Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SONY TA-F530ES - brak opóźnienia włączania głośników w po włączeniu POWER

gwiazdozbiór 16 Sep 2021 20:53 798 33
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    Witam wszystkich .

Chciałbym prosić o poradę w znalezieniu usterki w układzie załączania głośników we wzmacniaczu Sony TA-F530ES, a mianowicie po wciśnięciu przycisku zasilania POWER powinna zaświecić się dioda najpierw czerwona na parę sekund, a po około 10 sekundach wzmacniacz powinien przechodzić w stan załączania przekaźnika i wówczas powinna zapalić się dioda zielona. W moim przypadku po wciśnięciu włącznika zasilania POWER, od razu włącza się przekaźnik załączania głośników wraz z diodą zieloną. Co w tym przypadku mogę zrobić by tą usterkę usunąć i gdzie powinienem szukać przyczyny, czy mierzyć napięcia w pewnych punktach? czyli krok po kroku.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Wrzuć serwisówkę ze schematami.
    2konrafal1993
    Level 38  
    Jest to bardzo znany układ uPC1237HA to duża zaleta bo łatwo i tanio można go kupić.
    Jedną z opcji jest uszkodzony układ uPC1237HA a inne opcje to uszkodzony kondensator C317 100uf, R319 18K, R318 120K sprawdź sobie te elementy czy mają prawidłowe wartości bo nawet nie wiemy czy są tam oryginalne rezystory czy ktoś już coś wymieniał i wsadził złe wartości. Kondensator może mieć zbyt małą pojemność przez to że jest stary i ładuje się bardzo szybko. Jeśli te elementy są w porządku to przydało by się wymienić układ scalony bo wtedy wszystko wskazuje na jego winę.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Na początek strona 14 instrukcji i uklad IC 302. Jak już go odnajdziesz na płycie wzmacniacza sprawdź elektrolity do niego (czyli IC302) podłączone. Jeśli sprawdzisz i miernik pokaże, ze są sprawne - do sprawdzenia sam IC 302. Mam nadzieję, że sam przekaźnik jest sprawny (nie skleiły się styki).
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    Na pierwszy rzut kondensator C317 100uf jest dobry po ma poprawną pojemność. Natomiast przekażnik chodzi dobrze bo jest nowy i normalnie włącza się i wyłącza. Potem postaram się dać znać co i jak
    398216 Usunięty
    Level 43  
    gwiazdozbiór wrote:
    Na pierwszy rzut kondensator C317 100uf jest dobry po ma poprawną pojemność.
    Tam nie ma tylko jednego kondensatora a poza tym pojemność to nie wszystko. Dość ważnym jest też parametr ESR.
    Owndragon
    Level 17  
    Witam
    Również posiadam ten wzmacniacz i raczej o kondensatory bym się nie martwił bo w moim egzemplarzu wszystkie kondensator są w stanie idealnym pomimo swoich lat.

Mam pewne doświadczenie z tym modelem ale z taką usterką spotykam się pierwszy raz.

Pomierz proszę napięcia na układzie protektora oraz kondycję elementów biernych przy nim.

Aha, czy usunąłeś zimne luty? W tym wzmacniaczu niestety jest z nimi spory problem i praktycznie wszystkie płytki wymagają sprawdzenia pod kątem zimnych lutów, na tranzystorach sterujących niemal pewne są zimne luty jeśli nikt nie poprawiał.

Szczerze obstawiał bym usterkę samego układu.

PS. Sprzęt gra? Osobiście bałbym się podłączać pod niego jakieś głośniki bo wydaje mi się że mogłyby się uszkodzić po włączeniu wzmacniacza gdyż nie zdąży się on ustabilizować co wydaje mi się niebezpieczne dla nich, zresztą skoro mamy jakiś problem z układem protektora to też nie ma pewności co do braku napięcia stałego na wyjściu.

Pozdrawiam
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    Otoż napiszę co aktualnie w tej chwili zrobiłem. A mianowicie , rezystory R 319 (18KΩ) oraz R 318 (120KΩ), sprawdzałem i są dobre. Zapobiegawczo wymieniłem kondensatory na nowe : C 314 (100uF ), C 317 (100uF) oraz C 318 (220uF). Od razu też wylutowałem procesor IC 302 czyli PC1237HA. Procesor zamówiłem ,więc na razie czekam , a potem po wlutowaniu nowego procesora dam znać czy będzie wszystko sprawnie chodzić. Mam nadzieję że będzie dobrze i, że przyczyna leży po stronie procesora.

Dodano po 10 [minuty]:

Ogólnie zimne luty sprawdzałem, ale tylko ogólnie więc przy okazji montując procesor, poprawie je. A co do tej usterki przy braku opóźnienia włączania głośników, to prawdopodobnie zakładając z powrotem płytkę z przekaźnikiem od włączania głośników, , przy której sprawdzałem zimne luty, zrobiłem gdzieś w układzie zwarcie , gdzieś coś dotknęło i dlatego pojawiła się potem ta usterka, co zresztą byłem zdziwiony bo wcześniej tego nie było, ale jednak tak właśnie przez to musiało się stać. Przez moją nieuwagę. Niestety.

Dodano po 19 [minuty]:

A co do samego wzmacniacza , to ogólnie sprzęt gra dobrze i czysto , ale już od samego początku gdy go od kogoś kupiłem, to kanał lewy (L) grał minimalnie ciszej. Wymieniłem przekaźnik włączania głośników na nowy ale problem nadal pozostał. Dodatkowo też zauważyłem że po podłączeniu głośników na wyjście B, z którego nie korzystam ponieważ korzystam tylko z A , i przełączeniu przełącznika na A+B , gra tylko kanał Lewy (L) Natomiast prawy (P) nie gra. A po przełączeniu przełącznikiem w pozycję B , gra kanał prawy (P) i kanał lewy (L), czyli grają obydwa kanały. Na wyjściu tylnych gniazd z pozycji A wszystko działa poprawnie , czyli po przełączeniu przełącznikiem na pozycję A oraz A+B wszystko chodzi dobrze oczywiście z uwzględnieniem minimalnie cichszego dźwięku w kanale lewym (L) . Ale tą usterką chciałbym zająć się potem , gdy uda mi się zlikwidować przyczynę braku opóźnienia włączania głośników.
    Owndragon
    Level 17  
    Ok, z tym zanikaniem jednego kanału obstawiał bym przełącznik ew. jakieś zimne luty.

Co do cichszego grania kanałów to najbardziej podejrzany jest potencjometr, możesz to zweryfikować podając sygnał sinus na wejście wzmacniacza i mierząc sygnał wchodzący na hybrydę STK3102 czyli na PIN1 i PIN15, możesz to zmierzyć nawet bez włączania urządzenia przez co nie sposób zrobić jakiegoś przypadkowego zwarcia.

PS. To nie jest procesor tylko układ scalony

Pozdrawiam
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    Co do przełącznika głośników , to był wylutowany i przeczyszczony. Wszystkie styki były przeczyszczone Izopropanolem , a po przeczyszczeniu wszystko wypolerowałem do połysku pastą K2 do polerowania karoserii. Po złożeniu całego przełącznika, sprawdziłem miernikiem poprawność załączania styków. Wszystkie styki po każdorazowym przełączaniu przełącznikiem działały perfekcyjnie jak nowe, ale postaram się przejrzeć wszystkie zimne luty. Najpierw tylko dokończę pierwszą usterkę dotyczącą opóźnienia załączania głośników.
    aaanteka
    Level 42  
    gwiazdozbiór wrote:
    a mianowicie po wciśnięciu przycisku zasilania POWER powinna zaświecić sie dioda najpierw czerwona na parę sekund, a po około 10 sekundach wzmacniacz powinien przechodzić w stan załączania przekażnika i wówczas powinna zapalić sie dioda zielona. W moim przypadku po wciśnięciu włącznika zasilania POWER, od razu włącza się przekażnik załączania głośników wraz z diodą zieloną. (...) gdzie powinienem szukać przyczyny, czy mierzyć napięcia w pewnych punktach ? czyli krok po kroku.

A no właśnie należało zacząć od przeanalizowania schematu i zrozumienia zasady działania.
    Układ uPC1237 pracuje poprawnie skoro następuje załączenie przekaźnika głośnikowego, bo w innym przypadku tak nie byłoby. Skoro cały defekt polega na braku świecenia diod czerwonych, to od nich należałoby zacząć analizę.
    Z schematu wynika, że przełączenie koloru diod jest realizowane przez dwa klucze tranzystorowe Q203, Q204 sterowane pojawiającym się sygnałem z wyjścia układu zabezpieczenia -tym samym co sterowany jest przekaźnik-wyjście pin6 uPC1237.

Dlatego brak świecenia diod czerwonych wynika wyłącznie z defektu występującego w obrębie ich sterowania , czyli klucza tranzystorowego, samych diod lub źródła prądowego ich zasilającegoQ201. Tymbardziej że to ostatnie zasila również połączeniu szeregowym diody od innych klawiszy funkcyjnych.

I nawiasem pisząc układ zabezpieczenia uPC1237 jest monolitycznym układem analogowym, a nie żadnym procesorem.

W związku z powyższym niepotrzebnie, pospiesznie został on wymontowany zamiast przetestowany dokładniej pod kątem poprawności funkcjonowania.

Ale skoro obecnie masz układ wymontowany to możesz z powodzeniem przeanalizować układ załączania diod czerwonych i znaleść przyczynę usterki. Obecnie przy braku układu zabezpieczenia uPC1237 diody czerwone w układzie sygnalizacji powinny świecić się ciągle- brak masy na na bazie Q203 podanej przez R222.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    aaanteka wrote:
    A no właśnie należało zacząć od przeanalizowania schematu i zrozumienia zasady działania.
    Hop, hop, hop...
    Autor ma rację szukając uszkodzenia moim zdaniem. Tu nie chodzi o to że przekaźnik się załącza, ale że robi to natychmiast po włączeniu zasilania; bez zwłoki kilku sekund. A powinien - wzmacniacz potrzebuje tych kilku sekund dla ustabilizowania się punktów pracy - naładowanie elektrolitów, ustabilizowania napięć itp. Dopóki tego nie osiągnie na wyjściu głośnikowym mogą się pojawiać różne niepożądane napięcia, a to z kolei w ekstremalnych przypadkach mogą nawet uszkodzić głośniki.
    Owszem, 10 sekund dla tego wzmacniacza wydaje mi się za dużą wartością (powinno być ok. 5), ale brak opóźnienia jeszcze bardziej mi tu nie pasuje.
    2konrafal1993
    Level 38  
    Jeśli masz multimetr to włącz go na pomiar ciągłości obwodu. Sprawdź sobie w rozpisce pinów gdzie jest masa i wyjście układu scalonego upc1237, jedną sondę przyłóż do masy układu a drugą do wyjścia na przekaźnik i sprawdź czy nie występuje tam zwarcie. Jeśli jest zawarcie to układ do wymiany bo ma wewnątrz zwarte wyjście z masą i załącza przekaźnik po podaniu napięcia. Sprawdź też diodę przy przekaźniku czy jest sprawna bo może to przez nią poleciał układ scalony gdyż przy rozłaczaniu przekaźnik generuje inpuls napięcia a ta dioda ma za zadanie przeciwdziałać temu impulsowi.
    Adamcyn
    Level 38  
    Owndragon wrote:
    Ja mam ten model ze sprawnym układem protektora i czas załączenia przekaźnika to około 10 sekund.

Tak właśnie powinno być.
    Ustalają to wartości C317 i R318.
    gwiazdozbiór wrote:
    czy mierzyć napięcia w pewnych punktach ?

Zmierz jak rośnie napięcie po włączeniu na pin 7.
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    Aktualnie zrobiłem pomiary tranzystorów : Q201 , Q203 , Q204 oraz diody przy przekaźniku D139 Testerem LCR-T4

SONY TA-F530ES - brak opóźnienia włączania głośników w po włączeniu POWER
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    Czyli tranzystory : Q201, Q203, Q204 według moich pomiarów są sprawne , a do wymiany mam układ uPC1237 , czyli tak mniej więcej by to wyglądało. Oznacza to że chyba spokojnie mogę z powrotem na miejsce wlutować kondensatory Q201, Q203, Q204 i czekać na zamówiony wcześniej przeze mnie układ uPC1237
    398216 Usunięty
    Level 43  
    398216 Usunięty wrote:
    Na początek strona 14 instrukcji i uklad IC 302. Jak już go odnajdziesz na płycie wzmacniacza sprawdź elektrolity do niego (czyli IC302) podłączone. Jeśli sprawdzisz i miernik pokaże, ze są sprawne - do sprawdzenia sam IC 302.
    Czyli miałem rację? Trzymam kciuki co by tak było.
    Adamcyn
    Level 38  
    gwiazdozbiór wrote:
    spokojnie mogę z powrotem na miejsce wlutować kondensatory Q201, Q203, Q204 i czekać na zamówiony wcześniej przeze mnie układ uPC1237

Oczywiście, zupełnie niepotrzebnie wylutowałeś te tranzystory - tym bardziej, że jest do dyspozycji schemat.
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    Mam nadzieję że to układ uPC1237 i po wlutowaniu nowego będzie wszystko prawidłowo działać. Raczej wszystko wskazuje chyba na ten układ.
    kris8888
    Level 37  
    gwiazdozbiór wrote:
    A co do tej usterki przy braku opóźnienia włączania głośników, to prawdopodobnie zakładając z powrotem płytkę z przekaźnikiem od włączania głośników, , przy której sprawdzałem zimne luty, zrobiłem gdzieś w układzie zwarcie , gdzieś coś dotknęło i dlatego pojawiła się potem ta usterka, co zresztą byłem zdziwiony bo wcześniej tego nie było, ale jednak tak właśnie przez to musiało się stać. Przez moją nieuwagę. Niestety.

Od tego trzeba było zacząć. Stąd tak nietypowa usterka, rzadko występująca we wzmacniaczach. Pytanie czy wykazałeś się tak duża niefrasobliwością, że wkładałeś tą płytkę z przekaźnikiem głośnikowym przy włączonym wzmacniaczu? Jeśli tak to pozamiatane, uszkodzony IC302. Jeśli jednak nie to może jest szansa, że poprawiając zimne luty gdzieś niechcący, kroplą cyny, zrobiłeś zworkę. Czyli na przykład jedną z końcówek cewki przekaźnika RY301 na stałe połączyłeś z masą. Wyciągnij jeszcze raz tą płytkę, przyjrzyj się jej dokładnie, szczególnie w okolicy złącza CP3 i samego przekaźnika, porównaj z rysunkiem ścieżek z instrukcji i sprawdź czy nie zrobiłeś gdzieś przypadkiem "nadmiarowego" połączenia kroplą cyny.
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    No jeszcze przejrzę tą płytkę z przekaźnikiem. Ale myślę że raczej na płytce wszystko powinno być dobrze.
    2konrafal1993
    Level 38  
    Zrób pomiar samego układu tak jak pisałem wcześniej. Zajmie to chwilę i będziesz miał 100% pewności że układ jest strzelony, wewnątrz układu jest tranzystor który ma za zadanie po chwili uruchomić przekaźnik podając stan niski czyli zwiera do masy jedno z wejść przekaźnika, jest ten tranzystor dostał zwarcia to zawsze będzie tam stan niski i zawsze przekaźnik się uruchomi od razu po podaniu napięcia. Mi to wygląda na taką usterkę układu i szkoda więcej szukać, układ można kupić za kilka złotych więc w moim przekonaniu wymiana to formalność.
    kris8888
    Level 37  
    Dokładnie. Sprawdzić, przy wyłączonym wzmacniaczu, rezystancje nóżki 6 układu uPC1237 względem masy, najlepiej jeszcze z odłączoną na chwilę taśmą ze złącza DA1 na głównej płycie (w okolicy tego uPC1237) i będzie wszystko wiadomo.
    Adamcyn
    Level 38  
    kris8888 wrote:
    Sprawdzić, przy wyłączonym wzmacniaczu, rezystancje nóżki 6 układu uPC1237

Za późno.
    gwiazdozbiór wrote:
    Od razu też wylutowałem procesor IC 302 czyli PC1237HA.

Można jedynie zmierzyć rezystancję między pin 5 i 6 wylutowanego układu, choć brak zwarcia niczego nie przesądza.
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    Zgadza się bo akurat sprawdzałem multimetrem piny 5 - masy względem 6 pinu i występuje brak przejścia czyli niczego nie sugeruje, więc i tak wstawię w najbliższym czasie nowy uPC1237 to wówczas konkretnie będzie wiadomo.
    kris8888
    Level 37  
    Jak wstawisz to daj znać jaki efekt, sam jestem bardzo ciekaw. Bo to byłaby bardzo rzadka usterka tego uPC1237, w sensie że brak jest w nim zwarcia pomiędzy nóżką 5 a 6 a jednocześnie jest od razu załączany przekaźnik głośnikowy w momencie włączenia zasilania. Ja mimo wszystko obstawiam na 99% że to nie uPC1237 jest przyczyną tej usterki.
    A tak w zasadzie, próbowałeś może włączyć wzmacniacz bez tego uPC1237? Jaki efekt? Tylko zrób to bez podłączonych kolumn, posłuchaj tylko czy przekaźnik zadziała.
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    Jak wstawię uPC1237 to dam znać a przed wstawieniem to postaram się bez podłączonych kolumn włączyć wzmacniacz i zobaczyć czy przekaźnik chodzi.