Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pluskwa - niewielki nadajnik FM bardzo małej mocy. Zabawka i nie tylko.

398216 Usunięty 17 Sep 2021 18:54 5664 28
Altium Designer Computer Controls
  • Pluskwa - niewielki nadajnik FM bardzo małej mocy. Zabawka i nie tylko.
    W zasadzie nie wiele można powiedzieć więcej niż to co w tytule. Kolejny zestaw zawiera raptem kilka elementów na krzyż, do polutowania na płytce w 10 minut.
    Wkładamy baterię (2032). Włączamy "hebelkiem" zasilanie i... już. Nadajnik pracuje, należy tylko znaleźć/kupić odpowiedni odbiornik FM i dostroić się (rozciągając lub ściskając delikatnie cewkę w nadajniku) do ustawionej częstotliwości w odbiorniku.
    Pluskwa - niewielki nadajnik FM bardzo małej mocy. Zabawka i nie tylko. Pluskwa - niewielki nadajnik FM bardzo małej mocy. Zabawka i nie tylko.
    Nie polecam prób "wstrojenia się" pomiędzy stacje nadawane na obecnym (78-108MHz) zakresie - chyba, ze w okolicy występuje tak słaba propagacja fal, że mamy dużo wolnego miejsca pomiędzy stacjami - w Warszawie jest to niestety niemożliwe - sprawdzałem i skutek mizerny. Idealnym jest tu moduł opisany w poprzednim temacie ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3831780.html ) ma on bowiem możliwość odbioru również w zakresie "starego" UKF, gdzie obecnie jest praktycznie "cisza radiowa" - nie ma żadnych stacji, więc nasz nadajniczek nie będzie mieć "konkurencji" i będzie można uzyskać jako taką jakość.
    O jakości raczej nie ma co mówić - z założenia jest to bowiem wyłącznie zabawka edukacyjna - pozwala na zabawę w nadawanie lub (jak w temacie sugerowałem) podsłuch niemowlęcia za ścianą - chociaż zasięg tego nadajnika jest raczej... symboliczny. Wada? Może nie; dzięki temu nie ma większych problemów z PIR'em... ;) Na niewielkich odległościach odbiór jest (jak na tak prosty układ) dość przyzwoity, jednak jeśli szukasz czegoś poważniejszego - zapomnij - od układu, który niejako "przy okazji" moduluje nośną FM nie można oczekiwać ani stabilności częstotliwości nadawania, ani jakości porównywalnej z "prawdziwymi" stacjami.
    Warto chyba też wspomnieć, ze bateria (nawet najlepsza) nie zapewni długotrwałej pracy nadajnika - podczas nadawania pobór prądu wynosi ok. 6mA.
    Nie należy też traktować tego zestawu jako beznadziejny bubel - do celów czysto edukacyjnych, dla młodego adepta elektroniki może to być przyczynek do "wsiąknięcia" w świat elektroniki i radiotechniki. Ponadto, co prawda dużo tu nie ma do lutowania, to można też i potrenować i tę sztukę.
    Płytka po zmontowaniu jest niewielka, ale doskonale opisana i udokumentowana schematem, więc nawet kompletny laik nie powinien mieć trudności z jej poprawnym złożeniem.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Has specialization in: Hodowla marchewki wysokopiennej
    398216 Usunięty wrote 30504 posts with rating 6438, helped 3664 times. Been with us since 2015 year.
  • Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Simon79 wrote:
    Prościej się już nie da, ale działa
    Zgadza się - sam się dziwiłem. Jeden tranzystor i nadajnik... w dodatku UKF. Jak pisałem - do żadnych poważnych zastosowań to się nie nadaje, ale zabawa przednia. ;)
    Grzegorz740
    Level 37  
    Dla osób zaczynających przygodę z elektroniką taki prosty układzik nadajnika FM jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Taka osoba nauczy się lutować oraz pozna podstawy działania nadajnika FM.

Sam niedawno zbudowałem sobie taki prosty nadajnik FM wykorzystując jeden tranzystor i kilka elementów i muszę przyznać ,że zadziałał od razu. Tylko zamiast wykonać obwód drukowany, płytkę PCB podzieliłem na kilka pól lutowniczych za pomocą nożyka do tapet a reszta płytki to był jeden duży punk masy.
    kaem
    Level 28  
    Nadajnik FM to i na BD135 można zrobić - podobnie jak tutaj bez oddzielnego elementu modulującego typu dioda pojemnościowa.
    kowal011
    Level 21  
    W czasach szkolnych używałem podobnego aby zmusić kierowcę PKS do zmiany stacji. Jego ulubiona nagle milkła😉
    kaem
    Level 28  
    Powiedzcie mi jak to jest. Te wszystkie jednotranzystorowe nadajniczki rozstrajają się po dotknięciu anteny, przewodu zasilania, wejścia, czy jakiegokolwiek punktu układu. Natomiast heterodyna w najpodlejszym nawet radyjku jest nieczuła na dotykanie np. zasilania - reaguje tylko na dotykanie swojej cewki. A przecież i tu i tam jest tylko prosty jednotranzystorowy generatorek. Jak to możliwe, że heterodyny w najtańszych nawet radiach są tak stabilne?
    Pavlik71
    Level 15  
    Robiłem zakłócanie telewizji analogowej na UCY7400 z jedną podkówką do strojenia. Ojciec chciał mnie "zabić", gdy wieczorem szukałem dostrojenia się od byłego UKF radiowego. Niechcąco wchodziłem w pasmo telewizyjne B1 (47-56 Mhz) i wtedy obraz znikał i pojawiał się dźwięk z mojego nadajnika :)
    kaem
    Level 28  
    Mój kolega kiedyś zepsuł tranzystorowy telewizor czarno-biały polskiej produkcji, wchodząc na niego jednotranzystorowym nadajnikiem i obserwując wzory na ekranie. Po prostu układ odchylania nie wytrzymał stanów nieustalonych.
    volt1
    Level 30  
    kaem wrote:
    Powiedzcie mi jak to jest. Te wszystkie jednotranzystorowe nadajniczki rozstrajają się po dotknięciu anteny, przewodu zasilania, wejścia, czy jakiegokolwiek punktu układu. Natomiast heterodyna w najpodlejszym nawet radyjku jest nieczuła na dotykanie np. zasilania - reaguje tylko na dotykanie swojej cewki. A przecież i tu i tam jest tylko prosty jednotranzystorowy generatorek. Jak to możliwe, że heterodyny w najtańszych nawet radiach są tak stabilne?

Ponieważ w tym układzie wzmacniacz jest jednocześnie generatorem. Jakiekolwiek dotkniecie, zbliżenie jakiegoś przedmiotu powoduję zmianę pojemności, indukcyjności obwodu LC. Heterodyna jest oddzielona buforem od układu nadawczego, wiec nie jest wrażliwa na takie działania.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    volt1 wrote:
    Heterodyna jest oddzielona buforem od układu nadawczego

Ciekawe rzeczy opowiadasz
    SQ9MTI
    Level 19  
    Śmiem twierdzić, że nie jest to najprostszy nadajnik tego typu. Co więcej ma wadę wynikającą z użycia cewki.

Osobiście preferuję poniższe rozwiązanie:Pluskwa - niewielki nadajnik FM bardzo małej mocy. Zabawka i nie tylko.
    Jedynie 4 elementy, strojenie trymerem.

Schemat pochodzi ze strony Link
    HD-VIDEO
    Level 42  
    To taki schemat z książki "Nowoczesne zabawki", czyli nie wiadoma czy zadziała a jak zadziała nie wiadomo na jakiej częstotliwości.
    SQ9MTI
    Level 19  
    Szanowny kolego. Pragnę Cię poinformować, że przedstawiony przeze mnie układ zrealizowałem i działa on z powodzeniem. Zachęcam do jego realizacji. Można zobaczyć działajacy układ na yt lub instructables.com
    HD-VIDEO
    Level 42  
    To poddaj częstotliwość pracy nadajnika, jak to obliczyć i dewiacje jaką można osiągnąć.

Na YT, to cuda też pokazują.
    SQ9MTI
    Level 19  
    Częstotliwość jest zależna od strojenia trymerem, ale zawiera się ona poniżej 100MHz. Przy użyciu kondensatora 22p zamiast trymera częstotliwość wyjdzie ok 92.3MHz
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Ta ok., działa to na harmonicznych i nie ma nic wspólnego z nadajnikiem i możesz sobie kręcić trymerem.

Wyliczenia proszę podać.

Nadajnik można zrobić z Raspberry Pi i co z tego.
    SQ9MTI
    Level 19  
    Posłużę się opisem pochodzącym ze strony instructables.com i nawet go przetlumaczę:
    ...Najpierw generujemy falę prostokątną (sygnał nośny) za pomocą układu bramki SN7413 NAND (pokazanego na pierwszym rysunku powyżej), a następnie zmieniamy częstotliwość tego sygnału nośnego zgodnie z falą dźwiękową (jest to nazywane modulacją).  Zmodulowany sygnał jest następnie przesyłany przez antenę.  Odbiornik radiowy odbiera zmodulowany sygnał i demoduluje go w celu odzyskania fali dźwiękowej.

Jak generowany jest sygnał nośny?

SN7413 to podwójny czterowejściowy układ bramki NAND.  Dual oznacza, że ​​zawiera dwie bramki NAND wewnątrz chipa i będziemy używać tylko jednego z tych chipów.  Gdy wejścia bramki NAND są połączone z jej wyjściem (tzw. sprzężenie zwrotne), jest ono przekształcane w falownik (lub bramkę NOT).  Wyjście bramki NOT jest zawsze odwrotnością jej wejścia.  Jeśli cyfrowa 1 (5 v TTL) jest wejściem bramki NOT, jej wyjściem jest cyfrowe 0 (0 v TTL) i na odwrót.  Oznacza to, że poprzez sprzężenie zwrotne bramki NAND zacznie generować falę prostokątną.  Częstotliwość tej fali prostokątnej wynosi od 30 do 35 MHz.  Należy pamiętać, że sprzężenie zwrotne jest zapewniane przez podłączenie pinów 1, 2 i 4 układu do jego pinu numer 6.

Zakres częstotliwości radia FM to 88 Mhz-108 Mhz, więc w jaki sposób używasz sygnału 30-35 Mhz do przesyłania sygnałów FM?

Zauważ, że sygnał generowany przez oscylator NAND jest falą prostokątną.  Wiadomo, że fale prostokątne zawierają nieskończoną liczbę fal sinusoidalnych.  Te fale sinusoidalne są nazywane harmonicznymi i mają następujące właściwości: pierwsza harmoniczna nazywana jest sygnałem podstawowym i ma częstotliwość i amplitudę równą sygnałowi fali prostokątnej.  druga harmoniczna ma amplitudę równą połowie fali prostokątnej, a częstotliwość dwukrotnie większą niż fala prostokątna.  Trzecia harmoniczna ma amplitudę równą jednej trzeciej fali prostokątnej, a częstotliwość trzy razy większą od fali prostokątnej.  Ta seria idzie w nieskończoność według tej samej procedury.

Wyjaśnienie powyżej oznacza, że ​​nasz sygnał nośny (fala kwadratowa o częstotliwości 30-35 MHz) ma swoją trzecią harmoniczną o częstotliwości około 100 MHz, która leży w zakresie radia FM.  To, co w rzeczywistości robimy, to zmiana częstotliwości wszystkich harmonicznych zgodnie z sygnałem audio (modulacja wszystkich częstotliwości), ale tylko zmodulowana trzecia harmoniczna może zostać wykryta za pomocą radia FM...

Myślę, że to rozwieje wątpliwości.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Shady 89_tychy wrote:
    Osobiście preferuję poniższe rozwiązanie

I świetnie. Tylko skoro :
    Shady 89_tychy wrote:
    Szanowny kolego. Pragnę Cię poinformować, że przedstawiony przeze mnie układ zrealizowałem i działa on z powodzeniem.
    To nadal nie ma pewności czy z innym US (innej firmy np. czyli o innych parametrach) ten schemat też się sprawdzi. Tak więc podważanie opinii Kolegi HD-VIDEO
    HD-VIDEO wrote:
    nie wiadoma czy zadziała a jak zadziała nie wiadomo na jakiej częstotliwości.
    należy rozważyć zanim się zacznie tak bezkrytycznie upierać przy swoim.
    Osobiście nie miałem okazji sprawdzić czy rzeczony układ (#12) działa, czy działa stabilnie i czy jest to układ powtarzalny, więc nie mogę się jednoznacznie wypowiedzieć czy jest poprawny czy nie. Jednak jeśli układ liniowy realizuje się na bramce cyfrowej (czyli celowo opracowanej tak by działała najlepiej przy dwóch stanach) to już zaczynam się zastanawiać nad sensem takiego rozwiązania. Kiedyś (jakieś 40 lat temu ) sam próbowałem zaprząc bramki do pracy liniowej (w roli PW do sterownika oświetlenia, wiec jakość nie była priorytetem) i po kilku dniach zmagań doszedłem do wniosku, ze prościej będzie zastosować prosty układ na dwóch tranzystorach niż za każdym razem kombinować jak tu zmusić układ cyfrowy do jakichś w miarę powtarzalnych parametrów w roli wzmacniacza liniowego.
    Jak zwykłem mawiać "zbyt proste, żeby dobrze działało".
    Nie mówię, ze ukląd z tematu jest5 pod tym względem idealny, bo nie jest. Jednak pracuje od "kopa" i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy by się wstroić w żądaną częstotliwość (OCZYWIŚCIE Z DOŚĆ SPORYM PRZYBLIŻENIEM).
    No i jeszcze jedno -
    Shady 89_tychy wrote:
    Częstotliwość jest zależna od strojenia trymerem, ale zawiera się ona poniżej 100MHz.
    w obecnych warunkach gdzie na zakresie UKF można odebrać ok. 30 stacji takie "nadajniki" nie maja sensu; nie da się po prostu "przebić" przez stacje o dużo (dużo dużo) większej mocy nadawania.
    SQ9MTI
    Level 19  
    Na układzie innym niż 74ls13 nie zadziała. To tak jakbyś chciał zastąpić dowolny tranzystor npn innym bez sprawdzenia parametrów.

Układ jest powtarzalny, nie zawiera kapryśnych cewek(nie każdy umie je nawijać). Jest prosty owszem są prostsze ale pokazuje niekonwencjonalny sposób realizacji nadajnika.

Zaprezentowany został w ramach ciekawostki a wątpiącym w jego sens proponuję samodzielnie wykonanie.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    To jest prymitywny układ, pisałem o podanie jak obliczyć częstotliwość - brak.

Nie polecam realizować tak prymitywnego układu
    SQ9MTI
    Level 19  
    Kolega sam nie potrafi obliczyć, że uśredniony czas cyklu dla tego układu jest zależny od pojemności i rezystancji. Można według dokumentacji sprawdzić, że dla pojemności 15pF i rezystancji 2kohm czas cyklu to 22ns dla tpLH i 27ns dla tpHL.

W naszym przypadku gdy zastosujemy pojemność ok 22pF czas cyklu wzrośnie do 31ns co daje nam częstotliwość pracy ok 31.2MHz. Skoro układ pracuje na trzeciej harmonicznej częstotliwości to mnożymy wynik razy 3. Co daje nam 93.2MHz.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Shady 89_tychy I wszystko świetnie, ale proponowałbym wrócić do tematu - a dotyczy on "nieco" innego układu - Prawda?
    Renodaca
    Level 7  
    Generator Colpittsa z dużym potencjałem …
    SlawekKedra
    Level 43  
    Shady 89_tychy wrote:
    Częstotliwość jest zależna od strojenia trymerem,

Jak wygląda stabilność częstotliwości przy zbliżaniu się do anteny albo dotknięciu masy lub plusa zasilania? Jak wygląda jakość dźwięku odbieranego?

Dodano po 1 [minuty]:

Z jakim mikrofonem to współpracuje?
    Renodaca
    Level 7  
    SlawekKedra wrote:
    Shady 89_tychy wrote:
    Częstotliwość jest zależna od strojenia trymerem,

Jak wygląda stabilność częstotliwości przy zbliżaniu się do anteny albo dotknięciu masy lub plusa zasilania? Jak wygląda jakość dźwięku odbieranego?

Dodano po 1 [minuty]:

Z jakim mikrofonem to współpracuje?

W tym przypadku na częstotliwości wpływa między innymi stabilność napięcia zasilającego.
    Co do mikrofonu, to prawdopodobnie jest to najzwyklejszy mikrofon pojemnościowy.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest dorobienie drugiej cewki sprzęgającej z kondensatorem na wyjściu do anteny (w tym przypadku antena to kawałek drutu).

Tego typu układy z napięciem ok 24V i tranzystorem o dużym wzmocnieniu potrafią naprawdę wiele (kilka ładnych kilometrów pod warunkiem przyłączenia odpowiedniej anteny - a nie kawałka drutu).

Najlepsze rozwiązanie tego układu pracuje ze strojeniem warikapem (diodą pojemnościową), ale to jest w końcu „zabawka”…
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Renodaca wrote:
    Co do mikrofonu, to prawdopodobnie jest to najzwyklejszy mikrofon pojemnościowy.
    Gwoli ścisłości: Jeśli już to nie pojemnościowy, a elektretowy. Niby zasada działania podobna, jednak różnica kolosalna.
    lunatist116
    Level 3  
    >>19613510
    Jaką wartość powinna mieć cewka?
    398216 Usunięty
    Level 43  
    4 zwoje drutem średnicy 0,65mm najlepiej nawinięte na wiertle średnicy ok. 6mm. Dokładna indukcyjność i tak się ustawia poprzez jej rozciąganie/ściskanie tak by trafić z nadawaniem na "dziurę" pomiędzy nadawanymi już audycjami. Uprzedzam - obecnie gdy na UKF mamy ok. 30 stacji robi się to trudne...