Szanowni koledzy i koleżanki, szukam porady czym się kierować przy wyborze i następujących elementów układanki do nowo budowanego domu:
1. napęd do bramy przesuwnej, celuję w światło wjazdu ok 5.4mb plus przeciwwaga, wypełnienie profilami stalowymi 100x20mm, wysokość ok 165cm, waga nieznana, zakładam ok 400kg (?)
Potrzebne funkcje:
- otwieranie z pilota,
- silnik na 24V (ze względu na dzieci)
- w przyszłości możliwość rozbudowy o sterowanie bramą garażową
- możliwość integracji z wideodomofonem (otwieranie bramy poprzez wpisanie kodu na klawiaturze)
- możliwość otwierania bramy łącznikiem dzwonkowym z domu
2. wideodomofon z klawiaturą - specyfika działki i ułożenia domu względem kierunków świata sprawiła, ze posiadam tylko jedno male okno z częściowym widokiem na furtkę/bramę.
Potrzebne funkcje:
- podgląd i komunikacja w obu kierunkach, kamera z IR itp - to standard jak zakładam
- klawiatura z możliwością otwierania furtki oraz bramy na podstawie kodu
- chętnie podgląd na i przełączanie się miedzy kamerami zewnętrznymi,
- w domu przy jedynym oknie które patrzy na furtkę i kawałek bramy wypuściłem 2x przewód 6cio żyłowy i zamontowałem podwójny łącznik dzwonkowy aby sterować otwieraniem bramy (otwórz / stop / zamknij / stop / otwórz) oraz furtką (otwieranie z opóźnieniem)
Ad.1. Co to NAPĘDU BRAMY to mam kilka typów po lekturze naszego forum:
* nice robus 600
* bft deimos ultra bt 600
* Came BXV 600
PYTANIA:
1.1. czy powyższe modele bram spełnią wspomniane powyżej warunki?
1.2. jakiego producenta / modelu brakuje na tej liście
1.3. jakie przewody przygotować do bramy / furtki ?
1.4. czy modele "600" danych producentów poradzą sobie z taką bramą czy lepiej wskoczyć o oczko wyżej?
Ad.2. Co do WIDEODOMOFONU niestety nie wiem nawet od czego zacząć, jakie firmy omijać szerokim łukiem a co jest godne uwagi a nie zabiją ceną. No i oczywiście, jaki sprzęt spełni wypisane powyżej warunki?
Dzięki i zapraszam do aktywnej dyskusji!
1. napęd do bramy przesuwnej, celuję w światło wjazdu ok 5.4mb plus przeciwwaga, wypełnienie profilami stalowymi 100x20mm, wysokość ok 165cm, waga nieznana, zakładam ok 400kg (?)
Potrzebne funkcje:
- otwieranie z pilota,
- silnik na 24V (ze względu na dzieci)
- w przyszłości możliwość rozbudowy o sterowanie bramą garażową
- możliwość integracji z wideodomofonem (otwieranie bramy poprzez wpisanie kodu na klawiaturze)
- możliwość otwierania bramy łącznikiem dzwonkowym z domu
2. wideodomofon z klawiaturą - specyfika działki i ułożenia domu względem kierunków świata sprawiła, ze posiadam tylko jedno male okno z częściowym widokiem na furtkę/bramę.
Potrzebne funkcje:
- podgląd i komunikacja w obu kierunkach, kamera z IR itp - to standard jak zakładam
- klawiatura z możliwością otwierania furtki oraz bramy na podstawie kodu
- chętnie podgląd na i przełączanie się miedzy kamerami zewnętrznymi,
- w domu przy jedynym oknie które patrzy na furtkę i kawałek bramy wypuściłem 2x przewód 6cio żyłowy i zamontowałem podwójny łącznik dzwonkowy aby sterować otwieraniem bramy (otwórz / stop / zamknij / stop / otwórz) oraz furtką (otwieranie z opóźnieniem)
Ad.1. Co to NAPĘDU BRAMY to mam kilka typów po lekturze naszego forum:
* nice robus 600
* bft deimos ultra bt 600
* Came BXV 600
PYTANIA:
1.1. czy powyższe modele bram spełnią wspomniane powyżej warunki?
1.2. jakiego producenta / modelu brakuje na tej liście
1.3. jakie przewody przygotować do bramy / furtki ?
1.4. czy modele "600" danych producentów poradzą sobie z taką bramą czy lepiej wskoczyć o oczko wyżej?
Ad.2. Co do WIDEODOMOFONU niestety nie wiem nawet od czego zacząć, jakie firmy omijać szerokim łukiem a co jest godne uwagi a nie zabiją ceną. No i oczywiście, jaki sprzęt spełni wypisane powyżej warunki?
Dzięki i zapraszam do aktywnej dyskusji!