Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Kondensator 0,025mikro F 250V - Czy mogę zastąpić?

Joanna10 15 Sep 2021 12:55 318 6
    Joanna10
    Level 2  
    Kondensator 0,025mikro F 250V - Czy mogę zastąpić?
    Witam.
    Mam kondensator tak jak w tytule w starej maszynie do szycia Singer (maszyna ogólnie jest bardzo dobrym stanie i żal mi ją wymieniać) niestety wczoraj padło i mam problem z zakupem tej części. Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie ją dostać poza znanym serwisem Allegro ponieważ niestety jej tam nie ma? Lub czy mogę go zastąpić innym ? Prawdopodobnie jest to kondensator rozruchowy.

Spotkałam też opinie, że mogę szyć bez tego kondensatora, ale uważam że jeżeli została tam zamontowana przez producenta to znaczy że jest to część potrzebna.
    Będę wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź.
    Andrzej Ch.
    Level 32  
    Najbliższa wartość z typoszeregu to 22nF oczywiście na co najmniej 250V. Możesz spróbować, koszt niski, a być może taki kondensator wystarczy (tolerancja mniejsza niż -10% od wartości domyślnej)
    User removed account
    Level 1  
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Koderr wrote:
    250V.

Ma być oznaczony jako 250V AC lub 250V ~
    kazikszach
    Level 36  
    Koderr wrote:
    Ważne, żeby napięcie pracy nie było niższe niż 250V.

Trochę za mało informacji, bo powinno być minimum 250V AC, czyli napięcia prądu przemiennego.
    ^ToM^
    Level 40  
    Joanna10 wrote:

Lub czy mogę go zastąpić innym ? Pawdopodobnie jest to kondensator rozruchowy.
    Spotkałam też opinie że mogę szyć bez tego kondensatora... Ale uważam że jeżeli została tam zamontowana przez producenta to znaczy że jest to część potrzebna.

Słusznie mówisz, skoro był to powinien być. Możesz go zastąpić kondensatorem z popularnego miksera zelmer 181,281,381,481 - link wysłałem na PW. Kosztuje poniżej 10 zł.

Nieco większa pojemność nie ma żadnego znaczenia. Sprawdź jednak wymiary obudowy, czy zmieści się w zamian za tego starego. Udaj sie do lokalnego punktu napraw AGD i tam Ci dobiorą podobny.
    Joanna10
    Level 2  
    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi