Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Dekoder ITI-5800SX Tuner - Brak sygnału "Dostrojenie nie powiodło się!"

Engineering 02 Sep 2021 18:08 789 1
  • #1
    Engineering
    Level 9  
    Witam.



    Od jakiegoś czasu dekoder 5800SX restartował się samoczynnie. Uznałem, że może się przegrzwać, rozkręciłem urządzenie i usunąłem z niego mnóstwo kurzu. Przy okazji zobaczyłem, że nie działa wentylator pod HDD. Po ponownym podłączeniu dekodera przestał działać wyświetlacz... W związku z tym wyjąłem tuner i znalazłem pod nim (na płycie głównej) 6 spuchniętych kondensatorów. Wymieniłem te kondensatorych oraz wentylator. Teraz zarówno wyświetlacz jak i wentylator działają, poza tym dekoder przestał brzęczeć (pracuje cicho). Pojawił się inny problem.

    Bez wzlędu na to, który kanał wybiorę pojawia się komunikat "Dostrojenie nie powiodło się!". Połączenie z siecią jest prawidłowe. Wchodząc w Setup > Ustawienia > Szukanie kanałów > Miernik sygnału - widzę, że każdy ze dwóch slotów tunera nie wykrywa sygnału (bez wzlędu na to czy podłączę dwa kable antenowe czy jeden/dowolny). Czy podczas wymiany kondensatorów mogłem zresetować jakieś ustawienia?, czy to jakiś problem programowy (na dekoderze jest wgrana ENIGMA2), a nie (nowy/inny) sprzętowy?
  • #2
    Engineering
    Level 9  
    Czasami najprostrze rozwiązania... okazało się, że kable antenowe uległy uszkodzeniu.