Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Piec Vaillant nie wykrywa sterownika Salus

Monkeymask 10 Sep 2021 19:56 1803 13
Relpol
    Monkeymask
    Level 3  
    Witam,
    Mam piec Vaillant EcoTEC Pure. Zakupilem sterownik Bezprzewodowy Salus 091FLRFv2. Podlaczylem dziś do pieca pod RT 24V (w bazie NO , COM) Sterownik z programatorem się sparował, zaprogramowałem wszystko, natomiast nie uruchamia pieca. Wygląda jakby piec w ogóle nie wykrywał (?) tego sterownika. Nie działa zarówno podczas próby rozruchu ze sterownika, jak i manualnie na piecu. Po odłączeniu i założeniu ponownie zworki piec manualnie działa. Czy jest możliwość, żeby w piecu trzeba było zmienić jakieś ustawienia? Czy coś jednak podlączam źle? Wg instrukcji i znajomych, którzy mają podobne zestawy to jedyna opcja podpięcia. Jak to zrobić, żeby wszystko działało?
  • Relpol
    78db78
    Level 41  
    Daj zdjęcie wyjścia sterownika Salus i wejścia w piecu. Zmierzyłeś miernikiem omomierzem czy na wyjściu Salus jest przejście po załączeniu sie przekaźnika? Wypnij przewody ze sterownika Salus i je zewrzyj miedzy sobą może one uszkodzone.
    Monkeymask
    Level 3  
    Piec Vaillant nie wykrywa sterownika Salus Piec Vaillant nie wykrywa sterownika Salus

Nad resztą będę kombinował jutro, na dziś już odpuściłem temat.. Piec Vaillant nie wykrywa sterownika Salus
  • Relpol
    BUCKS
    Level 39  
    Monkeymask wrote:
    Zakupilem sterownik Bezprzewodowy Salus 091FLRFv2

z założenia w trybie ogrzewania to domyślnie styki COM-NO są otwarte i dopiero jak pojawi się żądanie grzania, czyli gdy bieżąca temperatura w pokoju spadnie o określoną histerezę względem temperatury zadanej to nastąpi zamknięcie obwodu i kocioł powinien się włączyć.
    Z kolei żądanie wyłączenia grzania pojawi się, gdy bieżąca temperatura w pokoju wzrośnie o określoną histerezę względem temperatury zadanej i nastąpi otwarcie obwodu elektrycznego COM-NO i kocioł powinien wyłączyć palnik.

Regulator może pracować w trybie chłodzenia i wtedy zamykanie lub otwieranie obwodu COM-NO następuje przy odwrotnych wariantach z temperaturą wewnętrzną.
    Najlepiej jak masz miernik (multimetr) to po odłączeniu kotła od Salusa wykorzystaj w mierniku test ciągłości obwodu, czy w Salusie następuje zamknięcie lub otwarcie obwodu COM-NO we właściwych momentach.
    Zawsze jest ryzyko, że Salus ma jakąś usterkę w postaci nie zamykania obwodu elektrycznego COM-NO, gdy ma grzać lub w postaci nie otwierania tego obwodu elektrycznego, gdy ma wyłączyć kocioł i taką ewentualność trzeba wykluczyć.
    Monkeymask
    Level 3  
    Odpaliłem dziś ponownie sprzęt i menu i wygląda to tak:

d.27 Funkcja przekaźnika 1
    (moduł wielofunkcyjny)
    1 = pompa cyrkulacyjna
    2 = pompa zewnętrzna
    3 = pompa ładująca
    4 = wentylator wyciągowy
    5 = zewnętrzny zawór elektromagnetyczny
    6 = komunikat o zakłóceniu działania
    7 = pompa solarna (brak)
    8 = zdalne sterowanie eBUS
    9 = pompa do wykonywania zabezpieczenia przed
    bakteriami Legionella
    10 = zawór solarny

d.28 Funkcja przekaźnika 2
    (moduł wielofunkcyjny)
    (Te same podpunkty)
    Ustawione było d.27 na wartosc 1, czyli pompe cyrkulacyjną, a d.28 na 2= pompe zewnętrzną. Jak powinno być to ustawione?
  • Helpful post
    BUCKS
    Level 39  
    sprawdź najpierw Salusa o czym napisałem szczegółowo wyżej i napisz co ustaliłeś, bo nie sprawdziłeś podstawowej kwestii, a bierzesz się za grzebanie w menu kotła.
    Dla pewności możesz podać pełen symbol swojego kotła, czyli np. VUW 2xx/x-x itp.
    zales.vip
    Level 29  
    na wyświetlaczu SALUSA masz płomyk czy śnieżkę?
    ls_77
    Level 36  
    W instrukcji Salusa jest napisane:
    W przypadku kotłów normalnie zamkniętych należy przełączyć regulator w tryb chłodzenia.

Trzeba sprawdzić to ustawienie.
    BUCKS
    Level 39  
    ls_77 wrote:
    W przypadku kotłów normalnie zamkniętych należy przełączyć regulator w tryb chłodzenia.

Trzeba sprawdzić to ustawienie.

ale tu mamy raczej wariant kotła normalnie otwartego, a zamyka się, gdy jest potrzeba grzania.
    Dlatego wg mojego rozumowania powinien być tryb grzania, a nie chłodzenia.
    Choć miałem kiedyś 091FLRF v1 dla testu zasięgu to nie pamiętam jak to miałem ustawione. Kojarzę, że chyba kręciło się jakieś kółeczko w trakcie grzania, a po testach finalnie wybrałem Salusa RT510RF jako lepsze i bardziej funkcjonalne rozwiązanie na tamte czasy.
    Tylko ja zanim podłączę taki regulator to sprawdzam z multimetrem, czy faktycznie zamyka i otwiera obwód elektryczny wtedy kiedy powinien.
    Jak wstępne testy wypadną pozytywnie to dopiero wtedy regulator jest montowany w docelowym miejscu, dzięki temu unikam tego typu niespodzianek jak u autora.
    zales.vip
    Level 29  
    Jeżeli nic nie pomieszał - kocioł jest NO.
    Salus ma mieć płomyk na wyswietlaczu.
    Monkeymask
    Level 3  
    Dziś trochę grzebałem przy tym i gdy na Salusie był włączony tryb Auto obwód jest otwarty, miernik nie daje znaku. Jak przestawiam na Manualny tryb miernik piszczy.

Dodano po 3 [minuty]:

@BUCKS Na początku miałem płomień, potem jak zrobiłem reset urządzenia, zmieniło sie na śnieżynke
    BUCKS
    Level 39  
    miałem 091FLRF v1 przez kilka dni, a że było to kilka lat temu to już nie pamiętam szczegółów. Największą wadą v1 był fakt, że miał zmianę temperatury tylko w górę, czyli chciałeś obniżyć ręcznie temperaturę o 0,5 stopni to trzeba było przeskoczyć w górę cały zakres temperatury by ustawić niższą.
    Choć zasięg mi pasował to z racji najgorszej obsługi kupiłem RT510RF.
    091FLRF v2 ma zupełnie inny soft od v1, także to już jest inna bajka ale i tak nie znam tego regulatora.

v2 ma histereze +-0,25 albo +-0,5 stopnia.
    Nie wiem jaką masz ustawioną histerezę to w zależności od ustawień tej histerezy musisz sprawdzić, czy regulator reaguje na zmiany zgodnie z tą histerezą, włączając lub wyłączając obwód we właściwej chwili. Najlepiej to robić na ustawieniach ręcznych, bo łatwo symulujesz wzrost lub spadek temperatury ustawiając jako zadaną właściwą temperaturę.
    Monkeymask
    Level 3  
    Ok, wszystko działa jak trzeba. Okazało się, ze jedynym problemem acz kluczowym był fakt ze miałem piec na off, a powinien być ustawiony na jakąś temperaturę.