Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Thalia 1.4 8v samowłączająca się klimatyzacja

Badaleros 12 Sep 2021 16:40 486 11
Automation24.pl
    Badaleros
    Level 10  
    Witam, koledzy a może i koleżanki mam problem z klimatyzacją manualną w Thalii 1.4 8v z 2005r, a mianowicie gdy silnik jest zimny mogę ją włączyć i wyłączyć, ale gdy się nagrzeje, sprężarka klimatyzacj sama się załącza mimo wyłączonej klimy i wyłączonego nawiewu. W trasie da się to przeżyć, ale w mieście przez załączoną sprężarkę silnik szybko się zagrzewa i jak nie zrobię postoju to płyn się gotuje, gdyż wentylator chłodnicy kręci się powoli i nie załącza się drugi bieg. Dodatkowym objawem jest to, że jak włączę klimatyzację to po 2-3 sekundach opada wskazówka prędościomierza, a jak ją wyłączę zaczyna znowu wskazywać, a w momencie gdy sprężarka sama się załączy to prędkościomierz wskazuje normalnie. Myślałem, że jest problem z masą i dołożyłem dodatkowe na ramę i silnik, ale nic to nie dało. Wszystkie objawy zaczęły się w tym samym momencie, a wentylator chłodnicy wcześniej włączał się normalnie, gdy silnik się zagrzewał. Przy podłączeniu na "krótko" wentylator kręci się normalnie. Może ktoś ma jakiś pomysł lub miał podobny przypadek, bo nic na ten temat nie mogę znaleźć. Pozdrawiam
  • Automation24.pl
    decybel91
    Level 42  
    Nawet jeśli wentylator chłodnicy się kręci na pierwszym biegu nie ma prawa się grzać silnik. Jesteś pewien że uruchamia się jednocześnie sprzęgło sprężarki klimatyzacji? Czy sam wentylator?
  • Automation24.pl
    Badaleros
    Level 10  
    Może gdyby nie załączona sprężarka to by i się nie grzał, ale że ona pracuje to i silnik się grzeje. Pracę wentylatora nie wiem czy można nawet nazwać na pierwszym biegu, bo śmigło kręci się bardzo powoli, a nie wiem jak akurat w thalii powinno, bo mam ją od niedawna i nie zwróciłem uwagi jak to było wcześniej. Sprzęgiełko napewno się załącza, gdyż słychać typowe "psztyk", obroty na chwilę spadają i leci chłodek z kratek jak się włączy nawiew lub podczas jazdy jak pęd sam wpycha powietrze do środka. Po zgaszeniu auta wentylator nadal się kręci tak bardzo powoli. Dopóki sprężarka sama się nie włączy to temperatura trzyma się w normie, a po jej załączeniu od razu leci w górę.
    decybel91
    Level 42  
    To coś nie tak skoro kręci się wolno. Znajdź przekaźnik wentylatora chłodnicy i go zmostkuj. Musi kręcić się sprawnie. W renault jest taki myk że masa na wentylator jest przykręcona do bloku i czasem się urywa.
    Badaleros
    Level 10  
    Przekaźnik dzisiaj wyciągałem i rozbierałem, wygląda jak nowy, ale nie próbowałem go mostkować, tylko podawałem zasilanie prosto z aku na wentylator i wtedy kręcił się normalnie. Wieczorem lub jutro spróbuję go zmostkować i zobaczę co się stanie oraz polecę po kablu i sprawdzę styk jego masy. Po zmostkowaniu powinien chodzić na pełnych obrotach i bez zapłonu? Dobra, to się sprawdzi i to kwestia wentylatora, a masz jakiś pomysł dlaczego sprężarka może sama się załączać?
    decybel91
    Level 42  
    Klimatyzacja manualna? To panel lub głupieje czujnik ciśnienia klimatyzacji.
    Badaleros
    Level 10  
    Tak manualna, na razie sprawdzę ten wentylator, ale ta sprężarka, wentylator i prędkościomierz muszą mieć jakiś wspólny czynnik, bo to wszystko zaczęło głupieć w tym samym momencie.
    decybel91
    Level 42  
    A otwórz wtyczkę sterownika silnika.
    Badaleros
    Level 10  
    Jest jeszcze dodatkowy objaw, a dokładnie świecący się check, rano byłem na szybko u mechanika i podłączyliśmy ją pod komputer, ale nie wykrywa żadnych błędów, a ikona świeci się cały czas, więc coś się dzieje z instalacją elektryczną. Niedawno też wpadł mi do głowy ten pomysł z wtyczką sterownika, bo kiedyś w megance pośniedziały mi tam styki i wtedy akurat silnik mi wariował, ale sprawdzę to dopiero jutro i te zmostkowanie przekaźnika, bo jak wróciłem z pracy to już narzeczona pojechała do pracy.
    Badaleros
    Level 10  
    Wypiąłem wtyczkę ze sterownika i tam wszystko jest ok, nic nie pośniedziało, a co do wentylatora to zwarłem przekaźnik i wentylator zaczął się powoli kręcić, więc bez zmian, ale co dziwniejsze w momencie zwarcia przekaźnika zaczyna kręcić się wentylator oraz załącza sprzegło sprężarki klimatyzacji, bo ewidentnie to słychać, a jak puszczę to wentylator staje, a sprzęgło odpuszcza. W tym przypadku powinien chyba załączać się sam wentylator?
    decybel91
    Level 42  
    Tak sam wentylator. To szukaj jeszcze śniedź w skrzynce bezpieczników pod maską
    Badaleros
    Level 10  
    Szukałem i nic niepokojącego nie znalazłem. Z braku czasu odstawiłem samochód do elektryka i jak się okazało odpadły dwa kabelki pod skrzynką bezpieczników i jeden gdzieś na silniku, podobno w thalii silnik szarpie tą wiązką i z czasem potrafią się te kabelki urywać. Po złączeniu wszystko wróciło do normy. Dzięki za sugestie i próbę pomocy:)