Witam. Posiadam dekoder Zgemma H9s, do tego zakupiłem monoblocka Opticum LMTP-04H. Mimo prawidłowego zamontowania owego konwertera nie mam sygnału z Astry 19,2E. Hot Bird 13E łapie na około 80%. DiSEqC ustawiony na A/B, co widać na zdjęciu. Nie wiem czy to błąd w ustawieniach, czy problem leży po stronie konwertera lub dekodera. Czy ktoś miał podobny problem?
Konwenter zamocowany tak jak napisales ( w sumie, to z braku pomysłów próbowalem na obie strony ) wiec to raczej nie tutaj jest problem. Jeśli chodzi o A/B/C/D, to też przerabiałem, bez skutku... Czasza ma 90cm, z tego co sie dowiedzialem, to wystarczajaco, chyba...
W tych ustawieniach tunera, w opcjach dla przełącznika DISEQ spróbuje ustawić ASTRĘ na wejściu A, a HB na wejściu B.
Monobloki na rynek polski powinny mieć HB na wejściu A, ale w Niemczech można kupić monobloka a Astrą na wejściu A, bo tak takie "odwrotne" przypisanie jest tam bardziej naturalne. Oczywiście trzeba potem przeregulować antenę.
Innym rozwiązaniem jest sprawdzenie z którego konwertera idzie odbiór. W momencie, gdy odbierasz cokolwiek z HB zasłoń czymś metalowym promiennik(w zasadzie wystarczy zasłonić ręką, ale dla pewności...). Jeżeli jest to ten centralny to OK ale jeżeli okaże się że odbierasz z tego "bocznego" tzn, że masz właśnie taki odwrotnie zaadresowany monoblock.
W tych ustawieniach tunera, w opcjach dla przełącznika DISEQ spróbuje ustawić ASTRĘ na wejściu A, a HB na wejściu B.
Monobloki na rynek polski powinny mieć HB na wejściu A, ale w Niemczech można kupić monobloka a Astrą na wejściu A, bo tak takie "odwrotne" przypisanie jest tam bardziej naturalne. Oczywiście trzeba potem przeregulować antenę.
Innym rozwiązaniem jest sprawdzenie z którego konwertera idzie odbiór. W momencie, gdy odbierasz cokolwiek z HB zasłoń czymś metalowym promiennik(w zasadzie wystarczy zasłonić ręką, ale dla pewności...). Jeżeli jest to ten centralny to OK ale jeżeli okaże się że odbierasz z tego "bocznego" tzn, że masz właśnie taki odwrotnie zaadresowany monoblock.
Ustawiam oba porty na automatyczny, na porcie A znajduje HB, na porcie B "nie podłączony". Widać na zdjeciu 1 zanim zapisalem zmiany i na zdjeciu 2 po zapisaniu. Zakrywałem również główny konwenter (antena oczywiscie ustawiona na HB) i HB znikało, zakryłem "boczny" (ten rzekomo od Astry, której nie ma) i bez zmian, HB odbiera normalnie, wiec odwrotny monoblok odpada.
Lista przecież nie ma żadnych stanów przełącznika, to głowica sobie ustawia sama satelity. Jest bez znaczenia tak jak LeDy pisze.
Wersja konwertera jest na Hot Bird, więc powinno działać.
Zrób test drugiego konwertera, nie ruszaj anteny, załóż opaskę na drugi ten po prawej powinien odbierać Hot Bird na B . Jak nie odbiera to możliwe uszkodzenie przełącznika diseqc w konwerterze.
Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą.
A.C.
Lista przecież nie ma żadnych stanów przełącznika, to głowica sobie ustawia sama satelity. Jest bez znaczenia tak jak LeDy pisze.
Wersja konwertera jest na Hot Bird, więc powinno działać.
Zrób test drugiego konwertera, nie ruszaj anteny, załóż opaskę na drugi ten po prawej powinien odbierać Hot Bird na B . Jak nie odbiera to możliwe uszkodzenie przełącznika diseqc w konwerterze.
A to rewelacja? Skoro wersja konwertera prawidłowa to na co ma robić próbę?
Jak masz listę nie swoją a od kogoś to może być jej wina. Ten konwerter ma chyba odwrotne przypisanie portów .
Nie bardzo rozumiem, o jaką listę chodzi?
A czego może być lista?? kanałów.
Quote:
No tak, dokładnie tak samo jest u mnie.
Więc pewno powinno być odwrotnie.
No ok, ustawie antene na Astre i przekrece monoblocka na "odwrot". Ale w sumie, skoro oba porty przy wyszukiwaniu sa ustawione na automat, to czy ma to sens? Jaka jest różnica czy HB bedzie na porcie A czy B?
W ogole, to dzisiaj oddalem tamten konwenter i wzielem monoblock single, problem nadal ten sam. Zmiana opaski nie ma zadnego znaczenia.
Skoro wersja konwertera prawidłowa to na co ma robić próbę?
Po to by sprawdzić jest dobry drugi konwerter. Takie to proste i nie zrozumiałeś.
No chyba że znasz inną metodę jak sprawdzić czy konwerter drugi w monoblock działa czy nie działa. Jka nie działa to sa dwa rozwiązania, brak zmian napięcia dla diseqc czyli wada tunera albo uszkodzony drugi konwerter lub przełącznik diseqc w konwerterze.
Jak widać wymiana konwertera nic nie dała to pozostaje problem z napięciem przełączającym w h9s.
Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą.
A.C.
Jak nie odbiera to możliwe uszkodzenie przełącznika diseqc w konwerterze.
... albo diseqa w tunerze.
Jakoś nikt nie zakłada tej możliwości a przecież to możliwe. Zwałaszcza teraz, gdy powiedziałeś że podmieniłeś konwerter na inny egzemplarz. Spróbuj pożyczyć od kogokolwiek jakikolwiek inny tuner: Polsat, Cyfra, Fta, cokolwiek. Mając drugi tuner otrzymasz odpowiedź w 15 minut. Oczywiście możesz też wybrać się ze swoim sprzętem do kogoś ze sprawną anteną, albo wezwać technika z przyrządem pomiarowym
Jaka jest różnica czy HB bedzie na porcie A czy B?
Dla Ciebie żadna.
To już zależy od wersji konwertera, bo są z głównym na Hotbird ( np. literka H w modelu ) i z głównym na Astrę ( np. literka A w modelu ) , główny to w sumie pierwszy zawsze aktywny jest pod A, przełączany jest pod B... itd
Sprawdź tuner bo widocznie jest problem z napięciami w tunerze. Załącz opcję Wyślij DISEQC tylko podczas zmiany, restartuj tuner i przełączaj potem pomiędzy kanałami na dwóch satelitach jak wgrasz listę.
A.C.
Jak nie odbiera to możliwe uszkodzenie przełącznika diseqc w konwerterze.
... albo diseqa w tunerze.
Jakoś nikt nie zakłada tej możliwości a przecież to możliwe. Zwałaszcza teraz, gdy powiedziałeś że podmieniłeś konwerter na inny egzemplarz. Spróbuj pożyczyć od kogokolwiek jakikolwiek inny tuner: Polsat, Cyfra, Fta, cokolwiek. Mając drugi tuner otrzymasz odpowiedź w 15 minut. Oczywiście możesz też wybrać się ze swoim sprzętem do kogoś ze sprawną anteną, albo wezwać technika z przyrządem pomiarowym
Mam od kogo pozyczyc drugi taki sam tuner jak i tuner Polsatu. Sprawdze na obu "obcych" i dam znac o rezultatach.
Stare dzieje.
20 lat temu tunery C+ Pioneer z rodziny 1430 miały ustawiony diseq na stałe, a konwertery monobloki były dość kosztowne. Jak już ktoś kupił sobie taki "niemiecki" monoblok. to zamontowanie go do góry nogami było jedyną możliwością, aby ten zestaw działał poprawnie.
Witam. Problem rozwiązany, banalnie prosty błąd z mojej strony. Wina nie leżała po stronie tunera, czy ustawień. Monoblock był źle "ustawiony". Wystarczyło delikatnie skręcić (podnieść, tak jak na foto) konwenter który odpowiada za odbiór Astry. "Główny" odpowiadający za HB zamocowany na "kiju", wiec tak jakby "standardowo". Dziekuje wszystkim za pomoc. Pozdro