Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra C 1.9 cdti 150KM - nie odpala

fazi-marek 05 Sep 2021 19:26 393 8
Tespol
  • #1
    fazi-marek
    Level 9  
    Witam, mam problem z moją Vectrą C. Nie odpala, tylko na samostarcie. Odczuć lekką nierówną pracę silnika. Moc, wszystko jest, ciśnienie w szynie CR okej, zero błędów. Wtryski na przelewach równo lecą.
  • Tespol
  • #2
    Alfred_92
    Level 33  
    Jak zapali na samostart to już chodzi?
    Jak wygląda synchronizacja rozrządu?
  • #3
    koleś kit
    Level 38  
    Do tego kontrola rozrusznika i ciśnienia cr podczas rozruchu.
  • Tespol
  • #4
    fazi-marek
    Level 9  
    Rozrząd założyłem nowy jest ok , klapy wirowe zaślepiłem. Rozrusznik kręci dobrze . Ciśnienie przy starcie jest 0.87 MPa i przy rozruchu wzrasta bardzo szybko do 30 i trochę ponad . Ma być 30 tak pokazuje op- com . Wtryski na wolnych obrotach mieszczą się -0.90 jeden +1,3 coś tak . Pompa paliwa doprowadzenia paliwa chodzi. Ciśnienie na szynie w czasie jazdy do 1600 barów. Moc Wszystko ok . Lekko nierówno praca na wolnych obrotach nie zawsze . To się stało nagle zgasiłem i po 15 minut nie chciała zapalić, udało się po długim kreceniu.
    Żadnych błędów. Temperatury czujników Wszystko dobrze pokazuje.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Zdjęcia z kompa Opel Vectra C 1.9 cdti 150KM - nie odpala Opel Vectra C 1.9 cdti 150KM - nie odpala Opel Vectra C 1.9 cdti 150KM - nie odpala Opel Vectra C 1.9 cdti 150KM - nie odpala Opel Vectra C 1.9 cdti 150KM - nie odpala Opel Vectra C 1.9 cdti 150KM - nie odpala Opel Vectra C 1.9 cdti 150KM - nie odpala Opel Vectra C 1.9 cdti 150KM - nie odpala Opel Vectra C 1.9 cdti 150KM - nie odpala Opel Vectra C 1.9 cdti 150KM - nie odpala Opel Vectra C 1.9 cdti 150KM - nie odpala
  • #5
    koleś kit
    Level 38  
    Rozrusznik może i kręci a mierzyłeś spadek napięcia podczas rozruchu?Ciśnienie narasta to pewnie nie otwiera wtrysków.Trzeba by przejrzeć jeszcze sygnały z wału/wałka na oscyloskopie.
  • #6
    fazi-marek
    Level 9  
    koleś kit wrote:
    Rozrusznik może i kręci a mierzyłeś spadek napięcia podczas rozruchu?Ciśnienie narasta to pewnie nie otwiera wtrysków.Trzeba by przejrzeć jeszcze sygnały z wału/wałka na oscyloskopie.


    Dodano po 36 [sekundy]:

    fazi-marek wrote:
    koleś kit wrote:
    Rozrusznik może i kręci a mierzyłeś spadek napięcia podczas rozruchu?Ciśnienie narasta to pewnie nie otwiera wtrysków.Trzeba by przejrzeć jeszcze sygnały z wału/wałka na oscyloskopie.


    Dodano po 8 [minuty]:

    fazi-marek wrote:
    koleś kit wrote:
    Rozrusznik może i kręci a mierzyłeś spadek napięcia podczas rozruchu?Ciśnienie narasta to pewnie nie otwiera wtrysków.Trzeba by przejrzeć jeszcze sygnały z wału/wałka na oscyloskopie.


    Dodano po 36 [sekundy]:

    fazi-marek wrote:
    koleś kit wrote:
    Rozrusznik może i kręci a mierzyłeś spadek napięcia podczas rozruchu?Ciśnienie narasta to pewnie nie otwiera wtrysków.Trzeba by przejrzeć jeszcze sygnały z wału/wałka na oscyloskopie.


    Rozryszki kręci ok na kable paliłem kręci super , obroty silnika pokazuje dobrze i z walka też. Ciśnienie musi być 30 MPa, tylko startuje od 0.87 MPa. Ale pompa je nabija przy odpaleniu do 30 i trochę ponad. To jest ok. Mam ten samochód 12 lat przebieg 225000 . Nigdy nie było problemu z adpaleniem nawet przy słabym akumulatorze . To stało się nagle. Nie było żadnych objawów wcześniej. Po zapaleniu jest normalnie trochę czasem coś kuleje na wolnych obrotach nie cały czas . Możliwe że jakiś wtrysk coś z nim się stało . Nie ma błędów elektronicznych . Wszystko jakby ok a nie jest . Rano odpaliłem normalnie odrazu a za 10 kilometrów i postój 10 minut i nie odpaliłem. Tylko po długim kręceniu.
  • #7
    fazi-marek
    Level 9  
    Wczoraj go zagrzałem i sobie chodził na wolnych obrotach równo . I po jakimś czasie zaczął nierówno chodzić . Sprawdziłem korekty wtrysków i dwa chodziły źle. Jeden na 5 a drugi -5
  • #8
    Alfred_92
    Level 33  
    Sprężanie jest ok? Jeżeli tak to wtryski jeszcze raz na stół.
  • #9
    fazi-marek
    Level 9  
    Sprężanie dzisiaj sprawdzę, wymieniłem wszystkie wtryski i odpalił odrazu nawet nie trzeba odpowietrzac .Jeden z nich jest trochę powyżej 2 na korektach wtryskach. Próbowałem zmienić z jednym moich , nie stety na moich silnik źle chodzi . Wszystkie uszkodzone . Bardzo ciekawe