Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Defro Tech K1Pv4 PZ - nie działa dotyk - nic się nie da wcisnąć

michal_rybka 22 Sep 2021 15:50 2226 7
Computer Controls
    michal_rybka
    Level 34  
    Witam. sterownik jak w temacie, po włączeniu włącznikiem sieciowym pojawia się ekran "ustawienia daty" i do wyboru rok, miesiąc, dzień, anuluj i OK, ale nic nie reaguje na wciskanie w żadnym miejscu ekranu, ekran bez uszkodzeń, jak nowy, nawet nie porysowany, rozebrałem, wyczyściłem z kurzu w środku, nic nie pomogło, nie widać najmniejszych śladów uszkodzeń, wszystko jak nowe

jest jakiś sposób na kalibrację ekranu? w ruchomej części gdzie jest ekran jest też płykta z procesorem ARM i 6 pinów 2x po 3 takie jak zworki w HDD/CD do master/slave/cs - czy tam może się zakłada jakąś zworkę i uruchamia żeby załączyć jakiś tryb serwisowy czy coś?

jak się ekran wygasi po kilku minutach to dotknięcie go rozświeca go więc sam dotyk czuje, tylko że najpewniej jakoś źle

ma ktoś jakieś doświadczenie z takim czymś?

usterka spowodowana zapewne zdechnięciem baterii-kondensatora takiego do podtrzymania pamięci jak w magnetowidach/wieżach, bo całe lato było to wyłączone, tylko jak to teraz ożywić?
  • Computer Controls
    lukashb
    Level 39  
    Hej Michal, chodzi mi po glowie taki pomysł, jaki tu jest rodzaj dotyku? Pojemnościowy czy rezystancyjny? kiedyś w starej produkcji stacji multimedialnej mialem taki przypadek braku reakcji na dotyk, w sensie klawisze itp ale wygaszony się rozświetlał. Powodem była tasiemka i pęknięta ścieżka 1 z 4 - był tam typowy rezystancyjny dotyk.
    Swoją drogą, przejżałem instrukcję - na co komu tryb "Gra" w tym sterowniku? ;) Można pograć w karty. Ciekawe.
    Pozdr. Łukasz.
  • Computer Controls
    michal_rybka
    Level 34  
    rezystancyjny, 4 ścieżki, jak w monitorach lcd dotykowych tylko mały, przyjrzę się ścieżkom (pomierzę) choć to się w żaden sposób nie rusza więc nie wiem jak mogła by pęknąć, no chyba że to jest aż tak chińskie ;)

też przeglądałem instrukcję i na to zwróciłem uwagę ;) chyba jak się komuś nudzi rozpalając w piecu ;)
    mariuszmegger
    Level 2  
    Witam.
    Czy problem z panelem dotykowym rozwiązany bo mam dokładnie taki sam przypadek???
    michal_rybka
    Level 34  
    Znalazłem temu znajomemu taki dotyk na aliexpresie za jakieś już nie pamiętam ale coś ze 30zł? ale po jego podłączeniu nic się nie zmieniło, także jak dla mnie to tak jak napisałem na początku - problem z softem a konkretnie kalibracją ekranu, ale bez wiedzy jak to zrobić to nic się nie da...
    Oddałem to i on to wysłał do ASO i tam mu powiedzieli że do wymiany cały kompletny panel czyli dotykawka+lcd+płyta głowna, co go kosztowało jakieś chore pieniądze, ale cóż, pewnie to zaprogramowali i oddali i działa, pewnie jak ten kondesator znów zdechnie to będzie to samo, ja bym tam założył równolegle z tym kondensatorem koszyczek na 4 paluszki i je założył (alkaliczne) i wymieniał co roku
    MrForest
    Level 12  
    mariuszmegger
    Znalazłeś coś w tym temacie?
    Mam to samo
    mariuszmegger
    Level 2  
    Niestety u mnie miałem do wyboru wymiana panela dotykowego bądź wymiana sterownika.
    Wymieniłem całość.
    To pierwszy sezon letni nie paliłem "wiadomo z przyczyn ekonomivznych" i panel dotykowy dopadla wilgoć.
    Panowie z serwisu "Sterownikitech" zasugerowali żeby wymienić całość bo oprócz panela dotykowego sterownik też nie był w najlepszym stanie . Koszt dotyku to około 350zł.
    Koszt nowego sterownika w serwisie w starej obudowie to bodajże 820zl.
    Jeżeli cena węgla nie spadnie to będę sterownik wyjmował na czas letni i trzymał w suchym pomieszczeniu.
    michal_rybka
    Level 34  
    to nic nie da, on się nie zepsuł od wilgoci tylko zdechł kondensator podtrzymujący pamięć ustawień (i kalibrację ekranu)
    ja bym do tego kondensatora dolutował koszyczek na 3 paluszki (4.5V) i zakładał tam alkaliczne dobre baterie i zmieniał co roku (na WŁĄCZONYM komputerku), lub też przynajmniej raz na miesiąc (radzę częściej) trzeba by ten komputerek włączyć na kilka godzin żeby się naładował, choć po paru latach ten kondensator i tak zdechnie i znów wszystko zapomni bez podtrzymania bateriami. takie same kondensatory występują w wieżach, magnetowidach do podtrzymania zegarka, pamięci stacji, ja w starszej wieży Sony zastosowałem patent z koszyczkiem i paluszkami i wieża może być tygodniami wyłączona z prądu i po podłączeniu pamięta i zegarek i stacje