IC_Current wrote: Jeżeli masz więcej przewodów a już w typowej instalacji w domu nie używa się wtyczek modularnych tylko robi zgodnie ze sztuką. Sztuka nakazuje zamontowanie z jednej strony patchpanel a z drugiej strony gniazda. Dopiero do tych elementów podłączasz patchcordami urządzenia. Przewód ekranowany zarabiasz w keystonie, keystony mocujesz w patchpanelu a patchpanel uziemiasz do głównej szyny uziemiajacej budynku. Taką szynę masz w kotłowni lub w okolicy głównej rozdzielni. Chyba że to naprawdę stary dom, to szyny GSU nie będzie.
rafmik wrote: Jeśli kupię patch panel z uziemieniem to mogę na tym panelu podłączyć kable które podają też zasilanie POE do modemu LTE i kamer?
Tak, ale to ma być patchpanel z modułami keyston. Te panele z listwami LSA często mają filtr napięcia stałego.
Ok, czyli wtyczki robię tylko na zewnątrz przy kamerach i antenie z modemem LTE.
Od strony domu (w kotłowni):
Wszystkie kable zewnętrzne, będą równocześnie podawały zasilanie PoE. Jest to 5 kabli (4x kamera, 1x zewnętrzna antena LTE z wbudowanym modemem)
Kable wewnętrzne to 14 gniazd LAN w pokojach (7 gniazdek po 2 wtyczki) oraz 2 kable gdzie będzie też zasilanie PoE do Access Pointów.
Czy kable zewnętrzne (z zasilaniem PoE) oraz kable wewnętrzne mogę razem spiąć w jedym patchpanelu? Patchpanel będzie z uziemieniem.
Znalazłem coś takiego:
- szafa rack:
https://allegro.pl/oferta/neku-szafa-rack-wiszaca-19-6u-350mm-polka-150mm-11828450277
Będzie musiała pomieścić patchpanel na 5 kabli zewnętrznych oraz 16 wewnętrznych. Razem 21, czyli patchpanel na 24 porty, włożony do środka rejestrator monitoringu, switch. Router z wifi raczej będzie stał na szafie (żeby nie tłumić sygnału wifi) - przynajmniej do czasu, aż nie pojawią się access pointy. Oraz UPS (nie wiem czy w środku czy na górze) - dla monitoringu, routera i anteny z modemem LTE
- patchpanel z modułami keyston, 24 porty z uziemieniem - tutaj pytanie czy ja jednym patchpanelu mogę wpiąć kable zewnętrzne, wewnętrzne, z PoE i bez PoE.
Patchpanel np taki:
https://allegro.pl/oferta/patch-panel-rack-19-utp-24-porty-rj45-kat-6-6848314515 - nie jestem pewny czy dobrze wybrałem.
Jak tutaj wyprowadzić uziemienie?
A w pokojach po prosu gniazdka z keyston.