Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch KGN39VI30 lub KGN39VL30 - moduł promieniowania chłodem do komór

takijasiu 25 Sep 2021 15:43 480 4
    takijasiu
    Level 25  
    Hej,

Trafiła mi się taka chłodziarka z zamrażarką Bosch KGN39VI30/03 lub KGN39VL30/03 - tzn. ja widzę na tabliczce we wnętrzu czytelnie KGN39VI30/03 - czyli literka między V, a 3 to jest moim zdaniem I jak Irena, i jest taki model u producenta https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/KGN39VI30 - chociaż podejrzanie dużo w internecie jest informacji o lodówce która ma w tym miejscu L jak Lidia.

Urządzenie chłodzi na takiej zasadzie, że w górnej części dolnej komory (zamrażalnikowej) jest przez obudowę wprowadzony przewód chłodniczy ze sprężarki, który wchodzi na taki moduł. Ten moduł jest na całą szerokość i głębokość komory zamrażalnika, ma z 10 cm wysokości. Wewnątrz modułu jest przewód chłodniczy dużej długości w delikatnym radiatorze z żeberkami z cienkiej blachy - przypomina chłodnicę samochodową czy taką spotykaną np. w klimatyzatorach.

Ten moduł jest zamocowany od frontu na dwie śrubki, a tak to ma w bokach lodówki prowadnice i po odkręceniu śrubek moduł da się lekko wysunąć. Za modułem jest wentylator, którego zadaniem jest podawanie chłodnego powietrza przez tunel do górnej komory (w górnej komorze tunel jest zamykany mechanicznie przez termostat mechaniczny).

Moje pytanie dotyczy tego, czy w warunkach domowych można ten moduł z radiatorem chłodnego powietrza zdemontować?

Rozumiem, że tam w przewodzie krąży czynnik chłodniczy. Ale jakoś to musiało zostać zamontowane. Podejrzewam, że demontaż polega na tym, że się odpina przewód od sprężarki i się go prostuje z tyłu (po zdjęciu radiatora ciepłego powietrza z tyłu) i taki wyprostowany się wyciąga razem z modułem z urządzenia. Ale trochę mi nie pasuje, że moduł ma wyraźne prowadnice i jest tylko na dwie śrubki zamontowany.

Za modułem jest wentylator, który dosyć głośno świszczy i chciałbym go poddać drobnej poprawie - np. nasmarować, etc.

Dzięki.
    kecajk49
    Level 34  
    Wszystko można tylko PO CO?
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    takijasiu wrote:
    Za modułem jest wentylator, który dosyć głośno świszczy i chciałbym go poddać drobnej poprawie - np. nasmarować, etc.

Jak już piszczy to pewnie smarowanie wiele nie pomoże, ale próbuj szczęścia. Układ wentylatora jest niezależny od parownika (twój moduł z przewodem chłodniczym). Parownika po dobroci nie wyjmiesz i zostaw go w spokoju nim zabijesz lodówkę.

To co Cię interesuje wygląda tak:
    https://www.bosch-home.pl/sklep/00742007
    takijasiu
    Level 25  
    Wentylator niestety znajduje się za parownikiem. Udało mi sie odsunąć cały moduł z parownikiem na około 15 cm, ale już go wsunąłem z powrotem. Skoro on nie jest przystosowany do wyciągania, to go nie będę próbował kolejny raz wysuwać, bo pewnie wtedy przewód z czynnikiem chłodniczym się gdzieś złamie.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego moduł parownika jest zamontowany na prowadnicach.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    takijasiu wrote:
    Zastanawia mnie tylko, dlaczego moduł parownika jest zamontowany na prowadnicach.

Żeby na czymś się trzymał i żeby dało się go obwiesić, aby dojść do wentylatora, grzałki i czujnika. Potrzeba tylko nieco gimnastyki i ostrożności.