Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Telewizor Panasonic TX-L32E30E - wyłącza się po 15 sekundach

61b16 21 Sep 2021 01:53 1662 10
Wago
    61b16
    Level 4  
    Witam,

pojawił się problem z telewizorem syna - Panasonic TX-L32E30E.

Po załączeniu wyłącznikiem głównym telewizor uruchamia się, następnie na 2-3 sekundy pojawia się prawidłowy, nie zniekształcony obraz i dźwięk, po czym TV wyłącza się i nie reaguje na pilota ani na przyciski na korpusie, a dioda na panelu miga cyklicznie na czerwono. Po ponownym włączeniu TV wyłącznikiem cały cykl się powtarza, wyłączenie następuje po ok. 15 sekundach. Bez podłączonej anteny tak samo, TV się wyłącza. Czytając inne wątki tu na forum znalazłem informację, że migająca dioda przekazuje jakiś kod usterki. U mnie wygląda to tak: 1-4-1-4-1-4...1-4 (dioda świeci 1 sekundę, 4 sekundy przerwy).

Podejrzewałem usterkę w zasilaczu, ale zanim zacząłem cokolwiek robić, udało się zakupić cały moduł na podmianę i niestety objawy są takie same.

Nie posiadam schematu, tak trochę na ślepo pomierzyłem napięcia wyjściowe zasilacza, zmierzone wartości to 24,7V - 15,8V - 5,6V. Wyłączane są dwie pierwsze linie napięcia, ale elektrolity w tych obwodach trzymają napięcie nawet po zaniku napięć na złączach wyjściowych płyty zasilacza. Spod jednego z radiatorów wychodzą nóżki opisane G-D-S, więc zapewne znajduje się tam główny MOSFET kluczujący. Po włączeniu telewizora na jego bramce pojawia się napięcie 0,48V, które po 15 sek. zanika i wtedy urządzenie się wyłącza. Podejrzewam, że kontroler sterujący MOSFET-em dostaje jakiś sygnał z płyty głównej i to tam znajduje się źródło problemu, ale jak wspomniałem, nie mam schematu i bez możliwości zmierzenia poprawnych napięć mogę sobie tylko gdybać.

Po odłączeniu wiązki przewodów prowadzącej do modułu sterownika LEDów zasilacz również się wyłącza.
    Do płyty głównej taśmą komputerową podłączona jest jeszcze jedna płytka (nie wiem, jaka jest jej funkcja), po jej odłączeniu zasilacz również się wyłącza.
    Po odłączeniu wiązki przewodów prowadzącej do płyty głównej zasilacz nie startuje.

Czy ktoś miał z taką usterką do czynienia i czy naprawa jest w zasięgu elektronika hobbysty? Czy "kończą się" elektrolity? - bo jeśli tak, to muszę wpierw pozamawiać części. Czy półprzewodniki, a szczególnie układy scalone są dostępne w handlu, albo są produkowane pod zamówienie Panasonica?

Czy ktoś mógłby mi udostępnić schemat bądź ma wiedzę, gdzie taki schemat kupić / ściągnąć?

Gdyby jedynym słusznym rozwiązaniem była wymiana całej płyty głównej, to czy wystarczy ją tylko wymienić czy zachodzi jeszcze konieczność jej kalibracji czy programowania?

Mam przykre doświadczenia, jeśli chodzi o jakość usług w serwisie Panasonica i wolałbym podjąć próbę naprawy samemu.

Bardzo proszę o wskazówki.
  • Wago
  • Helpful post
    jeloi
    Level 31  
    Problems in the backlight
  • Wago
    remot
    Level 32  
    Tak jak kolega wyżej napisał.

Kombinowanie z podświetleniem matrycy dla osoby z niewielkim doświadczeniem a i dla kogoś z większym - mija się z celem... z punktu widzenia nakładu pracy.
    A przede wszystkim (przy rozmiarze 32) - kosztów.
    61b16
    Level 4  
    Dziękuję za trop. Przez weekend podejmę wyzwanie, mimo wszystko. Zawsze się człowiek czegoś nauczy :)
    pol48
    Level 13  
    Witam. I co, naprawiłeś ten telewizor? Pytam bo ja mam prawie takie same objawy.
    61b16
    Level 4  
    Ja dopiero w ubiegłym tygodniu się za niego zabrałem - ciągle brak czasu :( .
    Dokopałem się do pasków z LEDami, ale na oko nie zaobserwowałem, żeby jakaś dioda nie świeciła bądź świeciła słabiej. Oglądałem to przez szybkę z maski spawalniczej. Podświetlenie składa się z dwóch pasków po 42 diody każdy, a pasek podzielony jest na 3 sekcje po 14 diod.
    Po załączeniu telewizora paski wykazują trzy mignięcia, za pierwszym razem miernik pokazuje ok. 74V, następnie dwa razy po ok. 60V - na każdej z sekcji tak samo. Muszę jeszcze skombinować jakiś miernik wychyłowy, żeby dokładniej określić te wartości. Prądów póki co nie mierzyłem. Zatem temat ciągle otwarty... Mam planowany urlop po świętach, wcześniej raczej do sprzętu nie podejdę, jak znam życie...
  • Helpful post
    pol48
    Level 13  
    Sprawdź inverter.
    61b16
    Level 4  
    Wczoraj wieczorem przysiadłem krótko do telewizorka celem wymiany kondensatorów w inwerterze - nie pomogło.
    lisek
    Service technician RTV
    Tutaj masz SM Link

Service Manual with Schematic Diagram 68 pages 2007
    TX-L32E30E, TX-LF32E30, TX-LR32E30, TX-L37E30E, TX-LF37E30.
    * LA18 Chassis
    PSU TNPA5364
    MainBoard TNP8EA114
    matryca VVX32F123G00
    61b16
    Level 4  
    Naprawiłem.
    Uszkodzony inwerter.

Udało mi się w końcu kupić cały moduł na podmianę (TNPA5377 / TXNLD1NJUU). Schemat zdobyłem, ale nie znalazłem przyczyny, wszystkie podane wartości napięć były poprawne. Podejrzewam uszkodzenie układu scalonego IC9500, jednakże sprawdzać nie będę.

Podany przez kolegę @lisek link nie działał, antywirus od razu krzyczał, że strona niebezpieczna. Schemat znalazłem na manualslib.com. Wystarczy założyć konto i uzyskuje się darmowy dostęp do schematów, które można ściągać w ilości 5 szt. na dobę.

Dziękuję wszystkim za pochylenie się nad tematem.
    61b16
    Level 4  
    Naprawiłem.
    Uszkodzony inwerter.

Udało mi się w końcu kupić cały moduł na podmianę (TNPA5377 / TXNLD1NJUU). Schemat zdobyłem, ale nie znalazłem przyczyny, wszystkie podane wartości napięć były poprawne. Podejrzewam uszkodzenie układu scalonego IC9500, jednakże sprawdzać nie będę.

Podany przez kolegę @lisek link nie działał, antywirus od razu krzyczał, że strona niebezpieczna. Schemat znalazłem na manualslib.com. Wystarczy założyć konto i uzyskuje się darmowy dostęp do schematów, które można ściągać w ilości 5 szt. na dobę.

Dziękuję wszystkim za pochylenie się nad tematem.