Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Silnik dwubiegowy niemiecki podłączenie

cyborg7000 09 Sep 2021 14:46 1089 34
Testo
  • Helpful post
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    Spokojnie, na razie to mi wystarczy.
    Silnik był już przezwajany.
  • Testo
    cyborg7000
    Level 9  
    krzysiek7 wrote:

Silnik był już przezwajany.

Wg ciebie co? Szmelc?
  • Testo
  • Helpful post
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    Rezystancje rozpisywałem jeszcze raz, nie widzę błędu. Są zamienione pomiędzy sobą wyprowadzenia Ub i Wb ale to akurat nie jest w tych silnikach błędem, a działaniem zamierzonym.
    Być może pomyłka w połączeniach uzwojeń na czołach, czego akurat w rezystancji może nie wykazać? Przy przezwajaniu mogło się zdarzyć różnie. Ale to tylko gdybanie, trudno mi tu jednoznacznie cokolwiek stwierdzić.
    cyborg7000
    Level 9  
    Skonsultowałem sprawę z gościem co przewija silniki. Zmierzył prąd, rezystancję uzwojeń wyszło mu dokładnie to co mi. Stwierdził że silnik jest stary i może ma rozmagnesowany rdzeń, zasugerował też co i jak wcześniej podejrzewałem że może nie być do pracy ciągłej. Przewinięcie nie wchodzi w grę bo w jego cenie można prawie kupić nowy podobny silnik. Zdecydowałem się silnik zwrócić. Dziękuję serdecznie wszystkim kolegom za pomoc. Przez tą sytuację sporo się nauczyłem o ukł Dehlandera może ta wiedza kiedyś się przyda. Może w celu zmniejszenia obr lepiej użyć falownika? Czy ktoś z kolegów posiada jakieś doświadczenia w tym względzie? Jak to się spisuje w wiertarkach stołowych?
    cyborg7000
    Level 9  
    Silnik zwrócony