Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jak odwrócić działanie kontaktronu.

Pan.Kropa 21 Sep 2021 13:25 759 16
Relpol
    Pan.Kropa
    Level 30  
    Witam. W lodówce zepsuł się włącznik światła, jako że cena nowego włącznika jest absurdalna to wpadłem na inny pomysł. Otóż chcę to zrobić za pomocą magnesu i kontaktronu. Mniejsza o szczegóły mechaniczne bo z tym sobie poradzę. Otóż zakupiłem kontaktron nie taki jak trzeba. Ja potrzebuje taki którego styki rozwierają się po przyłożeniu magnesu, a ten co kupiłem działa odwrotnie. Wiem że pytanie może dziecinnie proste, ale czy dało by się odwrócić działanie za pomocą tranzystora? Na stykach włącznika jak są rozwarte panuje napięcie 5V. Po zwarciu styków zapala się oświetlenie. Zwierałem styki za pomocą miliamperomierza, płynie wówczas prąd około 1mA.
  • Relpol
  • Helpful post
    kkknc
    Level 43  
    Kup prawidłowy naprawdę będzie taniej, są do kupienia dwustanowe przełączalne i to jest najlepsze rozwiązanie.
    Pan.Kropa
    Level 30  
    Wiem że najlepszym wyjściem jest kupienie prawidłowego, ale płacić 11 zł za wysyłke elementu który kosztuje złotówke jest trochę bez sensu. Zwłaszcza że mam ze starych zapasów wiele różnych tranzystorów.
    stachu_l
    Level 34  
    To może spróbuj dwa magnesy - jak dobrze dobrane to zbliżając drugi "kradniesz" strumień pierwszego i kontaktron się rozłączy. Jak odsuniesz to ten na stałe przy kontaktronie go załączy. Tylko to musi być dość dobrze dopasowane aby pewnie działało. Może wystarczy zamknąć obwód magnetyczny magnesu stalową sztabką - magnes taka podkowa albo C i do tego sztaba - CI kontaktron między biegunami. Jak drzwi otwarte to masz C z kontaktronem a jak zamknięte to CI i pole magnetyczne zamyka się przez sztabkę (I). Nie mam pewności czy to wystarczająco osłabi pole magnetyczne - musisz spróbować.
  • Relpol
    zybex
    Helpful for users
    Kiedyś jak nie było jeszcze kontaktronów rozłączających (lub nie były jeszcze popularne), to miałem przekaźniki przełączające (z odzysku) i były zrobione na samych rurkach zwiernych. Z ciekawości rozebrałem taki przekaźnik i okazało się, że tam są zastosowane małe magnesy. Zatem jest możliwe odwrócenie działania kontaktronu bez elektroniki.
    kkknc
    Level 43  
    W tej chwili to już twój czas poświęcony na zabawę a później na przeróbkę będzie wart więcej niż to wysyłka 11 zł no nie przesadzajmy flaszki nie będzie piwo albo dwa wyjdzie. 😁
    Pan.Kropa
    Level 30  
    No dobra. Jak mam kombinować tydzień czasu z magnesami, to już kupię prawidłowy rodzaj kontaktronu.
    kicajbas
    Level 32  
    Witam
    Możesz zmienić mocowanie kontaktron/magnes:
    Jak odwrócić działanie kontaktronu.
    Niebieskie do niebieskiego, czarne do czarnego; przekombinowane, ale w czasach PRL zostałbyś bohaterem :D

Pozdr.
    gumisie
    Level 43  
    Pan.Kropa wrote:
    czy dało by się odwrócić działanie za pomocą tranzystora?
    Da się. Tranzystor, dwa lub trzy rezystory, dioda i dodatkowy przekaźnik.
    Pan.Kropa
    Level 30  
    gumisie wrote:
    W taki sposób to wiem że się da. Ale niepotrzebna dodatkowa komplikacja.

Dodano po 9 [minuty]:

kicajbas wrote:
    Niebieskie do niebieskiego, czarne do czarnego; przekombinowane, ale w czasach PRL zostałbyś bohaterem
    Nie za bardzo rozumiem idei twojego pomysłu?
    zybex
    Helpful for users
    gumisie wrote:
    Pan.Kropa wrote:
    czy dało by się odwrócić działanie za pomocą tranzystora?

Tak ale potrzebne do tego jest dodatkowe zasilanie.
    Pan.Kropa
    Level 30  
    Takie coś to bym zbudował bez problemu. Obeszło by się nawet bez tranzystora, bo kontrakton mógłby bezpośrednio sterować cewką przekaźnika. Nic panowie. Zamówiłem kontaktron zwierno-rozwierny. W zasadzie to zamówiłem kilka sztuk. Przydadzą się może kiedyś do innych zastosowań.
  • Helpful post
    kicajbas
    Level 32  
    kicajbas wrote:
    Niebieskie do niebieskiego, czarne do czarnego

Miałem na myśli to że:
    Niebieskie to drzwi + magnes na wysięgniczku ( to małe niebieskie )
    Czarne - ścianka lodówki + kontaktron na wysięgniczku
    Otwierając drzwi zbliżasz magnes do kontaktronu.

Pozdr.

Praise from the moderator CMS:

BRAWO KOLEGO, to jest genialne w swojej prostocie.

Pan.Kropa
    Level 30  
    A to już rozumiem jakby miało to działać. Pomysł może i fajny ale raczej już nie skorzystam.
    gumisie
    Level 43  
    Pan.Kropa wrote:
    W lodówce zepsuł się włącznik światła, jako że cena nowego włącznika jest absurdalna
    Podeślij zdjęcie gdzie jest zamontowany ten włącznik, lub model tej lodówki.

Pozdrawiam.
    Pan.Kropa
    Level 30  
    Dostałem już nową przesyłke i zmontowałem wszystko. Działa jak należy i stałem się bohaterem domu. (dzisiaj pewnie moją drugą połówke nie będzie bolała głowa :D )
    Pan.Kropa
    Level 30  
    Temat uważam za rozwiązany.