Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zdalne sterowany wyłącznik większości TV

gevv 14 Sep 2021 10:24 5052 11
  • Witam,

TV-B-Gone to uniwersalny pilot służący do wyłączania zdecydowanej większości obecnych marek telewizorów.

mikrokontroler pic12f675 ma kod źródłowy i rysunki pcb w pliku

Zdalne sterowany wyłącznik większości TV

Marki; Acer, Admiral, Aiko, Alleron, Anam National, AOC, Apex, Baur, Bell&Howell, Brillian, Bush, Candle, Citizen, Contec, Cony, Crown, Curtis Mathes, Daiwoo, Dimensia, Electrograph, Electrohome, Emerson, Fisher, Fujitsu, Funai, Gateway, GE, Goldstar, Grundig, Grunpy, Hisense, Hitachi, Infinity, JBL, JC Penney, JVC, LG, Logik, Loewe, LXI, Majestic, Magnavox, Marantz, Maxent, Memorex, Mitsubishi, MGA, Montgomery Ward, Motorola, MTC, NEC, Neckermann, NetTV, Nikko, NTC, Otto Versand, Palladium, Panasonic, Philco, Philips, Pioneer, Portland, Proscan, Proton, Pulsar, Pye, Quasar, Quelle, Radio Shack, Realistic, RCA, Samsung, Sampo, Sansui, Sanyo, Scott, Sears, SEI, Sharp, Signature, Simpson, Sinudyne, Sonolor, Sony, Soundesign, Sylviana, Tatung, Teknika, Thompson, Toshiba, Universum, Viewsonic, Wards, White Westinghouse, Zenith

staff.uni-bayreuth.de/~bt150361/Elektronik-Praktikum/tv/
    Attachments:

Cool? Ranking DIY
    About Author
    gevv
    Level 12  
    http://320volt.com elektronik ve biraz daha fazlası
    gevv wrote 92 posts with rating 461. Live in city istanbul. Been with us since 2007 year.
    prosiak_wej
    Level 38  
    Kiedyś kupiłem coś podobnego na Allegro, zawierał trzy diody IR, od siebie dodałem aku Li-ion. Miny dzieciaków "testujących" konsole w Saturnie - bezcenna :lol:
    krisRaba
    Level 31  
    Kiedyś oglądałem materiał na temat oryginału tego pomysłu. Z tego co pamiętam, to autor był zaskoczony, że to szło w tysiącach, a taki niby gadżecik ;)
    Fajna sprawa przy wszędobylskich ekranach ;)
    prosiak_wej
    Level 38  
    A gdyby tak...
    Element wykonawczy, szybkiego FET-a dać pod napięcie 12V, za nim oświetlacz IR od CCTV i soczewkę? Tak aby sąsiadowi wyłączać przez okno :lol:

Oczywiście w celu wyłączenia urządzenia zakłócającego ciszę nocną po godzinie 22-giej ;)
    mrrudzin
    Level 39  
    prosiak_wej wrote:
    A gdyby tak...
    Element wykonawczy, szybkiego FET-a dać pod napięcie 12V, za nim oświetlacz IR od CCTV i soczewkę? Tak aby sąsiadowi wyłączać przez okno :lol:

A oświetlacz nie działa na innej długości fali niż dioda IR w pilocie?
    Skuteczność może być mizerna, chyba że są na rynku diody mocy o tej samej długości fali...
    prosiak_wej
    Level 38  
    mrrudzin wrote:
    A oświetlacz nie działa na innej długości fali niż dioda IR w pilocie?

Liczbowo nie wiem, ale chyba bliżej mu do pasma widzialnego, bo... widać jak świeci. Jednak fotodioda w odbiorniku powinna zareagować. W końcu optyczny filtr pasmowy (czarna obudowa odbiornika) nie jest jakoś szczególnie wąski i stromy.
    Anonymous
    Level 1  
    mrrudzin
    Level 39  
    atom1477 wrote:

Dwa przypadkowe odbiorniki TSSOP jakie sprawdziłem mają takie czułości:
    1. 950nm: 100%, 840nm: 25%
    2. 950nm: 100%, 840nm: 10%

Są diody 1 i 3W o długości fali 940nm. Mogłoby to zdać egzamin.

Te diody mają przeważnie kąt świecenia 60*, są dostępne kolimatory ale plastikowe. Czt taki kolimator ma tu wogóle jakikolwiek sens?