Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

unimor siesta2 645 martwy obraz

emtom 29 Oct 2005 11:10 1635 7
    emtom
    Level 12  
    witam wszystkich.

Mam powielajacy sie problem z telewizorem "unimor Siesta2 M645TS". szukalem rozwiazania w innych postach, ale jakos tak bez skladu i ladu, nie wiem za co sie zabrac.... Dioda stanby zapala sie po wlaczeniu tv do sieci. po uruchomieniu slyszalny w glosnikach jest szum a jesli chodzi o obraz zupelny brak reakcji (kineskop sie nie elektryzuje), brak WN, jak sie za to zabrac...ile ono powinno wynosic?

z gory dziekuje
    TOmek
  • Helpful post
    DiZMar
    Level 43  
    Zacznij od pomiaru +B; czy wogóle jest. Jeżeli OK to sterowanie HOT-em itd. Jak na raie nie wykonałeś pomiarów.
    emtom
    Level 12  
    po wstępnych pomiarach napięcia, wg schematu tv, napięcia dochodzące do trafopowielacza mają wartość przybliżona..różnica 2-3 V. podejrzewam, że uszkodzony jest trafopowielacz (nokii Tr602). czy istnieje możliwość sprawdzenia tego elementu? dotychczas wylutowalem go i sprawdziłem opronosci zwojów, jednak nie wiele z tego można było wywnioskowac.
    wracając do płytki kineskopu napięcie G2, ostrości i żarzenia mają wartość 0 V. zmierzyłem również wartości napięć wychodzące z TDA 4580. Czyli oprócz uszkodzonego powielacza WN, może być uszkodzony scalak TDA4580. proszę o dalsze wskazówki.

ps. które tj napięcie +B ?
  • Helpful post
    jasiek2010
    Level 25  
    Witam,napięcie B+ ,145V przychodzi na trafo idzie z R-607,dalej powinno iść jako wys.nap na S-2055 (T-602) oczywiście jeśli ten tranzystor jest zasterowany przez T-601,może poprostu nie masz właśnie tego sterowania.Pozdrawiam.
    emtom
    Level 12  
    witam, na poczatku przepraszam za przerwe. wracajac do ost postu, wykonałem pomiary tranzystorow (poprzednio je wylutowując) tranzysotr T-601 jest sprawny, jednak T-602"s2055af" (mocy NPN) po zmierzeniu rezystancji łącza miedzy bazą a jedną elektrodą miernik wskazał 600 Ohm, a drugie łącze 50 Ohm (czy nie za mało?)
    druga kwestia. pozostaje problem trafopowielacza, czy wymontowany trafopowielacz mozna jakos sprawdzić, pomijając specjalne przyrządy ??
  • Helpful post
    jasiek2010
    Level 25  
    Masz jakiś podejrzany wynik pomiaru,lepiej go wymień ,i możesz przy tej okazji podmienić kondensatory styrofl.przy tym T-602.
    emtom
    Level 12  
    witam, jestem świeżo po wymianie T601( w tym ze zamiast na 126D 400V dostalem tylko na 126M 700V) i T602 (bez zmiany kondensatorow). po ponownym podlaczenmiu wszystkich podzespolow i włączeniu TV do sieci dioda "standby" ledwo palaca sie, zaczela mrugac, z jakas czestotliowscia.. w czym popelnilem blad? w doborze elementow? czy poprostu w sztuce? prosze o sugestie.
    emtom
    Level 12  
    dodam jeszcze ze, po zaleczeniu, slychac cykanie z czestotliwoscia jaka mruga standby.