przekaźnik i po chwili wszystko działało. Teraz tylko "pyknie"ale sygnału nie ma. Wiem że najlepiej byłoby go komuś oddać aby naprawił ( jak mówiłem mam sentyment) ale wiesz jak jest-Jk facet coś naprawi sam to czuje się bohaterem w swoim domu. Za satysfakcje nie zapłacisz kartą Mastercard;)
    Jak podłączysz do Aiwy słuchawki i włączysz muzykę, to słychać w nich dźwięk i można regulować jego natężenie potencjometrem volume?
    Obecnie przewody odpadły wszystkie i przylutowałem je zgodnie z przewodami na pytce głównej- nie wiedziałem z której strony się zaczynały więc sprawdziłem obie konfiguracje, ale nadal cisza :(
    Pozdrawiam.

Kolejny plus. ps. myślałem że coś wiem o głośnikach itp. teraz wiem,że nic nie wiem. Idę rozkręcić ten co mam na mieszkaniu i wymienię w nim przewody na grubsze i będę stosował +do + - do -. Wcześniej nie sądziłem że to aż takie znaczenie :O

Dodano po 17 [minuty]:

Widzę że sugerowałem się innymi- obecnymi urządzeniami-że klas A to lepsza od np. D. Widzę że wzmacniacz to przeciwieństwo. Teraz zaczynam żałować że kupiłem wzmacniacz klasy A- chyba że znów coś źle rozumiem?? Jestem ciekaw jakiej klasy była moja stara Aiwa bo przy tym JVC to naprawdę fajnie grała.

Dodano po 52 [minuty]:

Kolumna estradowa z głośnikiem DAP 3113 200W Kolumna estradowa z głośnikiem DAP 3113 200W Kolumna estradowa z głośnikiem DAP 3113 200W

tak dla wizualizacji wnętrza mojej skrzynki.
    Pozdrawiam