Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niskobudżetowy magazyn energii

cegreg 16 Sep 2021 08:13 1326 5
    cegreg
    Level 10  
    Przymierzam się do wymiany ups'a w domu na jakiś magazyn energii. Obecnie mam ups'a 6kVA z chyba 120ah akumulatorami. Jego wielkość wynika z tego, że przy chińskim 3kVA często nie mogłem otworzyć bramy wjazdowej.

Szukam jakiegoś inwertera zarządzalnego, na którym chcę zbudować domowy magazyn. Ważne aby jego moc ciągła była min 2kW (tylko takie realne a nie chińskie chwilowe). Chcę pod niego podpiąć akumulatory żelowe 12V - takie mam w dobrej cenie.
    Ważne aby ten inwerter miał jakiś protokół komunikacji np. modbus do zewnętrznego zarządzania.
    Znam SMA sunny island, który idealnie wpisałby się w moje rozwiązanie, ale jest poza moim budżetem. Patrzyłem na rozwiązania firmy Volta, ale z kolei one nie mają żadnego protokołu komunikacyjnego, a ja muszę to spiąć z systemem domowym.

Czyli podsumowując ten magazyn byłby wpięty tak jak ups. Inwerter fotowoltaiczny tak jak mam teraz, czyli nie połączony z magazynem.
    Ale chciałbym zarządzać przez zewnętrzny system domowy ładowaniem użależnionym od obecnej produkcji PV a raczej nadprodukcji ;) i podobnie rozładowaniem nocnym.

Może ktoś z Was coś poleci?
    kosmos99
    Level 38  
    Może wymiana na inwerter hybrydowy? Wtedy zewnętrzna komunikacja nie będzie konieczna,bo wszystko ustawisz w parametrach inwertera. Albo zainstalować licznik dwukierunkowy z protokołem Modbus i z niego zczytywać paramerty produkcji i zużycia
    cegreg
    Level 10  
    kosmos99 wrote:
    Może wymiana na inwerter hybrydowy? Wtedy zewnętrzna komunikacja nie będzie konieczna,bo wszystko ustawisz w parametrach inwertera. Albo zainstalować licznik dwukierunkowy z protokołem Modbus i z niego zczytywać paramerty produkcji i zużycia

Inwerter kilka tygodni temu zmieniłem na nowy i w końcu mam święty spokój. Taże już go zostawię. Rodzina by mnie zlinczowała jakbym znowu powiesił jakiś wynalazek ;)

Także na razie szukam czegoś co zastąpi mi obecnego ups'a, ale będę mógł sobie zarządzać tym "urządzeniem", będę widział poziomy naładowania, czy napięcia akumulatorów i od tego uzależnie sobie sterowanie.
  • Helpful post
    r65
    Level 13  
    Ja używam chińskiego EASun 5KW z akumulatorem 48V i Raspberry Pi podłączonym do RS232. Całością steruje HomeAssistant i Node-Red.
    zlemanski
    Level 1  
    @r65 Dzień dobry.
    Posiadam również EASun 5KW. Czy możesz napisać więcej na temat swojego układu. Bardzo potrzebuję mapę modbus inwertera, jeśli można to szczegóły połączenia z raspberry i konfiguracja HomeAssistant i Node-Red. Mój adres zlemanski(malpa)wp.pl.
    Pozdrawiam.
    r65
    Level 13  
    Nie pomogę w kwestii RS485, w moim służy do komunikacji z akumulatorami. Ja używam RS232 i docker-voltronic-homeassistant do komunikacji i zarządzania przez MQTT. Tu masz cały wątek na temat tej integracji. Co do konfiguracji HomeAssistant i Node-Red to mocno skomplikowane i ciężkie do wytłumaczenia bo całość po trochu się rozwija i zmienia już dość długo. Dla przykładu samo sterowanie Transfer Switch'em wygląda tak:
    Załączanie ładowarki AC inwertera i grzałki termy:
    Sterowanie prądem ładowania AC:
    Do tego jeszcze kilkanaście automatyzacji i dość zawiły plik configuration.yaml.
    Całość wynika ze specyfiki moich potrzeb jeśli chodzi o zarządzanie "nadmiarem energii" w domu i dość ograniczonej wiedzy informatycznej.
    Obecnie pulpit PV wygląda tak:
    To instalacja on-grid i off-grid. Pozostałe zakładki to sterowanie piecami gazowym i węglowym, zaworami kaloryferów, pompą ciepła CWU, klimatyzacjami, oświetleniem, wentylacją, monitorowanie mierników energii AC i DC, gazu, BMS akumulatorów, czujników temperatury i czystości powietrza itd. Jest tego u mnie w domu ogrom.
    A zaczynało się niewinnie od Solar-loga i kilku gniazd nim sterowanych.