Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Piekarnik Teka HR-750 AT - grzałki zimne

arekpcb 22 Sep 2021 15:10 894 5
    arekpcb
    Level 7  
    Witam,

mam 6 letni piekarnik Teka HR 750 AT B E00 (41564013). Nie grzeje żadna grzałka.

Co sprawdziłem jako użytkownik:
    1. Pyka ustawianie temperatury jak z godz. 12 (początek) przesuwam w prawo. Z tego co czytałem w innych topikach na temat piekarników to dobrze, bo prawdopodobnie termostat jest sprawny.
    2. Nadmuch działa.
    3. Lampka w środku się świeci.
    4. Zegar się kręci i po jakimś czasie wyłącza.
    5. Nie pali się taka mała lampka obok programatora z symbolem termometru. Nie jestem pewien kiedy się ona zapalała. Czy kiedy grzałki chodziły czy jak już temperatura została osiągnięta wg. ustawienia użytkownika.

Po zaglądnieciu do środku. Na termostacie pomiar miernikiem. Jest przepływ prądu jak termostat przekręcę aż pyknie, czyli tak wizualnie ok 30st.C. Na 12stej prądu nie przepuszcza. Nie wiem czy jest sens tam mierzyć opór, pewnie nie, w każdym razie jest zerowy. Wskazuje szczątkowo - 0-1 omh.

Programator (zdaje się że inna nazwa to komutator) działa mechanicznie i wygląda na stykach normalnie. Aczkolwiek tyle ile wizualnie podejrzałem. Nie wiem jak sprawdzić zegar. Od strony użytkowej działa normalnie, tzn. po zadeklarowanym czasie schodzi do zera i dzwoni by przywołać użytkownika.

Na North jest sporo części do tego modelu piekarnika: https://north.pl/czesci-do-piekarnikow/czesci...ekarnika-teka,0,HR750ATBE00VR00,m3098050.html

Załączyłem kilka zdjęć od środka.

Czy macie panowie jakieś sugestie co sprawdzić no i wymienić?
    Może poszedł jakiś bezpiecznik czy inne zabezpieczanie niewidczone na tej płycie czołowej piekarnika?

EDIT:
    Zegar był zmieniany 2 lata temu na gwarancji. Nie dlatego że nie działał, ale hałasował. Te zegary żyją własnym życiem nawet jak piekarnik nie działa. Od tej pory wszystko jest ok z tym zegarem tzn. niie hałasuje sam z siebie.

Piekarnik Teka HR-750 AT - grzałki zimne
    Piekarnik Teka HR-750 AT - grzałki zimne
    Piekarnik Teka HR-750 AT - grzałki zimne Piekarnik Teka HR-750 AT - grzałki zimne Piekarnik Teka HR-750 AT - grzałki zimne Piekarnik Teka HR-750 AT - grzałki zimne Piekarnik Teka HR-750 AT - grzałki zimne
    arekpcb
    Level 7  
    Dzięki wielkie, mam instrukcje serwisową do tego piekarnika (w załączniku, gdybyś się looknąć) i najpierw tam poszukam. Na north.pl jest taka część dla tego piekarnika https://north.pl/karta/termostat-do-piekarnik...eka-hr-750-at-b-e00-vr00,MT9-QH-C2M2-1LN.html teraz tylko go jakoś znaleźć?
    arekpcb
    Level 7  
    stiff12 wrote:
    Poszukaj takiego termika :
    https://allegro.pl/oferta/wylacznik-termiczny-zamkniety-10a-250v-70-c-5176092891
    Powinien mieć przejście po zmierzeniu omomierzem.
    Pamiętaj wyłączyć prąd podczas pomiaru.

Znalazłem w instrukcji serwisowej. Zaznaczyłem go na obrazkach. Spróbuje się teraz do niego dostać. Wygląda na to, że jest z tyłu piekarniku na samym dole.

Piekarnik Teka HR-750 AT - grzałki zimne Piekarnik Teka HR-750 AT - grzałki zimne

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

Dziś po pracy lub jutro spróbuję ten element poszukać i zmierzyć czy przewodzi prąd. Ale czy ten termostat cut-off (w instrukcji elem. 28) odcina tylko zasilanie na grzałki? Bo wentylator chodzi, światełko się pali. Patrząc na schemat połączeń (na końcu instrukcji serwisowej) niebieska linia to prąd, ktory przechodzi przez ten termostat, idzie na na zegar, stamtąd na przełącznik zamkniętych drzwi do programatora (komutator).

Ponoć ten termostat to zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą na zewnątrz piekarnika

Piekarnik Teka HR-750 AT - grzałki zimne .

Dodano po 4 [godziny] 32 [minuty]:

Dopiero w sobotę będę miał czas by zając się demontażem piekranika i testowaniem tego co pod maską, ale już dziś przeanalizowałem trochę schemat tego piekarnika (załączony z zakreślonym termostatem cut-off) i porównując to z tym co działą (działa nadmuch i pali się światło w środku) i z tym co nie działa to wygląda to tak jakby problemem był w pierwszej kolejności przełącnik na drzwiach. W/g schematu dostarcza prąd z zegara na komutator, a on na grzałki i turbo wentylator (Turbo Fan). Oświetlenie i dmuchawa idzie też przez zegar, ale poza przełącznikiem (Door Switch) otwartych drzwi. Jeśli to nie Door Switch to albo zegar jest walnięty albo jakieś niewidoczne uszkodzenie na komutatorze. Zegar był wymieniany 2 lata temu. Przypomnę, że nie dlatego że nie działał, ale hałasował.

Nie wydaje mi się, żeby to był Termistor cut-off (zakreslony na niebiesko na schemacie) bo w/g schematu odciąłby cały piekarnik. Wielkie dzięki za sugestię dla @stiff12. Nie świeciłaby się lampka ani kręcił nawiew. Ale mogę się srodze mylić jeśli źle czytam ten schemat, a bardzo to możliwe. Błagam ekspertów o litość ;)

Zresztą sami panowie zobaczcie ten schemat. Jeśli macie jakieś sugestie to proszę się podzielcie. Dziękuję.
    arekpcb
    Level 7  
    No więc okazało się, że door switch jest uszkodzony - nie zamyka obwodu. Inna sprawa jak go wymienić, bo jest zespolony z lewym zawiasem. Być może trzeba będzie wziąć kogoś kto ma doświadczenie z tymi zawiasami/drzwiczkami. Porażka dla mnie i Teki. Banalna wymiana części wymaga ekwilibrystyki z zawiasami. Teka się nie popisała, a to nie jest byle tani piekarnik za kilka stówek. Dam znać jak finalnie wyszło. Tzn. czy sam wymieniłem, czy zabólilem za pomoc serwisanta.

EDIT
    W tym piekarniku drzwi wyjdą jak sie wsadzi 2 metalowe trzpienie w zawiasy. Wtedy jest dostęp do switcha. Przydaje się czytać instrukcje użytkowania jak się okazuje. Producent o tym mówi jak wymontować drzwi, choć samych trzpieni nie dodaje.
    arekpcb
    Level 7  
    Ostateczne podsumowanie tego tematu i właściwie zamkniecie.

Awaria piekarnika usunięta. Jak pisałem wcześniej źródłem awarii był przełącznik drzwi tzw. door switch. Ten przełącznik w tym modelu piekarnika załącza zasilanie na grzałki. Łączy zegar z grzałkami. Otwarte drzwi przerywają obwód - grzałki przestają pracować. Zamknięte drzwi zamykają obwód - grzałki dostają prąd. Awaria z tych banalnych .
    Właściwie czytając schemat tego piekarnika i z opisu awarii można ustalić przyczynę awarii bez otwieraia samego piekarnika.

Koszt naprawy to 47zł (37 przełączniki + 10 koszt wysyłki).

Załączam obrazki z naprawy. Mam nadzieję, że innym ten opis z naprawy się przyda i dzięki temu sami naprawią swój sprzęt AGD.

Piekarnik Teka HR-750 AT - grzałki zimne Piekarnik Teka HR-750 AT - grzałki zimne