Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dyson DC 05 - utrata mocy ssania, wypychanie powietrza, poszukiwanie zamienników i naprawa

Jagoda8322 22 Sep 2021 13:04 774 3
    Jagoda8322
    Level 3  
    Odkurzacz marki Dyson DC 05 stracił moc odkurzania ,ssania nie ciągnie i wypycha powietrze małą kratka /filterkiem takzwanym stożkiem obudowy..Czytałam instrukcje Dyson DC 05 oraz szukałam zamienników by kupić taki nowa cała cześć ewentualnie usunąć naprawić usterkę, proszę o sprawdzonego fachową pomoc
    Dyson DC 05 - utrata mocy ssania, wypychanie powietrza, poszukiwanie zamienników i naprawaIMG_202109...191438.jpg Download (1.1 MB) Dyson DC 05 - utrata mocy ssania, wypychanie powietrza, poszukiwanie zamienników i naprawaIMG_202109...124247.jpg Download (1.81 MB)
    Jagoda8322
    Level 3  
    tomekzieba wrote:
    Filtry nie pozapychane?
    Na pewno filtry wporzadku
    Kadzisław
    Level 2  
    Hej Jagoda, akurat zrobiłem serwis leciwego DC05 zamiast kupować zabawkę na baterię. Jednak ta firma to TOP odkurzaczy a do tego plastiki sprzed 23 lat są wiele mocniejsze niż dziś.
    Tu możesz zobaczyć jak model wygląda: https://photos.app.goo.gl/39iJbh5qzqWT19vj.6

Co do pytania: co strzałką oznaczyłaś to wylot zaworu bezpieczeństwa, bezpiecznik taki ,w razie zapchania. Sprawdź rurę. Bywa, że w rurze jakiś drut wleci do tego paragony włosy i jest korek, odwróć ją ciągnąć drugą stroną, albo kompresorem dmuchaj lub wodą z węża pchaj.
    Filtry są dwa (u mnie pomyliłem miejscami, HEPA idzie na wylot czyli pod pojemnik) wyjmij je i sprawdź czy ciągnie, ale bez rury. Wąż wyciąga się przy pojemniku.
    Pojemnik rozkłada się na 5 części i myje a po odkręceniu śrubki i podważeniu zatrzasków zdejmiesz i ten zawór mały.
    Tego pojemnika nie da się popsuć, za to źle złożyć. Tam jest mały znacznik, ma być droga spiralna do wewnątrz otwarta nie zakryta. Do siwej części zakładasz sito do niego stożek i jeszcze dolna część z gumą jest i obudowa.
    Raczej nie kupisz tego, silnik za 120 zł jeszcze można kupić ale drożej się nie opłaca, za 3-3,5 stówy kupisz używki wyższych modeli np DC29- ostatni na te same filtry.
    ps. dobrze jest przemyć benzyną i przesmarować wszelkie połączenia smarem silikonowym najlepiej w sprayu bo dociera w szczeliny bez rozbierania np ssawki głównej.