Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprinter 311 CDI z 2005 gaśnie, nie odpala

RobertRachfal 13 Sep 2021 21:18 345 10
    RobertRachfal
    Level 3  
    Witam , to mój pierwszy post na forum szukałem podobnego problemu na forum lecz nic nie znalazłem .
    Mam problem ze sprinterem 311 CDI z 2005 roku, auto gaśnie podczas jazdy i nie chce zapalić, rozrusznik nie kreci się po kilku próbach kluczykiem czasami po 5 , czasami po 20 samochód odpala i jedzie dalej czasami po takim odpaleniu nie może wejść przez chwilę na obroty.
    Zmieniłem filtr paliwa, nie pomogło.
    Dodam też, że na początku samochód nie chciał tylko odpalić (rozrusznik nie kręcił), ale jak już zapalił jechałem bez problemów.
    Teraz auto potrafi zgasnąć podczas jazdy.
    Z góry dziękuję

Poprawiłem pisownię
    Mod.:[CameR]
    RobertRachfal
    Level 3  
    Nie ma takiego komunikatu
    michal_rybka
    Level 34  
    może kostka stacyjki? trzeba pomierzyć, choćby żarówką 21w od migaczy
    Anonymous
    Level 1  
    michal_rybka
    Level 34  
    z powodu rozrusznika nie gasł by :) z powodu przekaźnika może, pytanie którego ;) choć wtedy by raczej judłał ale nie palił...
    Anonymous
    Level 1  
    RobertRachfal
    Level 3  
    Dzisiaj po pracy zgasł mi 3 razy w czasie jazdy i paliła się kontrolka EDC po odpaleniu kontrolka zgasła
    mercedesik
    Level 26  
    Gaśnie z powodu ciśnienia paliwa.
    m.tosiek
    Level 20  
    Kolego, wyjaśnił byś jeszcze raz problem , czy gaśnie i po ponownym włączeniu rozrusznika odpala? czy też gaśnie i nie da się go odpalić bo rozrusznik nie kręci? Pytam bo jest w tym temacie trochę za dużo nieprecyzyjnych informacji. Jak gaśnie podczas jazdy i nie odpala przez brak reakcji rozrusznika, to problem ewidentnie po stronie elektrycznej możliwe że stacyjka lub kaseta z bezpiecznikami pod kierownicą, a jak gaśnie ale po przekręceniu kluczyka rozrusznik kręci i silnik jakoś odpala, to problem raczej po stronie układu paliwowego być może pompa wstępna, wysokiego ciśnienia, wtryski, przewody paliwowe, zawór na listwie, ale przyczyną może być również czujnik położenia wału, wałka rozrządu, tak więc bez podłączenia diagnostyki, to jest w czym błądzić.
    RobertRachfal
    Level 3  
    Przyczyna był czujnik położenia walu bądź kable przy nim lub wtryski, wymieniłem czujnik i poizolowalem kable problem znikna można zamknąć