Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zawieszenie interfejsu w ekspresie do kawy Schaerer z układem i.MX6 i Windows CE po aktualizacji

piotreck2 22 Sep 2021 00:15 990 14
    piotreck2
    Level 9  
    Witam.
    Nie wiem, czy to właściwy dział forum, ale poszukiwania zaprowadziły mnie tutaj.
    Do mojego serwisu trafił ekspres do kawy Schaerer, w którym panel sterujący oparty jest na układzie i.MX6 i systemie Windows CE.
    Chwilę po uruchomieniu ekspresu pojawiał się ekran początkowy z widoczną tapetą, ale bez żadnych dodatkowych elementów, jak menu Start itp. a następnie ładował się interface graficzny, w którym widoczne są opcje obsługowe ekspresu (wybór napoju, menu, ustawienia, receptury napojów itd.).

Producent dostarcza dwa rodzaje aktualizacji. BSP oraz oprogramowania interfejsu.
    BSP aktualizuje się podczas bootowania z włożonym pendrivem z plikami aktualizacji, natomiast oprogramowanie interfejsu tylko z menu uruchomionego już ekspresu.

Podczas rutynowej aktualizacji oprogramowania interfejsu, pobranego od producenta, panel zawiesił się.
    Obecnie po uruchomieniu pojawia się jedynie ekran początkowy, natomiast interfejs nie. Tak, jakby nie ładował się do końca.
    Jednocześnie po połączeniu myszki pod USB pojawia się wskaźnik myszki (o ile to cokolwiek znaczy) oraz po włożeniu pendrive’a z aktualizacją BSP pojawia się typowe okienko windowsowe z pytaniem o chęć aktualizacji BSP. Po potwierdzeniu BSP się aktualizuje, a po reboocie ponownie pyta (to akurat jest normalne w tym panelu).

Poza tymi reakcjami ekspres stoi. Producent proponuje jedynie wymianę całego panelu. Dla mnie to przypomina wymienianie laptopa z powodu zawieszenia się excela. Może się mylę.

Czy ktokolwiek może coś podpowiedzieć? W którym kierunku szukać rozwiązania?
    Zawieszenie interfejsu w ekspresie do kawy Schaerer z układem i.MX6 i Windows CE po aktualizacji Zawieszenie interfejsu w ekspresie do kawy Schaerer z układem i.MX6 i Windows CE po aktualizacji Zawieszenie interfejsu w ekspresie do kawy Schaerer z układem i.MX6 i Windows CE po aktualizacji Zawieszenie interfejsu w ekspresie do kawy Schaerer z układem i.MX6 i Windows CE po aktualizacji
    gaskoin
    Level 38  
    piotreck2 wrote:
    Poza tymi reakcjami ekspres stoi. Producent proponuje jedynie wymianę całego panelu. Dla mnie to przypomina wymienianie laptopa z powodu zawieszenia się excela. Może się mylę.

Śmiech na sali...
    O ile dobrze rozumiem - BSP to tylko sterowniki do windowsa żeby dało się obsługiwać elektronikę w ekspresie i z tym nie było problemu. Moim zdaniem wystarczyłoby na nowo wgrać program z interfejsem... Jeżeli producent nie udostępnia to nic z tym nie zrobisz, chyba, że na "dysku" znajdują się jakieś pliki z backupem - masz tam dostęp do exploratora?

Btw - wyedytuj screeny bo wydaje mi się, że własnie wrzuciłeś klucz do Windowsa CE
    piotreck2
    Level 9  
    Właśnie ponowne wgranie programu jest, dla mnie przynajmniej, niedostępne. Pliki aktualizacji mam, ale normalnie odbywała się ona przez właściwe menu działającego systemu (poz.2 na zdjęciu):
    Zawieszenie interfejsu w ekspresie do kawy Schaerer z układem i.MX6 i Windows CE po aktualizacji
    Exploratora nie potrafię wywołać.
    Jedyne oznaki "życia" to jak wspomniałem wyskakujące okienko, kiedy system wykryje pendrive z plikami aktualizacji BSP:
    Zawieszenie interfejsu w ekspresie do kawy Schaerer z układem i.MX6 i Windows CE po aktualizacji Zawieszenie interfejsu w ekspresie do kawy Schaerer z układem i.MX6 i Windows CE po aktualizacji Zawieszenie interfejsu w ekspresie do kawy Schaerer z układem i.MX6 i Windows CE po aktualizacji
    p.s. dzięki za czujność. W zamieszaniu przeoczyłem co jest na naklejce :)
    gaskoin
    Level 38  
    Być może jest zablokowany, ale w takim przypadku weź sobie jakiegoś pendriva i zrób tak:

1. Utwórz na nim katalog AutoRun
    2. W tym katalogu utwórz plik explorer.lnk
    3. Treść pliku następująca:
    Code: bash
    Log in, to see the code

Po włożeniu pendriva powinień pojawić się explorer. Jeżeli chcesz odblokować explorera na czas "naprawy", żeby nie wkładać co ewentualny restart pendriva to w rejestrze pod ścieżką HKLM\init dodaj/zmień Launch50=explorer.exe. Pewnie będzie tam wpisane coś innego żeby wstawało bez explorera.

Jak już będziesz miał explorera to zostaje Ci szukanie plików i nadzieja, że przed updatem jest robiony backup :)
    piotreck2
    Level 9  
    Nie wiem, czy dobrze to zrobiłem, bo nadal nic się nie pojawiło.
    Stworzyłem na pendrive katalog Autostart. Następnie stworzyłem nowy plik .txt, wpisałem w zawartości "21#\windows\explorer.exe", zapisałem, zmieniłem rozszerzenie na .lnk.
    Uruchomiłem panel z włożonym pendrive, ale nadal cisza.
    gaskoin
    Level 38  
    Musisz włożyć pendrive w trakcie działania. Możliwe też, że jest zabezpieczenie w autostarcie, które wykrywa tylko pendrivy z updatem, albo explorer specjalnie jest gdzieś przeniesiony :(
    gaskoin
    Level 38  
    JTAGiem będzie trudno bo masz tam kilka mikrokontrolerów + FPGA, postawiony na tym system operacyjny i nie wiadomo skąd co ściągnąć.

Console wydaje się idealnym złączem, ale nie wiadomo co to za protokół i gdzie są jakie piny. Ja bym próbował walczyć z windowsem mimo wszystko. Katalogi możesz wylistować do pliku na pendrivie za pomocą różnych skryptów odpalanych z autoruna i tak "debugować" choć jest to żmudne. Zobacz jeszcze zawartość pendriva z aktualizacjami - może tam będzie coś przydatnego w autostarcie co Cię naprowadzi jak odpalić explorera :)
    jackfinch
    Level 17  
    Ten expres do kawy to jaki ma symbol, to jakiś WMS 1100s?
    Skąd masz te pliki do aktualizacji firmware?
    jackfinch
    Level 17  
    Witam
    Czy jest jakiś progres z twoim expresem do kawy?
    Rozmawiałem z pewną osobą która twierdzi że nie ma opcji oficjalnego update tego expresu. Czy możesz udostępnić jakiś link do update?
    Twierdzi że kopia karty sd ze sprawnego expresu może go postawić na nogi.
    piotreck2
    Level 9  
    @jackfinch
    Na razie stoję w martwym punkcie.
    Nie wiem, co znaczy brak opcji oficjalnego update. Brak publicznego dostępu? Tak robi wielu producentów.
    Niestety karty SD z dwóch różnych maszyn nie pomogły.

@gaskoin
    Czy możesz naprowadzić dokładniej w kwestii skryptów do wylistowania katalogów? Jestem w tej materii zielony, aczkolwiek gotowy do nauki. Szukanie w google daje sporo różnych kierunków, ale nie za bardzo wiadomo, w którą stronę się zagłębiać,
    gaskoin
    Level 38  
    No właśnie tak podejrzewałem, że z karty jest gdzieś soft kopiowany, trzeba tylko znaleźć gdzie i będziesz w domu. Możesz spróbować rozpakować pliki *.gz może tam są jakieś skrypty/ścieżki?

Mogłeś podać jeszcze co jest na pendrive z updatami, jakie pliki jaka treść.

Jeśli chodzi skrypt myślałem o takim podejściu:
    1. Piszesz skrypt w batchu listujący dyski i prujesz to do pliku.
    Log in, to see the code

2. Otwierasz plik sprawdzasz jakie są dyski
    3. Potem piszesz skrypt listujący katalogi (i pliki) na dyskach. Operacja ta może być bardzo powolna no ale będziesz wiedział co jest gdzie. Może się nawet uda znaleźć explorera, żeby jak człowiek się przeklikać.
    Log in, to see the code
    - można też użyć polecenia dir i listować pojedynczo. Może być to wynikowo szybsze. C:\ podałem przykładowo bo nie wiem jakie będziesz miał litery, ale można zgadywać, że C:
    4. Oczywiście odpalasz to Autorunem. Teraz jeszcze mi przyszło do głowy, że może się nie odpalił wcześniej Autorun? Wtedy trzebaby poszukać jak to zrobić na daną wersję WinCE. Wydaje mi się, że inaczej tego nie naprawisz. Warto zerknąć w pendrive'a z updatem bo tam będziesz miał przykład jak zrobić AutoRuna pod CE. Być może uda się w ten sposób "naprawić" oryginalny pomysł z odpalaniem explorera. No chyba, że on jest odpalony i przysłonięty nakładką producenta, to już inna bajka i można próbować tasklist/taskkill

Nie jestem mistrzem batcha a składnia tam jest czasem kosmiczna :P Tutaj masz jakiś wstęp http://www.lomilowka.pl/pliki/msdos_pdf-8771.pdf. Generalnie jak czytasz po angielsku to w googlach wpisujesz "listing files in batch", "cokolwiek in batch".