Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saeco Odea Giro Plus - miga wykrzyknik

Piotrekop 14 Sep 2021 14:13 315 10
Wago
  • #1
    Piotrekop
    Level 11  
    Witam,
    temat był wielokrotnie wałkowany ale każdy przypadek jest inny. Mam stary tzw. działkowy ekspres. Miga wykrzyknik po naprawie i lutowaniu czujnika temperatury na przewodach termobloku. Wcześniej migała grzałka i fusy. Po zlutowaniu w/w przewodu miga wykrzyknik.
    Wszystko sprawdziłem. Wszystkie czujniki poblokowałem małymi magnesami. Czujniki raczej działają. Switche sprawdzone na kole zębatym. Koło tez prawidłowo ustawione.
    Po uruchomieniu załącza się zielona kontrolka, ruch silnika lewo prawo i natychmiast zapala się wykrzyknik.
    W trybie serwisowym wszystkie elementy działają tj. młynek, pompka, elektrozawór, blok zaparzający i termoblok. Przepuszcza tez wodę przez cały układ. W trybie serwisowym odwapniłem go tak na wszelki wypadek.
    Cały czas czerwony wykrzyknik. Nie mam pomysłu. Proszę o podpowiedź. Mam jeszcze jeden stary na części ekspres więc można coś podmienić w razie czego. Załączam filmik.Link
  • Wago
  • Helpful post
    #2
    rimanov
    Level 22  
    Lutowałeś na pewno czujnik, czy zabezpieczenie? - bez urazy, pytam dla pewności :) Jeśli czujnik - mogłeś go przegrzać, jeśli lutowałeś blisko czujki, jeśli zabezpieczenie, to sprawdź je raz jeszcze - tych elementów się nie lutuje, a jedynie zaciska/skręca.
    Piszesz, że czujniki "raczej działają" - dobrze byłoby mieć pewność tym bardziej, że powolne miganie wykrzyknika oznacza jeden z powodów:
    brak bloku zaparzającego, kasetka na fusy nie włożona, pokrywa zbiornika kawy nie zamknięta, drzwiczki serwisowe otwarte. Warto raz jeszcze się temu przyjrzeć.
  • Wago
  • #3
    Piotrekop
    Level 11  
    Tak, to pewnie kwestia fachowego nazewnictwa. Lutowałem przewody czujnika temperatury, który wchodzi do termobloku. To chyba czujnik. Tak przynajmniej podpowiada intuicja ale nie sprawdzałem jaka jest nazwa własna. Czasem serwisówka podaje inne nazwy. Mniejsza oto. Wiadomo o co chodzi. Nie wiem o jakim zabezpieczeniu piszesz. Czy chodzi o ten element wyglądający jak czujnik od spodu termobloku? Był przerwany przewód lub nadłamany bo na ekspresie była choinka. Migały fusy i grzałka. Jak zlutowałem ten cienki jak włos przewód to miga wykrzyknik. Niestety nie mam drugiego na podmiankę. W drugim ekspresie ten czujnik tez jest połamany. To że jak piszesz, że tego się nie lutuje bo może rezystancja jest wtedy inna i dlatego miga wykrzyknik. Robiłem tzw. przerwę obwodu każdego czujnika i było widać że jest błąd na poszczególnych obwodach zakończonych czujnikami jeśli była tu symulowana przerwa obwodu, dlatego myślę, że chyba czujniki na obwodach które wymieniasz powinny być ok. Może faktycznie to wina tego czujnika temperatury czy zabezpieczenia. To popraw mnie jeśli chodzi o zabezpieczenie termobloku czy czujnik.
  • Helpful post
    #4
    rimanov
    Level 22  
    Czujnik (zależy też jak blisko samej czujki - tej srebrnej - było lutowane):
    Saeco Odea Giro Plus - miga wykrzyknik

    Zabezpieczenie:
    takie:

    Saeco Odea Giro Plus - miga wykrzyknik

    albo takie (chyba w Odea jest to, na wsuwki, więc raczej nie do przegrzania przy lutowaniu):

    Saeco Odea Giro Plus - miga wykrzyknik

    Oba rodzaje zabezpieczeń można zmierzyć rezystancją.
  • #5
    Piotrekop
    Level 11  
    ..to raczej lutowałem kable do czujnika...
    Czujnik raczej działa bo jak odpinam wtyczkę od płyty sterującej to miga grzałka i fusy. Znalazłem jakiś trop. Jak odpinam wtyczkę od czujnika położenia zaworu pary i włączam ekspres to wykrzyknik nie świeci. Natomiast jeśli podłączam wtyczkę do tego czujnika na włączonym ekspresie to wykrzyknik zaczyna migać. Podmieniłem ta płytkę razem z wtyczkami i kablem z drugiego ekspresu (kiedyś kupiłem na części) i reakcja jest taka sama. Czyli, że chyba czujnik położenia zaworu jest ok. Jeśli postoi kilka minut tak włączony ekspres z odłączonym czujnikiem zaworu pary to ekspres zaczyna podawać parę. To prawidłowe? Może coś z modułem sterującym jest nie tak? Mam taki moduł w sprawnym ekspresie ale to za dużo rozbierania żeby podmienić.
    ========================================================================================================
    Podmieniłem moduł sterujący z tego ekspresu na części z Odea Go do Odea Giro ale efekt ten sam jak w/w. Pierwotnie ten Problem pojawił się gdy podmieniłem zawór pary z metalowego na plastikowy. Może tu jest przyczyna? Ale na logikę to raczej nie. Zastanawia mnie ze bez podłączonego czujnika położenia zaworu pary nie pokazuje błędu a podmiana tego czujnika też nie rozwiązuje błędu. Przy odpiętym tym czujniku sprawdzałem pozostałe czujniki aby się przekonać czy są sprawne i są. Nie mam pomysłu...
  • Helpful post
    #6
    rimanov
    Level 22  
    Jeszcze przyszło mi do głowy, że można:
    1. zmierzyć, czy microswitche stykają kiedy jest włożony zaparzacz i pojemnik na fusy (mogły się trochę odgiąć, i w rękach wszystko działa, a przy złożonym ekspresie może nie stykać, mógł jakiś też plastik się wyłamać/spiłować, który powinien je nacisnąć),
    2. migający powoli wykrzyknik może też oznaczać problem z pokrętłem stanu otwierania gorącej wody/pary, np. nie jest w odpowiedniej pozycji (to gdzieś w instrukcji jest), więc bardzo możliwe, że problem leży właśnie w okolicach zaworu. Logiką przy ekspresach nie zawsze warto się kierować :)
    3. zrobić reset - nacisnąć i trzymać przycisk "gorąca woda" przez 10 sekund.
    Co do podmiany płytki - trochę się różnią te ekspresy możliwościami, choćby ustawianiem ilości/mocy kawy, więc niekoniecznie taka podmianka mogłaby pomóc :(
  • #7
    Piotrekop
    Level 11  
    No tak.. Tak jak pisałem wcześniej. Usterka wystąpiła po zamianie zaworu pary z metalowego na plastikowy. To mi dało do myślenia bo przecież wcześniej wszystko było ok. Tylko co na logikę ma zawór hydrauliczny wspólnego z elektroniką oprócz tej płytki doczepianej względem pokrętła z magnesem. A jak się okazało ma!

    Napisałeś w pkt 2. o zaworze.

    To dodatkowo mi dało do myślenia tym bardziej że jak odczepiałem wtyczkę od płytki położenia magnesu zaworu pary to wykrzyknik znikał.
    I...? Eureka. Wyjąłem ten magnesik z zaworu i odwróciłem jego bieguny czyli obróciłem do góry nogami. No i zaskoczyło. Dziwne to bo w prawie bliźniaczym ekspresie działał ten zawór bez błędu. Tu jednak trzeba było pogłówkować i pokombinować.

    Dzięki kolego @rimanov !!!
  • #8
    rimanov
    Level 22  
    Ciesze się, że w jakiś sposób mogłem pomóc :) I super, że działa. Pozdrawiam :)
  • #9
    Piotrekop
    Level 11  
    Tak działa, dzięki.
    Jest jedno ale. To wiekowy sprzęt i trochę składak. Jest jeszcze kwestia że puszcza trochę wody do tacki i mam wrażenie że chyba przez elektrozawór. Słychać jak syczy w trakcie parzenia. Fusy też są za bardzo wodniste. Kawa leci optymalnie wolno i cienkim strumieniem, więc to raczej nie wina grubości zmielenia. Ustawiam większą porcję zmielonej kawy na maxa. Może masz jeszcze jakiś pomysł. Jeśli podkręcę jeszcze bardziej grubość mielenia to obawiam się że nie przepchnie pompka wody.
  • #10
    rimanov
    Level 22  
    Jeśli dasz radę, to sprawdź "naocznie", skąd leci woda - może jakaś nieszczelność rurek lub ich połączeń.
    Kolejna rzecz - zrobiłbym przegląd rurek i wszelkich miejsc, gdzie drogę ma woda - od pojemnika, do wylewki, łącznie z bojlerem. Mimo odkamieniania, mogło jednak coś zmniejszyć prześwit - jakieś mini ziarenko kawy czy kamień (pompka pcha, a prześwit nie daje rady) - ewentualnie z 2-3 razy powtórzyć odkamienianie.
    No i sprawdzenie wszelkich uszczelek, łącznie z zaparzaczem - tylko akurat sam zaparzacz warto by rozłożyć, wyczyścić porządnie, ewentualnie wymienić uszczelki (podejrzewam, że będą zużyte).
    Kolejność sprawdzania powyższych możliwości dowolna :)
  • #11
    Piotrekop
    Level 11  
    a chyba go sprzedam za grosze jako uszkodzony/na części pomimo ze działa i robi bardzo dobrą kawę.